Téma: A dán lány

sexykex okt. 15. 12:16:56
(71/71)
A legtöbb fiúban felmerült már, hogy milyen lenne lánynak lenni, de csak kevesen mennek el a dokihoz, hogy fúrjon lyukat az alfelükbe. (Ha egy fiú mellett egy lány is él valakiben, akkor az elsősorban skizofrén.) Ha egyéb dolguk sincs, mint önmegvalósítani, akkor általában női ruhát öltenek, nyafikáznak és másra is használják azt az egy lyukat, amijük van, mint amire való. Persze, mindig vannak kivételek. A film egy történelmi kivételt mutat be, egészen jól.
DrumWednesday szept. 20. 17:15:50
(70/71)
Az a legnagyobb gond, hogy ez az erőszakos érzékenyítés olyan "jól" sikerült, hogy az embereket inkább "érzéketlenné", jobban mondva frusztráltá, és rosszabb esetben dühössé tette. Aki pedig érzékeny volt, vagy legalábbis részben elfogadó, mára már nagy részük szintén felháborodik, mert annyira agresszíven tolják az arcába.
A filmhez nincs hozzáfűznivalóm, nem láttam!
1/10
Böhöm szept. 20. 00:02:16 1/10
(69/71)
Nehéz téma, nehezen érthető azoknak, akiknek nincs semmilyen érintettsége, mint ahogy nekem sincs. Abban viszont biztos vagyok, hogy ez a film pont azoknak tesz nagyon rosszat, akik valamilyen módon - saját maguk, vagy szerettük, barátjuk révén - érintettek. A film technikailag egyébként egy jó közepest kaphatna, de semkinek nem ajánlom a megtekintését. Aki nagyon nem fogadja el, annak gyomorforgató és beteges lesz - bár ők egyáltalán miért is nézik meg, nem értem. Aki elfogadó, annak ez a film nagyon színvonaltalanul mutatja be ezt a helyzetet. Aki meg érintett, azt meg szerintem mélységesen elkeserítheti, hogy így próbálja valaki "segíteni" az elfogadásukat. Tényszerű történetmesélésnek pedig felületes és aránytalan. Szerintem ezt így nagyon nem kellett volna.
10/10
szuhaeva@freemail.hu szept. 15. 18:00:22 10/10
(68/71)
Csodás film, csodás színészi játékkal. Redmayn megérdemelte volna az Oscart.
1/10
kobe8_20q@hotmail.com szept. 12. 12:54:08 1/10
(67/71)
Undorító film.
8/10
nuiii szept. 05. 22:34:02 8/10 Előzmény Krisz000007
(66/71)
Ahogy te gondolkodsz barátom, na az a beteges. Gyakran vertek a suliban vagy mitől lettél ilyen frusztrált?

Amúgy jól megrendezett film remek színészekkel (kivéve Johnydepp verő Amber akárkit). A téma nem nekem szól, de egyszer érdekes volt.
10/10
Barbara111 febr. 13. 01:23:31 10/10
(65/71)


9/10
King Diamond 2020 jún. 01. - 00:13:28 9/10
(64/71)
SPOILER IS LEHET BENNE!!!
Sokszor említettem már, hogy szeretem a különleges, magával ragadó történetű filmeket. Igaz, talán ilyen jellegű témával foglalkozó filmet még nem láttam, de nemrég mégis megnéztem a Dán lányt, mert már akkoriban, mikor megjelent, felkeltette az érdeklődésemet (aztán éveken keresztül a feledés homályába merült, de most újra eszembe jutott/ötlött és úgy döntöttem, megnézem). Annak ellenére, hogy semmilyen szinten nem vagyok érintett a történettel és a szereplőkkel kapcsolatban (identitás, szexualitás terén, nincsenek ilyen ismerőseim/barátaim, valamint, én is úgy gondolom, hogy a férfi-nő szerelem/kapcsolat az általánosan elfogadott és normális dolog az életben; ám, hasonlóan vélekedek arról is, mint többen is írták már előttem: hogy amíg nem nyomják/tolják az arcomba ezeket a "mássággal" kapcsolatos dolgokat, addig nekem sincs vele bajom, elítélni meg főbenjáró bűnként kezelni meg végképp nem fogok, egyrészt azért sem, mert mint említettem, nem volt/nincs dolgom ilyen emberekkel még eddig az életemben).
