Sulopest 2012 aug. 17. - 21:49:49
(50/70)
Furcsa olvasni a sok hozzászólásban, hogy miért nem járt utána a dolgoknak? Ne felejtsük el, hogy a történések 1984-ben voltak amikor nem ült mindenki reggeltõl estig a facebook és az internet elõtt. Persze akkor is megvoltak a lehetõségek de jóval szerényebben ami már nem feltétlen Betty felelõssége.
fzsolnai@gmail.com 2012 jún. 26. - 20:43:42
(49/70)
Tessék tudomásul venni hogy a több évszázados törvényeket,hagyományokat nem lehet néhány évtized alatt kítötölni a tudatból ,még ha erre az akarat meg is van.Ha visszakerül a sját közegében akkor a helyi elvárásoknak kell megfelelni.Ha a madár szerelmes lesz a halba hogyan fognak fészket rakni??
tortura 2012 jún. 26. - 15:43:05
(48/70)
A szívembõl szóltál! De jó volt olvasni higgadt, bölcs soraidat.
Néha az az érzésem, hogy azért találták ki a fórumot, hogy mindenki nyugodtan ráönthesse a frusztrációját valakire, vagy valamire (jelenség, dolog, stb). Mert ugye mindenki tökéletes. Bírom, mikor itt lehülyézik a nõt, aki hitt a férjének, bízott benne. Istenem, ha nem bíznánk a jövendõbelinkben, akkor mindenki egyedül maradna és kihalna az emberiség. Az pedig jó lenne igen, ha jól megismerhetnénk (kiismerhetnénk) valakit, de ahhoz egy élet is kevés. Akkor még 70 éves korunkig is várhatnánk, mire összekötjük valakivel az életünket. Azt hiszem, igazán valakit megismerni sosem lehet.
Mindazonáltal azokkal én is egyetértek, akik azt mondják, hogy a más kultúrából, civilizációból jött emberekkel óvatosan kell bánni. És nem azért, mert lenézem õket, félre értés ne essék! Õk nem rosszabbak semmivel, csak mások. Én pl. magamról el sem tudnám képzelni azt, hogy egy számomra elmaradottabb világban éljek. Tudom, hogy hiányzik belõlem az a fajta alkalmazkodókészség. És nincs az a szerelem, ami azt felülírja. Igaz, én könnyen beszélek, mert én egyébként sem hiszek a mindent elsöprõ szerelemben.
Szerintem is az a legjobb, ha már egy hölgy beleszeretett egy (a példa kedvéért) keleti vallású férfiba és mindenképp hozzá akar menni, tegye, de ne menjen ki abba az országba. Éljen itt, maradjon itt. És ha gyerek születik, kétszer is gondolja meg, ki meri-e vinni a férj hazájába.
Nekem is Mehmet Karcsika esete jutott az eszembe. Nem irigyeltem azt a szegény nõt. A végén még 3 hónapot is eltöltött egy szerb börtönben (isteni lehetett), mert a férj még attól sem riadt vissza, hogy a nõ kocsijába kábítószert csempésszen. Illetve a kisfiúval csináltatta mindezt (amit még undorítóbb). A kisfiú ezt utóbb nyilvánosan e is vallotta. Szegény nõ megtört és könnyek között nyilatkozta, hogy most már beleegyezik, hogy a kisfiú Törökországban éljen (ahol egyébként iskolába sem kellett járnia, egész nap játszhatott, ezért is örül annak, hogy visszamehetett). Szegény asszonyt nagyon sajnáltam. Kemény tanulópénzt fizetett. A pasit meg remélem, megveri az õ istene. Az, amelyikben hisz.
Itt a városunkban egy idõben jártam kezelésre, nagyon kellemes volt. Oda is jár egy csaj, csadorban. Õ is felvette az iszlám vallást. A vezetékneve is az, Mohamed (Csilla). Amikor az öltözõben egyszer mellettem öltözött, mindenáron beszédbe akart velem elegyedni. Nem értettem, miért. Kiderül, minden áron meg akart téríteni engem is. Én udvariasan kitértem elõle, mondván, hogy sietek és otthagytam. Késõbb kerültem, hogy négyszemközt maradjunk.
A film egyébként nagyon jó, tanulságos.
