Téma: A menü

8/10
Anna Dé febr. 05. 19:26:21 8/10
(61/61)

Szerintem meg érdekes volt. Annak ellenére is hogy csak egy helyszínes a sztori. És akkor most jöjjön a spoiler;

A csajszit miért engedte el a séf? Nem vágom. Mert fizetett a sajtbuciért? Vagy miért?


5/10
manias febr. 05. 01:22:04 5/10
(60/61)
1x megnézed, nem értesz meg mindent az igaz, de még egyszer biztos nem tudnam megnézni.. Ahhoz nagyon gyenge, lassú és idegesítő is. Jah és az összes szakács megunta az életét.. Persze..
10/10
3,14159 febr. 01. 22:27:10 10/10
(59/61)
Az életemről szól a film. Benne van ennek a szakmának minden fájdalma, és tragédiája, a legapróbb részletekig. Tökéletes!
juhito febr. 01. 00:35:57 Előzmény estoril
(58/61)
Mutatták, hogy mi lett a sorsa.
10/10
Convoy22 jan. 31. 00:00:05 10/10 Előzmény estoril
(57/61)

felakasztotta magát a nyakkendőjével, valószínüleg azért amit a fülébe súgott a Séf


6/10
Gaddemon jan. 30. 19:08:16 6/10
(56/61)
Összességében tetszett, értem a mondanivalóját, és a társadalomkritikával is végeredményben egyetértek, csak valahogy túlságosan átment groteszkbe egy ponton, és onnantól már nehéz volt komolyan venni. A színészek remekül alakítottak. Arra nem tudok rájönni, hogy a borozós vénasszonynak milyen jelentősége volt, azon kívül, hogy a "memory" fogásnál szóba került. Szerintem ez egy rövid filmként hatásosabb lett volna.
6/10
estoril jan. 29. 20:48:24 6/10
(55/61)
Kérlek valaki mondja el, hogy mi lett Tylerrel?
offtopic
capt.nemo jan. 28. 19:35:50
(54/61)
A JÓ KURVA ANYJÁT A PORT.HU MODERÁCIÓNAK !!!
7/10
The Cortez jan. 26. 01:11:44 7/10
(53/61)

„A séfek az élet alapanyagaival játszanak”.

