10/10
ludmilla márc. 03. 01:48:52 10/10
(178/178)
megindító és mély film. nekem nagyon átjön a két világ és így a két ember összetalálkozása. és a vége is úgy jó, ahogy van.
Tonchi febr. 09. 22:27:26 Előzmény hippieee
(177/178)
Hol tudom megnézni a filmet?
10/10
hippieee jan. 22. 12:34:54 10/10
(176/178)
Miért nem lehet ezt a filmet normális időben adni?? Miért mindig csak késő éjszaka??
9/10
dandelion83 2020 szept. 26. - 11:51:09 9/10
(175/178)
Csodálatos film a szerelemről, a döntésekről, a szenvedélyről. Nem is tudom, hogyan maradt ki nekem ez a gyöngyszem ennyi éven át. Fájdalmasan szép film, a markába tartja a szívünket.
wolfat 2020 jún. 29. - 06:52:35
(174/178)
A film tényleg nagyon aktuális problémákat feszeget, amelyekkel a hétköznapi életben is gyakran lehet találkozni. Én azt látom a mai fiataloknál, hogy rengeteg receptet kapnak arra, hogyan szabaduljanak meg a kötöttségeiktől, de jóval kevesebbet arra, hogyan vállaljanak olyan kötöttségeket, amelyekben megtalálják önmagukat. Meggyőződésem, hogy nem lehet kötöttségek nélkül élni, vagy úgy is lehet fogalmazni, hogy hosszabb távon a kompromisszumok is hozzátartoznak az élethez. Amit pl. a celebvilág sugall, hogy adott esetben csak úgy ide-oda lehet repkedni, váltogatni az élethelyzeteket, lényegében hülyítés. Meglehet, nekik, vagy a többségüknek az átlagon felüli anyagi helyzetük miatt is ez könnyen megy, de jó pár példa van arra, hogy még így sem boldogok, sőt. (A neves nyugati sztárok közül alig lehet olyat találni, akinek viszonylag rendben van a magánélete - Meryl Streep ebből a szempontból is alighanem a kivételek közé tartozik -, annál többen vannak, akiknek az életük valamely szakaszában pl. alkohol, vagy ami még rosszabb, drogproblémákkal kellett megküzdeniük.) Szóval a film valóban hitelesen szól olyan problémákról, amelyekkel gyakran lehet találkozni, és valamennyire útba is igazit, de azt hiszem, még nagyon sok tisztázni való van és lesz a jövőben is a kapcsolatok lehetőségeire, minőségére vonatkozóan.
8/10
napraforgó 2020 jún. 29. - 05:03:45 8/10 Előzmény tortura
(173/178)
Én úgy gondolom, hogy Francesca úgy ment férjhez Richardhoz némi szimpátia után, de nagy szerelem nélkül, józan megfontolások alapján, hogy ez a férfi majd megfelelő hátteret biztosit neki egy család, gyerekek eltartásához, és ez a vágya teljesült is.
Meglehet, hogy ez a megalkuvó házasság 20 év után már dögunalmas volt neki, és ebben a pillanatban érkezett meg Robert, az izgalmas, érdekes fényképész, akivel 4 nap alatt megélte azt a nagy szerelmet, amire mindig is vágyott.
De elhangzott a magyarázata, mikor Robertnek mesélte, hogy egy nőnek végetér az élete (+ a vágyai), amikor férjhezmegy, ugyanakkor egy új élete meg elkezdődik, az asszonyélete, amikor már nem saját magáért él, hanem a családjáért, a gyerekeiért. És ez mindennél fontosabb, a saját személyes
boldogságánál is. És Francesca ennek a jegyében döntött, amikor a családja mellett maradt és nem ment el a szerelmet jelentő Roberttel.

Mert hiába a nagy szerelem, felángolás, stb., a kötelesség az asszonyt a családja, a gyerekei mellett tartja a személyes boldogsága ellenére is.

