Téma: A boldog zarándok

fresia 2013 ápr. 27. - 19:19:11
(1/1)
Eric Weiner, egy amerikai újságíró, aki külföldi tudósítóként dolgozott, munkája során bejárta a világot - a szomorúbbik felén, természetesen olyan helyekrõl tudósított, mint pl. Afganisztán, Irak...
40 éves kora körül elhatározza, hogy a boldogság nyomába ered - földrajzilag. Ebbõl a világjárásból született A boldog zarándok c. könyve, amiben szellemesen, szórakoztatóan, mégis elgondolkoztatóan ír arról, ami talán valamennyiünket érdekel: mitõl lesznek boldogok az emberek. Boldogít-e a pénz, a hit, az élvezetek, a család és még sorolhatnám.
Egy közös utazás ez az íróval és közös gondolkodás is egyben. Olyan országokról szerezhetünk új ismereteket a közös utazás során, mint, többek között, Svájc, Hollandia, Bhután, Katar, Izland, Thaiföld, Nagy-Britannia, Moldova...
Mint megtudtam a könyvbõl, a boldogságkutatás egy viszonylag új tudományág, egyetemen oktatják. Nem kell félni, nem egy újabb önsegítõ vagy ezoterikus mûrõl van szó. A szerzõ ahhoz túl szkeptikus és szellemesen ironizál, önmagát sem kímélve, miközben magát egy boldogtalan, keserû embernek írja le, nagyon jó a humora.
Természetesen igazi, egyértelmû választ arra a kérdésre, mitõl leszünk boldogok, tõle sem kapunk - de legalább jól szórakozhatunk miközben olvassuk ezt a útleírást/szociográfiát/filozófiai értekezést a boldogság keresésérõl.