Impia 2014 okt. 14. - 17:51:56
(5302/5342)
Ez elképesztõ, tényleg adják már a Pastát is? milyen jó, hogy vagytok ti, és így minden infó eljut hozzám :) Jézusom tényleg nem ép eszûek, ilyen idõpontot találni neki! Miért nem adják inkább a Capri ,vagy Sophie utazásai helyett! Vagy betehetnék a Boston Legal, és a Bosszú helyett. Félek, majd Sillával is ezt teszik.
reay 2014 okt. 12. - 22:38:50
(5301/5342)
Igazad van, tényleg vicces amit mûvelnek most ezzel a két sorozattal. A legviccesebb azonban az, hogy pénteken késõn hazaérve gondoltam, hogy belenézek A korona h-be (Guk-youngot imádom, asszem szerelmes vagyok belé :D). Várom, várom, és mi történt? Még a rohadt késõi idõpontot se tartották be, hanem eltolták hajnalra a részt. :S
Mennyei Harmónia 2014 okt. 11. - 22:55:32 Előzmény Impia
(5300/5342)
Egyik kérésed már teljesítve is: megy a Pasta is a két yi San közt. A karikás szemek sajnos garantálva. Sajnálom, hogy ilyen mostohán bánnak velünk és e sorozatokkal, mert nézhetõ idõpontban biztos sokan megnéznék.
Mennyei Harmónia 2014 okt. 11. - 22:53:22 Előzmény reay
(5299/5342)
Sajnos most nem nagyon tudtam fennmaradni, hogy megnézzem. Remélem, hogy nem ezekrõl vonják le a nézettséget, mert akkor majd az a megállapítás nyer, hogy nincs nézettsége, nincs érdeklõdés a koreai sorozatok iránt. Azt hiszem a Jan Geum-öt már nem ismételhetik, lejárt a vetítési joguk, valami ilyesfélét olvastam az egyik fórumon. Viszont: Vetítik a Pasta-t is!!!!!! Találd ki, hogy mikor! Igen, igen, hajnali egykor jön a Yi San, majd Boston Legal, hátha valaki este 8 körül nem látta, majd jön a Pasta kettõtõl háromig és ismét Yi San, hátha valaki elõtte két-három órával nem látta. Vagy felkel 4 körül, hogy megnézze. Nem vicces??? Ezzel megint le vagyunk tudva, mint koreai filmrajongók.
Jan Geum nekem is nagyon tetszett, azt hiszem az volt az áttörés. Persze már készül a folytatása, azért is ismételhetnék.
Impia 2014 okt. 07. - 17:13:01
(5298/5342)
Én egy hete fedeztem fel itt a porton, hogy éjszaka ismételik,két napja vettem erõt magamon, hogy megnézzem, hol is tartunk. Nem is találhattak volna ennél eldugottabb idõpontot neki. Már hiányoltam egy koreai sorozatot, de már újat néznék meg, és lehetõleg olyan idõponttal, amitõl nem lesznek karikásak a szemeim reggelre.
reay 2014 okt. 07. - 00:26:05
(5297/5342)
Akkor te hamarabb felfedezted, én csak akkor amikor írtam a hozzászólást.
"És hajnalban, kb. két óra múlva meg is ismétlik, ha valaki nem látta volna hajnali egy és kettõ közt, akkor megteheti hajnali 4 és 5 között." Igen, ez a legjobb az egészben :D Egyébként elég dühös vagyok, hogy nem tudtak nézhetõ idõpontot kialakítani a sorozatnak, illetve hogy megint nem Jang Geumöt ismétlik.
offtopic
Mennyei Harmónia 2014 okt. 06. - 23:57:56
(5296/5342)
Kíváncsi voltam, hogy van-e valaki, aki felfedezi és nézi. Én már nézem vagy egy-két hete. Az a jó, hogy van valami kis koreai sorozat, de már lassan két éve nem kényeztetnek bennünket semmi újjal, ismétlik a régieket. Yi San volt a sportos sori, elõször az Olimpia miatt szakították meg, utána a Téli Olimpia miatt. Most még egyszer levetítik és hajnalban, gondolom, megint az éjjeliõrök szellemi fejlõdését szolgálva ezzel. És hajnalban, kb. két óra múlva meg is ismétlik, ha valaki nem látta volna hajnali egy és kettõ közt, akkor megteheti hajnali 4 és 5 között. Talán néhány elkötelezett koreai filmrajongó vagy insomniában szenvedõ ember nézi. :)
reay 2014 okt. 05. - 18:56:53
(5295/5342)
Ismétlik a sorozatot éjjelenként/hajnalonként hétköznap.
Totem58 2014 szept. 30. - 11:32:13 Előzmény Koczina Judit
(5294/5342)
Kedves Judit, a rémes rangkórság addig fog élni a földön, míg a társadalmi különbségek - gazdag, szegény, "nemes és nemtelen" léteznek. Csak az szenved rangkórságban, aki többnek kívánja mutatni magát, mint aki és ami.
Rhubarb 2014 júl. 30. - 20:23:56
(5293/5342)
Koczina Judit 2014 máj. 12. - 17:06:29
(5292/5342)
Hehe ...
Nem kell felkapni a vizet, én csak segíteni akarok, hogy ne szenvedj tovább ... :)