Érdekes Carolin, a lánya megjegyzése is, aki azt mondja a bátyjának, hogy azért él már 20 éve egy rossz házasságban, mert igy nevelték, és az a kötelessége, hogy kitartartson a férje mellett. És az anyja irását olvasva
rájött, hogy nem feltétlenül, hisz közölte a férjével, hogy egy ideig anyja lakhelyén marad gondolkodni. Vélhetőleg addig, amig eldönti, visszatér-e hozzá.
A bátyja reakciója is érdekes, hisz ő sem élt túl jó házasságban a feleségével, de most rákérdezett, hogy "boldoggá teszlek én téged?" - vagyis ő is elgondolkodott, hogy mit is várhat tőle a párja. És talán neki sikerül annyit változni, hogy megfelelő férj és családapa legyen a jövőben.

Szerintem a történet szép, és Francesca gyerekeinek módot ad az önvizsgálatra is.

Szerintem jó film, szép film, és mivel a történet 1965 -ben játszódik, nem lehet a mai viszonyok szerint megitélni, mert akkoriban még nagyon mások voltak a körülmények, az elvárások.
Meglehet, hogy egy nő manapság már gondolkodás nélkül elhagyta volna a családját a szerelem jegyében, de akkoriban még számitott az igéret, a hzassgi eskü és a gyerekek érdeke.


wolfat 2020 jún. 28. - 23:27:31
(172/178)
Megvallom, a beharangozó, a kommentek és a nagyon magas értékelés (9,4) alapján többet vártam ettől a filmtől. Maga a történet meglehetősen sablonos, a tartós házasságban és elzárt környezetben élő középkorú nők igen nagy százalékára érvényes lehet, vagy megtörténhetne ilyesmi. Meryl Streep alakítását ezúttal is kiválónak láttam, nagyon hitelesen váltott át családanyából rajongó szeretővé. 46 éves volt a film készítésekor, ebben az életkorban még tehetséges, jó adottságokkal rendelkező nőknek sem egyszerű ez, ő viszont férfiszemmel nőként, szeretőként tényleg kívánatos tudott lenni. Akik szerint túljátszotta a szerepét, talán nem vették tekintetbe, hogy ez elsősorban a forgatókönyvön múlt, meg lehet, ezzel is változatosságot akartak vinni az amúgy nem túl mozgalmas, nagyvonalakban jól kiszámítható történetbe. Viszont akárhogy is nézem, de Clint Eastwood már 65 éves volt, amikor ezt a szerepet eljátszotta...-, tudom, kiváló színész és egyéniség, de azért 65 évesen hitelesen eljátszani egy szívtiprót, ezt még neki is nehéz volt elhitetnie - legalábbis velem.
tortura 2020 jún. 28. - 14:10:31 Előzmény napraforgó
(171/178)
Ez is egy nézőpont.
Mondjuk én soha nem aláznék meg valakit azzal, hogy szeretet, vonzalom nélkül - hálából - vele maradok. És nagyon remélem, hogy velem sem fogja ezt tenni senki.
Még nagyon régen fiatalon volt egy srác, akibe halálosan beleszerettem. Eltelt pár hónap, mikor azzal jött, hogy hát ő szeret engem, de nem szerelmes belém. Erre azt mondtam, hogy akkor itt a vége, hagyjuk az egészet. Nekem nem arra van szükségem, hogy ő úgy szeressen engem, mint a testvérét (mert ezt mondta). Ha valakit szerelemmel szeretünk, akkor nem elégszünk meg ezzel, ez csont a kutyának. Iszonyú erő kellett hozzá, hogy ezt ki tudjam mondani. Aztán valahogy pár nap alatt rájött, hogy tévedett és mégis szeret. Néhány hónap múlva viszont tényleg vége lett.
tortura 2020 jún. 28. - 14:06:12
(170/178)
