10/10
FElepHánt 2014 nov. 19. - 15:00:45 10/10
(1/1)
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

NÉGYSZÖGLETÛ KEREK ERDÕ---Szabó Máté---Miskolci Nemzeti Színház---Thália
A fájósfogú oroszlán, a kompjuter-eszû nyúl, a lépegetõ fenyõfa..., felejthetetlen emlékek és nem a gyermekkorból! Lázár Ervin meséje azokkal a csodálatos Réber-rajzokkal! Most színpadon, Szabó Máté rendezésében az egyre meghatározóbb, kiváló Miskolci Nemzeti Színház elõadásában.
Dénes Viktor hihetetlen eleganciájú Mikkamakká-ja konferálja a bûbájos mesét, sorra jelennek meg kedvenceink. Ló Szerafin Bõhm György alakjában, Nagy Zoárd, a komorléptû fenyõfa, Kincses Károly és a Juhász Katalin maszkjában, jelmezében szinte felismerhetetlen, dörgõhangú Szörnyeteg Lajos: Fandl Ferenc.
A játékot Nagy Norbert dalai fûszerezik , elevenen lüktet a tempó, csattannak a poénok, szilaj energiákkal tombol a csapat. Csoda Bruckner Szigfrid szerepében Kokics Péter triumfál, csak dr.Zirr-Zurr/Fritz Attila/ berregõ fúrójától száll inába fenséges bátorsága. A tündérvilágot Péva Ibolya Maminti-je képviseli, szó szerint megkerülhetetlen a lenyûgözõ
szókincsû Dömdödöm: a szeretni való Juhász István-nak bizonyára voltak gondjai grandiózus textusával, melynek néhány variációját megpróbáljuk idézni: -"Döm', "Dömdöm", "Dömdödöm"...
A rejtélyes Vacskamati, Harsányi Attila mórikálós gesztusaival, pazar énekléssel, robbanékony humorával tûnik ki, a zenei csúcs a bigband fílingû Nagy Trió, melyben az egyben koreográfus Gyöngy Zsuzsi és Dénes Viktor társaságában remekel. De a kis nézõk sem maradnak ki, a "Bikfi, bukfi, bukferenc" skandálása közben bukfencezõ tudásukat is bemutatják a színpadon!!!
Amíg Szörnyeteg Lajos végre álomba szunnyad, vígan szünetelünk, hogy utána még lendületesebb iramban vágtasson Szabó Máté minden lehetõséget kihasználó, innovatív rendezése. A fékezhetetlen észjárású Aromo nyúl, a tüneményes Lovas Rozi virgonc létezését cikázó mozgással, pompon-farkocskája igézõ vibrálásával tetézi. Az egész állatsereglet hõsiesen küzd a számháborúban, egy emberként fog össze a félelmetes hangrobbanások ellen, végül káprázatos fináléval köszöni meg a lelkes közönség tapsait.
Jó a miskolci gyerekeknek! Akárhányszor bejárhatják a Négyszögletû Kerek Erdõ-t, nagyon örülünk, hogy most mi is láthattuk Pesten, a Tháliában.