benkewood 2007 jan. 13. - 15:18:20
(29/909)
SPOILER!!!!!!!

Csak még egy apróság: amikor Borden hazakíséri a nõt, a nõ bemegy, és Borden várja a lakásban... ez is az ikertestvéres trükk volt. Csak a film végére már el is felejtettem. :-))
benkewood 2007 jan. 13. - 15:08:42
(28/909)
SPOILER HEGYEK!!!!!!!

Aki tud angolul, olvassa el ezt:
<a target="_blank" href="http://us.imdb.com/title/tt0482571/board/thread/63804926" title="http://us.imdb.com/title/tt0482571/board/thread/63804926">us.imdb.com</a>

Gyerekek, mi ******* át lettünk vágva!!!

Nincs semmiféle klónozó vagy teleportáló masina. Csak két bûvész, akik az átverés nagymesterei. Illetve egy tudós, akinek kell a pénz a kísérleteihez, illetve egy segéd, aki maga is ért a dolgok megrendezéséhez.

Bordennek van egy ikertestvére, Angiernek pedig egy dublõre. Ennyi. A dublõr fullad bele a vízbe. És a végén a dublõrt látjuk a vizes ketrecben (egyesek szerint azt Cutter intézte oda). A többi ketrecbe nem látunk bele.... azok csak az átverés kellékei!!! Angier azért vitetett ki minden elõadás után egy újabb vizes ketrecet, hogy átverje Bordent - hogy elhitesse vele, hogy a klónozó/teleportáló masina mûködik!!!

A film végén, amikor látjuk Angiert amint elõször teszteli magán a gépet, és lelövi a klónját, akkor is csak Angier sztoriját látjuk megelevendni... ahogyan át veri Bordent. És minket is.

Teslának pedig csak a pénz kellett... ezért megrendezte a kalapos-macskás jelenetet, hogy úgy tegyen, mintha mûködne a masina. Pedig nem mûködött... És nem Edison emberei gyújtották fel a telepet, hanem maga Tesla.

Nincsen semmiféle hókuszpókusz, csak megtévesztés - felsõfokon! A narrátor is megmondja: a nézõk nem a valóságot látják, hanem azt amit látni akarnak. Mi klónozó és teleportáló gépet akartunk látni, hát azt láttuk.

Valójában ez enm egy sci-fi, és nem is fantasy. Csak egy kosztümös bûvészfilm...

Komolyan mondom, ennyire zseniális filmet még életemben nem láttam!!!!
benkewood 2007 jan. 13. - 14:39:12
(27/909)
Még egy érdekesség: ugyebár sok jelenetet úgy látunk, ahogy azt Borden a naplót olvasva elképzeli. Néhány jelenetet pedig Borden naplója alapján látunk, ahogy azt Angier elképzeli.

Ezek szerint a filmben látható jelenetek többsége nem is valóságos, csak a képzelet szüleménye??? Tudjuk ugyebár, hogy mindketten úgy írták a naplót, hogy félrevezessék a másikat...... mi nézõk pedig azt láttuk, ahogyan õk félrevezetve elképzelték a dolgokat.

Lehet, hogy mi, nézõk is jól át lettünk verve??????
benkewood 2007 jan. 13. - 14:34:06
(26/909)
Újabb érdekes gondolatra bukkantam egy külföldi fórumon!

Mégpedig Borden feleségének "öngyilkosságának" kapcsán. Egy elmélet szerint a feleség rájött arra, hogy valójában két Borden van, és elege lett a dologból... véget akart ennek vetni, talán ki akarta szivárogtatni a titkot. Ekkor az egyik Borden elhívja õt abba a raktárba, megfojtja, majd felakasztja, hogy öngyilkosságnak tûnjön. Ugyanis mi csak azt látjuk, hogy a nõ fogdossa a kötelet, majd utána egybõl az következik, hogy halottan lóg a kötélen. Azt nem látjuk, hogy közben mi történt.....

Naaa??? :-)))
froko 2007 jan. 13. - 13:13:00
(25/909)
Nekem akkor sem szimpatikus.. Angiernek drukkoltam- sajnálom..:) De egyébként jólelkû vagyok, és a jók oldalán állok:)
benkewood 2007 jan. 13. - 02:02:18
(24/909)
Christian Bale-re az Equilibrium-ban figyeltem fel, azóta minden filmjében fantasztikusnak találtam!!! Nekem õ volt az egyedüli hiteles Batman is!! :-))

Ebben a filmben meg annyira jól nyomja az angol akcentust - nem emlékszek, hogy a többi filmjében is így beszélt volna (de lehet). Mondjuk a tájszólásban Michael Cane a csúcstartó. :-))
benkewood 2007 jan. 13. - 01:59:47
(23/909)
szokás szerint SPOILER........................

Nem õ mondja, hogy a fivére, hanem a másik csávó.... Mondjuk õ meg nem tagadja.

