8/10
caseyjones 2015 júl. 09. - 13:10:07 8/10 Előzmény Újvállalkozó
(1112/1132)
A Gyûrûk Ura koppintása? Ezen nagyon jót nevettem! :D
Hogy lenne a Hobbit a Gyûrûk Ura koppintása? A Hobbit elõzményfilm, és a Gyûrûk Ura elõtt játszódik. Még a rendezõ is ugyanaz volt!

"Csak kicsit más szereplõkkel"

:) Ha nem tûnt volna fel, a fõszerepet játszó kisember az a Zsákos Bilbó, aki a Gyûrûk Urában is szerepelt, csak itt egyértelmûen fiatalabb.
6/10
pb69 2015 jún. 01. - 14:09:23 6/10
(1111/1132)
Ez a film szerintem nem túl jó. Nem vagyok LotR rajongó, így nincs mi elõzetesen felhúzná a véleményem. Válasszuk le ezt a filmet (és trilógiát) az eredetitõl, mert kronológiailag ez játszódik elõrébb, szóval a "szûz" nézõ alapból ezzel kezdheti középföldi kalandjait. Így pedig ez a film nagyon inog.

Elsõ felvetés, hogy a film baromi hosszú. Ez önmagában nem lenne baj, de sokszor kifejezetten vontatott, sõt unalmas. Ennek ellenére tele van lyukakkal és hiányosságokkal. A különbözõ fajokról (a törpéket kivéve) semmit nem tudunk meg, többségében a karakterekrõl se (Bilbo és Thorin kivétel), pláne a motivációikról.
Csak úgy van mindenki egy jó nagy világban, kismilió ismeretlen nép, szereplõ és tett kerül elénk, de semmit nem tudunk meg ezekrõl. Az egész rendszerben annyi a lyuk, hogy így csak elveszünk a rengetegben. Mindenki csinál mindent, de hogyan, miért? Azért egy 3+ órás filmtõl elvárnám, hogy ne csak dobálja be az új elemeket, hanem magyarázza is meg õket, kapjunk háttérsztorikat.

SPOILER!
Az 1. óra számomra szinte nézhetetlen. Az öreg hobbit és Frodo jelenetei csak az elõzõ trilógiát látottaknak jelent vmit, amúgy unalmas. A gond az, hogy annyira értelmezhetetlen dolgok történnek, hogy én érzem kínosan magam.
Elõkerül egy nagy mágus, aki vmi nagy kalandról kezd beszélni, ami nem érdekli a fõhõst. Aztán összecserdít a hobbit lakásában egy nagy lakomát, ami egy kissé ízléstelen és középszerû tipikus "suttyók vagyunk, ezért csapkodva-dalolva-dobálózva felzabálunk mindent" bohóckodásba csap át. Ezt késõbb újra ellövik a tündéknél, de ott még mûködik is és viccesnek mondható. A film elején viszont fél órán át ezt a vergõdést kell nézni.
Már itt beköszönt az a gond, hogy mindenki totálisan értelmetlenül és logikátlanul cselekszik és dönt. Gandalf miért szervez másnál egy ilyen bulit? Azzal akarja meggyõzni az amúgy nem érdeklõdõ hobbitot (akihez amúgy érthetetlen módon ragaszkodik), hogy hívatlanul odaállít 13 idegen bunkóval? Bilbó egyáltalán miért engedi ezt az egészet? Az is jó, hogy a törpék legnagyobb hõse kb. az elsõ érdemi jelenetében azzal nyit, hogy többször eltévedt odamenet.
De ami a legnagyobb vicc, hogy ezek után felajánlják neki, hogy lehet a 13 ismeretlen "rabló" mellett a 14. kolonc, hogy egy számára totál érdektelen célért kockáztassa az életét. Õ ezt nyilván elutasítja, majd reggelre valamiért meggondolja magát és bevállalja. De miért? Mi itt a motiváció? Egyedül a törpék motivációja stimmel, de Gandalf vagy Bilbó miért segít nekik? Miért kell nekik egyáltalán a hobbit? Nekem nem volt kielégítõ a könnyûléptûség, mint indok. Késõbb is sorra bukkannak fel az olyan karakterek, akikrõl nem tudjuk mit miért csinálnak.

