F_E_B 2009 dec. 16. - 13:16:50 Előzmény Mákostonhal
(8/28)
Szerintem szó sincs meghasonlásról a filmben. Harry megy a maga feje után, lövi halomra a bûnözõket, s ugyanezt teszik a fiatalok is, csak kicsit kevésbé érzelgõsen.
Egy új, gyõztes típusnak érzik magukat, talán ezért is végeznek olyan könnyedén a veterán Charlie-val. Harry fejében viszont meg sem fordul, hogy melléjük állhatna, még kevésbé, hogy párhuzamot vonjon a saját és a halálosztag munkája között.
8/10
Mákostonhal 2008 márc. 15. - 19:24:09 8/10
(7/28)
Piszkos Harry elsõ, és egyben legjobb visszatérése. A San-Fransisco-i zsaru második fõügylete jóval szövevényesebb, a már annyiszor látott "barát, vagy ellenség?" kérdést dolgozza föl remek, még most is egyedinek tûnõ formában. Az ügy, amiben járõr zsaruk likvidálják sorra az alvilág embereit, még egyenesebb, még szembetûnõbb meghasonlást eszközöl a fõhõs számára, mint az elsõ részben, elénk állítva a film valódi kérdését: Helyesen cselekszik-e Harry Callahan, vagy a bûnözõk rémeivé váló járõrök kicsi, de annál lelkesebb csoportja? A válasz ugyan nyílegyenesen és acélkeményen megérkezik egy makacs "nem egészen" formájában, mégsem lehet ilyen egyszerûen lekezelni a film mondanivalóját, ami ugyan nem éppen bonyolult, vagy jól kidolgozott, mégis az elsõ rész lábjegyzetszerûségénél figyelemreméltóbb. Clint Eastwood markáns, sármos és kemény, a nõi szíveket ugyanúgy meglágyítja, mint ellenségei testi épségét, még jobb teljesítményt nyújt, mint legutóbb. A fõhõs figurájának háttértörténetét, múltját, vagy régi ismerõseit ugyan jobban megismerjük, tetteinek motivációi még mindíg csak egy vaskos "mert így helyes"-ben nyilvánulnak meg. Ez azonban nem feltétlenül baj, csupán a karakterrõl kialakított nézetet fogja megváltoztatni bennünk. Habár az elsõ rész sem volt éppen személyes látószögû, itt már olyan szinten kívül vagyunk az eseményeken, hogy nemcsak hogy nehezebb megismerni a fõhõst, még nehezebb beleélni magunkat a helyzetébe. De mint mondtam, ez nem feltétlenül baj. Így azonban a film nem nagyon tud kiváltani belõlünk többet mint lelkes ovációt. A film tempója lassabb, emiatt a több akció kevesebbnek tûnik, az ezek közötti idõt Ted Post rendezõ a városi hétköznapok, és Harry ügyes-bajos dolgainak, vagy mellékügyeinek bemutatására szánta. Az akció emlékezetesebb lehet, mint az elsõ részben, fényképezésük félig-meddig remekbeszabottnak tûnik még ma is. a lassabb tempójú vágások, jellegzetes képek, mint például a város éjszakai fényei, meredek fekvésû utcái, a '70-es évek jellegzetes Cadillac-jei és más autói, vagy a durva attitûddel rendelkezõ fõhõs, hiába a némely zsaru-filmekre oly jellemzõ moralizálás (A'la Serpico)teljes nélkülözése, mindezzel, és a hosszú játékidõvel együtt minden adott egy zsaru mini-eposzhoz. Ezen bemutatásmód által nyer dícséretet a remek, lassú tempójú rendezés, és erõsödik meg a film hangulata. Véleményem szerint a Magnum ereje, habár szintén kissé idejétmúlt, még jobban teljesít, mint az elsõ rész. "Piszkos" Harry Callahan megmutatta, hogy még mindíg érdemes a nézõk figyelmére. 83%
kevinspéci 2007 szept. 22. - 12:02:44
(6/28)
Remélem, azér' végigélvezted a jó Csákkot is. :)
Egy ilyen után értékeli az ember igazán a jó filmeket. :)
9/10
Zajac 2007 szept. 21. - 18:49:18 9/10
(5/28)
MEGVAN!
Ez az a film amit ma nézik!:-)
kevinspéci 2007 szept. 13. - 18:21:06
(4/28)
Jujj, keggyetlen ez a film. :)
kevinspéci 2007 szept. 11. - 10:21:32
(3/28)
Ja, nagyon nagy ez a Piszkos Harry-figura. Nem beszél. Cselekszik. Hatékonyan.
Persze Keleterdõnek szinte minden filmje jó. Régiek, újak egyaránt.
Newcastle United 2007 szept. 11. - 09:29:04
(2/28)
Méltó folytatása a Piszkos Harrynek. A maga nemében szintén ez is kötelezõ darab.
perry 2007 szept. 11. - 07:07:54
(1/28)
Eastwood zsaru vonulatába tartozik, és ez nem pejoratív.
Jól elkészített mozi.