Az viszont nem igaz, hogy ez egy simán, könnyen értelmezhetõ film.

Mivel magyarázzátok pl. azt, hogy éppen Tesla a kulcs a naplójához? Ez nem lehet véletlen egybeesés... És szerintem az sem kamu, hogy Tesla a kulcs a trükkjéhez. Lehet, hogy a naplója végén utalást tesz arra, miszerint csak átverte a másik csávót, de lehet, hogy ez is csak átverés. Nekem mindenesetre nagyon gyanús ez az ikertestvéres dolog.........
froko 2007 jan. 12. - 22:12:41
(22/909)
Spolier!!

Te magad írtad, az ikertestvér ikertestvér, és hogy miért nem mutatta be korábban, õ maga mondja Sarah- nak: a nagy trükkjét még nem akarja bemutatni, amibõl meg fog élnia családja. Azt a trükköt, amivel nevet szerez magának..:)

Spoiler vége.....

Tyû, felértékelõdött a zseniális film fogalma a szememben, mostantól kevesebbet használhatom ezt a szót..:( A fenébe:( Át kell írnom a Casino Royale- ról tett jelentésemet.
Ez messze felülmúlta minden várakozásomat- jó, hogy nem A fülessel kezdtem megismerni Jackment, Christian Bale- t pedig nem kedvelem jobban egy fikarcnyit sem. Sajnálom, ez a helyzet!!:)
Scarlett belepasszolt a képbe, jól megformálta a majdnem buta segéd karakterét:)
benkewood 2007 jan. 12. - 20:13:55
(21/909)
SPOILER!!!!!!!!!!!!!!!!!

Aki nem látta az ne olvasgasson itt, hanem menjen moziba!!!!

=============================

Az, hogy a trükk során a klón hal meg, vagy sem, az sajnos nem egyértelmû. Természetesen teleportálásról van szó, a klón csak a melléktermék. Ha úgy vesszük, hogy az eredeti teleportál, és melléktermékként a helyén keletkezik egy klón, akkor valóban a klón hal meg. Sõt, ez több szempont miatt is valószínûbb! Tehát igazad van!! :-))

Meg is mondom miért. Egyrészt Angier nem olyan hülye, hogy 100-szor öngyilkosságot kövessen el... Másrészt amikor belezuhan a vizes ketrecbe, akkor rémült és meglepett képet vág... Harmadrészt tudjuk, hogy a dublõrös megoldással az volt a baja, hogy ha õ konferálja fel a mutatványt, akkor nem õ aratja le a babérokat. Tehát mindenképpen azt akarta elérni, hogy õ konferálja fel, de a végén is õ bukkanjon elõ. Ezért csinálta a teleportálást, és ezért nyírta ki a klónjait... büszkeségbõl!!! The Prestige!!! Nem véletlenül ez a címe: õ akarta learatni a babérokat a végén!!

A részeges hasonmás valószínûleg tényleg csak hasonmás, végülis totál másképp beszélt. Tehát ebben is igazad van.

De ez a Borden-féle ikertesó dolog..... egy klónozós filmben az ikertesó valószínûtlenebbnek tûnik, mint egy klón. És különben is, mennyi az esélye, hogy Teslát választja kulcsként a titkosírásához, ha egyébként semmi köze sincs hozzá? Bordennek különben sem szerepelt kezdettõl fogva az "ikertestvére", csak egy bizonyos ponttól kezdve, Fallon néven. Ezért gyanús, hogy õ is egy klón...

Ugyanakkor ott van az öreg kínai esete, afelett sem szabad csak úgy elsuhanni. Borden rámutat, hogy az öreg kínai egész életében a sántaságot színlelte, csak azért, hogy megõrizze az aranyhalas trükk titkát (a lábai között tartotta az akváriumot). Lehetséges, hogy Borden is egész életében titkolta az ikertesója létezését, csak azért, hogy majd be tudja mutatni a teleportálós trükköt? De akkor miért nem mutatta be korábban????? Ezek az érvek egymás ellen szólnak...................

Ejjj.... tényleg meg kell nézni mégegyszer, mégpedig sürgõsen!! :-))
benkewood 2007 jan. 12. - 18:18:47
(20/909)
Asszem megnézem megint, és megfigyelem, hogy ki mikor milyen formában bukkan fel.... hátha jobban összeáll a kép. :-))
benkewood 2007 jan. 12. - 18:16:14
(19/909)
SPOILER!!! SPOILER!!!!! Aki nem látta, ne olvassa el!!!!!!!

===========================

Nem tudom jól értettem-e: Borden (Christian Bale) elment Teslához, és ott úgymond "klónoztatta magát"... mert nem hiszem, hogy ikertesó lenne a dologban. Fõleg, mert említette Angier-nek, hogy a megoldás kulcsa: TESLA.

