10/10
kgyuri0 2008 nov. 18. - 15:37:38 10/10
(406/786)
Természetesen a megfelelõ helyen nem Kévi hanem Lévi
10/10
kgyuri0 2008 nov. 18. - 15:35:08 10/10
(405/786)
Kedves Heathcliff!

Ahhoz képest, hogy kereszténynek mondod magad, sokat foglalkozik veld ez a kérdés.
De fére a tréfával, igazánérdekfeszítõ volt olvasni.
Ha nem baj, kérdeznék néhányat:
1.Írod, sokan tértek át zsidónak a perzsa birodalomból. Van valami elképzelésed, miért?
Sõt, szerinted a kazár birodalom politikai okból „zsidósodott”, mi lehetett a konkrét, „politikai” ok? Hajlomos lennék azt hinni, hogy egyik történelmi helyzet sem volt erre túl kedvezõ, inkább csoda, hogy született zsidók közül sokan mgmaradtak, nem hogy kívül állók áttérjenek. Ugyanezt el lhet mondani a középkor végi erdélyi „zsidózásról” is, de ekkor legalább bele lehet hjelyezni a katolicizmusellenes rformáció áramlatába.
2. Egyáltalán érintõleges tájékozottsággal, mintamilyen nkem van, azt gondolná az mber zsidó vallásba nemlehet áttérni, hisdzen ez nem térítéses nem is belátásos aléapon múködik, hanem a Nép „vérszövetséget” köt az Úrral, egy családfõ családjához legfeljebb mostohaként lehet csatlakozni. Egy ehhez kicsit hajazó kérdés(talán tudsz válaszolni!), ha az áldás a patriárkáknál apáról fiúra száll át, azt gondolná az ember ez egy virtigli patriarkális társadalom, erre a zsidóság az anyáról öröklõdik. Hogy lehet ez?
3. Azt írod, Pál a birodalomban különbözõ zsinagógákat keresett föl, tehát voltak. Még hozzá, mint írod, sok zsinagóga volt. Akkor viaszont mi az, hogy i.sz. 70-ben csak egy templom volt, amit Titus lerombolt?
4. Mi az, hogy „armenid” rasszhoz tartozó zsidók? Még nem hallottam armenid rasszról, van valami köze az örményekhez?
5. Én úgy hallottam, hogy az askenáziak részben Nyugat-Európából húzódtak kelet felé a középkori üldözések idején. Ez hülyeség? Azért azt állítani, hogy ezek kazár származásúak legfeljebb annyiban helyes, mint az, hogy a magyarok finn-ugor származásúasúak(lévén hatalmas idõ alatt és mozgalmas történelem során igen megkeveredhettek)
6. A leviták nemKévi törzsébõl valók? Ezeknek afolytonosságanem áll fönn?

Ha jól értlek, tagadod a zsidó nép etnikai meghatározottságát, nincsenek faji jegyek. Ebben lehet igazad, de akkor a zsidók habokra tartják magukat összetartozó csoportnak. Hiszen lényegében írod is.
Szerintem lehet, hogy elég az összetartozás érzéshez, ha a környezet (akár tévesen is) viszont úgy tekinti õket, mint egy etnikai csoportot.
Ráadásul a vallás azért közös, és igen is nagyon szoros összetartó erõ lehet, még a nem vallásos egyénekre is erõsen hathat a kultúrán keresztül.

Ráhel magyar és Kész, aki mást mond, ostoba és hazug. Ez nagyon szép, de nem annyira Ráhelt kellene errõl meggyõznöd, hanem azokat, akik nem úgy gondolkodnak, mint te, pedig ugyanúgy kereszténynek tartják magukat, mint te.

Nem biztos, hogy azokkal nincs Ráhelnek valós problémája, és ezen te ezzel az okítással nem segíthetsz rajta.
Heathcliff 2008 nov. 18. - 14:40:49 Előzmény Rahel
(404/786)
Kedves Rahel, a privát üzenetet ide is leírom, remélem, nem baj:

Keresztény vagyok, ezért a zsidóság, mint téma eléggé érdekelt. Talán nem is a kereszténység, hanem a Soá iszonyata miatt. Sok mindent összeolvastam, tudom, hogy sok elmélet és roppant nagy zûrzavar van ezzel kapcsolatban mindenkiben. Már sajnálom, hogy felbosszantottál, ezért ne haragudj a baszkiért. Szóval természetes, hogy az egész identitás-kérdés a számodra is zûrzavaros.

