8/10
napraforgó júl. 09. 05:13:58 8/10
(714/714)
Vajon miért irja a port.hu 5.00 órára a kezdés időpontját, amikor ténylegesen 20 perccel korábban 4.40-kor kezdik???
8/10
napraforgó jún. 22. 05:13:16 8/10
(712/714)
Hogy lehet, hogy ezt a csodálatos sorozatot nem adják délután a többi koreai sorozathoz hasonlóan csak és kizárólag hajnalban és éjfélkor?
Pedig a Silla kiráyság ékköve után ez a második legjobb, legizgalmasabb filmsorozat.
Vitzilopocstli 2019 szept. 03. - 12:39:29 Előzmény Vitzilopocstli
(711/714)
Szerintem a mi művészeinknek derogálna ilyen népszerű sorozatot készíteni, pedig az bennűnket magyarokat is népszerűsíthetne, mert a mi történelmünk csodálatosan eseménydús. Ennél is nagyobb gond, hogy nem volna olyan bátor rendezö aki Szent István elötti korokra vissza merne nyúlni. Például Árpád, vagy Atilla és a hunok korszakára. Hűűű.... mi lenne abból!
Vitzilopocstli 2019 júl. 20. - 12:45:31 Előzmény Caffe
(710/714)
KÖSZÖNÖM!
Caffe 2019 júl. 20. - 12:41:02 Előzmény Vitzilopocstli
(709/714)
Türkök voltak. A sorozat a 14. szazadban jatszodik.
Vitzilopocstli 2019 júl. 20. - 11:54:53 Előzmény abisztriczky
(708/714)
MILYEN JÓ VOLNA, HA VALAKI TUDNÁ, HOGY EREDETI NYELVEN IS TÖRÖK-E A SEREG, VAGY ÚGY VAN, AHOGY SEJTEM, AZAZ HUN.
Vitzilopocstli 2019 júl. 20. - 11:42:42
(707/714)
Keresek a sorozat krdvelői közt olyant aki kedveli a történelmet úgy mint én és esetleg észrevette velem együtt a csalást, miszerint azt a sereget, aki szeretné elfoglalni a Selyemutat "török"-nek nevezik, vagy fordítják! Ugyanis sohasem támadták selyemutat törökök a hunok annál inkább. harcmodoruk is a hunokra jellemző, árulkodó a fgyverek is és néhány technikai megmozdulás, hadicsel, meg szólásmondás. Mármint például az, hogy annyira lóhoz vannak szokva, hogy még lóháton is születnek.
Ferencne Zakarias 2019 júl. 10. - 07:54:25
(706/714)
Ez egy csodálatos, nagyhatású sorozat!!!!! Bárcsak nálunk képesek lennének ilyen sorozatot késziteni!!!!!!Le a kalappal a Dél-Koreaiak előtt!!!!
8/10
Elhaym 2017 júl. 10. - 15:38:07 8/10
(705/714)
Ha szereted a sorozatot július végéig még szavazhattok rá. Jó lenne, ha látnák a TV csatornák, hogy sokan szeretjük a koreai sorozatokat.
https://elhaym.wordpress.com/2017/05/29/melyik-koreai-es-torok-sorozat-tetszett-a-legjobban/
Jenci99 2017 febr. 28. - 06:28:10
(704/714)
Az viszont sajnálatos hogy Bajan ennyire buta, sokkal izgalmasabb karaktert is ki lehetett volna gondolni. Ki urno tervei pedig gyönyörûek, kérdés még mi lesz az anyaringyóval. A Sasok Háza és Kol-Ta, mint annak a feje.... Szégyen... Látszik is hogy töketlen az a banda :D
Jenci99 2017 febr. 28. - 02:44:35 Előzmény napraforgó
(703/714)
Sajnos a kis Mahán látszik is hogy nem egy okos teremtésnek készítették. Aki okos az kutat. Ajut legalább pöpec Togon2nek készítették. Persze még nem láttam a részt mikor Maga megtudja az infókat...Remélem legalább egy kis depis szar lesz belõle hogy rájön annyi éven át hülyeséggel tömték a fejét, mindenki akit utált, az szereti vagy legalább hozzá tartozik, akit szeretett, azok az igazi ellenségei...