" Szerintem 4 nap alatt nem derül ki, hogy valakit neked szánt-e a sors, "
"minden szerelem más és más. "
Pontosan ezért derülhet ki akár 4 nap alatt is, hogy valakit neked szánt a sors. Mert minden szerelem más és más.
Ildchen 2020 jún. 28. - 06:38:19
(169/178)
Nem láttam korábban ezt a filmet, lám az uborkaszezon mikre veszi rá az embert. Nekem elég felületes volt, és Meryl Streep egyáltalán nem volt benne olyan jó, tényleg túljátszotta a szerepét. A férfi sokkal jobb volt. Szerintem 4 nap alatt nem derül ki, hogy valakit neked szánt-e a sors, sokszor azt hisszük, aztán csak fellángolás lesz belőle, míg máskor meg meglepő, hogy alakul ki ragaszkodásból szerelem. Nincs recept, nem lehet általánosságokat kijelenteni, minden szerelem más és más. Ami szívszorító volt benne, igazából az, hogy a nő megfosztotta magát a boldogság lehetőségétől. A férj karaktere pedig nem volt kivehető, olyan, mintha nem is létezett volna.
10/10
ricsi113 2020 jún. 02. - 11:55:24 10/10
(168/178)
Lenyűgöző, csodálatos film. Szerintem ahhoz, hogy a mondanivalója, lényege átjöjjön, szükséges hozzá valamilyen élmény/tapasztalat az életünkből. A mereven elzárkózó természetűek, a fekete-fehéren látók látják egyedül negatívan a sztorit. Meg lehet ítélni persze objektíven, kívülről, hogy így és így kellett volna... De az életben a szerelem egyszer csak jön. Ott nem tudsz okos lenni, nem tudod tudatosan irányítani a folyamatokat. Mert csak egy picit beszélek vele, csak szimplán találkozok vele, csak gyorsan felhívom, megkérdem mi van vele, mi baj lehet belőle... Aztán hopp, azt veszed észre, hogy vágyakozol utána és körülötte forognak a gondolataid. Ott pedig nagyon-nagyon nehéz észnél lenni. A film is ezt mutatja be. S ne gondoljátok, hogy ez valami ritka dolog. Szerintem meglepődne mindenki, ha a saját környezetéből kiderülne, hány és hány házasságban élő nő/férfi volt, akik átestek ezen. A filmben szereplő Francesca azt gondolom okosan és helyesen döntött, de ezt mindenki a saját maga szerepköre alapján tudja megítélni, kinek mi a helyes és az okos döntés. Emberek vagyunk, esendőek. Félrelépett a hölgy? Igen. Ennek ellenére méltó feleség, családanya tudott lenni élete végéig? Igen. Ennek a keresztnek a súlyát csak az tudja ténylegesen átérezni, aki hasonló helyzetben volt már. S a film ettől brilliáns, óriási hatású. Nálam 10/10.
6/10
Harib0 2020 máj. 08. - 15:19:34 6/10 Előzmény napraforgó
(167/178)
Ja, értelek. A porai is nyugodtan mehettek volna a férje mellé, mi ez a hálátlanság?
(Nem, a könyv szerint nem némileg unalmas, és nem teljesen szokványos volt a férj durvasága, csak ez a filmből ki lett hagyva)
8/10
napraforgó 2020 máj. 08. - 05:58:28 8/10 Előzmény Harib0
(166/178)
Nem szabad elfelejteni, hogy Francesca akkor mondott igent az amerikai katonának, amikor a háború után nyomor volt Olaszországban, sőt egész Európában. Ez a férfi kimentette őt a nyomorból, hisz America területén a polgárháború óta béke volt, nem volt éhezés, nélkülözés, főként nem egy farmon. És a házasságuk a fényképész felbukkanásáig ha némileg unalmasan, de teljesen szokványosan telt.

