10/10
Tundi77 2020 dec. 20. - 13:01:06 10/10
(68/88)
Ha valaki nem szereti és nem érti a drámát,annak nem ajánlom a filmet!!!
Én imádom őket,éppen ezért tetszett nagyon a film!!!
Több szemszögből mutatja be az elnyomást és a szenvedést,ami még érdekesebbé és elgondolkodtatóbbá teszi a filmet.
Sajnos engem picit emlékeztet a mostani helyzetre,ami a világban történik,csak itt nem a nőket nyomják el,hanem mindenkit!
4/10
nikato 2020 nov. 16. - 09:14:37 4/10
(67/88)
Érdekelt a sorozat már régóta, de kár volt belenézni, a hányinger küszöbén állok, ennél gusztustalanabb, nyomasztóbb történetet még nem láttam!!!
4/10
Sumomo_ 2020 jún. 13. - 09:21:54 4/10 Előzmény BubiGuppi
(66/88)
Nagyon örülök, hogy beleszaladtam a hozzászólásodba. Árnyaltabbá vált a kép, ami a film témájának eredetét jelenti. A sorozat után teljesen elutasítottam a könyv elolvasását, most nem zárom ki.
Engem az ijeszt meg meg , ahogy sokan lelkendeznek ezen a sorozaton.
nick név 2020 jún. 13. - 01:35:32 Előzmény BubiGuppi
(65/88)
Ez biztosan így van, a regényt nem ismerem. Alapvetően a sorozathoz fűztem hozzá a véleményemet és annak a deklaráltan aktuálpolitikai narratíváját illettem pár gondolattal.
Egyébként érdemes beleolvasni akár a fentebb megtalálható pár cikkbe, kicsit utánamenni a főszereplő és producerasszony Elisabeth Moss hitbéli és világnézeti orientációjának a mibenlétének, a megnyilatkozásainak, például a második évadhoz való viszonyulásából - előzetes kommentárjából - következő sajátos lélektani motívumának, az "írókollektíva" aktuálpolitikailag érzékeny - és persze tűpontos analógiákkal operáló - működési elvének, vagy a regényt író Margaret Atwood sajátos meglátásainak az őt körülvevő világról.
Amennyiben ez pusztán egy fantázia ihlette, radikálisan embertelen és bizarr világot megjelenítő alkotás lenne, nem pedig egy ma a közkultúrába lassan minden irányból betörő és azt behálózó, az áldozatiságban fürdőző és azt a pajzsán hordozó propaganda, nem lenne vele bajom. Az, hogy egy történet mennyire tetszik valakinek, vagy mennyire nem, az kizárólag az egyéni ízlés kérdése, a politikai szándék, a közös tér alakításának szándéka már más tészta.
BubiGuppi 2020 jún. 01. - 23:14:12 Előzmény florentine223
(64/88)
A hangsúly a(z évezredes) tradíciókhoz való visszatérésen volt. Ezért olvassák fel mindig Rákhel és Lea történetét az Ószövetségből és térnek vissza az évszázadokkal korábbi öltözékekhez, szokásokhoz. Annak, hogy pl. nincs ultrahangos diagnosztika, a regény szerint jelentősége van (fogyatékos gyermeket =Nembaba) is világra kell hozni, csak természetes úton lehet szülni, születni és meghalni.
BubiGuppi 2020 jún. 01. - 23:07:17
(63/88)
Kiegészítés: a könyvben a történet vezérfonala nem az, hogy a főhősnő megpróbálja-e visszaszerezni a kislányát vagy sem. Egy, a férjét és a gyermekét elvesztett anya fájdalma nyilván sohasem ölhető ki, de adott körülmények között ő belátta, hogy nem szabad ebben felőrlődnie, belebolondulnia. Az emlékekhez ragaszkodik és az egyetlen élő barátjához, akivel még egyszer az életben találkozhat: Moirához. A puszta túlélésért harcol, nap mint nap. A regény nem zárul a filmekhez hasonló happy enddel - de szomorúval sem - függőben marad, hogy Fredé hová kerül, amikor elviszik a házból.
BubiGuppi 2020 jún. 01. - 22:56:53
(62/88)
A márc 31-i hozzászólásra reagálok. Előbb olvastam a könyvet, mint hogy belenézzek a sorozatba.
A sorozatban az események időrendben és tartalmukban _teljesen_ eltérnek a regénytől és EMIATT nem jön át a mondanivaló, sőt, a karakterek sem!!!