Mert ha azt írod, hogy nem szereted a történelmi ihletésû koreai sorozatokat, de keresel egy idevágó topikot, ahol ezt közzéteszed, számítanod kell arra, hogy lesznek olyanok, akik ezt a véleményedet nem osztják. De inkább úgy fogalmazok, hogy amit írsz, általánosítás.
(Ettõl függetlenül persze lehetnek jók a japánok is, miért is ne?)

Én pont azért szeretem jobban a történelmi drámákat a moderneknél, mert a középkorban, vagy akár a 18-19. században valahogy jobban elfogadom a rémes rangkórságot, a hatalom-, a pénz- és sikerimádatot, mint egy napjainkban játszódó történetben. Elkeserít, hogy mennyire nem változott a felfogás arrafelé. Minek idegesítsem magam??

Tudod milyen sok mûsor topikjába beírhatnám, hogy nem tetszik? A mûsorok zöméhez. Mi értelme lenne?
Koczina Judit 2014 máj. 12. - 15:21:14
(5291/5342)
Összeszámoltam, több mint 30-40 sorozatot néztél meg, pedig nem is tetszenek. Plusz az itthon vetítetteket. Ez idõben rengeteg.
Felmerül a kérdés, miért? Miért nézel olyat, ami nem tetszik? Ha kényszerbõl, akkor nem szóltam, sajnálom, ha nincs választásod. De ha nem kényszerít senki, miért nem nézel mást? Vagy miért nem csinálsz mást .... erre nem várok választ.

Én is kb. ennyit láttam, voltak közöttük jók, közepesek, és rosszak is. De soha nem általánosítanék, ill. soha nem jelenteném ki, hogy csak az a jó film, ami nekem tetszett...

Az viszont biztos, hogy jól kell tudni válogatni.
Mennyei Harmónia 2014 máj. 10. - 19:03:27
(5290/5342)
Én azt gondolom, hogy mivel a sorozatot rövidebbre tervezték, ezért érezzük azt, amit többen is megírtatok, hogy a vége tényleg nagyon össze lett csapva. Nem tudtuk meg, hogy ki lett Szongjon után az az ágyas, akitõl született a kis trónörökös, akit Deszu-ra bíztak és azt sem, hogy Szongjonnak és Lee San-nak volt egy kis hercegnõje is, aki sajnos meghalt abban az évben, amikor a kisfiukat koronahercegi rangra emelték. Ráadásul - mint ahogy kedves fórumozó társunk le is írta - ezek a filmek nem szóról szóra követték a történelmi tényeket. De attól még sokan szerettük. Aki pedig jobban szereti a japán sorozatokat, az bizonyára nagyon élvezte itt a Tv-ben az Acu hercegnõt. Azt a sorozatot még nem ismételték, míg tavaly nyár óta gyakorlatilag ismételt koreai sorozatok mennek az Mtv-n. A Pasta-t már kétszer megismételték, de nekem nem tetszett annyira, mint ezek a történelmi, kosztümös sorozatok. (Remélem, hogy nem adtam tippet egy újabb sori ismétlésére, ahelyett, hogy kapnánk egy újat. :) )
Koczina Judit 2014 máj. 10. - 16:25:56
(5289/5342)
Amit leírtál, az erre a trilógiára érvényes. Itthon ezeket adták, plusz a Shillát és a Pastát.
Azt mondod láttál többet is, biztos nem ugyanazokat láttuk.

Például ha láttad a Chunot (Rabszolgavadászok, vagy Slave Hunters a másik címe), vagy a Sungkyunkwan Scandal-t, vagy esetleg a Rooftop Prince, vagy az Inhyun's man címût, biztos nem lenne ilyen sommás a véleményed. Ez utóbbi kettõ idõutazásos, nagyon szórakoztatók ...
(Csak kapásból tudnám ajánlani a Moon that embraces de sun, a Princess' man, a Tree with deep roots, vagy a The Great Seer c. történelmi sorozatokat, aki ismeri a választékot és látta ezeket, biztos velem ért egyet.)