Azon lehet gondolodni, hogy a nő miért maradt a férje mellett - eleinte talán a két kamaszkorú gyermeke miatt. Aztán a gyerekek kiröpülése után meg pont a hála tartotta a férje mellett, hisz ő volt az, aki anno kimentette a nyomorból. Most meg akarta hálálni neki ezt, na és persze kötötte a házassági esküje is, a jóban-rosszban... Nem akart annyi embernek szomorúságot okozni, csak hogy ő boldog lehessen. És nyilván nem tis udott volna igazán boldog lenni, ha mások meg boldogtalanná válnak emiatt.
Szép könyv, szép film.
6/10
Harib0 2020 máj. 08. - 00:40:54 6/10
(165/178)
Olvastam a könyvet is, ahhoz képest a filmben zseniálisan ki lett hipózva a farmerférj karaktere. A könyvben egy arrogáns, durva és mellesleg unalmas pasas, elég aprólékosan ki van fejtve, hogy ebből a három jelzőből miért és mikor az. Nem csodálom, hogy a mellette élő feleség ilyen könnyen lesz szerelmes egy kellemes, érdekes, iskolázott emberbe. A sztori nagy igazsága,

hogy egy könnyelműen hozott döntés megmérgezheti a boldogságot

. Bár ettől azt még nehezen tudtam elfogadni, és nem is hiteles, hogy
[spoilerbár a gyerekek kirepülnek otthonról, azért én a férjem mellett maradok, bár egy percét sem élvezem ennek, és minden pillanatban a szerelmemre gondolok, akivel együtt is lehetnék, de mégis inkább itt esz meg az unalom a férjem mellett, sőt, ápolom is, mert erre esküdtem fel, és becsülettel eltemetem, mert ezt is megígértem neki. Igaz, hogy azt is, hogy hűséges leszek, mondjuk ezt nem sikerült megtartanom... [/spoiler]
9/10
Midnight67 2020 márc. 28. - 16:12:10 9/10
(164/178)
Nem kedvelem a romantikus filmeket, valahogy úgy érzem, már kinőttem belőlük, de ezt újra néztem (nagyon régen láttam), Clint Eastwood miatt és kellemes nosztalgiázás volt. Hát igen, az öreg nem tud rossz filmeket készíteni, még ebben a kategóriában sem.
gyorgyi84 2020 jan. 07. - 15:46:35
(163/178)
SPOILER(?)

Nos... Clint Eastwood-nak és Richard LaGravenese-nek sikerült elérniük, hogy egy szenvelgős, nyálas romantikus regényt egy meglehetősen sajátságos, kései felnőtté válási történetként értelmezzek és a pszichológiai vonatkozásain gondolkodjam órákon keresztül... :-)
(Ennyit ér az, ha egy sztoriból kiollózzák a nyavalygós meg pátoszos részeket, és a szereplők marionettbábuk helyett sokkal emberibben, reálisabban reagálnak az eseményekre.)
Lehet, hogy nekem van túlságosan sajátságos látásmódom, de úgy érzem, én most nem egy "tragikusan meghiúsult igaz szerelem" történetét láttam. Francescát nem kell megtapsolni azért, mert férjes asszony létére viszonyt kezdett egy idegen férfival, példát venni sem kell róla. De ha egyetérteni nem is tudok vele, azért valamilyen szinten megértem a reakcióját. Neki személy szerint talán valahol szüksége is volt erre az élményre. Az, hogy a kislánykori álmai helyett végül mégis képes volt a családját választani, pedig egy nagyon felnőtt döntés volt.
(Mondjuk ebbe az elméletbe nem teljesen fér bele, hogy a végén miért akarta ő is elhamvasztatni és a folyóba szóratni magát, de hát éppen ez az, amin annyit lehet agyalni. Én személy szerint ebben sem "az igaz szerelem erejének a megnyilvánulását" láttam, de hát legyen ez az én egyéni véleményem...)
10/10
Vadmurok 2019 dec. 29. - 20:03:34 10/10
(162/178)
Clint Eastwood filmjeit imádom. Ez egy különleges film a szerelemről. Mindenképpen meg kell nézni. Akár többször is!!!
10/10
Daniel SF 2019 febr. 12. - 20:10:34 10/10
(161/178)
Nagyon szép film ,az tényleg szívszorító mikor Francesca hezitál a végén hogy kinyissa- e vagy maradjon az autóban! 10/10
10/10
Nótárius 2018 júl. 24. - 10:26:36 10/10
(160/178)
Több mint 10 éve láttam utoljára, de e magával ragadóan nagyszerű filmnek még az emléke is, ma is jólesően felkavar.
8/10
gimbiikeeh 2017 nov. 15. - 20:33:21 8/10
(159/178)
Nagyon szép film volt. Igazán drámai, megható. A színészi alakítások pedig zseniálisak. Meryl Streep-ben még sohasem csalódtam. Clint Eastwood-ot elõször fura volt egy romantikus drámában látni, mivel eddig szinte csak akciófilmekben láttam, de itt ismegállta a helyét, sõt...

SPOILER!

A vége felé a jelenet az autóban, a szakadó esõben igazán szívszorító. Látni, ahogy Francesca õrlõdik, és nem tudja mit tegyen, kiszálljon e vagy nem. Vele tartson vagy ne. Nagyon drámaira sikerült.

SPOILER vége!

8/10