Az elsõ óra után legalább felpörögnek az események és az amúgy jól sikerült akciójelenetekkel azért vállalható szintre húzzák a filmet. Amúgy 2 órán keresztül lényegében azt kell nézni, hogy a törpék mennek és folyton ismeretlen furcsa lények csapdáiba keverednek (akikrõl semmi infót nem kapunk, annyi a lényeg, hogy ha csúnya, akkor biztos gonosz, amúgy meg nem), ahol majdnem meghalnak, de aztán jön Gandalf és vmi varázslattal kimenti õket.
1x vagy 2x még elmegy, de 42x már elég frusztráló, hogy megint vmi elég ócska CGI-nek ható visszataszító buta bumburnyákok között reménytelen helyzetbe keveredve a semmibõl jön a nagy varázsló és bumm, mindenki megmentve. Semelyik gonosznak (kezdve a sárkánnyal) nincs érdemi motivációja. Közben ott a másik nagy sablonszál, melyben Bilbót kinézik a csapatból, semmibe veszik, õ marad, aztán menne, de mégis marad és persze aztán õ menti meg a legkritikusabb törpvezért.
Lazításként ott a tündék városa, a szokásos problémákkal. Nem ismerjük õket, az expozíció annyira a törpékre koncentrált, hogy másokról csak hevenyészett félmondatokat kaptunk. A tünde-törpe konfliktus fontos motívum, jó lenne ismerni az alapját. Most akkor régen milyen kincs volt az, amit megtartottak a törpék? Azt ellopták a tündéktõl? Vagy átverték õket vmi tranzakció kapcsán? Vagy az a törpéké volt, csak nem adták kölcsön (netán ajándékba) a tündéknek? Nagyon nem mindegy, mert jó lenne tudni miért nem segítettek késõbb a törpéknek. Meg persze itt is Saruman, Galadriel, Elrond stb., rakat új arc, bármiféle magyarázat nélkül.

A logikátlanság csúcsa viszont az, hogy végig az az érzésem volt, hogy a különféle kihívások és jelenetek nem a karakterek döntéseibõl, a világ sajátosságaiból vagy egyéb logikus okból következtek, hanem valójában a szereplõk tetteit és a világ törvényeit tekergették úgy, hogy az kiszolgáljon jeleneteket.
A legszembetûnõbb példa Gandalf madarinak esete. El kell jutniuk A-ból B pontba (mert ez a film igazából errõl szól, amikor ez megtörténik, akkor vége is...), de a nagy mágus nem hívná a madarakat, hogy gond nélkül odarepüljenek, helyette elindulnak pónikon meg gyalog, csak hogy kalandokba keveredhessenek. Még jó, hogy nem direkt az ellenkezõ irányba indultak el, mondván úgyis körbeérnek majd, csak kicsit hosszabb lesz.
De ott van Bilbó kardja, ami elvileg világít, ha ilyen-olyan ellenség van a közelben. Gyakorlatilag meg világít, ha épp a sztori úgy kívánja meg és kedve tartja, amúgy meg akkor se, ha épp bele van állítva egy orkba. Gollam is elõkerül, csak mert a rajongók majd nedvesek lesznek tõle, de amúgy ott se lehet tudni mi és miért történik. Lényeg, hogy van ez a csodagyûrû, de késõbb eszükbe nem jutna használni. Vagy pl. a kõóriások is csak úgy vannak a nagyvilágban és éjszaka egymásnak esnek, csak mert így adódik belõle egy kaland.