Szatirikus gasztrothriller, Adam McKay-vel & Will Ferrellel a háttérben. A film ütős kritikája az elitnek, a sznobizmusnak, a kapitalizmusnak, a fogyasztói társadalomnak, a vendéglátásnak meg a séfkultusznak, de a szociális osztályok közti szakadékról is szól. Mindezek mellett beszél a művészetről, a szerzőiségről, a kiégésről, a szektásodásról, a seggnyalásról, továbbá a Stockholm-szindrómáról.
A szereplők széles palettája szintén megtalálható a menün: nyugdíjas gazdagok, önmaguktól elszállt milliárdosok, egy hollywoodi sztár, egy ételkritikus, egy kurva stb. Sokáig Nicholas Hoult karaktere tűnik az egyetlen pozitív figurának, ám később abszurd módon dilettánssá változik. Ralph Fiennes végig szenzációsan hozza a fasiszta, terrorista, kissé Jigsaw-szerű főszakácsot, aki képben van pénzes vendégeinek titkait illetően.
A kajákról elnevezett fejezetekre bontott sztori, a főtéma + az elején látható hajókirándulás miatt az ugyancsak 2022-es az A szomorúság háromszögére hasonlít a legjobban, ám az utóbbi elem végett eszünkbe juthat a megint csak 2022-es Tőrbe ejtve 2, ám a cselekmény több ízben az úgyszintén a 2022-ben bemutatott az A látogatásra hajaz. A történet fokozatosan megy át egyre feszültebbe, elvontabba, illetve durvábba. Kiderülnek nagy igazságok, akadnak fordulatok, mint ahogy homályos pontok is. A játék megoldása zseniális, viszont az elborult lezárás azért hagy maga után némi kívánnivalót. Az alkotók sajnos nem tudták megállni, hogy ne erőltessenek a forgatókönyvbe egy kis férfiellenes felhangot.
10/10
Ocsisonka jan. 24. 17:52:43 10/10
(52/61)
Számomra ez a film jelentette az utóbbi években A FILM-et. Igen jól felépített történet, fokozatosan kifejlődő véggel, és egy eszméletlenül nagyot játszó RF-szal. Régen láttam már ilyen jó filmet, ami ennyire fenntartott az érdeklődésemet.
5/10
Tudom jan. 22. 21:42:48 5/10
(51/61)
Ez egy társadalomkritikának álcázott ostoba agymenés, amit azok a nézők élveznek majd, akik végre úgy érezhetik, találtak egy "komplex művészfilmet", amiről elmondhatják maguknak, hogy "megértették a mélyebb jelentésrétegeit". Ezek a nézők valójában nem a film "mondanivalóját" élvezik, hanem az általuk olyannyira megvetett (és irigyelt) gazdagok és sznobok ellen elkövetett - és "jól megérdemelt" - brutalitást. Szerintem a filmnek abszolút semmi mondanivalója nincs és még csak nem is félelmetes (egy horrortól legalább ezt elvárnám).
DeathAdder jan. 22. 00:20:22
(50/61)
Rengeteg a metafora benne, még háromszor meg lehetne nézni és újakat találni benne, eszméletlenül komplex film, szerintem már sok is (legalábbis nekem), de megértem akinek ez nagyon bejött. Nekem a Sziget szellemei jobban tetszett (ír polgárháború metaforája), de ez is bőven megérte, az ilyen filmekért érdemes leülni a tv elé, és nem is kellett vonatnak ütköznie repülőgéppel és CGI orgiázni, elég volt hozzá egyetlen berendezett helyszín. Briliáns.
8/10
tandaripiri jan. 21. 19:09:56 8/10
(49/61)
Üdítő újdonság a sok "tömegfθs" mellett. Nekem tetszett.
9/10
Paradiselost02 jan. 18. 12:54:28 9/10
(48/61)
Az ilyen típusú “művész filmek”képi világát és hangulatát előhozó atmoszférát nem most láttam előszőr.A 70-es 80-as évek nagy rendezői (olasz, német, spanyol, stb.) már letették ennek a műfajnak az alapjait és azt sem mondhatnám, hogy kevésbé véresen, sőt!Akik szeretnek filozofálni, azoknak ez egy remek filmes élmény, akik meg nem azok sem fognak unatkozni, csak maximum hülyeségnek fogják látni!Szerintem ez egy csemege, örülök, hogy végre ilyet is lehet nézni. Marhára untam már a sok gagyit ami folyik a vásznon!😉
2/10
Ahoj poplacsek jan. 18. 11:37:28 2/10 Előzmény Mistorius
(47/61)
Köszönöm a részletes válaszod, végig tudtam követni és így már értem, hogy miért találtál a filmben hozzáadott értéket.
10/10
offtopic
Mistorius jan. 18. 10:27:14 10/10 Előzmény Ahoj poplacsek
(46/61)
Bocsánat, igazad van nem írtam helyesen a szferifikációt és az agyatlan futással is egyet értek.
Viszont, és ez az én véleményem hogy ez a film egy hatalmas metafora az elejétől a végéig. Nyilván nem lehet egyet érteni néhány idióta jelenettel, de szerintem ezek csak dramaturg megoldások arra hogy pl. a nőknek legyen egy saját kis "előadásuk" közösen ahol kiderülnek még információk a karakterekről. Ami a meglátásom, (és az előző írásomban erre gondoltam) hogy itt minden karakter a vendéglátás egy egy olyan szereplője, akik ténylegesen léteznek és tényleg ilyen típusú emberek pontosan azokkal a "hibákkal" és rossz indulattal mint amit a film is mutat. Ha jól emlékszem tavaly volt egy poszt, hogy az onyx tulajai szétverték kalapácsokkal az étterem berendezéseit, (gerilla marketing, sokan felkapták rá a fejüket) viszont szerintem barbár, és agyatlan dolog ha valaki ilyet tesz.
Akkor ott leírtam miért nem értek egyet a mai gasztronóm világgal és nagyjából arra a következtetésre jutottam mint amit ez a film is bemutat. A túl flancolást, túl értékelését személyeknek, helyeknek. Dolgoztam ebben a közegben, tudom miről beszélek. Igen mikor ad egy utasítás a séf és nem válaszolhatsz másképp a "vezetődnek" csak igen séf, még akkor is ha oltári hülyeséget csinál. Követned kell minden utasítását. Nyilván ebben a filmben túlságosan ki van csavarva, és nem életszerű helyzetekkel mutatja ezt be, de a lényege ugyan az. Egy Michelin csillagos étterem konyhájában Nem csinálhatod másképp a semmit sem, mint ahogy azt a séf utasítja (nem kéri). Elismerem durvák a metaforák, és sokszor az agyatlanságot lehet látni a megoldásokban, de aki mélyebben látja ezt a típusú konyhát, életmódot az látja a mögöttes tartalmat is.