Továbbá TalTal a legjobb szereplõ igen, kár hogy ennyire elhanyagolták... Togon színésze pedig zseniális, állandóan valakinek a bábja, egy helyes saját lépése sincs körülbelül. Tipikus lúzer és jól is játsza ezt a színész.
Az anyakirálynõ viszont szerintem béna hogy nem jön rá, az új császárné is veszélyes. A fõeunuch is gáz, hogy semmit sem tud errõl a Sasok háza ügyrõl...
abisztriczky 2017 jan. 28. - 20:30:25 Előzmény K. Judit
(702/714)
Nem véletlen, hogy a kínai TV-ben folyamatosan megy alul írott változatban is az elhangzott szöveg, mivelhogy nem mindenki érti a TV-ben elhangzottakat, csak ha írott formában is látja.
Cafee. 2017 jan. 25. - 15:45:08
(701/714)
De, Taltal szerepe jelentos volt, Bayan eluzese utan foleg, bolcsen, tisztessegesen segitette az uralkodot, Temurral es Bayannal ellentetben. Aztan kesobb osszeeskuves aldozata lett es rivalisa megmergezte, miutan mar levaltottak es elhagyta a sereget. Nagyon pozitiv tortenelmi szemelyisegkent tartjak nyilvan, de hat ez mar a Yuan uralkodohaz osszeomlasa korul tortent.
Ljerk 2017 jan. 25. - 15:24:06
(700/714)
A sorozatnak valószínûleg három (esetleg négy) változata létezik:
- amit az MBC elsõnek leadott (mi ezt ismerjük magyar felirattal)
- amit az újravetítésnél adott le (fõleg az utolsó epizód változott: jelenetek kerültek ki és be)
- a DVD verzió (elvileg az az újravetített verzió - ezt nem tudom)
- nemzetközi verzió (amit a magyar TV megvett - az újravetített verzióból kivágták a véresebb részeket)

Romantikus kalandfilmnek nagyon jó a sorozat, viszont a történelmi hitelességét Koreában is nagyon felhánytorgatták - Nyang itt pozitív szereplõ, míg a valóság ha nem is teljesen ellentétes evvel, de sokkal ellentmondásosabb - a Shin Donban jobban van megrajzolva a portréja. Az õ miatta hatalomra szert tevõ fiútestvérei meg inkább hírhedtnek számítanak a koreai történelemben mint híresnek, mert leánytestvérük befolyását csak a saját érdekükben használták és nem Goryeo-ért.
9/10
K. Judit 2017 jan. 25. - 14:12:36 9/10
(699/714)
Azon is el lehet tûnõdni, hogy ebben a történetben legalább három vagy négy nációnak kellett szót értenie egymással, persze mongolok, korjóiak, türkök és kínaiak mind azonnal értették egymás beszédét :)

A valóságban azonban csak az írásjeleik voltak mind kínai eredetûek (ugyanis az elsõ kínai császár már idõszámításunk elõtt egységesítette az írásjeleket Kína egész területén), így a kínai jelentette a közös alapot a környezõ népek írásjeleihez is.
A Koreában használt "hanja" (hajdzsa) is kínai eredetû (fontos hivatalos okmányokban ma is használatos), bár már több száz éve vannak saját írásjeleik is (hangul). Viszont a beszédre ez egyáltalán nem vonatkozik. Sõt, állítólag Kínában a különbözõ tartományok lakosai még ma sem értik egymás beszédét. Olyankor elõkapják a papírt-ceruzát (vagy ma már inkább az okos eszközeiket) mert könnyebb nekik írásban kommunikálni.
