offtopic
efes 2008 nov. 15. - 18:47:49
(386/786)
Nem jó. Az antiszemitáknak már kész is a válasza: ez is csak a zsidó Hollywood mosakodása, a tel-avivi Világbankos karvalytõke pénzén, hogy a szegény antiszemitákat még jobban kizsigereljék és még nagyobb nyomorba taszítsák.
offtopic
Heathcliff 2008 nov. 15. - 18:42:48
(385/786)
Tulajdonképpen ezt Hollywoodnak kellene felvállalnia. Azt hiszem, az antiszemita probléma legütõsebb megoldása volna egy olyan hollywoodi film, amelybõl kiderül, hogy nincs is antiszemita probléma. :S
offtopic
Heathcliff 2008 nov. 15. - 18:39:17
(384/786)
Kedves tanítványom, már feladtam a házi feladatot: olvasd el a Bibliát.
A másik feladat: húzd vissza a nyelvedet a szádba.
offtopic
efes 2008 nov. 15. - 18:38:35
(383/786)
Azt hiszem, a Bereményi írt is errõl forgatókönyvet, amely annak idején a Filmvilágban (vagy valamilyen más folyóiratban) jelent meg.
offtopic
Heathcliff 2008 nov. 15. - 18:36:28
(382/786)
:) Ja, igen, van a sztorinak egy ilyen változata is :) Csak a kérdések nem maradtak fenn.:)
Jó, a valóságban a bizánci és az arab birodalom terjeszkedõ politikája ellen volt ez a kazárok számára egy ütõs ideológiai válasz, mivel így a két monoteista birodalom hittérítõ köntösben nem indíthatott a kazárok ellen hadjáratot.
Rahel 2008 nov. 15. - 18:35:08
(381/786)
-Mester!!

Mond el nekem, mert én nem tudom!!!:PP
offtopic
efes 2008 nov. 15. - 18:34:40
(380/786)
Ja, pff. Azokat nem szeretem.
offtopic
Heathcliff 2008 nov. 15. - 18:32:29
(379/786)
Hát ejnye bejnye.:)
Bezzeg, a nagybátyám még most is dühös, amiért az õ nagybátyja gyerekként nem engedett a földrõl nekik, gyerekeknek egyetlen barackot sem fölszedni...a nyakas paraszt.
Egyébként a MG-ra gondoltam, de ez maradjon most ennyiben. :S
offtopic
efes 2008 nov. 15. - 18:30:40
(378/786)
Hehe, a kazár érdekes dolog: épp a kazár fejedelem volt az, aki nem zsidóként államvallássá tette Izrael hitét. Volt valami hitvita, és meghívta az összes általa elérhetõ vallás papját, hogy válaszoljanak meg egy pár fontos kérdést. A rabbi nyert...:)
offtopic
efes 2008 nov. 15. - 18:28:32
(377/786)
Meg a tótok, románok, szerbek, horvátok, örmények, lengyelek, svábok, stb....
Heathcliff 2008 nov. 15. - 18:28:22
(376/786)
Hát errõl a zavaros gondolkodásról beszéltem.
Nincs olyan, hogy "nem tartom a vallásomat". Ha nem tartod, nem a te vallásod.

Nincs olyan, hogy "zsidó származás". Én sem mondom, hogy "szász származású magyar vagyok", baszki.
El lehet nagy ívben felejteni a kazár õsatyát, ha már évszázadok óta itt élnek az õseid - talán régebb óta, mint az enyémek. Na ehhez mit szólsz?
(Ábrahám meg sose volt, mármint õsatya, ezt jobb, ha tudod).
offtopic
efes 2008 nov. 15. - 18:27:10
(375/786)
Hogy mást ne mondjak, gyerekkoromban mi is rendszeresen loptunk a városszéli gyümölcsösökbõl, nem ipari mennyiségben, csak annyit, hogy tele legyen a hasunk. Ilyen alapon mi is meghalhattunk volna azon a kerítésen, pedig nem vagyok roma. Lásd személyes info..:)
offtopic
efes 2008 nov. 15. - 18:24:12
(374/786)
Ezek az esetek szerintem nem tipikus romaellenes esetek. Nem azért vezette bele a faszi az áramot a kerítésbe, mert ki akarta nyírni a romákat, hanem azért mert 1: pszichopata, 2: nem akarta, hogy bemásszanak a kerítésen. Bemászhatna akárki, nemcsak cigány, mint ahogy a rablások nagy részét sem cigányok követik el, hanem szép, igaz magyar emberek.
offtopic
Heathcliff 2008 nov. 15. - 18:21:53 Előzmény efes
(373/786)
Eggen, már én is jártam úgy, hogy nem értettem, miért mondja valaki, hogy megy a kisebbségi önkormányzathoz. Hiszen a cigányok tartoznak oda, nem?...:)
Heathcliff 2008 nov. 15. - 18:18:56 Előzmény efes
(372/786)
Szerintem a vidéki emberek, ha akarnák, se tudnák kirekeszteni a romákat az életükbõl. Mint ahogy a városi közemberek sem. Sõt, elég nagy a keveredés.
(Ha emlékszel arra a balhéra, amikor egy házaspárnak el kellett menekülnie a házából, a feleség elmesélte, hogy a legjobb barátnõje roma, és a férj is hasonlóan, közvetlen kapcsolatokról számolt be. Az áramos-kerítéses sztoriban az áldozat anyja rendkívül jó napi kapcsolatban állt az 'elkövetõvel'. És ilyesmit ezrével lehet sorolni: minden cikkbõl, ami a romakérdést tárgyalja, ez derül ki.

