Téma: A dolog

Segítõ Béka 2011 dec. 05. - 16:55:06
(124/244)
egész jó film, nézhetõ darab, bár soha többet nem nézem meg újra. viszont jól megcsinálták az tény
7/10
bunndda 2011 dec. 04. - 19:56:42 7/10
(123/244)
Ez egy elõzményfilm, bár úgy látszik hogy ez sokaknak nem tûnik fel.
Minden úgy alakul hogy passzoljon a nem sokkal késõbbi eseményekhez az eredeti The Thing-ben.
Igaz, az hogy ugyanazt a címet adták a filmnek, rendesen összezavarta az embereket. Nem is értem hogy miért tették ezt.
Olyat is olvastam hogy ez egy alternatív változata az eredetinek! :)
Csak figyeljétek meg az utolsó eseményeket. És hogy is kezdõdik az eredeti film?
Inkább valami ilyen címet kellett volna adni a filmnek: "The Thing: Kezdõdik"

Sajnos sok logikai hiba van benne, nagyon elszúrták. Azért kap egy kegyelem 6/10-et.
3/10
nyenye 2011 dec. 03. - 03:51:20 3/10
(122/244)
PRO:

Elõször is leszögezném,hogy a 82-es alkotás mára már egy kultuszt filmé vált.Mi sem bizonyítja ezt jobban mint az IMDB: 109000 szavazattal 8.2-en áll jelenleg a film átlaga.(Ezt az átlagot azóta sem tudta felülmúlni horror kategóriában semelyik alkotás!)Hisz egy zseniálisan megírt nagyrészt logikai hibáktól mentes történet párosult a korát megelõzõ látványeffektekkel(A bábok messze valósághûbbek mint a 2011-es gagyi CGI-je)Hátborzongató zenérõl pedig nem más gondoskodót mint a világhírû zeneszerzõ Ennio Morricone.A rendezés John Carpenter részérõl is hibátlan volt mivel mesterien tudta adagolni az egyre jobban eluralkodó klausztrofób feszültséget,persze ehhez feszültség keltéshez remek színészi alakítások is hozzájárultak.

KONTRA:

Majd 29 évvel késõbb betoppan egy névtelen és tehetségtelen senki Matthijs van Heijningen Jr. személyében aki úgy gondolja,hogy elég felnõtt már ahhoz,hogy egy az egybe lemásolja Carpenter klasszikusát elhatárolva magát minden egyéni ötlettõl és megoldástól(úgy tudtam ez nem remake akart lenni)
Ezzel az a legnagyobb gond,hogy emberünk még másolni sem tud mert amit itt "alkotott" az egy bugyuta sablonos logikai bakiktól hemzsegõ "C" kategóriás mûanyag sz*rparádé megspékelve olcsó CGI-vel...és akkor még finoman fogalmaztam!Nem-tudom ki volt az a nemnormális hülye aki rábólintott tapasztalatlan emberünkre és hagyta,hogy elsõ rendezését(remélem az utolsó is)egy kultfilm adaptációjából gyakorolja és porig alázzon egy mûremeket.(Valószínû idõsebb Matthijs keze vagy pénze van a dologban,hogy fiacskáját egyáltalán a rendezõi szék közelébe engedték)

Most térjünk ki egy kicsit számomra miért is nulla ez a film:(innentõl SPOILER)