Egy filmben láttam erre példát, amikor egy csoszoni és egy mandzsu hiába próbálkozott a beszéddel, de aztán írásjelekkel már mindjárt boldogultak.
8/10
napraforgó 2017 jan. 25. - 13:46:23 8/10
(698/714)
És itt van egy kis összegzõ TalTalról, sajnos, csak angolul:
"Empress Ki" has offered up a long run of political intrigue, greed, ambition run amok, plots and counter plots. But while the drama "Empress Ki" will probably end with a coronation the real-life characters lived on to get tangled up in more plots and counter-plots.
Tal Tal, also known as Toqtoa, did become a wise regent. He ruled with the good of the people in mind rather than his own greed. But he still managed to make enemies. Eventually he was exiled and poisoned.
Lady Ki became an empress and her son Ayushiridar was named crown prince. In real life, she had a brother, who wound up threatening the position of the king of Korea. The empress was involved in sending troops to Korea to install a new king but the troops were defeated when they crossed the Yalu River. That's why some historians objected to any drama that would glamorize the real Empress Ki.
Back at the palace, the fight for the throne continued. At one point Empress Ki and Ayushiridar were forced to flee. After his father died Ayushiridar eventually ascended the throne. When he did so, Empress Ki became the Empress Dowager. But soon after that she disappeared.
After years of famine and pointless war for glory, the Mongol rule of China ended. But the story of Empress Ki and Tal Tal's role in helping her become an empress lives on.
Jin Yi Han does a great job of playing Tal Tal. His character did not have a lot to do in the first few episodes but his role became pivotal and his portrayal will be remembered.

Bár a sorozat szinte a koronázással ért véget, a valóságban még sokáig uralkodott a császár és a császárné. Aztán írkálnak arról is, hogy Kórea ellen is viseltek háborút... Szóval ennyit Kórió szabadágáról...
Valami olyasmiket is írnak, hogy Taltal - bát bölcs régens volt, mégis számûzték és megmérgezték.. Ajusidara lett a koronaherceg és Kí úrnõ a régens császárné, de 2 évvel a herceg trónrakerülését követõen eltûnt (???) Taltal szerepe pedig a valóságban nem volt olyan jelentõs, mint itt a sorozatban...

A lényeg, sehogy se felejtsük el, hogy a valóságnak semmi köze a sorozathoz....
8/10
napraforgó 2017 jan. 25. - 13:20:12 8/10
(697/714)
Ebben teljesen igazad van. Biztos kellett volna lennie egy azonosító jelnek, ez ilyen magas szinten már elvárható. Bár itt is (vagy legalábbis a koreai filmekben) sokszor mondják, hogy felismerik XY írását, pedig hát nekem az a sok "kínai" írásjel... és igen, azok valóban valószínûleg kínai írásjelek voltak, de hogy még azt is fölismerjék, ki írta... na ez nekem magas.
8/10
napraforgó 2017 jan. 25. - 13:14:59 8/10
(696/714)
Kicsit sok a siskvirágról, de nem akartam megnyirbálni:

Az akonitin a kék (havasi) sisakvirág (aconitus napellus) alkaloidja. A drogot a növény véknyuló alakú, 4-8 cm hosszú sötétbarna színû gumója (tuber) szolgáltatja, de a növény teljes része mérgezõ. A növény Európa és Ázsia magashegységeiben, szórványosan, ritkán, de sokfelé elõfordul, hazánkban – ritkán - fõleg a Bükkben és a Zemplénben található meg, a Tátrában például csaknem közönséges. Nálunk szigorú védelem alatt áll. Levelei szegdeltek, szára magas, virágjai jellegzetesek, XVII. századi morion-sisakra emlékeztetõ alakúak. Az aconitus-féléknek több mint száz faja van, hazánkban a sárga és a farkasölõ vagy méregölõ (aconitum vulparia), valamint a karcsú (aconitum variegatum) sisakvirág is megtalálható, sõt az A. vulparia lényegesen gyakoribb a kék siskavirágnál, bár közönségesnek ez sem nevezhetõ, védett faj. Elõssorban az Õrségben, Somogyban, az Alpokalján és az Északi-Középhegységben fordul elõ. Valamennyi sisakvirág tartalmaz akonitint vagy igen hasonló szerkezetû mérget. Az erdélyi kárpátokban a kék, a Bihari-hegységben a karcsú ssisakvirág gyakori.
