8/10
InteriorLulu febr. 08. 23:15:55 8/10 Előzmény Midnight67
(279/279)
Az alkotók célja az erdőbeli tó közelében élő szarvaspárral nem az volt, hogy filmjük remekbe szabottságát bizonyítsák, hanem hogy álomképként a lélek éteri tisztaságát, a két ember legbelső, idealisztikus, talán nem is tudatosult vágyait jelenítse meg, és ezzel jó ellenpontja legyen a problémákkal terhelt és igencsak kiábrándító valóságbeli közegnek, személyiségeknek és testi megnyilvánulásoknak.
És pontosan ez a kulcsa annak, hogy a filmvégi beteljesülésnek valóban semmi köze nincs a lélekhez. Az erre való rávilágítás volt az alkotói cél.

(Egyébként nem véletlenül használtam az első mondatban a két szót, a testet és a lelket, és ott lehet a magyarázat, miért az a film címe, ami).
10/10
-Vídia- jan. 17. 22:24:50 10/10
(278/279)
nincs mese
maximale
9/10
Sirga 2020 aug. 21. - 19:20:21 9/10
(277/279)
Magyar - ráadásul díjazott - filmként negatív előítélettel kezdtem nézni. Borbély Alexandra első jeleneténél felkaptam a fejem: "Autista!" (Jó, tudom: autisztikus. Mindenesetre az alakítás zsenialitását jelzi, hogy tökéletesen hozta a tipikus viselkedésmintákat.) A férfi főszereplő alakításával helyenként nem tudtam mit kezdeni, de más nézők talán épp így értetlenkednek Mária megnyilvánulásain.
A film rendkívül pozitív élménnyé vált számomra. A természetképek csodálatosak, a katarzis megrázó, és még megindítóbb, ahová kifut a lezárás. Enyedi Ildikónak hatalmas elismerés, Borbély Alexandrának mély tisztelet a megformálásért.
1/10
Hekaté 2020 máj. 01. - 17:15:47 1/10 Előzmény mrolcsi
(276/279)
Ez az.... na most aztán úgy megmondtad! XD XD XD XD
Úúúúúúgy beolvastál! 8-) Gratulálok!
Mondd csak, nagyon vert a kis szíved közben? Nagyon remegett a kicsi ujjad, amikor ezt leírtad? Kielégülést éreztél, amikor elküldted?

És vajon a korábbi hozzászólásomat is olvastad, vagy arra már nem terjedt ki a figyelmed?

"Egyébként imádom, amikor valaki meg akarja mondani, hogy mi legyen a véleményem, vagy megérzésem." Ezt meg egy az egyben magadról írtad, csak annyi kombinációs készséged sincs, hogy észrevedd!

Te általánosítottál, én meg leírtam, hogy ne tedd - csak más szavakkal! Mert az nem igaz!

Szerinted arról szól - általánosítva! Szerintem meg nem - maximum egy valakiéről állíthatod biztosan! De én meg akarom mondani, hogy te mit gondolj? Ugyan, kérlek! Gondolkodj! Itt te vagy az, aki azt hiszi, hogy nála van az abszolút igazság!

Lehet ez a film szerinted jó, sőt zseniális is! De szerintem meg annyit sem ér, mint sivatagban az árvízvédelmi gát! Én elfogadom, hogy neked, és még sokaknak tetszik, viszont neked el kellene fogadnod, hogy nekem, és még sokaknak viszont nem! Van olyan, hogy valakinek igaza van ebben? Általánosságban szerintem nincs, de egyéni vonatkozásban viszont MINDENKINEK igaza van!
Én nem személyeskedtem veled, sőt nem is "válasz" opcióval írtam! (Lehet, hogy más is leírta azt, amit te, mert nem egy olyan nagyon egyéni szóhasználat ez.) Az, hogy te viszont igen (mármint nem kicsit személyseskedtél), az téged minősít, nem engem!

10/10
mrolcsi 2020 máj. 01. - 12:40:20 10/10 Előzmény Hekaté
(275/279)
A "szerintem" lemarad. Egyébként imádom, amikor valaki meg akarja mondani, hogy mi legyen a véleményem, vagy megérzésem. Viszont van egy jó film a számodra, trombi és a tűzmanó a címe. Szerintem nagyon fog tetszeni, se metafora, se áthallás vagy ilyen lilafelhős b@romságok, vagy rengeteg amerikai film aminek az elején lehet tudni mi lesz a vége, de legalább nem emészt fel sok energiát ;)
1/10
Hekaté 2020 ápr. 27. - 08:30:44 1/10
(274/279)
"női lélekről szól" ???? Atya Isten! Hát NEEEEEEEM! És nagyon nem! Egy bizonyos nő lelkéről esetleg!