Elsõ jelenetben láthatjuk,hogy a hójáró beszakad egy gleccser szakadékba majd félúton be is ékelõdik a jégfal közé,alul-felül kb 50 méteres ûr tátong,uhh kezd izgi lenni a film.Most innen,hogy jutnak ki?Elárulom...sehogy mert ezután rögtön a pofánkba robban egy hatalmas Thing felirat és a többi a képzeletünkre van bízva.Akár egy luficsokorba kapaszkodva is kiszállhattak onnan,ezt már sosem tudjuk meg.Persze,hogy az érdekes és izgalmas jeleneteket kell a szõnyeg alá söpörni amik egy kicsit is egyedi ízt adtak volna a filmnek.
Uttána Dr.Sander beszervezi a csini paleontológus csajt Kate-t mert szüksége van a szaktudására,késõbb mikor vizsgálják a leletet Kate említi,hogy steril környezet kéne ha szövetmintát szeretnének venni az esetleges biológiai fertõzések elkerülése végett(ez teljesen rendben van és végre egy logikus dolog)de Sander ezt nem akarja
(úgy látszik tudós létére nem végezte el a 8 általánost)és megmondja Kate-nek,hogy nem gondolkodni jött ide...akkor kérdem én minek vette fel?Aztán elmennek bulizni és a jégtömböt meg otthagyják csak úgy olvadozni,persze teljesen logikus,hogy az egész tudós csapat leszarja a felbecsülhetetlen leletet és hagyják,hogy a kiolvadás kárt tegyen benne és az idegen vírusok csak úgy oldódjanak a levegõben...vicc!
Az ûrhajóval nem is foglalkoznak,nem mennek oda vizsgálni sõt még bele sem kukkantanak Mert a technológia nem is érdekli õket...hamisítatlan tudós gondolkodásra vall nem?Esetleg ez is adott volna a filmnek egy + löketet,hogy ugyan ne ríjon már le róla,hogy,mennyire pofátlanul koppintja a 82-es alkotás cselekmény vezetését.
A továbbiakban ugyanazt látjuk csak egy kicsit ostobább kivételezésben mint az eredetiben,például az idegen annyira okos,hogy mindig akkor kezdi el a végtelenül lassú és teljesen értelmetlen metamorfózisát mikor épp támadják annyi esze nincs,hogy elõbb leüsse és aztán nyugodtan lemásolja a már védekezni/támadni képtelen embert.Pont így cselekszik egy galaxist átszelõ intelligens lény.
Ráadásul meg sem próbál kommunikálni senkivel(ezt az eredetibõl is hiányoltam)pedig rendkívül érdekes párbeszédeket lehetett volna kihozni,megtudhatunk volna egy-smást a lény motivációjáról gondolkodás módjáról stb...ebben is egy kicsit eltérhetett volna az eredetitõl ha már annyira hangoztatták,hogy ez nem remake.

Végül egy igazi kritikus szavaival zárnám soraimat akivel maximálisan egyetértek:

A filmkészítõk nem csináltak mást, mint amit az ûrlény a kutatókkal. Lemásolták az igazi, klasszikus mozit és most várják, mi lesz. Nem lesz semmi, elárulom. A film meg fog bukni, mert a mûvészet nem az egyszerû replikációról szól.

Szerencsére az igazi klasszikusokat nem lehet csak úgy megölni!!!
Luke Ryan 2011 dec. 02. - 18:51:39
(121/244)
nekem tetszett, a hangulat is nagyon ott volt, nálam 10/7
Ford Mustang 2011 dec. 02. - 17:00:13 Előzmény Xeor
(120/244)
Lassan 40. :)

Igen, nehéz lett volna, és olyan gagyi, hogy már fájt volna, tehát ezért is volt jobb a bábjáték.
8/10
Xeor 2011 dec. 02. - 09:14:58 8/10 Előzmény Ford Mustang
(119/244)
Igazad van, most már én is látom a Wikit. Egy csöppet alábecsültem a 30 évvel ezelõtti számítástechnikát. Az talán enyhítõ körülmény, hogy odatettem, hogy "szerintem" és nem jelentettem ki kategorikusan f*szságokat :)

