Téma: A falu rossza

10/10
FElepHánt 2016 jún. 16. - 17:09:42 10/10
(1/1)
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

A FALU ROSSZA---Mohácsi János---Szombathelyi Weöres Sándor Színház

Elõször Kaposváron láttunk népszínmûbõl alkotott színházi elõadást: Molnár Piroská-val a Sári bíró-t. Akkoriban meglepõ volt , hogy lesajnált mûfaj is szolgáltathat használható alapanyagot. Jóval a félsikerû Sárga csikó után Mohácsiék választása most telitalálatnak bizonyúl.
A falu népe Feledi nagygazda fia és nevelt lánya eljegyzésére készül. A veszettül csivitelõ asszonynépség sorában Nagy Cili és Fekete Linda viszi a prímet, az olykor patikus is tisztelendõ, Mertz Tibor foghúzásban, ékesszólásban egyaránt remekel. Ötpercenként harsány nótázásba csap az emelkedett hangulat, messzire kihallatszik Bányai Kelemen Barna
formátumos baritonja. A cselekményt kusza szerelmi szálak szövik át, csomópontjukban a mindenkit maga alá gyûrõ Falu Rossza áll. Ragyogóan elõkészített jelenetben, fokosát csattogtatva, duhaj részegen be is tántorog, Kenderes Csaba már az elsõ pillanattól brutális energiájú figurát testesít meg.
A Mohácsi-textus nem fukarkodik zaftos poénokkal, egyidejûleg cikáznak mutatós gesztusok, minden szereplõ megkapja a maga ziccerét. Ellenállhatatlan sodrása van az "istentõl elrugaszkodott" nagyszerû zenekarnak, melynek népies hegedû-cimbalom-bõgõ felállását
harmonika és basszusklarinét/!!!/ gazdagítja. Kovács Márton nagyrészt mulatós nótákból, népdalokból komponált zenéje parázs atmoszférát teremt, a táncok, tömegmozgások Tóth Richárd koreográfiáját dicsérik.
A színfalak mögül varázsos énekszó hallik, a Szombathelyen nagy színésznõvé érett Bánfalvi Eszter Finum Rózsija lép be merészen dekoltált lila kisestélyiben, suhintó gereblyéje alatt ijedten hajladoznak a népek. Amennyire szerény Edvi Henrietta depresszív Boriskája, annyira feleslegesen túlhabzó Sodró Eliza a tehetetlenné fegyelmezett Matusek Attila menyasszonyaként. A férfiak kompániájából szederfa törzsön magasodik ki Kálmánchelyi Zoltánszóhoz alig jutó, pompás kántortanítója, Albert Zsófi addig prézsmitál a makkhetes kocsmáros Trokán Péter-rel, míg végül az ijedtében úgy isten igazában felmagasztosul.
Az intrikus-trióban Szerémi Zoltán és Endrõdy Krisztián önkéntes tûzoltók engedelmes szolgái a bõdületes szuggesztiójú Bajomi Nagy György Gonosz Pistá-jának. A fantasztikus színész ellenállhatatlan hitelességét, vitális humorát még a falusias dizájnú járókerettel becsoszogó feleség, Vlahovics Edit sem tudja megfékezni.
Az innovatív dramaturgia majdnem tragikus tetõpontig ível, az utolsó képben lefektetik a Mágnás Miska-i síneket, de cintányéros bevagonírozás helyett a párokat szépen összeboronáló befejezés következik. Az álompár, az elsöprõ energiájú Bányai Kelemen Barna és a csábítóan csodálatos Bánfalvi Eszter végre összekerül, ki ki megleli a hozzá illõt, talán csak a derék Göndör Sándor szolgalegénynek , a javuló félben lévõ Falu Rosszának jut a resztli.
Ám ez mit sem változtat Kenderes Csaba karizmatikus erejû játékának felsõfokú megítélésén, dinamikus éneke, sûrû színpadi jelenléte delikát kincse az elõadásnak.
Mohácsi János újra bebizonyítá, lehet olyan színházat csinálni, amely egyénien eredeti, a legfinnyásabb szakmai elvárást is kielégíti, ezzel együtt népszerûen közönségbarát. Milyen kár, hogy a csak a szombathelyiek láthatják...