Vanek úr 2016 jún. 25. - 13:56:36 Előzmény versenyszellem
(5/5)
Nem a kezdõpontját jelölték ott ki - vagy nem 'úgy' értették a kezdõpontot. Minden folyónál a torkolatánál van a 0 fkm (folyamkilométer) pont, és 'felfelé' van a számozás. Például a Bodrognak Tokajnál van a 0 fkm-es pontja, és felfelé növekszik. Hogy miért így van kialakítva minden folyónál? Valószínûsítem, hogy a folyami közlekedésnek is van hozzá köze (könnyebb a torkolattól számolni, mint a hajókkal soha nem járt forrástól), meg annak is, hogy ha nincs egyértelmû forrás (mint akár a Dunánál, akár a Tiszánál is él ez a dolog), akkor érdemesebb a biztosabb torkolatot megjelölni.
versenyszellem 2013 szept. 14. - 22:32:00 Előzmény fhajnalkarita
(4/5)
Nyilván mindenki tudja, hogy a fekete erdõbõl ered, de a kezdõpontját ettõl függetlenül valamiért a torkolatánál található kijelölt pontnál állaították meg!
fhajnalkarita 2013 aug. 06. - 22:57:22 Előzmény feketevipera
(3/5)
Tudod honnan ered a Duna?

.
.
.
.

A történelmi források ugyan nem egyeznek meg teljesen abban, hogy mit is tekintsenek a Duna valódi forrásának. A Duna ugyanis nem Dunaként ered, hanem két kis patak, a Breg és a Brigach egyesülésével jön létre. A Breg, mint a Duna fõ táplálója Furtwangennél ered, kb. 2 km-re Donaueschingentõl. Az ottaniak természetesen Furtwangent tekintik a Duna forrásának. Donaueschingeniek pedig saját településüket, mert itt egyesül a két patak és innentõl hívják Dunának. Ezt egy szép emlékmû építésével nyomatékosították is.
.
.
.
.
.
fhajnalkarita 2013 aug. 06. - 22:41:31 Előzmény feketevipera
(2/5)
A tenger az a végállomás, nem a kezdõpont!
feketevipera 2013 jún. 29. - 20:55:21
(1/5)
Õszintén szólva nem hittem volna, hogy ezt a sokszor, sokféleképpen feldolgozott témát még mindig úgy meg lehet tárgyalni, hogy érdekes legyen, és hogy valami újat is hozzon. Kellemesen csalódtam ebben a természetfilmben, jómagam sok új információt szereztem belõle (pl. hogy a Duna "kezdõpontját" nem a Fekete-erdõben jelölték ki, hanem egy fekete-tengeri világítótoronynál). Külön pozitívum a látványosság: a lélegzetelállító tájak, az állatok és a növények bemutatása stb. Azt hiszem, rengeteg dologról mesélhettek volna még a készítõk, és még néhány részt hozzácsaphattak volna a filmhez, talán még akkor sem merítették volna ki teljesen a témát. Érthetõ az az igyekezetük, hogy sokszínûvé varázsolják a mûsort, de szívesen vettem volna, ha részletesebben beszélnek egy-két dologról, akár tematikusan is (mondjuk az ökoszisztémák, néhány jellegzetes növény- vagy állatfaj, az emberi tevékenység hatása stb.). Mindezek ellenére is színvonalas, érdekes természetfilm ez, érdemes megnézni, azt hiszem, mi, közép-európaiak is büszkék lehetünk, hogy ilyen alkotásokra vagyunk képesek.