És NE, a férfiak még véletlenül se próbálják meg ennek alapján megérteni a női lelket, és annak rejtelmeit, mert nagyon félre lesznek tájékoztatva!
Borzalmas!
5/10
Midnight67 2020 ápr. 26. - 20:44:14 5/10 Előzmény FilmExpert
(273/279)
A szarvasokkal próbálták az alkotók megetetni velünk, hogy ez egy remekbe szabott alkotás. Tényleg lélekmelengető volt a látványuk, adott egy hangulatot a filmnek, én is majdnem bekajáltam..
Az emberi oldalát tekintve viszont a film végi beteljesülésnek kb. annyi köze volt a lélekhez, mint nekem a Holdra szálláshoz..:(
Persze, lehet, hogy én néztem rossz szemmel (talán cinikusan), úgyhogy elfogadom, ha mások nem ezt szűrték le belőle.
FilmExpert 2020 ápr. 26. - 18:14:45 Előzmény mrolcsi
(272/279)
"szerintem ez egy mese a női lélekről az első szerelem megéléséről."

Ezt az értelmezést el is fogadnám, ha a szarvasok nem lennének benne.
5/10
Midnight67 2020 ápr. 26. - 17:31:47 5/10
(271/279)
Testem-lelkem rajta, én próbáltam szeretni ezt a filmet, de nem sikerült. Szépek a természeti képek, ez tény, ahogy elborzasztóak a vágóhídon látottak. Ebből az ellentétből cirka 40 évvel ezelőtt lehet, hogy sikerült volna egy jól sikerült elemzést készítenem irodalom órán, de azóta sok víz lefolyt a Dunán, nem biztos, hogy azt várom egy filmtől, különböző rejtett (vagy épp nem rejtett) metaforákat kelljen megfejtenem a cél érdekében. Őszintén bevallom, szívesen beletekertem volna helyenként a filmbe, hogy no, haladjunk, de ritkán teszek ilyesmit, így viszont, fájdalom - eléggé untatott. Sorry.:(:(
1/10
Hekaté 2020 ápr. 24. - 07:51:19 1/10
(270/279)
Szerintem ez egy végtelenül túlértékelt, agyonmagyarázott, kellemetlen film. A sok ömlengésnek bedőlve néztem meg, bár elvárásaim ezeknek ellenére sincsenek a kortárs magyar alkotásokkal kapcsolatban, de ez még a nemlétező elvárásomat is messze alulmúlta.
10/10
mrolcsi 2020 ápr. 24. - 00:24:48 10/10
(269/279)
Szerintem negyon jó a film, főleg, hogy egy női rendező/forgatókönyvíró jegyzi (gyakorlatilag producerli le) a filmet. szerintem ez egy mese a női lélekről az első szerelem megéléséről. Ritka, hogy egy nő szemén/lelkén keresztül látjuk ezt a témát. A párbeszédek illenek a témához, a vágóhíd illik a húspiachoz, a levágott fejek a strigulázáshoz, stb... 10/10 Minden férfinak ajánlom, aki a nő lélek rejtelmeit kutatja.
10/10
Gollam24 2020 jan. 05. - 17:08:25 10/10 Előzmény Birgi Zorgony
(268/279)
Elolvasva a kritikádat, most már kicsit máshogy látom a filmet, s így meg kell adnom rá a 10 pontot.
Azt kell mondjam, hogy teljesen logikus okfejtés.
Engem amúgy az zavart össze, hogy a rendezőnő azt mondta, hogy ez egy "pofonegyszerű" film, vagyis nincsen benne például ködösítés, allegória stb., viszont ez nem igaz így.
Hiszen ez a film jóval több 2 sérült ember egymásra találásáról, az kevés lenne a díjakhoz és jelölésekhez, meg egy kicsit méltatlan is lenne a zseniális rendezőnőtől.
A film tulajdonképpen az emberi lélek/érzések magasztalása.
4/10
IDS 2019 nov. 07. - 13:47:30 4/10 Előzmény P.Frusciante
(267/279)
Maximálisan egyetértek, kivéve a férfi főszereplőt. Szerintem borzasztó volt. A dialógusok modorosságával volt nekem is a legnagyobb problémám, ez főleg a két főszereplő között volt érezhetr. Mintha két szoftverhibás robot között folyt volna a párbeszéd.
3/10
P.Frusciante 2019 nov. 05. - 09:23:03 3/10
(266/279)
Annyi ódát zengtek erről a filmről, így különösen nagy csalódás volt.
Mivel ennyire dicsérték, gondoltam ez a film szakít a szokásos "magyar művészfilmes" klisékkel. De nem.
Egyedüli pozitívumok: szépen fényképezett szarvasok, a főszereplő fickó egész jó színészi játéka.
A főszereplők egy végtelenül lehangoló, szocializmusból itt maradt vágóhídon dolgoznak. A környezet proli, lepukkant..
A jelenetek végtelenül modorosak, mesterkéltek. Hatásvadász jelenetekből sincs hiány: Miért kell részletesen bemutatni hogyan dolgozzák fel a marhákat, hogyan vágják le a boci fejét? Ez mit ad hozzá a történet, a film mondanivalójához? Én úgy éreztem semmit, csak pózőrködés volt.
A párbeszédek annyira életidegenek, hogy az már vicc..Komolyan mondom, a két főszereplő között nem volt két mondatnyi őszintének, spontánnak tűnő szóváltás. Ami életszerű és szerethető lett volna...Megírt és papírízű volt minden..
Felesleges, sehova nem vezető történetszálakat hagyjuk is...
Ez a film az emberi érzésekről, szerelemről akart szólni, de nekem ebből nem jött át semmi. Ha az volt a cél, hogy a karaktereket minél jobban elidegenítsék a nézőtől, akkor gratulálok, sikerült.
Nem vagyok ellene a lassú folyású, szokatlanabb, személyes hangvételű filmeknek, sőt szeretem őket.Lehet csinálni jó filmet a szerelemről klisék és görcsös művészieskedés helyett jó párbeszédekkel és valóban élő karakterekkel. Lásd.: Lost in translation, Call me by your name.