Abban azért esetleg egyetérthetünk, hogy '82-ben a Dolog bábjátékát megoldani CGI-jal igen nehéz lett volna.
offtopic
Ford Mustang 2011 dec. 01. - 19:27:27
(118/244)
Elárulom neked, hogy 2D-s cgi-t elsõként a '73-as Feltámad a Vadnyugat c. filmben használtak, a 3 dimenziós kép elõször a film folytatásában, a Futureworld-ben ('76) volt látható. A második film, melyben e technológiát alkalmazták, a Csillagok háborúja ('77) volt, ahol a Halálcsillag tervrajzai követelték a beavatkozást. Az elsõ két film, melyben komolyabb szerephez jutott a CGI, a Tron ('82) és Az utolsó csillagharcos ('84) voltak, ám e két film pénzügyi kudarcnak bizonyult, ami arra sarkallta a legtöbb rendezõt, hogy mellõzzék a CGI-t, s helyette olyan képeket alkalmazzanak, amik csak azt a látszatot keltik, mintha számítógép alkotta volna õket. Az elsõ igazi CGI-szereplõt a Pixar késõbbi megalapítója, John Lasseter alkotta meg a Sherlock Holmes és a félelem piramisa ('85) címû filmhez (nem számítva az egyszerû poliéder szereplõt, Bitet a Tronból); e karakter egy festett üvegablakból összeállt lovag formájában jelent meg a vásznon. A fotorealisztikus CGI egészen '89-ig nem jelent meg a filmiparban, amikor is A mélység titka elnyerte a legjobb vizuális effektekért járó Oscar-szobrocskát. Az Industrial Light and Magic (ILM) alkalmazta ezen eljárást a filmben, kiemelendõ az egyik jelenetben látható tengermélyi teremtményt, az úgynevezett "vízlény"-t. Ezt követõen a CGI a Terminátor 2: Az ítélet napjában ('91) kapott központi szerepet, ahol a T-1000-es terminátor folyékony fém-mivoltával és alakváltó effektusaival kápráztatta el a közönséget, melyek szerves részét alkották a film akciójeleneteinek. A Terminátor 2 szintén meghozta az ILM-nek az Oscar-díjat a különleges hatásokért. A két utóbbi filmet James Cameron rendezte.
6/10
offtopic
Csigalány 2011 dec. 01. - 16:10:32 6/10
(117/244)
Hát akkor kapásból SPOILER!!!

Örülök, hogy nem olvastam el a hsz-okat, mert így az újabb verzióról ámulatomra kiderült a végén, hogy "csak" egy elõzmény. Gondolkodtam is film közben, hogy minek csináltak egy rosszabb verziót, ahol már vért sem kell venni, elég fogorvosnak születni. ;o) -Kevesebb feszültség...
SPOILER VÉGE


Semmivel sem különb a Carpenter filmnél, sõt, a mai technikával jobb is lehetett volna. (szerintem)
Hozzáteszem, könyvben marad a legjobb! :o)
8/10
Xeor 2011 dec. 01. - 13:08:40 8/10 Előzmény Ford Mustang
(116/244)
Hadd kérdezzem már meg, hogy 1982 környékén szerinted melyik film(ek)ben használtak CGI-t? Szerintem még elméleti síkon sem nagyon létezett. Azt hiszem a Terminator 2. (1991) volt az elsõ film, amiben erre a technológiára támaszkodtak. De 9 évvel elõtte? Akkor a Commodore sem jutott még a csúcsra, a grafikus felület is csak rendkívül kezdetleges volt.
8/10
Xeor 2011 dec. 01. - 12:42:26 8/10 Előzmény Statham20
(115/244)
Szerintem azért tûnik a 10-20-30+ évvel ezelõtti filmek nagy része mai szemmel lassúnak, mert akkor lassabb volt az élet, mint ma. Ha úgy tetszik, nyugodtabbak voltak az emberek. Ma szinte az élet minden területén a gyorsaság az egyik legfontosabb szempont, legyen az kajálás, közlekedés, munkavégzés, stb. A '82-es film akkoriban nem számított lassúnak, biztos vagyok benne, hogy igen kevés ember ásítozott rajta.

Nekem baromira tetszett ez az új film, kellemesen csalódtam benne. Hozza a '82-es színvonalát és külön tetszett, hogy - ahogy írták már elõttem páran - odafigyeltek a részletekre, hogy a lehetõ legjobban passzoljon a két film. Amikor a film végén megjelentek a betûk, azt kérdeztem magamtól: "...ez most mi? Hol a vége?" Erre felcsendül az az egyszerû, de annál királyabb zene és folytatódnak a képsorok. Méghozzá nem is összecsapott, 1-2 másodperces levezetés, hanem tényleg odabasz.