Nem vitát szeretnék kezdeményezni, ez az én meglátásom és nekem ezért tetszett a film.
Nem véletlenül hagytam ott ezt a fajta vendéglátást, és nem véletlenül kezdtem bele saját vállalkozásba, hasonló konyha technológiákkal de kihagyva az idióta tulajdonost aki nem ért hozzá, csak a pénz a fontos, a csatlósai (társ tulajdonosok pl.) akik csak nyelik a pénzt. Egy séf nélkül (én vagyok a magam séfje)
Aki agyatlan megoldásokkal akar kitűnni a gasztronómia világában, vagy épp csak hype-olásra vágyik és ezért képes olyan túlzásokba esni ami már nem egyen értékű a gasztronómiával, és vannak akik azt hiszik hogy tisztában vannak a szakmával, de csak kotyvasztanak. Itt tenném hozzá hogy van is egy mondat a filmben ami pont erre utal mikor Tyler "kaját" készít: " Maga miatt veszett ki a misztikum a művészetünkből" ez az ami egy oltári nagy igazság és elmondható a mai nagymenő séfek és szakácsok jó részéről, tisztelet a kivételnek!!!

A fent leírtak miatt gondolom, hogy ez egy elég abszurd és erős, de igaz kimutatása a mai gasztronómia világának.

És értsd jól, tényleg kicsavart film de ezért is írtam az előző posztban, hogy az érti meg jobban ezt a filmet bele és átéléssel, aki ismerős ebben a világban.

🙂🙂🙂
2/10
offtopic
Ahoj poplacsek jan. 17. 23:38:17 2/10 Előzmény Mistorius
(45/61)
Gondolom, a szertifikáció szferifikáció akart lenni. Igazán felkapott eljárás, és olyan fennkölten szokták emlegetni, pedig mindössze gömbösítést jelent magyarra fordítva. Az ember azt gondolná, hogy a gyerekek szferifikálnak, amikor hógolyóznak, vagy hogy a fagyis szferifikálja a gombócot, de valójában nem, viszont a bubi teába való bigyót szferifikálják. Na meg az alternatív kaviárokat, amiket a nagyon Michelin kajáldákban a haboscsula mellé szoktak pöttyinteni.

Nekem lételemem a konyha és többek között szferifikálni is tudok na mondd már. Úgyhogy nekem tetszenie kellett volna a filmnek, igaz? De nem, nem tetszett, hanem rám rettenetes rosszul hatott, úgy éreztem, hogy művi és mesterkélt sztori, amiben mindenki full természetellenesen viselkedett.