Kik rekesztenek ki? Tulajdonképpen.
Miért rekesztenek ki? Tulajdonképpen.

Nem ártana elgondolkozni ezen; ne álljunk meg annál a lózungnál, amit folyton szajkóznak azok, akik mit is csinálnak?
(Nem rád értem.)
Rahel 2008 nov. 15. - 18:16:38 Előzmény Heathcliff
(371/786)
-Na kezdjük:

-Nem vagyok olyan öreg, hogy mindent marhára tudjak, de talán ebben nem tévedek::
-Zsidó származású vagyok.

-Magyarországon élek, és ezért:
-Magyar vagyok.

-És akkor sem tévedek, ha azt mondom:
-Mivel nem tartom a vallásomat, ezért csak simán magyar zsidó vagyok!
offtopic
efes 2008 nov. 15. - 18:16:28 Előzmény Heathcliff
(370/786)
Hát, lehet hogy nem értettem. Ha a társadalom válaszán a cigányellenességet érted, ez nem a társadalom válasza, csupán a társadalom egy részének a lehetõ legbutább válasza. A társ. egy másik része békében, egy harmadik része pedig nem is érintkezve él a romákkal.
Rika 2008 nov. 15. - 18:13:13
(369/786)
Ha valaki nem vallja magát magyarnak, te sem erõltetheted rá. Majd rájön õ magától, hogy valójában ki, és hova tartozik.
Ugyanígy nem jelentheted ki egy etnikumról, hogy nem magyar, ha õk magyar cigánynak vallják magukat.(Ami pedig elég gyakran megesik.)
offtopic
Heathcliff 2008 nov. 15. - 18:07:53
(368/786)
:) Alig hiszem, hogy nem nem értetted a célzást. Vagy igen, csak hagyjuk, ugye?
Heathcliff 2008 nov. 15. - 18:05:16
(367/786)
Rika, nem zártam ki, talán nem értetted meg pontosan. A te meghatározásod jó volt; nem szûkítettem, hanem bõvítettem rajta, mivel vannak, akik így beszélnek: a dédszüleim morvák voltak, tehát én se vagyok magyar; én zsidó vagyok, nem magyar; nekem ez az identitás semmit sem jelent... Vannak, akik nem vallják magukat magyarnak, noha azok, mivel semmiféle más nemzethez sem köthetõk.

Van izraelita vallás. Ez egy vallás, nem nemzet, ne keverjük a szezont a fazonnal. Van Izrael állam, héber hivatalos nyelvvel.
Aki nem vallásos és nem él Izraelben és nem héber az anyanyelve;
viszont Magyarországon él, magyarul beszél stb. - annak nincs joga megvetni ezt az identitást. Neki el kell fogadnia azt, hogy magyar.
Már csak azért is, mert a magyar identitás nem vallás, Ráhel, szegényke, nem tudom, mibe van belezavarodva.
(Persze nemcsak õ, a másik oldalon azok is, akik szintén más nemzetbelinek gondolnák). Pedig nincs semmilyen más nemzet, aminek Ráhel etc. a tagja, csak a magyar.

A cigányoknál a nemzetté válás soha nem következett be: soha nem is létezett cigány nemzet, csak cigány törzsek.
Ez így nyilván bonyolultabb: az biztos, hogy magyar állampolgárok; de számukra kár erõltetni a magyar identitást. Részükre valóban fontosabb volna a roma identitás, önkép megerõsítése. Ezt a kultúrájukra értem.