6/10
Tenebra Mors 2009 nov. 16. - 21:52:57 6/10 Előzmény myatom
(4/24)
"Mondjon bármelyik filmesztéta bármilyen rosszat errõl a filmrõl, nekem westernben ez a csúcs. Gyönyrûen fényképezett, rendezett, és megírt történet. Óriási apparátussal, óriási nevekkel. A Metro Goldwin Mayer láthatóan mindent beleadott."

Az a baj ezzel, hogy alapvetõen ugyebár a kolbász is nagyon finom, a rántott hús is, meg a pörkölt is, mégsem ad annyira jó ízt, ha mindezt összekeverjük, vagy egymás után kell fogyasztani, szünet nélkül. :D (Természetesen nekem is volt már hasonló élményben részem egy szülinapi partyn, s gondolom, sokaknak még, de elég is volt... :D) Legalábbis nekem ilyen érzésem volt: nagy nevek, hatalmas arcok, monumentalitás. Ám hiába jó John Ford, vagy George Marshall külön, illetve hiába van a filmben James Stewart (egyik kedvenc /western/színészem), John Wayne (másik), Henry Fonda (harmadik), Gregory Peck (szintén szeretem), egyszerûen valahogy nem áll össze a kép. Legalábbis számomra. Kicsit meg is fekszi az ember "gyomrát" ez a rengeteg összetevõ.
Ahogy a sztorinál is: hiába szeretem külön a hõskor történetét (pl. Iron Horse - kiváló film a Nyugat meghódításáról), a polgárháborút (most hirtelen A jó, a rossz és a csúf, illetve a Birth of a Nation ugrik be), na, meg a westernek 90%-át kitevõ 1870-1910 közti idõszakot, egyszerûen ez így, ebben a filmben nem áll össze, illetve sok.

S nem idõben: én imádom a 3-4(-5 :D) órás filmeket, mert szeretek hosszan szórakozni egy kiváló atmoszférában. Itt sem ez a baj: élvezném én, mert western, s imádom a Vadnyugat atmoszféráját, de valahogy túl epizodikusra sikeredett a film egésze. Tulajdonképpen ezek "sorozatok", egy filmmé összevágva. Ráadásul többségük kliséhegy, illetõleg azért csak fel lettek áldozva az egész "oltárán". Legalábbis akármilyen monumentális filmet akartak is alkotni, egyszerûen nem volt idõ a részleteket kidolgozni. Sablon, pedig igaz: az Ördög meg ugye a részletekben rejlik. Így itt is ezekben rejlett volna. Ha sikerül az epizódokat "élettel" megtölteni, nemcsak tüchtig történelmi tablót kapnánk, akkor azt mondanám, hogy "na, ezért megérte".

Viszont így, ebben a formában inkább kelti egy oktatófilm... Illetve bocsánat, rosszul fogalmazok: egy legendárium hatását (mert azért erõsen "átrajzolt" Vadnyugattal van dolgunk, ez közel sem az, amit történetírásokban olvashatunk). Annak kiváló, de filmnek nem annyira.

S bár én sem vagyok az, aki hajlong a filmesztéták elõtt (habár magam is annak tanultam eddig :D), de valahogy ennél igazat tudok adni nekik, ha nem tartják a legjobb filmnek. Kultusz - az amerikaiaknak. De én, mint magyar, valahogy nem tudom átérezni ezt. Ha amerikai lennék, valószínûleg a hideg rázna az egész film során, s még könnycseppeket is elejtenék, mert olyan gyönyörûen elevenedik meg a szemünk elõtt, hogy lett szedett-vedett pionírokból és kalandvágyó hegyiemberekbõl / trapperekbõl egy nemzet. A mítosz, a "nemzetteremtés", az identitás konstruálása - ezek nagyon ott vannak a filmben, s ilyen szempontból tökéletesen kielégítik az igényeket.

De, minthogy nem vagyok amerikai, ezért inkább a sztorira próbáltam volna figyelni, illetve a karakterekre - minthogy "kívülállóként" én ezeket nézem ebben az általam nagyon kedvelt mûfaj alkotásaiban. Ám James Stewart trapperkaraktere fájóan átlagos, John Wayne nekem elsõre fel sem tûnt (ami persze abból a bakiból is adódik, hogy nem szélesvásznon néztem, hanem monitoron, így a fõleg totálokkal operáló jelenetekbõl nehezebb volt felismerni a karaktereket), Gregory Peck pedig úgyszintén elég átlagos "szerencsétlen, de fegyvert ragadó" farmert alakított.