10/8

11messi87! Neked pedig köszönjük szépen a kimerítõ, tényekkel alátámasztott elemzést! :D
offtopic
Ford Mustang 2011 nov. 29. - 16:01:18
(114/244)
De volt már cgi akkor is, csak abban a filmben nem alkalmazták - jobbnak látták, ha nem visznek bele bonyolultabb trükköket.
Flokitomi 2011 nov. 29. - 11:49:21
(113/244)
Õrület végigolvasni a hozzászólásokat. Ez nem 'remake' hanem 'prequel', tehát ez az elõzményeket dolgozza föl.
Fölösleges a 82-es film trükkjeit összehasonlítani a 2011-es film számítógépes animációjával. Akkor nem volt CGI, volt bábozás. Most meg van mindkettõ, aki kicsit utánanéz, vagy stáblistát olvas (bár az emberek 98 % már a leblendénél veszi a kabátot a moziban)az látja majd (konkrétan: Alec Gillis, Tom Woodruff Jr.)
Meg kell nézni a John Carpenter féle filmet, utána meg ezt. Ennyi. Világvége film, megfûszerezve bizalmatlansággal, bizonytalansággal. Nem a Dologról szól, ahogy a többi horrorfilm sem, hanem rólunk.
10/10
Statham20 2011 nov. 28. - 15:57:06 10/10
(112/244)
Nagyon ott van ez a film. Kellõen tartja végig a feszültséget, remek a hangulat, elég ijesztõ és izgalmas is egyben, a színészek rendben voltak és a látvány magas színvonalú. Nem unatkoztam közben egy percig sem, nem éreztem sem vontatottnak, sem koppintásnak, fõleg, hogy ez elõzményfilm (aki végig nézte, az tudja). A zenék pedig mindig jól illettek az adott jelenethez. Manapság ritkaság ilyen normális színvonalú filmet látni.
Bárkinek ajánlanám, akik szeretik a thriller/horror vagy sci-fi kategóriát. Nálam ez 9/10 lenne, de mivel láttam, hogy véleményem szerint kissé alul van pontozva, így megadtam a 10-est, hogy fentebb kússzon. :)[Egy kis sajátos megjegyzés a 82-es vs 2011-es The Thing-rõl:
Elismerem, hogy sokaknak nagy kedvenc a "82-es The Thing", de személy szerint csak annyit tudok róla mondani, hogy
a 2011-es "The Thing"-et is és a régit is többen néztük egyszerre. Míg az új mindenkinek tetszett és mindenkit lekötött, a réginél ásítoztunk, mivel gyakorlatilag semmi sem történik benne. Nem is értem, hogy lehet azt minden idõk egyik legjobb horrorjának vagy sci-fijének nevezni. Kapásból fel tudnék sorolni akármennyi filmet, amik lesöprik minden erõfeszítés nélkül. (és csak, hogy félreértés ne essék: a régit nem azért tartom kevésnek, mert a látvány nem épp a legjobb, dehát nem is úgy ültünk neki, mint egy mostani filmnek. Tisztában voltunk, hogy látványban mit várhatunk a 82-estõl és ettõl független mondom, hogy azon kívül, hogy van egy hangulata, iszonyat unalmas, semmi érdekfeszítõ nincs benne, nem félelmetes, nem lehet rajta izgulni, a zenék sem épp a legjobbak, úgy szinte semmi jót nem tudok mondani a régirõl. Ja, de! Annyit, hogy Kurt Russell vicces volt benne. Majdnem elesik ugrás közben, nekiugrik a hordóknak. Na ez az egy pozitívuma a 82-es "dolog"-nak. Horror kategóriában van, de inkább vígjáték volt, hála Kurt-nek, ha már olyan unalmas volt a film, legalább õ hozott egy kis színt bele. :D ]
7/10
stomachh 2011 nov. 27. - 18:40:23 7/10
(111/244)
Fenntartásokkal néztem meg a 2011-es filmet. De meg kell, hogy mondjam, pozitívan csalódtam. Nem hoz szégyent az 1982-es filmre, mint számtalan remakefilm és elõzményfilm.
Olyan nagy meglepetés nem ér senkit, aki látta a '82-es The Thinget. A történet kézenfekvõ volt, a megvalósítás látványosra sikeredett. Ez a film pörgõsebb, mondhatni jobban ment rá a félelemkeltés helyett az ijesztésre. Jó lett. 7/10.
10/10
avsk 2011 nov. 27. - 00:13:50 10/10
(110/244)
Háát én nem láttam se a régebbi változatát és nem is olvastam,és a kommentek alapján nem számitottam nagy durranásra,de nekem kifejezetten bejött a film.Feszültség rendben,jelenetek tökéletes,és maga a bizalmatlanság magjának az elültetetése és szép naggyá terebélyedése,hát az fantasztikus volt.Rosszabb lenne ha a külvilágba jutna ez a virus,mint akármeik más vírusos fertõzés vagy zombijárvány,hisz itt az emberek nemtudnak simán fegyverekkel v. tudosok kemény ötleteivel védekezni,mert a bizalmatlanság belefúrja magát minden emberbe.És mint tudjuk az ember társas lény.
dzoltanl 2011 nov. 26. - 19:28:44
(109/244)
Elõször is,a félreértések elkerülése végett.Elolvastam pár kommentet,ez a film nem átdolgozás(remake),hanem elõzmény film,mint a legújabb három Star Wars film,a folytatás meg az 1977 es Csillagok Háborúja.A Jedi és a Birodalom meg a Csillagok háborúja folytatása.Az 1982-es Carpenter film remake,átdolgozott film,az eredeti egy 1951-es film. http://www.youtube.com/watch?v=dGjJ8vfh5CI Nézzétek meg,ez egy 5 perces elõzetes.A film címe The Thing from Another World,magyar címe A Lény - egy másik világból.
dzoltanl 2011 nov. 26. - 18:34:08
(108/244)
Jobb lett volna ha szerepelt volna ebben a filmben az a színész aki a 82 es filmben a norvégot játssza,aki a kutyára lövöldözött az elején.Igaz azóta eltelt 30 év,és most öregebb,de csak szakállat és napszemüveget hordott.Nem látszott teljesen a 30 évvel ezelõtti fiatalabb arca.Legalább játszott volna mindkét filmben egy valaki.Én beraktam volna a filmbe.
1/10
Spider68 2011 nov. 25. - 23:46:27 1/10
(107/244)
Ezt még nem láttam, de a 82-es verziót nem bírtam végignézni. Hozzáteszem: nem a félelem miatt.
1/10
11messi87 2011 nov. 25. - 20:17:13 1/10
(106/244)
Ez egy szar.
10/10
LCsajszi 2011 nov. 24. - 19:26:12 10/10
(105/244)
Én is úgy vagyok, hogy az eredeti 82-es az egyik legjobb földönkívülis horror a világon az Alien mellett :).