A kelet-indiai aconitus ferox (nepáli sisakvirág) pszeudoakonitint tartalmaz, ez a legveszélyesebb, legmérgezõbb valamennyi akonitin közül. Az ikergumók 0,3-3% alkaloidot tartalmaznak, melynek több mint 80%-a akonitin, a többi hasonló szerkezetû és hatású mellékalkaloid. A növény többi részében 0,005-0,5% a jellemzõ alkaloid-tartalom. Szárítás, tárolása során a drog hatása csökken, száraz, fénytõl védett, parafinozott üvegben a növényi drog kb. öt évig tartható el. A tiszta kristályos akonitin fénytõl védett zárt üvegben lényegében korlátlanul tárolható. Könnyen hidrolizáltatható, alkálilúgok már hidegen elbontják. Ismeretlen oknál fogva a kristályos akonitin 10-20-szor mérgezõbb, mint az ekvivalens mennyiségû növényi drog, lehetséges, hogy a növényi drog felszívódás közben valamiért bomlik. A gumóból 2-15g, a tinktúrából 20-40 ml halálos. Hatása, hasonlóan a szívglükozidokhoz, kevéssé függ a testtömegtõl, de míg annak szelektív kötõdése a szívben ismert, addig az akonitinnél ilyet –eddig – nem ismerünk.
Elõállítása: a növényi drogot megõrlik, majd 60 co-os meleg alkohollal extrahálják. Az oldatot bepárolják, a maradékból híg sósavval kivonják, majd a kristályt tisztítják. Az akonitinbázishoz a hidrokloridot ammóniával csapják ki.
Az akonitin un. diterpén-alkaloid, azaz a növényi szervezetben szénváza terpénbõl épül fel, nitrogénje pedig aminosavból származik. A legtöbb alkaloid közvetlenül aminosavakból szintetizálódik, bár felépülésükben más molekulák is szerepet kaphatnak.
A sisakvirág-félék õsidõk óta ismert mérgezõ növények. Az a. ferox az ismert legerõsebb növényi méreg, mérgezõsége a szupertoxikus mérgezõ harcanyagokkal és a kobramérgekkel egy szinten áll. A sisakvirágot Indiában és nem egy helyen a kõkori és ókori Európa autochon népei nyílméregként használták. A boszorkánykenõcsökben, kevert mérgekben jelen volt. Galenus is leírta a sisakvirág kivonat arzénnál jóval erõsebb és gyorsabb méreghatását, és pontos adagolási receptúrát is adott. Feltételezhetõ, hogy Werbõczy Istvánt is akonitinnel, sisakvirág-kivonattal mérgezték meg. A Sisakvirágot említi Shakespeare is a Machbet-ben, a boszorkányok „farkasfog-növénye” a sisakvirág volt. A boszorkányok halálos méreg készítése mellett ízületi fájdalmak, krónikus gyulladások és idegességi, szorongásos tünetek, valamint izzasztásra, láz ellen, tífusz esetén is sikeresen adták. A modern gyógyászatban az akonitin alig nyert felhasználást, csekély hatásszélessége, veszélyessége miatt. Igen kedvelik azonban a homeopátiában, de 0,002 mg-nál nagyobb adagokat nemigen adnak, így ugyanolyan hatástalan, mint minden homeopátiás ostobaság. Bonyolult szerkezete miatt tiszta formában csak 1911-ben tudták elkülöníteni, szerkezetét csak a hatvanas években tisztázták.