Itt, ill. a társtopikokon láthatsz ajánlókat a legfrissebbekrõl is (pl. Empress KI, 51 részes, most lett vége).
Javaslom, hogy figyeld ezeket az oldalakat, ha ilyesmit keresel. Persze ha nem érdekel, az más, ízlések és pofonok különböznek, de ha nem ismered a választékot, akkor ne írj róla véleményt. (Úgy értem: ne írd azt, hogy mind ilyen vagy olyan.)
abisztriczky 2014 máj. 10. - 14:49:22
(5288/5342)
Nekem is és a szüleimnek is (akik már nyugdíjasok) sokkal jobban bejönnek ezek a koreai sorozatok, mint azok az amerikai csihi-puhis, egyen-akciósorozatok. Szépek a kosztümök és a szereplõk is. Meg ugye meg lehet ismerkedni az éppen aktuális idõszak kultúrájával. Azért azt nem kell elfelejteni, hogy ezek történelmi ihletésû sorozatok, nem teljesen hûek a történelmi tényekhez.
Koczina Judit 2014 máj. 10. - 12:51:46
(5287/5342)
"Mindben egy lány a fõszereplõ, aki persze beleszeret az éppen aktuális uralkodóba, aki szintén beleszeret és a végén vagy együtt maradnak, vagy nem."

Ez a megállapítás csak a nálunk vetített három drámára érvényes (Palota Ékköve, a Királyi Ház Titkai, és a Korona Hercege). (Pl. a Shilla, ami nem a trilógia része, teljesen más történet. És van egy sor másik, amelyeket sokan láttunk, szintén teljesen másról szól más korban.)
Különben éppen a három alacsony származású fõhõsnõ nehéz életének bemutatása volt a szándéka az alkotóknak. Nem egyszerûsíteném le a történetet azzal, hogy ágyasok voltak, ha úgy vesszük, egyikük például egy elég jelentõs királyuk anyja lett (Yi San nagyapjáé, Yeongjo királyé, aki több mint 50 évig uralkodott, õt úgy ismertük meg a KHT-bõl, mint a fõhõsnõ kisfiát, Gümöt), másikuk az elsõ nõi királyi orvos, aki nem is volt ágyas... De egyebek mellett a három film bemutatja a külföldi nézõnek a korabeli gasztronómiát, a festészetet valamint a hangszereiket és - valamennyire - a zenét. Szóval egy kicsit felhívja a világ figyelmét az országra, hagyományaira, mûvészetére stb.

Gondolom azért kezdték ezekkel a koreai történelmi sorozatokat, mert idõben ezek estek egybe a vetítési szándékkal (2003 és 2010 között), és az ún. "koreai új hullámmal". Azelõtt azt se tudtuk, hogy léteznek egyáltalán olyan távol-keleti sorozatok, amelyeket el tudnak adni a nyugati országoknak. Márpedig ezeket el tudták adni közel 100 országnak.

Persze ízlés kérdése, most már valamivel pörgõsebb sorozatokra van igény, de szerintem nagy a választék, csak vásárlás elõtt jól kell tájékozódni.
Koczina Judit 2014 máj. 10. - 12:13:04
(5286/5342)
Az utolsó rész ugrott egy nagyot az idõben, gondolom 7-8 évet.
Azt se tudtuk, hogy van egy új koronaherceg. Azt se, hogy kitõl, de ha jól emlékszem azt késõbb sem tudtuk meg. És ugyanígy Dalhóék örökbefogadott gyerekérõl is csak az utolsó rész tesz említést.
offtopic
zenepalota 2014 máj. 09. - 22:56:44
(5285/5342)
Túl közel, itt voltak a szemem elõtt, azért nem is jutottak eszembe, igazad van.
6/10
napraforgó 2014 máj. 09. - 20:15:35 6/10
(5284/5342)
Amikor életrajzi sorozatokat készítenek, akkor azért lehet rá számítani, hogy az illetõ halálával végzõdik a sorozat. Szerintem önmagában ettõl még nem lesz szomorú, meg depis a sorozat.
Itt szerintem a király halálát, meg a gyászt föloldották azzal, hogy a kis trónörökösbõl király lett és szinte ugyanazokkal a dolgokkal foglalkozott, mint az apja gyermekként.

Amúgy a sorozatban az öreg Jongdzsó király haldoklásával sokkal zöbbet foglalkoztak, vagy tíz rész csak arról szól, hogyan betegeskedik, minden pillanatban lehet számítani a halálára. Li Szán király meg talán egy fél részt kapott, utána már a kis király volt a téma. Meg a többi szereplõ. Arra pl. már nem is emlékeztem, hogy Dalho, meg a felesége örökbefogadtak egy fiúcskát.
abisztriczky 2014 máj. 09. - 19:59:16
(5283/5342)
Szerintem a Királyi Ház Titkai és a Palota Ékköve c. sorozatok végei sem olyan tragikusak, drámaiak. Igaz, hogy nem teljesen happy-end a végük, de nem olyan depis a lezárásuk, mint a Korona Hercege sorozatnak.