Viszont, a film megnézése után utánanéztem az eredeti történetnek is, mivel ez a film csak (a) megtörtént eseményeken alapul(!), és nem egy az egyben azt viszi vászonra. Erről nem sok utánajárással kielégítő információt lehet szerezni és el lehet olvasni, hogy miben tér el a film története az eredeti Einar és Gerda történetétől, és akkor kevésbé vagy akár egyáltalán nem fognak felvetődni kérdések a filmmel kapcsolatban. Nyilvánvalóan, az olyan dolgokra már sosem fogunk választ kapni, hogy ők mit is érezhettek valójában, a film is csak utalni próbál ezekre a dolgokra (és gondolom a könyv is).
Maga a film rendkívül megható és szép, számomra egyáltalán nem volt unalmas és lassú sem. Írom mindezt annak ellenére, hogy a történetben jó néhány dolgot nem úgy mutattak be, ahogy az a valóságban történt (mint például, hogy Gerda egyáltalán nem volt ott Lilivel a végtelenségig, elhagyta és hozzáment egy olasz fickóhoz, aki aztán később kisemmizte; és az ő házassága alatt értesült Lili haláláról, majd pedig visszatért Dániába, ahol nem tudott újra befutni, és elkezdett inni, lezüllött, majd pedig 1940-ben, szegényen, kisemmizve halt meg). De mindennek utána lehet szépen olvasni.
A film története jó néhány dolgot bemutat, ami a valóságban is így történt, és itt sokkalta többről van szó, minthogy Einar/Lili női ruhákat akart hordani, sminkelni akarta magát, hogy attól érezze magát nőnek, mint ahogy valaki korábban ezt felvetette. Nem véletlenül történt az vele, ami történt, az orvostudomány egyszerűen még nem volt elég felkészült ahhoz az 1920-as évek végén, 1930-as évek elején, hogy ezt véghez tudják vinni, amit Lili szeretett volna (az IMDb-n az érdekességeknél lehet olvasni, hogy az első ilyen jellegű sikeres műtétet 2013-ban Svédországban sikerült véghez vinni). A filmben valóban csak az első két operációról van szó, nem 5-ről, amin valójában átesett Lili, de ő abszolút nem csak annyit akart, hogy női ruhákban járjon, meg sminkelje magát, hanem ő teljesen nővé akart válni, hiába született férfinak. Ezért is voltak az operációk, gyereket szeretett volna és annak ellenére, hogy az orvosok felhívták rá a figyelmét, hogy rendkívül kockázatos ez a beavatkozás (az utolsó, amikor megpróbáltak neki egy méhet beültetni, de a szervezete nem tudta befogadni és ennek következtében halt meg).
A történéseket a film nagyon meghatóan és érzelemgazdagon mutatja be. Én simán bele tudtam magam képzelni a történetbe, magába a furcsa helyzetbe kevésbé (leginkább természetesen Einar/Lili nemi identitásához kapcsolódóan), mivel, ahogy fentebb is írtam nincs közöm ilyen szinten ehhez.
Szerintem Eddie Redmayne és Alicia Vikander (utóbbi meg is kapta az Oscart a legjobb női mellékszereplő kategóriában, igazából nem tudom, hogy kik voltak még jelölve, de ez egy elég jó alakítás volt) is remekül játszották a két karaktert, én egyáltalán nem éreztem művészieskedőnek, kínosnak, vagy csak a kamera miatti játszásnak egyikük alakítását sem. Redmayne brutálisan jól és meglepően könnyen/könnyedén hozta a finom, nőies gesztusokat.