Ami viszont nekem is nagyon tetszett, az a zenéje és a fényképezés: ezek tényleg hibátlanok és tökéletesek. Na, meg az a jelenet is kiváló, mikor a rengeteg szekér megindul, hogy meghódítsák a Nyugatot. Az a dinamika, párosítva a zenével: katartikus!
S visszatérve a zenére még: szívesen hallgatom a fõcímet én is, nagyon megtetszett :D. Igazi westernes, amilyennek lennie kell. Kár, hogy igazán jó szüzsé nem párosult hozzá.

Nálam ez így összességében nem üti meg azt a szintet, amire azt mondom, hogy "kiváló", legendás (az a Hang 'em High, vagy a Little Big Man pl.). Azért azt sem, hogy nem nézném újra, mert a legenda, a mítosz miatt mindenképp érdemes feleleveníteni, "milyen is a western". De az üdvösséghez attól még kevés.

6.5/10 (Mert azért a 6/10 már egy "nézhetetlenebb" kategória, a 7/10 meg azért már kicsit több ahhoz képest, mint amennyire nekem ez a film bejött. )
10/10
tvtvtv 2009 jan. 07. - 21:58:57 10/10 Előzmény tvtvtv
(3/24)
***********************************************
Most bekapcsoltam a televiziót - sajnálattal láttam,hogy a Magyarországon a TCM a régi,
korszerütlen "szeletelt képü" filmet közvetiti.

TCM Hungary ! Mi nem érdemeltük volna a technikailag is kifogástalan filmet?
Azért,mert a tv nézõk nem USA dollárral fizetnek?

Vagy mi más lehet az oka?
Adjak kölcsön netán egy DVD-t ?

***********************************************
10/10
tvtvtv 2009 jan. 07. - 21:36:53 10/10
(2/24)
Egyetértek...
Elõször VHS felvételt készitettem.
Akkor a film még nem volt felújítva - a három
kamerával egyidejüleg felvett képet vetitéskor két függõleges, eléggé zavaró vonal választotta el.Néha ezek a képrészletek nem voltak azonos
tónusuak...
Vártam a film digitálisan feljevitott változatára,meglehetõsen jól sikerült.Azóta
szinkronhangot is tettek hozzá - de inkább maradok az eredeti, 5.1 formátumu eredeti
hangoknál.És esetleg kisegitem magam a magyar
felíratokkal - bár nem kellõen hûek.
Mindenkinek jó szórakozást...Meglesz...
10/10
myatom 2008 dec. 05. - 12:34:11 10/10
(1/24)
Gyerekkorom végtelenül kedves filmje. Úgy hogy a filmzene albumot LP-n, USÁ-ból megkaptam egyik Karácsonyra. Lyukasra hallgattam, annyira szerettem. Máig azt gondolom ez _a_ filmzene. Hozzá soha ekkora szimfónikus zenekart, ilyen jó technikával nem hallottam még szólni. Megvolt egy Cseh Rádiózenekaros változatban is a fõcímzene: na az viccesen gyenge volt hozzá képest. Azóta a három CD-s fantasztikus boxset is megvan a filmzenébõl, jelentõsen felújítva.

Emlékezetes a film abból a szempontból is, hogy egyfelõl marha hosszú film, illetve van overture: 10 percig nem történik semmi a filmvásznon, csak szól a zene. Emlékszem a Vörös Csillag moziban láttam páholyból (hogy vártam az eseményt), és a 8-9 percben már mozgolódtak a nézõk. ;)

Mondjon bármelyik filmesztéta bármilyen rosszat errõl a filmrõl, nekem westernben ez a csúcs. Gyönyrûen fényképezett, rendezett, és megírt történet. Óriási apparátussal, óriási nevekkel. A Metro Goldwin Mayer láthatóan mindent beleadott.

Mostanság pár napja láttam a filmet ismét, hogy kiadták DVD-n, ráadásul a három DVD-s box csak 4.000 Ft, azaz eléggé vonzó árú. Ha tudnék 11-est adnék rá. :o)