Az akonitin nagyon veszedelmes méreg, a legmérgezõbb ismert növényi alkaloida. A kék sisakvirágból nyert akonitin 2-6 mg-ja halálos emberre, békára már 0,006mg/ttkg adagban jellegzetes módon megváltoztatja annak szívmûködését, egérre 0,05 mg/ttkg halálos. A pszeudoakonitin 1-2 mg adagban már halálos.
Az akonitin a legjobb ismert szabotázsmérgek, gyilkossági mérgek egyike. Rendkívüli toxicitása miatt nemcsak célzottan, egyes személyek ellen, hanem élelmiszerkészletek, vízkészletek tömeges mérgezésére is alkalmas. Egyetlen növény gumója 10-20 ember megöléséhez elegendõ mennyiséget tartalmaz! Már a régi idõkben, mikor nyílméregként használták, oly mennyiségben gyûjtötték, hogy sok helyrõl kiveszett. Nedves, hûvös, árnyékos erdõkben jól tenyészik, termeszthetõ is, ezért tömegtermelése, begyûjtése nem megoldhatatlan. Mérgezésének tünetei ijesztõek, kezdetben nem egyértelmûek, használata nehezen kimutatható. Iv. is igen jól alkalmazható, de bõrön át is képes felszívódni, így nagy dózisban adva így is kiváltható halálos mérgezés. Beadást megkönnyíti a növényi drognak, hogy a gumó a tormához, a levél a zellerhez igen hasonlatos.
Az akonitin pontos hatásmódja részleteiben nem ismert. Feltételezhetõ, hogy hat a központi idegrendszer nyúltagyi központjaira, fõleg a vasomotoros központra, és centrálisan a melegítõ központokra, illetve az agykéregre is. In vitro a sejtek anyagcseréjét nem befolyásolja, csak extrém nagy koncentrációban hat a primitív szervezetekre. A férgekre és az ennél fejlettebb állatokra azonban szinte fajtól függetlenül nagyon toxikus.
A bõrre vagy a nyálkahártyára jutott akonitin az idegvégzõdéseket bénítja, és pár perc alatt érzéketlenséget okoz. Helyi érzéstelenítésre azonban toxicitása miatt nem alkalmas. Az orális felvétel után az ajkak, a szájüreg, a garat, a nyelõcsõ érzéketlenné válik, e miatt nyálfolyás tapasztalható. A torokban és a nyelõcsõben gyakran van viszont enyhe kaparó, érzõ, idegentest-érzés. Hányinger és hányás támad, az érzéketlenség, illetve a zsibbadásos érzet lassan szétterjed a vállra, nyakra, mellkasra, rágóizmokra, az arcra és a karokra is. A mérgezett hangyamászás-érzésrõl panaszkodik. Nagyon hideget érez, fázik, mintha jeges víz folyna az ereiben, a bõrében rendkívülinek tartja a hideget. Ezt az érzetet a forró fürdõ sem enyhíti. A testhõmérséklet valóban csökken, a hypothermia 34 co maghõmérsékletig csökken. Más szerekre nem reagáló, kezelhetetlenül magas lázra is hat, de éppen toxicitása miatt csak a népi gyógyászat használja. Erõsen izzaszt. A pupilla kitágul. Fájdalomérzet jelentkezik, különösen a tarkótájon, a végtagokban, a háton és a szívtájékon. Érzékszervi zavarok jelentkeznek: fülzúgás, nagyothallás, átmeneti süketség lép fel. A látászavarok nagyon jellegzetesek: színeslátásban nyilvánulnak meg. A mérgezett mindent sárga vagy zöld árnyalatban lát, de fényiszony is felléphet. Végtagfájdalmak jelentkeznek, majd az arc és a végtagok izmai megbénulnak, petyhüdten lógnak, az akaratlagos mozgás megszûnik. A légzés szapora, szabálytalan, a szív munkája gyengül. A vérnyomás drasztikusan csökken, a a keringés összeomlik. A halált a légzés vagy a szív bénulása, kamrafibrilláció okozza. Az öntudat végig megtartott. A régi szerzõk leírása szerint a növényi drog 4-5 óra lappangási idõ után hat, majd a tünetek kifejlõdése fél-három óra alatt vezet halálhoz. Az bõrön át vagy iv. bejuttatott akonitin tizenöt-húsz percen belül hatni kezd. Túlélõ esetben utóbetegségként szívelégtelenség, szívizomkárosodás maradhat vissza.