Nem olvastam még könyvben, de most kedvet csináltatok hozzá! Még a héten körülnézek a könyvtárban.
napraforgó 2012 jún. 26. - 06:13:34
(47/70)
Különben itt nagyon szidjuk az iszlámot, hogy milyen elmaradottak az arab népek, stb.

De nézzünk csak kicsit szét itthon is.
Amikor van egy olyan mondásunk, hogy a pénz számolva, az asszony verve jó...
Vagy: Ha egy férfi belesz*rik a kalapjába, akkor is férfi marad... Sõt, ha ezt a kalapot felteszi a fejére, még akkor is.
Meg amikor férfi WC-kben olyan feliratok vannak, hogy elsõ a férfi, második az állat, harmadik az asszony....

Én úgy látom, hogy nem kell innen sehová sem elmenni, ha az ember primitív nézeteket akar látni, ha nõket, gyerekeket megalázó viselkedést akar tapasztalni.
Miért szidjuk mi a mohamedán országokat, hiszen ugyanaz a primitív viselkedés még itthon is jócskán tapasztalható.
napraforgó 2012 jún. 26. - 05:59:51 Előzmény Tibag05
(46/70)
Most úgy eszembe jutott Mehmet Karcsika ügye, akinek magyar volt az édesanyja és török az apja. Itt éltek Magyarországon. Mikor elváltak, a kisfiú 9 éves volt. Az apja az egyik láthatáson magával vitte a kisfiút a hazájába. Hosszú harc kezdõdött, a török állam nem adta ki a kisfiút, hiába ítélte a bíróság az anyának. Gyakorlatilag elrabolták, úgy hozták haza. És mi történt? A gyerek az eltelt 4-5 év alatt tökéletesen idomult az iszlám világhoz, ragaszkodott az apjához és nem érezte jól magát az anyjával és annak új családjával. Végül az anya megtört és önként visszaadta a gyereket az apának.
olahmiki1959 2012 jún. 26. - 05:34:30 Előzmény x-tro
(45/70)
Bizony, elõfordul, hogy egy nõ évekig, sõt, talán évtizedekig sem ismeri meg a férje valódi énjét, az igazi arcát. Megtörtént, hogy egy világhírû, rendkívül jóképû filmszínészrõl a halála után derült ki, hogy homoszexuális, és a felesége döbbenten nyilatkozta az újságoknak, hogy õ semmit nem tudott errõl, pedig húsz évig éltek együtt.
Közel-keleti népek esetében pedig, - anélkül, hogy elõítéleteket akarnék erõsíteni, - még inkább kiismerhetetlen az udvarias viselkedés mögé bújó emberek igazi énje, hiszen ha csak 2001 szept. 11.-ére gondolunk, ott is évekig nagyon udvarias, egyetemre járó, a környezetbe belesimuló, a figyelmet magukra semmivel fel nem hívó emberekrõl volt szó, aki egy adott jelre fanatikus, könyörületet nem ismerõ, a feladatot gondolkodás nélkül végrehajtó terroristákká váltak.
Azon ne csodálkozz, hogy a film amerikai szemszögbõl van megcsinálva, hiszen minden amerikai filmnek ez a lényege. Vannak a gonosz, primitív, közel-és távol-keleti, közép-európai, latin- vagy dél-amerikai emberek, a volt Szovjetunió köztársaságaiból, vagy a volt Jugoszlávia országaiból érkezõk, arabok, sárgák, kreolok, mindenféle "gyanús" népség, aki rosszat akarnak, aztán jönnek a kikezdhetetlen erkölcsi érzékû, az emberiség sorsát a szívükön viselõ kemény amerikai fiúk, akik akár életük kockáztatásával, de rendet tesznek a világban.
(Ahogy azt a rendezõ elképzeli!)
Ha meg nõkrõl van szó, akkor természetesen egy naiv, a világ dolgairól semmit nem tudó, rokonszenves amerikai nõt kell ábrázolni, akit becsapnak és kijátszanak a csúnya, gonosz, primitív kultúrájú, idegen emberek.
Ez az alapképlet, a többi pedig már jön magától.
