10/10
Lili Marleen 2018 jan. 31. - 20:29:20 10/10
(6/6)
nekem tetszett, Kern András , Stohl András kiváló, de a többiek is jók :)
zolimaci 2016 jún. 07. - 09:16:00
(5/6)
Katasztrófa. A szünetben otthagytuk. Nem szólt másról mint hogy zsidózzon és keresztényezzen felváltva. Díszlet nincs a színáészek fáradtak és láthatóan nem találják magukat a színpadon!
7/10
FElepHánt 2016 máj. 08. - 17:32:29 7/10
(4/6)
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

A hosszú éveken át jellegtelen Valló Péter rendezõmûvészete az utóbbi években feltûnõ elõadásokat produkál: Holt lelkek, Karamazov testvérek.Shakespeare igen ellentmondásos mûvének színpadra állítása újabb komoly fegyvertény. Gyûlöljük Shylockot a viselkedéséért, kinevetjük sirámait, de melyik antiszemita viselkedne másképp, hab lánya meglopná
és megszökne, ha komoly anyagi kár érné? Aggódunk Antonio életéért, de utálatos hetyke javaslata, egy apró ötlet: térjen át keresztény hitre. Egyedül Zsótér egri rendezése kezelte helyén a konfliktust, megfosztva azt zsidó vonatkozásaitól. Egy embert utálnak, egy ember esküszik bosszút, teljesen függetlenül származásától, foglalkozásától. A Pesti Színház elõadásában Antonio zsidó volta miatt veti meg az uzsorást, az meg hangsúlyozottan panaszolja, hogy milyen hátrányok érik, noha a kor Velencéjében hozzájuk teljesen hasonlóan, egyenjogúan mûködtek örmények, szaracénok is. A jóhiszemû jótálló pedig ugyanolyan kereskedõ, mint a pénzzel üzletelõ Shylock.
Stohl András megbízhatóan hozza rosszul értelmezett szerepét, míg Shylock szerény eszközökkel,testesíti meg Kern András-t. Megfelelõen ellenszenves Varjú Kálmán, a fiatalok, Józan László, Orosz Ákos és Csapó Attila friss fuvallatot hoznak a javuló vígszínházi légkörbe.
Telekes Péter imponáló, Péter Kata egészséges temperamentumú, Fesztbaum Béla fölényes játékkal örvendeztet meg.
Bach Kata Portiája egymagában teszi fontossá a produkciót, lendületes, arányos, pontosan értelmezett, parádés alakítás. Sugárzó fiatalság, szerelmes szépség, gyönyörûséges deklamáció. Ifjú jogtudorrá való felismerhetetlen alakulását nyírott haj és körszakáll segíti,
de ez csak kelléke a tökéletes belsõ metamorfózis csodájának. Nagyot erõsödött fiatalokkal az utóbbi években a Víg, Bach Kata az új korszak reménycsillaga.
filoszemitabélus 2016 márc. 30. - 17:59:23
(3/6)
" üzletet kötnek Shylockkal, a zsidó uzsorással. Neki egy feltétele van csak: ha Antonio nem tudja idõben törleszteni a kölcsönt, akkor kivághat egy font húst a kalmár testébõl."
A korszellemnek megfelelõen, diplomáciai tiltakozó jegyzékek hatására az új elõadásban ez úgy hangzik, hogy "a náci magyar" uzsorással.
Edmond Dantes 2016 febr. 15. - 15:02:39
(2/6)
bemutató | 2016. március 9. | Pesti Színház
prentin 2016 febr. 15. - 14:50:24
(1/6)
Látta már valaki?