A filmbéli helyszínek ugyancsak lenyűgözőek, mind Dánia, mind Párizs, mind pedig Németország. Azt is említették már korábban, hogy több ország elfogadóbb volt már akkoriban is a témához kapcsolódóan, igen, ezt alátámasztja az is, hogy Dániából el kellett menniük (szintén érdekesség, hogy a dán király, mikor köztudott lett, hogy megtörtént a férfiból nővé operálása Einarnak, semmisítette meg/érvénytelenítette a házasságukat Gerdával, tehát, nem ők váltak el egymástól), a sokkalta toleránsabb és elfogadóbb Párizsba.
A film hangulatilag is nagyon erős, magával ragadó, viszont, aki abszolút ellenzi ezeket a dolgokat, az ne nézze meg. Moziban sem nagyon ajánlatos, én örülök, hogy nem ott néztem meg, mert véleményem szerint nem moziban megnézendő film. Lehet aberráltnak vagy perverznek tekinteni a film főszereplőjét (a filmben is van hasonlóról szó, hogy eleinte ő sem tudja, hogy most akkor mi a helyzet, homoszexuális/biszexuális, vagy interszexuális, transzszexuális, esetleg elmebeteg/skizofrén/bipoláris--valószínű egyébként, hogy utóbbiból is szenvedett valamelyik betegségben), meg hogy az ilyen embereket elvből elutasítjuk vagy kirekesztjük a társadalomból; de én úgy vagyok vele, hogy amíg nincs velük dolgom, márpedig nincs, addig engem nem zavar, hogy léteznek/vannak ilyen egyének is a világban.
Ez egy rendkívül különleges és érzelmekkel teli film, melyhez igen, kell némi elfogadás, vagy elvonatkoztatás, és szerintem nem árt a megnézése után elolvasni/utánajárni az eredeti cselekményeknek sem. Abszolút nem bántam meg, hogy megnéztem.
9/10
1/10
Krisz000007 2020 ápr. 10. - 06:03:08 1/10 Előzmény picipc
(63/71)
szeretet... mármint perverzió! ha szeretet, akkor miért nem szeretett egy normális férfit? akik az életüket adták a hazájukért! mikozben ez a....
1/10
Krisz000007 2020 ápr. 10. - 06:01:46 1/10 Előzmény Dr. Classic
(62/71)
a betegességet sosem kell elfogadni!
1/10
Krisz000007 2020 ápr. 10. - 06:01:07 1/10
(61/71)
beteges! elképesztő hogy már akkor ilyenek voltak, persze az intézet ami akkor ezt támogatta egy szegény "náci üldözött volt"
7/10
Dr. Classic 2019 nov. 26. - 23:03:09 7/10
(60/71)
Nehez megérteni hogy miért pont a Saul kapta a legjobb idegennyelvű film Oscart, miért nem ez. (Még ha a szívünknek az kedvesebb) Mindkét film nagyon érzékeny területen kalandozik, nüanszok dönthettek. A dán lány is egy remekmű, szinte belegondolni is nehéz hogy lehetne elfogadni egy ilyen átalakulást. Végül egy kis poén, a film producerei valószínűleg hiába kilincseltek volna egy kis támogatásért a Magyar Nemzeti Filmalaptól. :))))
10/10
offtopic
picipc 2019 jan. 30. - 20:03:57 10/10
(59/71)
Egyetlen filmet ajánlok ami ehhez fogható: Isten veled, ágyasom! Lásd https://port.hu/adatlap/film/tv/isten-veled-agyasom-ba-wang-bie-ji/movie-1178
10/10
picipc 2019 jan. 30. - 20:00:20 10/10 Előzmény csomolungma
(58/71)
Így van.
Ez egy csodálatos film a szeretet és az elfogadás erejéről. Nem olvastam a könyvet, így összehasonlítás nélkül, magáról a filmről alkothattam véleményt.