Nos, én a következõkre jutottam - ami valóban megmenthette volna a fél családodat '44-ben: az ún. zsidó identitású emberek abszolút nem különülnek el faji alapon másoktól. Még csak nem is szemita származásúak.

Nos, kezdjük talán az elején: Izrael nemzet története Ábrahámmal kezdõdött, az õ leszármazottaival, utódaival Isten szövetséget kötött. Abban az idõben Izraelt szoros vérrokoni szálak kötötték össze. Így mûködött nagyjából minden történelem elõtti, primitív társadalom, a nagycsalád-nemzetség-törzs-sémára felépítve. Ezt biztosan tudod. Nos, akkor Izrael is még állam elõtti korát élte. Az állam, mint intézmény i. e. 1050 körül jött létre, amikor Sault Izrael elsõ királyává választották. De talán nem is az intézményesülés a lényeg, hanem az, hogy az idõ múlásával a szoros vérségi kötelékek, mint bármilyen más népcsoportnál, Izraelnél is kezdtek bomlani. Ez ugyan már a kezdetek kezdetétõl megfigyelhetõ, mindig is sok idegen keveredett Izrael népe közé, de a folyamat egyre tendenciózusabb lett.
Nagy változás az asszír és babiloni fogsággal jött: egyrészt, mivel az asszír fogságból Izrael 10 törzse nem tért sosem haza. Ezek az ún. elveszett törzsek, akik egyszerûen beolvadtak Asszíriában, azaz a mai Szíriában. (Talán egy részük késõbb hazavándorolt, de az mindenképpen csak pici töredék lehetett). Vagyis: Ábrahám leszármazottainak döntõ többsége egyszerûen beolvadt a mai arabok közé és most mohamedán.
Babilonba 2 törzset hurcoltak el: Júdát és Benjámint. Õk hazatérhettek 70 évi fogság után. De ez alatt a hetven év alatt történt egy furcsa dolog, ezt Eszter könyve írja le - a zsidóktól való félelem miatt a perzsa birodalom lakosai tömegével vették fel a zsidó vallást. A perzsa birodalom pedig Indiától Egyiptomig terjedt, rengeteg különbözõ néppel.
De visszatérve azokra, akik hazamentek: mivel tehát csak Júda és Benjámin tért vissza, ettõl kezdve, Júda törzse miatt zsidóknak hívták õket.
Nemsokára Izraelt is elfoglalta Nagy Sándor, aztán a rómaiak - idegen iga alatt nyögtek, egy nagy birodalomnak váltak a részeivé, és tömegesen vándoroltak el a birodalom más helyeire, szétszóródtak sok tartományba. És az történt, hogy a messzi tájakon, idegen városokban levõ zsinagógákat másféle népségek is látogatni kezdték, tömegével lettek ekkor is zsidó vallásúvá a görögök és más 'pogány' nemzetbeliek. Õk voltak az ún. prozeliták. Errõl a folyamatról szépen tudósít pl. az Apostolok cselekedetei c. újszövetségi irat, amely leírja, hogy Pál apostol térítõi útjain mindig a római birodalom különbözõ zsinagógáit kereste fel, és azok tele voltak görögökkel és más idegen nemzetbeliekkel.
Vagyis, a zsidó vallás már akkorra, tehát Jézus és Pál idejére világvallássá lett, a genetikai, vérségi kötelékek felbomlottak.
De tovább: i. sz. 70-ben Titus légiói elfoglalták Jeruzsálemet. Éppen húsvét volt (pászka), és a városban több mint 1 millió ember zsúfolódott össze. Ugyanis a zsidó vallásnak csak egyetlen temploma volt, Jeruzsálemben - ünnepekkor tehát mindenkinek ott kellett összegyûlnie. A rómaiak tehát iszonyatos pusztítást vittek véghez: százezrek haltak meg és újabb százezreket hurcoltak el rabszolgának. A többiek szerteszét szóródtak a birodalomban, többségük a keleti területeken, vagyis Ázsiában.
Az új vallás, a kereszténység elsõsorban a zsidók közt terjedt, tehát ez is apasztotta a zsidó közösségek létszámát; a kereszténnyé lettek teljesen beolvadtak más népek közé.
Összefoglalóan elmondhatjuk: az ókor végére az eredeti Izrael népének már csak egy pici töredéke volt genetikailag és vallásilag "tiszta", autentikus.