Megpróbálom illusztrálni, mire gondolok. Az megvan, nem, amikor minden filmben hosszában menekülnek futva a gázolni próbáló autós üldöző elől? Ahelyett, hogy kitérnének oldalra, felugranának rá, vagy bármit csinálnának, csak nem a hosszában elfutást? Pedig aki nem csonthülye, az nem hosszában futva menekül egy autó elől. Mert ahhoz mennyire kell hülyének lenni, hogy az ember azt higgye, hogy annak bármi értelme van. Ha nagyon fitt vagy és jó a cipő a lábadon, nem akadályoz a ruházatod, nem vagy épp bezabálva, akkor és csak akkor futsz tizenöttel harminc másodpercig, ha profi futó vagy, akkor hússzal szintén fél percig, aztán összeesel. Átlagemberként jó esetben futsz tizenkettővel, úgy 3 percig mielőtt félájultan kidőlsz. Az autó meg egyetlen másodperc alatt gyorsabb lesz nálad és órákig bírja.

Persze ettől még rohadt sok filmben menekülnek hosszában, amitől minden épeszű néző kicsit agybajt kap minden alkalommal. De egy átlagos filmben maximum 8-10 ilyen hülyeség felett kell jóindulatúan szemet hunyni, hogy cselekményben maradjon az ember, itt meg az egész, szó szerint értsd, az egész film, majdnem az elejétől a legvégéig folyamatosan olyan, mintha azt kellene nézned, hogy hosszában futnak az autó elől. Csak itt nem hosszában futnak, hanem egyéb hasonlóan idióta és valószínűtlen módon birkák a vendégek, meg persze a személyzet ugyanaz pepitában. A néző meg fogja a fejét és várja, hogy legyen már vége az idiotizmusnak, hadd jöjjön ki a nagyvonalú, hülyeségeken felülemelkedő üzemmódból, aztán következzen végre az, amiért leültünk megnézni a filmet. De a kreténségnek nem lesz vége, csak fokozódik az agybaj, egészen addig, amíg egyszer csak jön a stáblista és ott ülsz, hogy mi a fasz.

És akkor látod jönni a kommenteket, hogy de zseniális meg hú milyen társadalomkritika meg hű meg ha, és akkor tűnődöm, hogy hogy tutira nem ugyanazt a filmet (a sérült séf és a balfaszok) néztük.
10/10
Mistorius jan. 17. 14:03:40 10/10 Előzmény 14211261525
(44/61)
Csak egyet érteni tudok, és nem holmi bólogató Jánosként, hanem mert szakmabeliként és nagyon mélyről felkapaszkodottként lettem Szakács. Mind a sajtburger készítésben (nem Mc-s), mind a szertifikáció és egyéb molekuláris konyhai tudás ismeretében otthon vagyok. A film szenzációs, nagyon jó társadalom kritika és remek szatíra. Minden egyes karakternek megvan a maga helye, mind a való életben mind a vendéglátásban, igazából is. Szinte minden karakternek megvan az élő megfelelője az emlékeimben. Nem utolsó sorban remek színészi alakítás, persze nem mindegyik karakternél, mert például egy balfasz triumvirátusból csak az marad és nem cég vezetők, hiába skalpolják a cég vagyonát. Aki nem ilyed meg egy kis vértől, agressziótól és csak picit is jártas (na jó egy kicsit jobban) a gasztronómiában, főleg ha kicsit bele is lát egy konyha működésébe (elég ha ismer tulajt, séfet vagy törzsvendéget esetleg szakácsot)
annak csak ajánlani tudom.
1/10
jesusfreak jan. 13. 22:56:25 1/10
(43/61)
Életem legbutább filmje. Ennyire ostoba, demagóg, előre kiszámítható és szájbarágós film... mintha egy magyar filmet néztem volna. Senkinek nem ajánlom.
9/10
Alfred vοn Caine jan. 13. 08:26:31 9/10
(42/61)
Jó volt ez! Mindegyiket ki kellett volna nyírni, ha már lúd, legyen kövér alapon. Meg ha már gasztro.😂