Ettõl függetlenül a film valóban jó, ugyanakkor nem tudom, hány nõi nézõ vonta le belõle a megfelelõ tanulságokat, hogy ne higgyen feltétlenül a szép szavaknak meg néhány ékszernek, hanem ha úgy dönt, hogy másik országba megy férjhez, elõtte próbáljon meg tájékozódni egy kissé az ottani állapotokról, szokásokról, hogy ne érjék váratlanul az eltérõ kultúrákból fakadó esetleges konfliktusok.
Az eredeti kérdéshez visszatérve, az emberi lélek és természet nagyon sokáig, esetleg egy életen át is rejtve maradhat, még akár a közvetlen környezet elõtt is.
Évtizedekig kettõs életet élõ férjek, késõ öregkorukig aktívan mûködõ hírszerzõk, alvó ügynökök, nappal köztiszteletben álló, éjszaka kegyetlen sorozatgyilkosként viselkedõ emberek példája bizonyítja ezt.
A szerelem pedig idõnként valóban vakká tesz, vagy vakká tehet embereket.
sioux 2012 jún. 25. - 11:54:17 Előzmény x-tro
(44/70)
Hogy mennyire nem hazug a film:
Több magyar nõ is így járt (az utcára nem mehettek ki egyedül), volt akinek sikerült hazaszökni, volt akinek nem.
Az arabok nagyon udvariasan, úriemberként visekedtek Mo-n és gondolom máshol nyugaton is a fehér nõkkel (ezzel megtévesztik õket és bizony évek alatt sem ismerik meg a másik oldalukat), ha elvették és elvitték õket akkor átveszik hazájuk domináns, sõt primitív viselkedési formáit és értékrendjét irányukban. Ami jó is lehet egy arab nõnek, aki ebbe szület bele, de elviselhetetlen egy nyugatinak (inkluzíve magyar).

Sok iszlám országban (kegyetlenül) kivégzik a házasságtörõ nõket, sõt nem is kevés család idõnként még a megerõszakolt áldozat nõt is megöli az idióta "szégyen"hozás érzete miatt. A tálibok nem engedik a nõket iskolába járni.Ez nem amerikai ármány, sajnos ez így van. Errõl, illetve egy iskolába járni akaró kislányról van egy szép iráni - nem amerikai!) film, javaslom nézd meg, mielõtt nyomod ezt a nyugatellenes propagandát. Természetesen az arab világban is sok emberi érzésû ember van, ennyiben nem fekete fehér a kép.
Az amerikaiak már kivonultak Irakból. Afganisztánban még ott vannak, de ha nem lenne tálib terrorizmus Afganisztánon belül is, illetve a "kiutazó" terroristák kinevelése, kiképzése, akkor onnan is kivonulnának.
8/10
arigo1993 2012 jún. 12. - 20:02:10 8/10 Előzmény Viki1080
(43/70)
Az általad említett magyar nõ szerencsés,csak ne változzon meg a férjének a véleménye!
8/10
arigo1993 2012 jún. 12. - 19:59:20 8/10
(42/70)
Maga a film tetszett,a könyvet még nem olvastam.Bárhogy is nézzük a helyzetet,ha ez a buta Betty Mahmoody egy hasonló származású pasival bútorozik össze,akivel azonos nagyjából az értékrendje,ez nem történt volna meg.Ennyi.Nem igaz,hogy valaki ennyire nem ismeri ki a férjét húsz év alatt.Mondjuk amerikai,mit várjunk tõle?Természetesen tisztelet a kivételnek!
dantonb 2012 jan. 30. - 22:42:48 Előzmény x-tro
(41/70)
A Te fejed van tele propagandával és elfogultsággal.
Dr.Mouse 2011 dec. 07. - 18:55:58 Előzmény ceia
(40/70)
Egyetértek Veletek! Láttam magyar idióta nõket, akik itthon (!) muszlimmá léptek vissza.. (Biztos értelmes lények lehetnek...) Nem is értem. Aki gondolkodik, tervei vannak, nem süllyed ilyen szintre, hanem örül, hogy azt tanulhat, tehet, viselhet és mondhat véleményt oly módon, ahogy akar.
Errõl az evidens szabadság-tudatról, egyenlõségen alapuló értékrendemrõl nemhogy egy muszlim elmaradott hím-példány kedvéért, hanem senkiért nem mondanék le - természetesen nem is várja el senki..