A diaszpórába szétszóródott zsidók közül sokan a kazár birodalomba menekültek. Ez a birodalom a 7. sz-ban, politikai megfontolásokból felvette a zsidó vallást. A 13. sz-ban a tatárjárás elsöpörte a kazárokat. Éppen ekkor jelentek meg Kelet-Európában a kaftános, kerek sapkát és szõrmekalapot viselõ, csimbókra eresztett hajú, armenid rasszhoz tartozó "zsidók".
A nyugat-európai szórvány zsidó közösségeket épp a 13. sz-ra általában mindenhol felszámolták, kiirtották vagy öngyilkosságba kergették. Az ún. askenázi, azaz kelet-európai zsidók nem az õ vérvonalukból származtak, hanem a szétszóródott kazároktól. Egészen más kultúrával rendelkeztek, más életmódot folytattak, mint a nyugatiak: stetlekeben laktak, szekereztek stb.
Mára a világ össz zsidóságának 90%-a askenázi. Õk tehát kazár származásúak.
A többiek sem "fajtiszták", hiszen pl. még az ókorban a perzsa birodalomban tömegek váltak zsidóvá, így a szefárdok nagy része éppenséggel lehet perzsa is.

Az askenáziak ráadásul itt Európában tovább keveredtek, mivel itt nem voltak annyira elzárva és gettóba kényszerítve, mint nyugaton; csak a történelem egy késõbbi idõszakában.
Éppen ezért a lengyel zsidók jobban hasonlítanak a lengyelekre, mint más zsidókra; a német zsidók jobban hasonlítanak a németekre, mint más zsidókra; az orosz zsidók jobban hasonlítanak az oroszokra, mint más zsidókra és így tovább.

Vagyis: genetikai, faji alapú elkülönítés a zsidóság részérõl egyenesen NEVETSÉGES, KOMIKUS ÉS AGYAMENT OSTOBASÁG.

Az a baj, hogy õk ragaszkodtak, ragaszkodnak hozzá, a Bibliára hivatkozva, mintha még mindig az a történelem elõtti törzsi állapotok uralkodnának, mint amikor létrejött Ábrahám fiaiból Izrael 12 törzse. De azóta több ezer év telt el, és a meséknek vége, föl kéne ébredni az önámításból, és belátni, hogy fajilag abszolút és régen nincs már kontinuitás!!!!!!

Sem nyelvileg.

Sem vallásilag.

Vagyis sehogy.

Tehát, Ráhel, téged az égi világon semmi sem köt a zsidósághoz.

Kivéve azt, hogy a hülye, undorító nácik felelevenítették a fajelméletet, és a történelem legtragikusabb vicceként halálba küldtek olyan embereket a zsidóságukért, akik nem is voltak azok.

Ha Auschwitzra hivatkozol, mint a zsidó identitás alapjára, akkor a cigányok is zsidók, hiszen õket is elhurcolták, valamit az összes jehova tanúja is zsidó, mert õket is. Valamint a kommunisták, a melegek, az értelmi fogyatékosok, a lengyelek és még ki tudja, kik végezték a gázkamrákban....

Auschwitz nem alapja semmilyen nemzeti identitásnak.

Azaz, Ráhel: talán ez a rövid összefoglaló kicsit világossá tette, miért van tele a hócipõm az egésszel: ez egy álprobléma, egy mesterségesen felfújt és életben tartott lufi, kizárólag médiaszenzáció. Arra jó, hogy téged és mindenkit hülyítsenek, és teljesen összezavarjanak, hogy már azt se tudd, fiú vagy-e vagy lány.

Egy biztos: Ráhel: magyar vagy. Mert magyar az anyanyelved. És ráadásul itt élsz, de ha elköltöznél, akkor is magyar maradnál az anyanyelved és a magadba szívott kultúra és egyebek miatt. Mindig ez marad a szülõfölded, és ezt senki sem tépheti ki belõled, sem el nem veheti.