A könyv végén tudósok vitatkoznak egy konferencián arról, ami Fredének jelen, nekik viszont a régmúlt. Ott derül ki, hogy miért hozták létre a Gileádi Köztársaságot: természeti katasztrófák, környezetszennyezés és az emberi gének károsodása vezetett az USA és Európa népességének jelentős csökkenéséhez, a nők (és a férfiak) nagy arányú terméketlenségéhez. Elsősorban az angolul "kaukázusi" ember, vagyis a FEHÉR ember tizedelődött meg, és az új állam (diktatúra) létrehozói erőnek erejével akarták az arányokat visszatornázni. Ebből következően sem Moira, sem Luke, sem a közös kislány (a regényben sosem szerepel a neve) nem lehetett fekete. A két Márta-nővér közül Rita van jellemezve feketének (idősebb korosztály, olyan 50-60 közötti) és a másik fehérnek.
A Parancsnok kifejezetten idős férfi, olyan jó karban lévő 60-as pasas, aki nem egy szadista vadbarom, szorult belé némi érzelmi intelligencia is... Serena Joy viszont a regényben egy frusztrált öregecskedő feleség (aki valaha TV-sztár, énekesnő volt), 10 kiló sminkkel az arcán, műszőke hajjal - a sorozatbeli karakter egyáltalán nem hasonlít a lapokon megelevenedő figurára. Esetében a külsőnek is jelentősége lenne, az őt alakító színésznő kora, testalkata, arca, haja, stb. nem stimmel, a bicegő járás sem mutatkozik meg!
Másik személy, akinek a külseje szintén hangsúlyos (lenne), de a sorozatban ő néz ki úgy, illetve beszél az első részben úgy, mint Moirának kellett volna: Janine/Warrené. A csípős nyelvezet is Moira sajátja, azt viszont Fredé a belső monológjaiban sem veszi át, a sorozatban hiteltelen, hogy Fredé néha olyan stílusban nyilvánul meg, ahogyan barátnője tenné.
A regény írója okkal ábrázolta külsőre és belsőre a szereplőket olyannak, amilyenek, rajtuk keresztül bontakozik ki a történet mondanivalója. Azzal, hogy a sorozat készítői minden karaktert átrajzoltak, pont a lényeget vették ki az egészből! Szétdobták a cselekmény és a jellemek kohézióját, nem élvezhető számomra a sorozat.
(Egy filmnél tapasztaltam még ekkora eltérést: Száll a kakukk fészkére! Jack Nicholson zseniális színész, de McMurphy karaktere nem rá illett.)
nick név 2020 ápr. 16. - 18:05:42
(61/88)
Kicsit továbbhaladva meg kell mondanom brutálisabb, mint sok más film, vagy sorozat. Szörnyű nézni, ahogy válogatott módszerekkel kínozzák a nőket a sorozatban. Ami ezt szomorúvá is teszi (a borzalom mellett), hogy a szériának nincs igazán más célja ezzel, minthogy aktuálpolitikai szempontból beálljon a sorba, sőt, lehetőleg előre is álljon benne. Az ábrázolt kegyetlenség bizony könnyen puszta öncéllá alakul és tartalmatlanná válik.
Ez egy női önérzet sorozat, ami alapvetésként hangsúlyozza a kiszolgáltatottságot és az elnyomottságot, amolyan osztályrészül interpretálva, amivel szemben az lmbtqrszt mozgalmak harcos polgárjoginak nevezett szellemisége áll, mint kitüntetetten humánus, felvilágosult, a jövőt megváltani hivatott, homo novus polgármodell. Ami sajnos sok esetben egy kollektivista szemléleten alapuló, áldozatiságra építő, könnyebbik utat felkínáló válasz a ma elveszett emberének, amelyet olyan könnyű megfogadni, főleg, ha sokan megtették már egyébként is.
Nyilván van népszerűsége, mert manapság erre van igény (kialakításra került). Viszonylag egyszerű megfejtések, leegyszerűsített, nagyvonalúan túlzó analógiák, magas szintű sértettség érzetben rejlő önigazolási lehetőség (újraadaptált osztályharc narratíva), minden van benne, ami ma sikeressé tud tenni egy ilyen jellegű a popkultúrába betörő és ott kulturálisan meghatározóvá válni kívánó USA sorozatot.
nick név 2020 márc. 31. - 02:10:24
(60/88)
Milyen jó, hogy egy ilyen radikálisan vallási fanatikus, konzervatív, hierarchikus és totalitárius rendszer az USA-ban még véletlenül sem rasszista a velejéig, ez már nem szempont... Pedig ha rímelni szándékoztatták valamivel, akkor a valamikori déli államokkal tették, illetve a mai középső területeivel. Nem, ez az alacsony forráspontú gyarlóság már kikopott a tömegek csőcselék természetéből...