Aztán Angier (Hugh Jackman) is elmegy Teslához, és õ is rádöbben, hogy a teleportáló masina egy kis mellékhatással mûködik (azaz klónoz is). Legyártat magának egy masinát, majd elkezdi az elõadás-sorozatot. A trükk pedig a következõképp mûködik: odaáll a középpontba, megvillámozza önmagát, mire elkészül a klónja valahol kissé odébb. Ugyanabban a pillanatban megnyílik saját maga alatt a padló, és beleesik a vizes kalitkába, ami rázárul, és õ meghal. A klón pedig megjelenik a terem túlsó végében.

A döbbenet az, hogy mindig az új klón éli túl!!! És már arra is rájöttem, hogy miért vállalta be a fulladásos halált: mert valaki azt mesélte neki, hogy az nem is fájdalmas, hanem olyan érzés mintha "hazatérne".

Sõt, nekem az is gyanús, hogy Angier-nek a részeges hasonmása is egy klón volt, de hogy mikor és hogyan készült, azt nem tudnám megmagyarázni.

Na szóval Angier esete egyértelmû... de hogy Borden mikor klónoztatta magát, már ha klónoztatta egyáltalán, az nem derül ki egyértelmûen a filmbõl. Vagy neki tényleg ikertesója volt??? Á, nem hiszem... biztosan Tesla van a dolog mögött.

Én akkor döbbentem rá erre a klónozós dologra, amikor Tesla mondta, hogy nem tudja mi történik a cilinderrel amikor "megvillámozza".... mert ugyebár a film elején láttuk a sok cilindert heverni az erdõben...

===========================

Na. SPOILER vége!!! :-)))))

Ez egy nagyon jó film, ha nem a legjobb amit eddig láttam!!!
Tyotyi 2007 jan. 12. - 08:56:33
(18/909)
A "The Illusionist" ezerszer jobb film, mint a Tökéletes trükk.
Abban a filmben minden a helyén van: a szereplõk, a látvány, rendezés stb. Már rég nem hallottam annyira jó filmzenét, mint az Illusionistét.

Nagyon szeretem Chris Nolant és Hugh Jackmant és Christian Balet is, de most melléfogtak.
nyc 2007 jan. 11. - 20:25:47
(17/909)
A félreértés elkerülése végett, a színészi képesség nem egyenes arányos a filmek számával. Sõt, a nagy tehetségeknek módjukban áll válogatni a forgatókönyvek között és van, hogy évekig nem vállalnak el semmit, mert nem tetszik nekik a semmitmondó szerep. Johansson szerintem sokadik kategóriás színésznõ, a feje számomra közönséges, de ízlések és pofonok, mindenkinek más tetszik, kár is errõl gyõzködni egymást. Egyébként van egy Edward Norton-os bûvészfilm is, az Illusionist, arra viszont nagyon kíváncsi vagyok.
minimaszat 2007 jan. 10. - 12:48:05
(16/909)
Közben utánajártam...A Cnimea City sajnos nem tartott igényt a filmre...mivel a héten sok premier volt egyszerre...a Fûrész 3-tól meg a Mel Gibson filmtõl több bevételt vár...ennyi. Marad a kalózváltozat. Mert nem fogok Pestre utazni egy filmért. Kissé luxus lenne.
marmyk 2007 jan. 10. - 08:20:55
(15/909)
Az hogy egy filmet hol játszanak a premier idején a kópia számtól, függ, hány darabot vett a forgalmazó. Valószínûleg a filmbõl nem túl sok lehet, ilyenkor a forgalmazó számára fontosabb területet fedi le.
Lois Lane 2007 jan. 09. - 19:04:05
(14/909)
Ha már itt tartunk,ti kiket tartotok a legszebb/legjobb színésznõknek?(THERON Miss Johannsonon kívül:) )
Lois Lane 2007 jan. 09. - 19:00:16
(13/909)
Az elõbb mér nem küldte el?
Lois Lane 2007 jan. 09. - 18:56:23
(12/909)
Nem tagadom,tehetséges.TAlán Jessica nem játszik annyi jó filmben de nekem valamiért évek óta a kedvencem és az egyik legszebbnek tartom.Persze valamilyen szinten Scarlett is nagyon szép.Csak nekem annyira nem szimpatikus.Bár A szigetben volt néhány olyan rész amiben az volt.Dehát izlések és pofonok ugyebár.
Lois Lane 2007 jan. 09. - 18:50:50
(11/909)
JAH SZOMBATHELYI CINEMA CITY NEM KÉPES LEADNI VAGY MI???Én is dühös vok rájuk...
minimaszat 2007 jan. 08. - 09:00:46
(10/909)
anníira kíváncsi vagyok már erre a filmre...de meg tudná mondni vki, hogy miért nem játszák sehol a környékünkön? Gy-M-S és Vas megyére gondolok(a kettõ határán élek). Rohadjon meg a Cinema City! Most akkor várjam meg, amíg kijön DVD-n, vagy szerezzem meg kalózváltozatban?