Téma: A herceg

Totem58 2015 máj. 24. - 12:13:19
(8/8)
Amigdala45: Megdöbbentett az öndicsérõ és kirekesztõ kommented, miszerint a nézõk 90%-ának fogalma nincs arról, mi a hitbizomány, mi fán terem az Esterházy család.

Szóval szerinted a nézõk 90%-a tudatlan ostoba, legfeljebb az általános iskola 5-dik osztályáig vergõdött el, soha nem vesz a kezébe könyvet, nem tanult történelmet, és zenét se (Haydin), hogy hallott volna a hitbizományról, az Eszterházyakról? Szerencsénkre vannak olyan sokoldalúan képzett emberek, akik magas lóról oszthatják az észt, mert nekik arra van hitbizományuk.
locsmándi39 2012 febr. 07. - 00:57:24
(7/8)
Felvette valaki? Sajnos nem tudtam megnézni, de nagyon érdekelne.
awxdful1 2010 dec. 29. - 14:33:34
(6/8)
"A hitbizomány, szorosabban családi hitbizomány (fideicommissum familiae), korábbi hazai jogunkban oly rendelkezés volt, amellyel valaki - az alapító - bizonyos vagyont minden jövendõ vagy legalább több nemzedékre a család elidegeníthetetlen vagyonának nyilvánított. Magát a vagyont is hitbizománynak nevezték. A hitbizomány célja a család fényének fenntartása és emelése." wikipédia
awxdful1 2010 dec. 29. - 14:32:03
(5/8)
Kgyuri már épp elégszer bebizonyította, hogy utál mindent ami "békebeli", népies, vagy éppen arisztokrata, vagy csak egyszerûen magyaros...csak azt nem értem minek néz meg egy ilyen filmet az elvtárs úr, maradna a kommunista Rákosit éltetõ propaganda filmeknél. Amúgy NEM VITATKOZNI SZERETNÉK, csak nem értem miért kell minden "békebeli" dolgokkal foglalkozó filmnél fröcsögni. A "gaz ménkû kommunisták" bizony-bizony nem voltak olyan jók, mint Te gondolod, és bizony téged is zavarna, a ha a családod vagyonát koboznák el, vagy a Te apádat zárnák be.... õszintén szólva én nagyon sajnálom azokat az embereket, akiket megaláztak, elkobozták mindenüket, bezártak, rangjukat vagyonukat elvették, életüket tönkretették stb...

"mint aki élvezi a fõméltóságúzást a kézcsókozást a lelkesedést. Hangulatfestõ propagandamûsorként hatott, a „békebeli” idõszak dicsérete, s természetesen, a háború után az országra szakadt gaz ménkû kommenisták szidalmazása: finoman, bevágott „hangulatfestõ" háttéranyag gyanánt: ahogy kevés vadászatot ábrázoló képre, ugyanúgy semmi beszédet mondó Rákosi s Révay képre sem volt igazán szükség, ezek funkciótlanok maradtak.
... Néhányí szakadt öreget bemutatni, nem túl meggyõzõ, hiába írják ki, hogy történész.
Eggyel több példa a köztelevizió érdektelen s avitt „keresztény kurzust” népszerûsítõ, szinvonaltalan sápítozására, mint kis ideje a „Jelöletlen tömegsírok” címû más irányú, jóval „véresebben” direkz agitációs mûsor"
lancelot28 2010 dec. 20. - 22:12:21 Előzmény kadlottkarcsi84
(4/8)
Kedves kadlott.... Szívesen megnézném közelebbrõl a szemeid mögött lévõ 3 bites processzort ! (és a hozzátartozó 6 utasítást)
Ghanima 2010 dec. 20. - 20:42:37
(3/8)
Egy év után reagálni... :-)))
Fõleg egy olyan filmrõl, amit valószínûleg nem láttál, mert különben nem az illetõ helyesírásán morgolódnál, hanem érveket hoznál föl arra nézve, hogy miben nincsen neki igaza... Az nem érv, hogy tudományoskodó okostojásnak véled.
kadlottkarcsi84 2010 dec. 20. - 18:25:21
(2/8)
Nagyon bírom az ilyen tudományoskodó okostojásokat... akkor legalább tanulj meg helyesen írni...
3/10
kgyuri0 2009 dec. 24. - 01:39:20 3/10
(1/8)
Nem hiszem, hogy bárki kielégítõ magyarázatot tudna adni arra, mire volt jó ez a mûsor. A magyar arisztokrácia 20 századi viszontagságaiból miért éppen EsterházyPált és történettét kellett kiragadni, nem egészen világos. Közöttük bizonnyal sok beszélt nyelveket, járt egyetemre adakozott dúsgazdagságából, veszítette el birtokait s halt meg külföldön. Ellenállóként keveredett a Mintszenty perbe, de ez is valahogy bizonytalanul lebegett a mûsoron végig.
Hatása bizony olyan volt, mint ha valami 100 évvel ezelõtti társasági magazin társasági csámcsogó rovatának szelleme támadt volna életre, a narrátor szinte lihegve súgta-búgta lelkesült igéit, mint aki élvezi a fõméltóságúzást a kézcsókozást a lelkesedést. Hangulatfestõ propagandamûsorként hatott, a „békebeli” idõszak dicsérete, s természetesen, a háború után az országra szakadt gaz ménkû kommenisták szidalmazása: finoman, bevágott „hangulatfestõ" háttéranyag gyanánt: ahogy kevés vadászatot ábrázoló képre, ugyanúgy semmi beszédet mondó Rákosi s Révay képre sem volt igazán szükség, ezek funkciótlanok maradtak.
Nem igazán volt viszont releváns infomáció. A nézõk 90%-ának garantáltan halovány φngja nincs arról, mi a hitbizomány, mi fán terem az Esterházy család(legalább annyit meg lehetett volna említeni, hogy egy hercegi és három grófi ága van, kicsit rávilágítani esetleg jelenhez köthetõ Esterházyak közéhez, ha van nekik, a fõszereplõhöz). Néhányí szakadt öreget bemutatni, nem túl meggyõzõ, hiába írják ki, hogy történész.
Eggyel több példa a köztelevizió érdektelen s avitt „keresztény kurzust” népszerûsítõ, szinvonaltalan sápítozására, mint kis ideje a „Jelöletlen tömegsírok” címû más irányú, jóval „véresebben” direkz agitációs mûsor