Tudom, tudom, még csak az elején járok, ne ítélkezzek messzemenően. De a történet valahogy nem enged empátiát érezni a főszereplő nővel - nem segít benne sokat -, hiszen a benne lévő reakciók nem valószerűek, pedig nyilvánvalóan ez lenne az elérni kívánt hatás. A kedvesét lelőtték, a gyerekét elvették, elrabolták tőle, ő pedig ezek után egy átnevelőtábor néma és engedelmes alanya marad? Mindenét elvették, az új rendszerben egy szolgát csinálnak belőle, ő pedig - nyilván végig nem, hiszen akkor mi értelme lenne a sorozatnak - képes asszisztálni ehhez? Meg ez a vicceskedő szarkazmus, én értem, hogy megfelelő környezetben tényleg betalál és szellemes, de ez nem a Doktor House-féle mai liberális világ, ahol két eset között kivirágzik a sértett egoizmus... Nem a nyomasztó légkör és a drámaiság a probléma, hanem hogy a reakciók nem életszerűek. Mindenki küzd, ameddig képes rá. Persze a gyerekéért tűrhet. De szolgaként hogy derítené fel, ha egyáltalán életben van-e még, meg persze a gyerekeket sokkal könnyebb átprogramozni.
Hogy kell ezt manapság harciasan mondani, ez a sorozat nem nekem készült? Persze ez nem feltétlenül egy rossz sorozat, ebben innen nem lehetek biztos, de az eddigiek alapján annyi jobb mozgókép akad ennél, egyszerűen időpazarlásnak érzem.
És mi vitte rá Yvonne Strahovski-t, hogy ebben a soroztban szerepeljen?
zetorka 2020 márc. 11. - 16:20:03
(59/88)
Sajnos a harmadik évadra egyre erőltetettebb és nyavalygósabb a sztori, ráadásul totál indokolatlan, hogy a főszereplő még mindig életben van, tekintve arra, hogy mennyi mindent enged meg magának egy ennyire totalitárius rendszerben. Azt olvastam csak az első évad követi az eredeti könyvet, majd lehet egyszer elolvasom, mert kíváncsivá tett az is ennyire ellaposodik-e vagy csak a sorozatot szúrják így el. Kár érte, eleinte nagyon tetszett.
6/10
idõjós1010 2019 nov. 09. - 20:36:03 6/10
(58/88)
No végignéztem. Megvan a harmadik évad is. Soha senkiben nem merült még fel a gondolat, hogy egyszerűen indokolatlanul, és következetlenül, szinte semmilyen módon nincsen sohasem büntetve Elisabeth Moss karaktere a helyi törvénykezés által !? Már a második évad után közvetlenül a falon kellett volna lógnia. Ahhoz képest most még merészebbet lépett, és gondolom jön a negyedik évad, ami csak úgy elképzelhető, ha továbbra sem jár akasztás a tettéért. Ezt a sorozatot már le kellett volna zárni ezzel az évaddal, mert egyre több benne a logikai baki, amely lassanként gigantikus méreteket öltött.
MadDogs 2019 nov. 07. - 14:20:25
(57/88)
Lósz*rt nem ér ez a sorozat, de annyit biztosan nem, mint amekkora hype körülveszi. Annyira izgalmas volt, hogy az 1. évad utolsó két részét 1 évvel később néztem csak meg. Tulajdonképpen meglepődtem, mert azt hittem, hogy a végére legalább

átmenetileg győz a főhősnő és társasága, de nem! Egyetlen "összetartó" szeánszot leszámítva pont ugyanott tartanak, mint az elején.

Hát baromira nem érte meg erre pazarolni az időt. Sajnos pont az időhúzás ez egésznek a lényege. Kasza!
6/10
idõjós1010 2019 nov. 06. - 22:12:06 6/10
(56/88)
Még nálam van három rész hátra, a harmadik évadból, de azt kell, hogy mondjam, kezd teljesen elfogyni a türelmem. én értem, hogy ez egy dráma sorozat, de az a tény, hogy nem jut a történet A -ból, B-be, egyszerre életszerű, és kiábrándító. Jó, nyilván rengeteg minden történt, de könyörgöm ...! .: SPOILER , az a tény, hogy gyakorlatilag lassan vége az évadnak, és a lánya még távolabb van tőle, mint valaha, és még az sincs kizárva, hogy a másikat is visszahozzák a városba, csöppet fel..*..b..*..asz. Már elnézést. Három résszel a vége előtt ő kitalálja, hogy idegen gyerekeket akar szöktetni, miközben az ő saját gyereke kitudja hol van. Hát fantasztikus !