Terápia: hánytatás, hashajtás. Gyomormosás kálium-permanganát oldattal vagy aktív szenes szuszpenzióval , de a szén a tapasztalatok szerint kevéssé hatékony. A légzésbénulás esetén a lobellin vagy a spiractin hatékony ellenszernek bizonyult, hatástalanságuk esetén intubálás, gépi lélegeztetés. A szívgyengeség elhárítására foledrint vagy noradrenalint adnak, elsõsorban cseppinfúzióban. A k-strofantintól jó hatás a tapasztalatok szerint nem várható, 0,1-0,2 mg-ot adnak esetleg. A betegnek bõségesen szüksége van infúziókra. Fontos a testhõmérséklet figyelése, az erõs hypothermia nagyon megviseli a szervezetet, ezért melegítõ oldatokat adnak és fokozottan be kell takarni. A testhõmérséklet jó kórjelzõ.

Az állatkísérletek alapján az akonitin legjobb ellenmérge a magnézium-szulfát iv. adása. A testnedvekben a Mg2+ nagy koncentrációja meggátolja az akonitin szívhatását, egyben megelõzi a légzésbénulást is. 10%-os MgSO4 oldatból 5-10-20-40 ml-t adnak, lassan, iv., figyelve a tüneteket. Rendszerint a halálos mérgezés is elhárítható vele.
Mentesítés: oxidáló anyagok gyorsan és könnyen hatástalanítják, peroxid, permanganát elbontja.
Kimutatása: a Nessler-féle alkaloid-kémszerrel csapadékot ad. Foszforsavval beszáritva a maradéka ibolyaszínû. Kénsavas oldatban állva lassan barnásvörössé válik.


Ahogy írják, nyílméregként is használták!!!

Komoly. A Silla királyságban is öltek sisakvirággal..

Na és itt a csattanós maszlag:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Csattan%C3%B3_maszlag
Mérgezõ, de ugyanakkor gyógynövény is, tehát nem kell irtani...
9/10
K. Judit 2017 jan. 25. - 13:14:30 9/10
(695/714)
Akkor mondjuk megállapíthatjuk, hogy magánleveleken nem volt "azonosító" jel, vagy szó, vagy valami ismertetõ ... csakis abban az esetben, ha szükség volt rá a történetben. Mint például Togon apjának a pillangója azon a bizonyos vérrel írt levélen, amit legalább 50 példányban átfogalmaztak, újraírtak stb., Togon mégis tudta, melyik az eredeti.

Biztos vagyok benne, hogy titkos kapcsolat, vagy szerelem esetén alkalmaztak azonosító jeleket, ha másért nem, pont azért, mert annyira egyszerû volt a hamisítás. És hát azt aztán tudjuk, hogy mindenkinek egy hajszálon múlt az élete, az emberek úgy árulták el és vádolták meg egymást, ahogy a saját életük biztonsága, vagy az irigységük diktálta. Mindenesetre ha nekem lett volna egy titkos kapcsolatom az 1300-as években Ázsiában egy palotában, biztos használtam volna valami jelet, vagy jelszót, valami mondattöredéket, amit csak ketten ismerünk. (Európában erre nem volt szükség, a latin betûkkel írt kézírást fel lehet ismerni.)