9/10
Johann 2013 szept. 30. - 13:07:13 9/10
(1/1)
Régebb óta terveztem, hogy egyszer ellátogatok a Gyõri Nemzeti Színházba (ahogyan ezt januárban meg is írtam Csurka István fórumában, amikor a vidéki színházak kerültek ott szóba), ez végül márciusban, éppen ennek a darabnak az apropóján sikerült. Maga az épület némiképp csalódást jelentett (nem gondoltam volna, hogy ennyire emlékeztet majd a szentendrei PMK színháztermére...), ellenben az elõadás a legkevésbé sem! Talán csak az volt szemet szúró, hogy amíg a regénybéli Gwynplaine (emlékeim szerint) vagy tíz évvel idõsebb Deánál, addig az õket alakító színészek között nem éppen így állt a helyzet... No, de ez legyen a legnagyobb gond egy elõadással kapcsolatban.
Alapvetõen minden elismerésem a színpadra állításért! Amennyire lehetséges egy sok száz oldalas romantikus regényt megfelelõ arányokkal, élvezhetõen színre vinni, itt ez történt. Az Hugora annyira jellemzõ korrajz teljesen átjött, az izgalmas cselekmény nem kevésbé. Az elõadás erényévé vált a tánc és a zene is - mindkettõnek funkciója volt, utóbbi éppen azért nem volt zavaróan érzelmes, mert egy alapvetõen romantikus mû hangulatához pont ilyen illett.
Persze a tempó feszes, nem nagyon tud egy ilyen sokat elmesélni akaró mû sehol megnyugodni, de nem is ez a feladata.
Összességében tehát gratulálok az elõadáshoz a gyõrieknek! Egészen pontosan: "Színpadra alkalmazta: Pozsgai Zsolt". Hát, igen. :) Újra és újra meg kell lepõdnöm, milyen termékeny és milyen sokoldalú szerzõnk Pozsgai. Írtam már errõl A kölyök kapcsán is, annak az elõadásnak a fórumában. Mint ahogyan arról is, milyen képtelenek (voltak) a vele/velük szembeni "szélsõjobbozó" vádak. Mindez konkrétan itt, a szocialista eszméket valló Hugo színrevitele kapcsán is tisztán látszik. (Ebben a gyõri elõadásban Ursus szerepében Dörner György volt látható... És kiválóan játszott!)