Összességében kaptam egy több, mint 3 órás filmet, ami így is tele van tömve logikai bukfencekkel és lyukakkal. Rengeteg szereplõ, lény és faj, de többnyire semmi háttérinfó. Vagy unalmas vagy klisés (vagy egyszerre mindkettõ) jelenetek sora, ahol a látványosabb és akciódúsabb motívumok nemcsak más mûvekhez viszonyítva, de már ezen az egyetlen filmen belül is sablonosak.
Hiába lenne amúgy nagyon szép és érdekes ez a világ, ez nem menti meg a helyzetet. Láthatok gyönyörû tájakat és kevésbé szép CGI lényeket, de ez kevés az üdvösséghez. Gandalf bölcselkedései meg jók is lehetnének, de általában kontextuson kívüli üres frázisok csupán.
krampampuli 2015 ápr. 07. - 10:56:49
(1110/1132)
Nem olvastam. Nem is fogom. De 1 órát bírtam ebbõl aztán elkapcsoltam mert számomra ez nézhetetlenül eég volt... :D
Bogyi007 2015 ápr. 07. - 10:36:03
(1109/1132)
Hogy forduljon föl az RTL Klub! Egy perccel késõbb kezdték el de viszont a mûsorújságban rövidebb ideig írták az idõtartamot nincs meg így a film vége....
AvatáR Gil Maerth 2015 ápr. 06. - 07:42:14
(1108/1132)
Sajnos egy csomó minden nem úgy volt, vagy nem teljesen úgy mint a Könyvben :(
Azog meg tényleg meg volt ölve. Nem értem: minek rakták bele!
maximum Bolg lehetett ott.

Szóval inkább felületesen olvasták a Könyvet és itt- meg ott beleraktak hatásvadász elemeket.
(Fõleg olyan került ki ami az eredetiben apró hangulati elemeket adott)
kétlem hogy Jackson rendezõ végigolvasta volna :(((((


10/6 :(
7/10
doktormacko1 2015 ápr. 05. - 22:09:19 7/10
(1107/1132)
7 / 10 Csatlakozom az elõttem szolóhoz.
7/10
Larvitar 2015 ápr. 05. - 14:42:57 7/10
(1106/1132)
Hogy érted ezt? Más írta? Vagy a könyvbõl kiderülnek olyan dolgok, ami a filmben nem? (Mint a Harry Potter esetében?)
borkasztik 2015 ápr. 05. - 13:41:32 Előzmény Larvitar
(1105/1132)
Olvasd el a Hobbit könyvet meg a GyÛrûk Urát is :) Majd azután meglátod miért lettek olyanok a filmek amilyenek :)
7/10
Larvitar 2015 febr. 17. - 15:05:38 7/10
(1104/1132)
A Hobbit trilógiából ez a legjobb, de a Gyûrûk Ura trilógia sokkal jobban tetszett... Ez egy kicsit erõltetett. 10/7.
breeder 2015 jan. 22. - 00:18:30
(1103/1132)
A napokban néztem meg újra ezt ez elsõ részt (minek után a Smaug pusztaságát és Az öt sereg csatáját láttam).
Fura, de ebbõl a váratlan utazásból szinte csak a pónilopó nagy darab szörnyekre emlékeztem, meg arra, amikor Bilbó egyedül mászkál a hegy belsejében. :)

A karakterek közül szerintem Azog és Zsákos Bilbó a legjobbak.
Thorin is jó arc lenne, csak õ túl sokat nyavalyog, hogy így Bilbó, meg úgy Bilbó...

Összegezve a látottakat, a Váratlan utazás abszolút elnyerte a tetszésemet, pedig nem vagyok már gyerek, és meséket is csak elvétve nézek. Ez viszont tetszett, mert szép volt a zenéje, klasszul meg volt csinálva a látványvilága, és a története is bejött... =)
6/10
Atis88 2015 jan. 15. - 17:05:54 6/10
(1102/1132)
Moziban nem éri meg megnézni. Otthon el lehet egyszer aludni rajta. 6/10.
7/10
bigwillsmith 2014 dec. 28. - 09:18:03 7/10
(1101/1132)
Karácsonyi kikapcsolódásnak teljesen megfelelt. Szép a látványa és jó a hangulata is a filmnek. (Most néztem meg a 2. részt is, az kicsit jobban tetszett.)
7/10
mudibarát 2014 dec. 25. - 22:13:47 7/10
(1100/1132)
Hát nem akarok rohadéknak hangzani, de ez ritka unalmas film. Nem emlékszem, hogy valaha is elaludtam volna filmen, de ezen majdnem sikerült.
Így foglalnám össze röviden: Szép, szép... De ennyi? A látványvilág engem nem elégít ki, én már csak olyan ember vagyok, aki történetért szeretne filmet nézni. Ezért bukott nálam az Avatar is, és ezért nem nézek általában akciófilmeket: a külcsín hidegen hagy.
A második rész Smaug miatt kicsit jobb, majd hamarosan megnézzük a 3. is, amolyan muszájból. Hogy le legyen zárva. De nem várom izgatottan.
Ez a trilógia semmi más, csak bõrlehúzás. Csilli-villi Új-Zéland reklám. Ha a Rendezõ Úr talál még valami megfilmesíthetõt Tolkientõl(és találni fog, mert van), biztos azt is felhasználja, és nevet, mert akármilyen semmi lesz, úgyis megnézik az emberek.
De végül is, amíg valakinek is tetszik, az õ kedvükért talán már megérte elkészíteni...
offtopic
Sz Peter 2014 dec. 22. - 21:13:26
(1099/1132)
"hiszen az egész annak a koppintása"?