Én csak egyszer néztem meg - többször nem tudom, mert kinyílik a bicska'jazsebembe'.. D-:
tengerbiologus 2011 okt. 05. - 13:52:25
(39/70)
A könyv valóban letehetetlen, nagyon izgalmas, sokat meg lehet tudni belõle az akkori Iránról. Mindenképpen ajánlom elolvasni ! A film hozzá képest harmatgyenge, szinte nézhetetlen, semmit nem ad vissza a történetbõl és atmoszférából. De igenis a nõ hibája, hogy ilyen helyzetbe került, a házasságkötéskor nem 18 éves volt, utána kellett volna néznie sok-sok mindennek. Fogalma sem volt róla pl. hogy ha hozzámegy, õ is automatikusan muszlimmá válik,és persze a gyerek is! De ugye az amerikaiaknak csak az USA létezik. Viszont az nagyon pozitív, hogy nem tört meg, össze tudta magát szedni és nem egymaga menekült el, még ha ennyi idõbe került is a szabadulás.
10/10
klumpa2010 2011 júl. 25. - 16:22:15 10/10
(38/70)
de jó megint lesz a tv-ben !! :) nem találom a dvd-t pedig már 1x letöltöttem..
kabala 2011 máj. 29. - 19:41:07
(37/70)
Ha nem utálnám annyira ezt a Sally Field-et, tán még végig is tudnám nézni a filmet!
offtopic
ceia 2011 máj. 29. - 19:18:19
(36/70)
Ha egy nõ arabhoz, törökhöz.. stb. megy hozzá, ráadásul még el is megy vele, akkor úgy kell neki. Nem hiszem el, hogy otthon nem talál társat. Tájékozódni és gondolkozni is kéne, végülis "csak" az életérõl van szó.
Tibag05 2011 máj. 29. - 13:45:39 Előzmény Viki1080
(35/70)
Az egész világ tudja, kivéve a szerelmes nõ vagy férfi milyen sok fanatikus kultúra létezik, "akinek" akkor sem szabad hinni, ha "lehoznám néked a csillagokat is az égbõl! c. szerelmes sorokat naponta ezerszer elmondja itthon!
Abban a pillanatban ahogy beteszed az Õ országába a lábad, örökre véged!!!!!!! Leginkább a filmeken tudják kiszabadítani a szülõt gyerekével együtt, vagy "csoda" folytán megszökhet. Annyi, de annyi példa van4 mégsem tanulnak!!!??????
Haresz54 2011 ápr. 25. - 17:51:24
(34/70)
Lebilincselõ a film,de mint oly sok esetben a könyv jobb szerintem.
Akit érdekel tudom ajánlani a 2 részt is a Lányom nélkül soha 2"
Ott is van egy két furcsa történet ahol megkérdõjelezhetõ az egyik fél tulzott hiszékenysége naivitása.
Talán az szûrhetõ le az egészbõl, nagyon meg kell gondolni a más kultúrákból való emberekklel kialakított kapcsolatot
9/10
Viki1080 2011 ápr. 12. - 10:03:56 9/10
(33/70)
Ez egy érdekes film,akércsak a könyv,amibõl készült,Azért az igazsághoz az is hozzátartozik h
1.Alapból hülye volt a csaj h nem nézett utána h mi is történhet vele a közelkeleten,mint feleség...
2.Azóta a férj is sok helyen nyilatkozott h nem is így történt és a felelsége ellopta a lányukat...mondjuk ebben is lehet valami,persze én is a nõ pártján állok,de alapból,mint amcsi tudhatta volna h ott neki kuss lesz a neve,pláne h nõ.Szokták volt mondani h a szerelem vak,de itt mindkét fél hibás volt nem is kicsit.Nekem is van olyan ismerõsöm,ahol a férj arab,a felelség meg magyar,a férjnek itthon nincs munkája,de közölte h õ soha a büdös életben nem vinné haza a családját.Nah ez a jó hozzáállás..
alvey 2011 márc. 13. - 21:04:06 Előzmény Banán
(32/70)
Köszönöm a segítséget xD
10/10
klumpa2010 2011 márc. 02. - 20:32:33 10/10
(31/70)
Könyvben letehetetlen !!! Olvasd el inkább, biztosan más lesz a véleményed.