FElepHánt 2012 jún. 24. - 16:08:03
(1/1)
FeHér ElepHánt Kultlrális Ajánló Portál www.toptipp.hu

A PÁL UTCZAI FIÚK Vidovszky György Kaposvári Cs. G.Sz. Városmajori Sz.

Az egész színpadot betöltõ, hengeralakú deszkabástya a grund farakásait idézi, de nyitott belsejében a Fûvészkert és Nemecsek otthona is helyet kap. Cziegler Balázs nagyvonalú díszlete, forgásával, az oldalán nyíló osztályterem-kivágással tökéletes teret biztosít a Pál-utcza és az Orczy-kert határolta cselekménynek.
A híres einstand-jelenetben a Nagy Pásztor, Jerger Balázs orozza el Nemecsek színes golyóit, a gyülekezõ csapat észleli a Vörösingesek fenyegetését. Feltûnnek a legendás kaposi Nagy Ikonok: Hunyadkürti István dünnyögõ Janója, Gyuricza István, mint Rácz tanár úr egy feledhetetlen színházi korszak hatalmas õsbölényei. Utóbbi a Gitt-egyletet leckézteti a kémia tudományának kifejtése mellett, bohém figurája humánus megértéssel közelít a különleges jelenségekhez.
A grundon vezért választanak, Béli Ádám felnõttes karizmájú Bokája gyõz, a sokszínû tagságban heves energiákkal éli szerepét Fábián Péter, Benkó Bence és Deák Péter. Harsány "Papuskám!"-jai mellett, nagyszerû poentírozásával tûnik ki a Csónakost játszó Sipos György.
Összefogott, lendületes a tempó, gyorsak színváltások, pezseg a diákhumor és a kamaszos könnyedség. Vidovszky György rendezése, a telitalálat castingon túl, átgondolt, kimunkált szerkezetével is képrõl képre fokozni tudja a feszültséget.
A Grund sorsa a tét, a kémkedõ Nemecsek vízbe pottyanva is bátran kiáll csapata mellett, leleplezi Geréb, Varga Norbert árulását, méltán vívja ki a lovagias ellenfél csodálatát. A szembenálló felek fair play megállapodást kötnek a háború feltételeirõl, - képzeljük csak el, micsoda véres mészárszéket komponálna a banda-háborúból egy mai szerzõ...
A belázasodó Nemecsek ágya a magasba emelkedik, hogy a döntõ pillanatban, páratlan truvájként jelenjen meg újra. A mindent eldöntõ csatában, homokbombák puffognak, a partvisnyelek párbajában a vörösinges Rózsa Krisztián remekel, a birkózó vezérek küzdelmében Áts Feri, Mohácsi Norbert az erõsebb, egy váratlan fordulat azonban változást hoz: hófehér ingben, a mennybéli ágyról veti alá magát, a mindvégig hiteles alakítást
nyújtó, gyermekkorú Merk Bálint, hogy egyetlen vetõdéssel tegye ártalmatlanná az ellenfél elsõ emberét.
Kiváló dramaturgiai lelemény, hogy a Törökméz árus az elsõ pillanattól a színen van, követi a cselekményt, kommentál, ironizál, énekel és táncol. Takács Géza imponáló biztonsággal jeleníti meg pompás figuráját, narrátorként végig a történések gyújtópontjában áll.