Annak az elõzményfilmje! Nem jött le a történetbõl? :)
9/10
Újvállalkozó 2014 dec. 22. - 20:59:32 9/10
(1098/1132)
Hobbit 1: 9/10
Hobbit 2: 8/10
Hobbit 3: 9/10

Akkora hatással már nem volt rám, mint annó a Gyûrûk ura elsõ része, de még így is egy élvezhetõ, látványos, igényes fantasyt kaptunk. Bár történetben néhol eléggé hasonlít a Gyûrûk urára, ezt sem szabad kihagyni, már csak azért sem, mert egyszerûen nincs más film ebben a zsánerben.
9/10
Újvállalkozó 2014 dec. 22. - 20:51:32 9/10 Előzmény RockerMartin
(1097/1132)
Érdekes,hogy jobban tetszett,mint a Gyûrûk ura,hiszen az egész annak a koppintása! Csak kicsit más szereplõkkel, de a fõ irányvonal ugyanaz: kalandoznak, lemennek a föld alá, menekülnek, nagy csata, stb.
borkasztik 2014 dec. 17. - 20:32:24 Előzmény RockerMartin
(1096/1132)
Egyet értek :) Én alapjában véve szeretem az egész Gyûrûk Ura Univerzumot, de én is utáltam Frodót, és itt szinte mindenkit megkedveltem. Mikor anno néztem elsõnek az elsõ Gyûrûk Ura részt én majdnem bealudtam tõle, A Mória-i bánya kaland már jó volt és persze újra nézve és a könyvet is elolvasva már sokkal érdekesebb és azt is megkedveltem A többi részt meg már ugyan úgy szerettem.

De a Hobbit egyszerûen magába szippantott, könyvben is sokkal izgalmasabb volt.
10/10
RockerMartin 2014 nov. 17. - 20:44:44 10/10
(1095/1132)
Nekem személy szerint milliószor jobban tetszett, mint a Gyûrûk Ura bármelyik része. Mondjuk azok nem is tetszettek... Így kicsit rossz elõérzettel kezdtem el nézni ezt is, de olyan pozitívat csalódtam, mint még soha. Elképesztõ egy film, mind a történet, mind a látványvilág sokkal jobb, szebb, érdekesebb. Ráadásul a szereplõk is sokkal jobban kedvelhetõek, én a Gyûrûk urában Frodót kifejezetten utáltam, viszont ebben a filmben egy olyan karakter sincs, akire rossz szájízzel emlékeznék vissza. Meg is néztem egybõl a második részt is. 10/10
10/10
Spooner 2014 júl. 31. - 21:14:31 10/10
(1094/1132)
Tetszett, a könyvet nem olvastam se a Babót se a Gyûrûk Urát, de a filmek nekem nagyon bejöttek :)
5/10
offtopic
Meklód fia 2014 júl. 17. - 14:02:50 5/10
(1093/1132)
viszont Gandalf meg Elrond-on nagyon látszik az a 10 év + :/ õket valamilyen CGI technikával kellett volna megfiatalítani, mint ahogy a terminátor 4-ben is megcsinálták Schwarcit.
Swing Karácsony Gájer Bálinttal
Swing Karácsony Gájer Bálinttal

Gájer Bálint először ad koncertet a MÜPÁ-ban december 7-én.

Jegyvásárlás