4/10
IDS 2019 nov. 01. - 00:29:47 4/10
(265/279)
Sajnos nagy csalódás volt, pedig abból kiindulva, hogy mekkora nemzetközi figyelmet kapott, szándékosan elvárások nélkül, egészséges kíváncsisággal telve ültem le megnézni a filmet, ami szerintem alapból a helyes hozzáállás, legyen szó bármilyen műről. Mindezt félve írom le, mert már-már olyan érzése volt az embernek ezzel a filmmel kapcsolatban, hogy köteleő szeretni. Csalódást kell hogy okozzak.

A legnagyobb erőssége a műnek az operatőri munka, gyönyörűen van fényképezve. Ha csak azt kéne pontoznom, akkor simán 10-es, főleg az erdei jelenetek. Dehát ezt egy Attenborough féle természetfilmtől is megkapjuk, úgyhogy ez önmagában kevés. Van egy-két erős színészi játék, például a női főszereplő remekül játsza az autista nőt. Schneider Zoltán és Nagy Ervin is hozták az elvárható szintet.

Sajnos más pozitívumot nem tudok említeni. A férfi főszereplő szerintem oriási melléfogás volt, főleg ha figyelembe vesszük, hogy Dunát lehet rekeszteni zseniális hivatásos színészekkel. Egy görcsös szenvedés volt az egész performansza. Remélem hamarosan észhez térnek rendezőink és hagyják a fenébe ezt a nagyon trendi vonalat, hogy színészek helyett hétköznapi embereket tesznek a felvevőgép elé, mert az eredmény legtöbbször katasztrofális (lásd még „Van valami furcsa.....” ).

De ahol tényleg kilóg a lóláb, az a forgatókönyv, azon belül is a dialógus, ami tele van hétköznapi, vontatott és monoton csevegéssel (a párbeszéd helyett csevegnek és fecsegnek). Robert Mckee szerint a jól megírt párbeszédnek megvan az a képessége, hogy a karakter belső életét és a közönség belső életét egyesítse. Ilyenkor a szavak jelentőséggel és árnyalattal telnek meg. A gyenge dialógus mellett a cselekményben is volt egy-két öncélú elem, ami nem szolgált mást csak a művészi pózőrködést. A kreativitás hiányát mutatja az is, hogy a munkahelyi csevegések többsége az étkezőben, evés közben zajlik. Ennyit nem láttam még karaktereket filmen enni, de munkahelyi étkezőben sem játszódott még ennyi jelenet.

Nagy kár az egészért, mert a cselekmény premisszája elég erős (egy férfi és egy nő ugyanazt álmodja). Simán ki lehetett volna hozni belőle egy kiváló filmet.
Megara8 2019 okt. 02. - 19:13:32
(264/279)
Idióta egy film. Én már kínomban röhögtem rajta.. :D
Az egyetlen ami tetszett, csaj lakása. :D
8/10
Tormási Diána 2019 jún. 24. - 23:26:07 8/10
(263/279)
Szerintem egy különleges film - nem átlagos lelkivilágú, empatikus embereknek!
Birgi Zorgony 2019 máj. 02. - 15:20:52
(262/279)
9/10
vászonpeti 2019 ápr. 22. - 23:11:41 9/10
(261/279)
jó film, de csak azoknak, akik értik a zilyet.
8/10
offtopic
Picasso™ 2019 febr. 28. - 15:16:42 8/10 Előzmény Edmond Dantes
(260/279)
Á, egyszerűbb vonulni, vagy verni a tam-tam-ot a semmire. :-)