És feltételezem, semmi kedved nincs a gázai övezet aktuális problémáival nyûglõdni, sem azzal, épp mi van Hebronban, Tel-Avivban építenek-e új metróvonalat és ki lett a nemzeti színház igazgatója, kik az ottani celebek és mik az aktuális sztárhírek. Semmi közöd ahhoz az országhoz, azon túl, hogy folyton azzal etetnek, hogy közöd van hozzá, és jól összezavarnak. De az csak egy árnyék, nem valóságos identitás.
Gondolom, mivel én olvastam a Bibliát, sokkal többet ismerek annak az országnak a múltjából, mint te, akibe ezt az egészet csak belebeszélik.

Énszerintem nyugodtan legyél abban a tudatban, hogy az égvilágon semmiben sem különbözöl a többi sváb, szász, tót (szlovák), rác (szerb), horvát, morva, román, osztrák, bolgár, görög, lengyel, ruszin (ukrán) és egyéb származású magyaroktól.
Abban a városban, ahol lakom, 1928-ban a következõ nemzetiségek laktak, a magyaron kívül: zsidó, német, szlovák, szerb, görög, bolgár, cigány. Már akkor mind magyarnak vallotta magát. Most pedig, 80 év múlva egyáltalán nem érdekel senkit, hogy 80 évvel ezelõtt kik voltak az elõdeik; naná hogy mindenki idevalósi magyar és kész (a cigányok persze kivételek ilyen szempontból, õk nem tartják magyarnak magukat).
Szóval mindenkinek vannak idegen elõdei. És kit érdekel? Most már magyarnak számít és kész.

TE IS. MAGYARNAK, MINDEN EGYÉB JELZÕ NÉLKÜL.

És ennek a hisztériának csak akkor lehet véget vetni, ha TE IS SEGÍTESZ: ha te sem szítod tovább, ha te sem ragaszkodsz valamiféle faji elkülönüléshez (ami nincs is, és ami tiszta fasiszta duma!!!!!!!!!!!!!!!!!).
Szóval, ha te is magyarnak tartod magad. CSAK magyarnak, és nem ilyen lebegõ, kettõs kötõdésûnek, aki igazán sehová sem tartozik.
Mert Izraelbe, Izraelhez nem tartozol, ez teljesen világos.
Ha fenntartod a kettõs kötõdést, akkor azzal elgyengíted a magyar identitásodat, és igazából ide sem tudsz tartozni - pedig normálisan és józanul ide tartozol, sehová máshová. Ez a hazád.

Ez olyasmi, mintha beképzelnél magadnak egy másik pasit (férjet) is, a valóságos mellett, és arról ábrándoznál, és azt mondogatnád, hogy te az övé vagy - hát hogy hatna ez a valódi kapcsolatodra????
Elég elmebeteg dolog volna.
Nos, pontosan ilyen elmebeteg dolog a kettõs identitás is.

Tehát, Ráhel, az én számomra, az én szememben MAGYAR VAGY. Kész, aki mást mond, ostoba és hazug.

És tudom, hogy az antiszemita mûbalhézás csak akkor fog megszûnni, ha ezt mindenki belátja. A zsidó identitásúak és a "vadmagyarok" egyaránt. Nincs más megoldás, csak ha mind tudjuk, hogy ha itt élünk és magyarul beszélünk, akkor magyarok vagyunk, pont.
Nem rácok, svábok, szlovákok, szerbek, szlovének, akárkik, hanem magyarok.

Remélem, ez így már kevésbé volt zavaros, kedves Ráhel.
offtopic
Heathcliff 2008 nov. 18. - 02:16:07
(403/786)
Te már csak tudod. Hogy is vitatkozhatnék veled.
10/10
kgyuri0 2008 nov. 18. - 00:11:28 10/10 Előzmény Heathcliff
(402/786)
Na ja, továbbá, ha Fidesz fõnökök!
Mert Fidesz fõnök térdelve, asszony verve jó!
offtopic
Heathcliff 2008 nov. 16. - 11:11:16
(401/786)
kgyuri, a reformátusok is le szoktak térdelni,
-ha éppen kedvük szottyan rá
-ha szükségét érzik, hogy így imádkozzanak
-ha hidegburkolók
-ha beesett valami az ágy alá
-ha keresik a kontaktlencséjüket
és így tovább
További hasznos gondolkozást
10/10
kgyuri0 2008 nov. 16. - 01:39:51 10/10
(400/786)
Az ám, a Vitya!
Azt olvastam tõle, hogy

"Most kezdem megérteni, az ember térden állva a legerõsebb!"