9/10
jn 2019 okt. 20. - 04:44:52 9/10
(55/88)
2-3 hét alatt kivégeztem mindhárom évadot, iszonyú jó sorozat! A legelején nagyon nyomasztó, beteg és vontatott is, van, aki az első rész után hagyja is az egészet, pedig - amellett, hogy végig nyomasztó marad :) - teljesen be tudja szippantani idővel az embert ez a világ, és a történet is egyre izgalmasabb és szövevényesebb lesz. A karakterek is nagyon érdekesek, egyikük sem fekete-fehér, érdekes megismerni a motivációjukat, változásaikat. Mondják, hogy "propagandafilm", meg nem logikus ez-az benne - sok, a valóságban is létezett és létező elnyomó rendszer sem tűnik logikusnak kívülről, mégis voltak-vannak. Akik mindenben csak a hibát tudják keresni, azokkal nincs mit tenni, a többieknek meg...enjoy :) A színészek nagyon jók, érdemes eredeti nyelven, felirattal nézni, nagyságrendekkel jobb úgy az élmény (pl. pont a főszereplőnek szerintem nagyon elcseszték a magyar hangját, sokkal mélyebb és monotonabb, mint eredetileg, és a sorozat kevés humoros részét adó kis szemtelenkedései, ironikus megjegyzései sem szólnak így akkorát).
offtopic
Fandi1970 2019 okt. 18. - 11:04:11 Előzmény PMagdi
(54/88)
HU 2019 Egy lépésre a Faltól és a Gyarmatoktól
florentine223 2019 szept. 27. - 14:52:59
(53/88)
Számomra már az alaphelyzet miatt megbukott ez a sorozat. Egy elképzelt társadalomban játszódik, ahol csak bizonyos nők termékenyek. Ugyanakkor a sorozat arról szól, hogyan milyen válogatot módszerekkel terrorizálják lelkileg és testileg ezeket a nőket, megtagadják tőlük a szülésnél az orvosi ellátást ) holott a technológia és az orvosi tudás rendelkezésre állna). Ennek semmi értelme. Ha valamilyen módon létre is jönne egy ilyen társadalom, akkor elemei érdekük pont az lenne, hogy ezeket a nőket minden módon védelmezzék, lelkileg és testileg mindent megtegyenek, hogy minél több gyermeket tudjanak a világra hozni. Szóval az alapkoncepció teljesen hibás, a többi csak üres és értelmetlen adrenalin növelő kegyetlenkedés.
10/10
PMagdi 2019 szept. 14. - 01:38:27 10/10
(52/88)
"A disztópia (negatív utópia, antiutópia, ellenutópia) valamilyen, a jelenleginél rosszabb világ/társadalom víziója. Az utópia negatív változata. Disztópikus társadalom számos művészi alkotásban megjelenik, ezek többsége a jövőben játszódik. A különböző irodalmi művekben vagy filmalkotásokban az ilyen társadalmakat általában elembertelenedés, elnyomó, totalitárius rendszerek uralma, természeti vagy társadalmi katasztrófa jellemzi, amely a társadalom drámai hanyatlásához vezet." - idézet a wikipédiából.
Felteszem a kérdést: ha uralja egy kormány a médiát, ha megmondja, hogy kik, hogyan és mit tanítsanak, ha átveszik a tudományos kutatások felett a hatalmat, ha szétszakítják a népességet kiváltságosokra és szegényekre, ha besúgókká tesznek barátot, családtagot, ha egy majdnem csak férfiak vezetéséből álló rendszer készteti a nőket szülésre...??!! - és még sorolhatnám - az vajon mennyire játszódik a jövőben?
Kötelezővé tenném mindenkinek megnézni a sorozatot!
5/10
Richard Kovács 2019 szept. 06. - 09:16:28 5/10
(51/88)
Néhány rész után abbahagytam a sorozatot, annyira nyomasztó és vontatott.
1/10
csomolungma 2019 júl. 19. - 14:21:12 1/10
(50/88)
olyan szar lett a 3. evad!!! Mirol szol ez? semmi se tortenik, unalom
lazulom 2019 júl. 18. - 19:19:42
(49/88)
Utáltam Offred szinkronhangját, több filmben is feltűnt már, olyan mintha elfogyna a levegője a mondatok közben, vagy nem tom, idegesítő. A film meg totál beteg. Abbahagytuk pár rész után.