Téma: A keménymag

xamax 2012 máj. 06. - 14:13:01
(6/6)
Egyszer érdemes megnézni a filmet, de túl sokat nem kell beleképzelni a dologba. Úgy látszik Nick Love rendezõnek - bár nem ismerem teljesen a munkásságát - egyik kedvenc témája a futballhuliganizmus. Az általa jegyzett Futball Factory valóban klasszikus, mondhatjuk kultuszfilm. Ez sem rossz, de a Futbalfaktorral magasra tette a lécet. A film visszaad egyfajta hangulatot, de inkább csak nyomokban. Az egyes szereplõk motivációiról keveset tudhatunk meg, mindenki teszi amit tennie kell, de hogy milyen mozgatórugóval az már nincs kibontva, holtt érdekes lehetne. A srác (Dom) nem tud magával mit kezdeni, de, hogy ez miért vezeti a huligánok karmaiba és miért ne lép ki, amikor nem oda való, és láthatóan nem élvezi a társaságot, nem tudni. Az igazi fõszereplõ Becks, a bandavezér, de neki is csak a kontúrjai rajzolódnak ki a filmben, hogy kicsoda õ valójában az számomra a fim végén is rejtély maradt. Jó lett volna többet megtudni a korról, illetve a társadalmi közegrõl, amiben a film játszódik, de miután a rendezõ evidenciának veszi az ismereteket, ezt kispórolta filmbõl. (A fõszereplõ srác kb 16-17 éves lehet, de ez csak tip. Otthon él anyucival és apucival, és tessék lássék módon néha dolgozik a faternak, némi aprópénzért. Hogy mi van a sulival fel sem merül a filmben. Lehet, hogy ez akkortájt evidens volt, számomra mégis furcsán hatott.)Összeségében egy meglehetõsen homályos képet kapunk, így nehéz belehelyezkedni a történetbe. A Futballfaktor ebbõl a szempontból is sokkal jobb volt, de élvezhetõbb volt a zsákos Frodó fõszereplésével játszódó Hooligánok cmû film is. (Noha ez utóbbi komoly hollywoodi betegsgekkel küszködik.)A zenék tényleg jók (lényegében ebbõl derül ki, hogy hol és mikor játszódik a film), és bár sokszor szidjuk a 80-as éveket, el kell ismerni, hogy legelább volt valami "feelingje."
Megmondokmindent 2012 febr. 14. - 09:45:08 Előzmény NADALFAN
(5/6)
Szeretik itthon a népet azzal butítani, hogy "nyugaton már megoldották", rend van, ami közel sem igaz. Minden áldott hétvégén, minden áldott meccsen lángol minden- a szó szoros és átvitt értelmében is. Szinte bármelyik fordulóról tudok felvételeket mutatni, ahol egymásnak megy a két tábor. Túl van dramatizálva az egész.
Nevetséges például, hogy itthon nem lehet pirotechnikai elemeket használni, akár két év letöltendõ büntetést is kaphat valaki azért, ha meccs közben begyújt egy görög tûzet, ami csupán a hangulat fokozására hivatott. Mindeközben a nagy meccsek beharangozóiban a sport tv-k kizárólag görögtüzes felvételeket mutogatnak...
Több éve járok a világban különbözõ meccsekre, soha sehol nem lett még semmi bajom a szurkolótársaimtól, nem loptak meg, nem ütöttek, vertek meg. Nem õk a patás ördög egyenesági leszármazottjai.
A filmet mindenképp megnézem, mert a téma eleve érdekel. Bár irritáló a "cég" megnevezés, nem cégek, hanem csoportok alakultak és alakulnak. Ezek fõként baráti kötelékek, míg a cég szó inkább valami elüzletesedett negatív felhanggal bíró szervezõdésre utal.
dwd 2012 febr. 02. - 23:56:13
(4/6)
a zenék sztem nagyon perfekt!
Ford Mustang 2011 okt. 10. - 19:28:59
(3/6)
Azóta megnéztem, és szerintem jó film. Egyszer mindenképp érdemes volt megtekinteni, bõven van mondanivalója. :)
Amit mondasz, a szurkolótáborok közti durva ellenszenv, sajnos mai napig jelen van valóban. Azt mondják, hogy csak saját felelõsségre menjen ki az ember, mert eszméletlen dolgok folynak egy-egy ilyen meccsen. :)
7/10
NADALFAN 2011 okt. 10. - 17:45:18 7/10 Előzmény Ford Mustang
(2/6)
a tegnapi filmmaratonim 3 epizódja is elgondolkoztató alkotás. igaz a sporthoz sok köze nem volt de igy 30 év távlatából is azt lehet mondani ,ezek az események is kellettek hogy a hatóságok mára idilli békét varázsoltak angliában. mondjuk én is tiniként részt vettem egy -két csete-patéban fradi -ujpest viszonylatban de inkább verbális szinten! azért azt tapasztalni milyen elképesztõ gyülölet van a szurkoló táborok között nem egy felemelõérzés. na és a csordaszellem az mindenkinek 10 szeres erõt sugároz és csak egy jókora balhorog térít majd magadhoz:))
Ford Mustang 2011 okt. 05. - 14:42:57
(1/6)
Nem tûnik rossz filmnek, majd belenézek ha nem felejtem el.