Na, erre én annyit, hogy
1.Reformátusok gyáltalán nem szoktak ltérdelni!
2.Ettõl a református dologtól függetlenül, szerintem ez az egy mondása rosszabb, mint , mondjuk , egy tucat öszödi beszéd!
offtopic
efes 2008 nov. 15. - 22:24:12
(399/786)
Ja a Fidesz deklarált már sok mindent, utána meg a református Vitya ott ült a katolikus misén, és bután nézett, mert nem tudta mikor mit kell mondani...:)
ondok 2008 nov. 15. - 21:17:56 Előzmény efes
(398/786)
Nos Thürmer az igaz ,mert hirdeti is ,de az mszp egyáltalán nem vállalja fel pl Lenint stb,csak egyesek akarják rákenni.Jogutód az nem jelent ideológiai utódot is.A szocdem meg végképp nem foglalkozik azzal ,hogy a munkás vallásos vagy sem ,benne van a nevében ,hogy demokrata szociális alapon.
Viszont a Fidesz deklarálta ,hogy utálja a csuhásokat,az azért közelebb van a mához ,mint az Mszmp az Mszphez.vagy csak nekik van joguk változtatni? ,méghozzá 180 fokot! Érdekes elmélet.
offtopic
Rahel 2008 nov. 15. - 21:07:27
(397/786)
-Jaj egy celeb!
-Ne gondold, hogy a Bibliát a mûsorért félre dobnám!!:DD

-És a nyálcsorgáshoz meg beszerzek majd egy nyáltálat!!:DD
offtopic
Heathcliff 2008 nov. 15. - 19:48:30
(396/786)
Vagyis, belátható idõn belül nincs szándékod elolvasni.
Nagyon meg vagyok lepõdve.
Ilyen hozzáállás mellett felmentelek önkényes tanítványi státuszodból. Lusta tanítványokkal foglalkozzanak mások. Más mesternél a nyelvedet is szabadon lógathatod. Csak ki ne száradj a sok nyálcsorgástól.
Térj vissza kedvenc mûsorodhoz.
A celeb legyen veled.
Rahel 2008 nov. 15. - 19:29:09
(395/786)
-Hmm...

-De mi lesz ha túléllek???:((

Minden jót Mester!:P
offtopic
Heathcliff 2008 nov. 15. - 19:18:50
(394/786)
Hát, köszi. Pótolom. :)
offtopic
efes 2008 nov. 15. - 19:15:59
(393/786)
sowieso-úgy ahogy, nagyjából, ilyesmi.
Zelig - Woody Allen legjobb filmje, kötelezõ, must see kategória.
offtopic
Heathcliff 2008 nov. 15. - 19:10:39
(392/786)
Majd ha végeztél vele, fiam.
Akkor jelentkezz.
Nem arra vagyok kíváncsi, mit nem tudsz, hanem arra, mit tudsz. Ezért adok neked idõt. Tudod mit? Legyen az utolsó idõpont a halálod napja. Addig szól a házi feladat.
Ha közben kérdésed van, kérhetsz segítséget.
offtopic
Heathcliff 2008 nov. 15. - 19:06:55
(391/786)
Szörnyû ez a mûveletlenség, de a két utóbbi hsz-odat nem értem. sowieso? zelig? Nem érteni, komolyan.
Rahel 2008 nov. 15. - 18:56:24
(390/786)
Mester!

-Mikor kérdezed ki a lecót??:DD
offtopic
efes 2008 nov. 15. - 18:55:42
(389/786)
De ha belegondolsz, akkor ez a megvalósult sok kicsi Zelig feltûnése lenne. :D
offtopic
efes 2008 nov. 15. - 18:54:29
(388/786)
Amen. Gyuri bácsi szokott tutikat mondani, sowieso abból él.
Heathcliff 2008 nov. 15. - 18:52:56
(387/786)
Húha, hát ennyire nem tudok belehelyezkedni a gondolatvilágukba. :)
Azért egy biztos: Soros György azt mondta: az antiszemita probléma akkor fog megoldódni, ha a zsidók feladják a törzsi viselkedést.
Azt hiszem, ezzel a mondattal mélységesen egyet lehet érteni. (Idézte: Marx György: A marslakók érkezése c. könyvében)