A film elsősorban a lélek változásairól és a fizikai sík kapcsolódó formálódásáról szól. Számomra a kis rezdülések azok, amik ezt az illusztrációt igazán széppé tették. A történetet pro vagy kontra minősítése nélkül.
3/10
Samu-Nagy Emese 2018 okt. 30. - 02:51:20 3/10
(57/71)
Szerintem ebben az esetben külön kell választani a történetet és a filmet magát.
Ez egy igaz történet.
És mint ilyen: megkérdőjelezni, fikázni nem lehet. Tény.
Engem hidegen hagy a story, de ez csak azt jelenti, hogy nekem nincsen dolgom ezzel a történettel. Biztosan vannak sokan, akiknek van dolguk vele.
Mint film viszont: hatásvadász, felszínes, modoros.
Ha nem lenne A. V. és M.S. - nézhetetlen lenne.
E.R. rángatja az arcát, "érzékenyen" fogdossa magát, és minden pillanatán érzem, hogy produkciót látok, ami a kamerának szól.
A forgatókönyv sem izmos. Lyukas, motiválatlan, didaktikus.
Nekem nem tetszett a film.
10/10
csomolungma 2018 márc. 07. - 13:01:15 10/10
(56/71)
Csodaszep film a szeretet hatalmarol , elfogadasrol.
8/10
Bonnie 13 2017 aug. 21. - 19:50:10 8/10
(55/71)
Szép sz^ep és igencsak mûvészi film de sajnos ez a film azoknak szól akik hasonló cipõben j`arnak mint a fõszereplõ .Merjék felv`allalni a m`ass`agukat .Én mondjuk nem éreztem semmit a filmböl megnéztem sz^ep volt és kb ennyi.10/8
Billy Walsh 2017 márc. 17. - 21:14:35
(54/71)
Oh Alicia .... <3
10/10
s143 2016 nov. 25. - 20:10:01 10/10
(53/71)
ennek a filmek a könyvét megveszem,érdemes,megérdemelten nyert 1oscart,érzelmes film.
Jobb mint a saul fia talán. .)
trudy 2016 szept. 28. - 23:28:14 Előzmény Zoe Vadasz
(52/71)
Ez a film nemhogy nem jó, de nagyon sok sebbõl vérzik, jól mutatva mai társadalmunk szintjét. Egyre több olyan film készül, ahol egy igen kis réteget érintõ problémáról van szó (a mai liberális kultusz jegyében), és sajnos a rendezõk nem azt az utat választják, hogy a filmben lévõ problémával nem küzdõ emberek számára is tartalmazzon a történet mûvészi üzenetet és értéket, hanem ehelyett lebutított, primitív, az egyszerû tömeg számára is érthetõ eszközöket, szimbólumokat alkalmaznak dögivel. Meg persze kell bele egy-két befutott sztárocska és máris kész a tuti 21. századi "sikerfilm" receptje.
Egy olyan nézõnek, aki fogékony a finom lélektani ábrázolásra, az ilyen és ehhez hasonló filmek esetében már az elsõ néhány manír és giccs után a hideg futkos a hátán. Az igényes nézõ ugyanis szereti beleképzelni magát valamennyire a történet szereplõinek helyébe, de erre csak akkor képes, ha a történettel és a szereplõk viselkedésével, döntéseivel lehet azonosulni, vagy legalább a sztori egyszerûbb. Ha a fõszereplõk döntéseinek okai ismeretlenek, viselkedésük gyermeteg vagy irracionális, a sztori fõ motívuma pedig meglehetõsen távol áll tõlem, akkor ez az azonosulás teljességgel lehetetlen. Sajnos pont ez a helyzet "A dán lány" esetében is.
Azt gondolom, hogy a film elsõdleges célja a szórakoztatás kell, hogy legyen. Készen szeretnék kapni karaktereket, okokat, bonyodalmat és megoldást és mindezt egy felnõtt értelmi szintjén. Ha ez nincsen meg, akkor hamar elveszítem az érdeklõdésemet, bármelyik top színész mellett is.