Igazság szerint ez a 2011-es film azok számára annyira nem lesz félelmetes, akik már látták a 82-est, mivel nekik teljesen kiszámítható (most nem arra értem, hogy vajon ki lehet human vagy ki nem). Viszont akik ezt látják elõször, azoknak még lehet félelmetes.

Nekem a közepe gyors volt, pörögtek az események és ezért a félelemkeltés nem volt túl erõs, mint a 82-esbe, talán azért, mert azt már láttam és nagyjából tudtam mi fog történni. Reméltem, hogy annyit kihoznak a fimbõl, hogy féljek is, de sajnos annyira nem féltem :(. Ettõl függetlenül jó a film, persze már úgy, hogy a kettõt megnézem azonnal egymás után vaéamikor. Amint vége a 2011-esnek, rögtön beteszem a 82-est, hogy nagyobb hatás érjen :).

SPOILER
Mi már tudtuk (mármint ezalatt azokat értem, akik látták a 82-t), hogy néhány ember már valójában másolat, így csak vártuk kibõl kel ki a szörnyeteg. Legfeljebb a kinézetén tudtak újítani a filmen.
Nekem az ûrhajós jelenet kicsit elgondolkodtatott. Egy ilyen vírusféle, amely csak szövetevéssel és koppintásból él, hogy a fenébe tud létrehozni egy ûrhajót és minek egy személyre olyan nagyot? Továbbá mi volt az a kibernetikus kék fény az ûrhajóban, amelyben kockák mozogtak? Én azon töprengtem, hogy szerintem ez a vírus izé megtámadott egy szuperintelligens földönkívülit, amely vezette az ûrhajót és biztosan belekerülve, miközben átalakította magát annak másolatává, közben lezuhant az ûrhajó.