4/10
sexykex okt. 06. 14:12:18 4/10
(39/39)
Ilyen az én formám. Pár napja nyafiztam, hogy a túlontúl lágy Árvák hercege nem az esetem, jobban szeretem a keményebb filmeket és tessék máris megkaptam Angelina Jolie rendezésében. Mégsem tetszik! Noha van itt minden: erőszak, gyilkosság, tömegsír, szerelem, művészet és mégsem. Mintha a káosz uralkodna a vásznon és a fejekben. Annak ellenére, hogy Jolie állítólag jól ismerte a boszniai helyzetet, ez az elképzelt szerelem valahogy betesz az egész filmnek. Családi drámává degradálja a nemzetek és vallások harcát. A romantika elnyomja a nacionalizmust és csak röpke félmondatokból derül ki – vagy még abból sem – miért a kegyetlenkedés, miért a vérontás.
9/10
NADAL14 aug. 22. 18:34:47 9/10
(38/39)
nagyon jó film , de ugy látszik a Jolie utálat sok mindent felül ír. szerencsére én a szememnek hiszek....
10/10
Hekkk márc. 25. 00:41:18 10/10
(37/39)
Én biztos igénytelen vagyok, de nekem tetszett.
Fagyongy 2019 okt. 15. - 14:51:17 Előzmény olahmiki1959
(36/39)
Pontosan ezt éreztem én is!
2/10
bpeti72 2018 jún. 11. - 20:50:03 2/10 Előzmény Nótárius
(35/39)
:D
2/10
bpeti72 2018 jún. 11. - 20:44:07 2/10
(34/39)
Rettenetesen gyenge film rossz rendezővel és színészekkel. Joli kisasszonynak nem kellene erőltetni a film rendezést.
LajtaJ 2017 nov. 11. - 08:38:49 Előzmény kypD
(33/39)
Az 1944. õszén vadállati módon legyilkolt, legalább 40 ezer ártatlan délvidéki magyar ismeretében (forrásmû Cseres Tibor: Vérbosszú Bácskában - http://mek.oszk.hu/03300/03393/03393.pdf) már valóban nem lehetett a szerbeket még jobban megutálni ettõl a filmtõl.
4/10
M.Zs.F 2016 jan. 03. - 22:18:34 4/10
(32/39)
Fél éve láttam kb a filmet és a mai napig vannak pillanatai amik eszembe jutnak, de sajnos nem jó értelemben. Olyan érzésem volt miközben néztem hogy még komolyan ez is, még ez is, de még ezt is, s ezt már ugyan miért? Értem én hogy be akarta mutatni a háborút és a borzalmait hogy mik történtek de kb az volt az érzésem mintha Angelina örömét lelte volna abban hogy bemutassa a válogatott csunyasagokat. Kb mintha meg akarta volna eroszakolni a szemeim és emelle nekem a fényképezés sem tetszett úgy hatott mintha egy régi magyar filmet néztem volna nem egy dollarmilliokbol osszerakott szuperprodukciot.

10/4
kybuck 2014 júl. 02. - 07:42:39
(31/39)
Egyeseknek tetszik, rendben van, de attól ez még továbbra sem lesz jó film.
Keló Scofield 2014 febr. 16. - 00:14:50 Előzmény Nótárius
(30/39)
Igen! Az Imdb besorolása számomra elképesztõen alacsony. Azért, mert mûvészi alkotás, vagy mert egy (igen tehetséges) nõ rendezte, ennyit érne?
Szóval nem értem, mert egy "Zongorista, vagy Schindler listája" ezeken sírni-ríni kéne, Európa meg mehet a francba?!
Keló Scofield 2014 jan. 21. - 16:48:42 Előzmény Nótárius
(29/39)
Elképesztõen nagy alkotás! De jó egy olyan filmet látni, ami nem 'hálivúd' csöpögésérõl szól.
Nagyszerû a rendezése, a tájak, autók, házak és ugye a mondanivaló. 10/10
10/10
Nótárius 2013 okt. 16. - 16:47:46 10/10
(28/39)
Döbbenetes hatású film! Mikor vége lett, csak akkor vettem észre, hogy levegõt is nehezülve vettem!
A béke biztonságában élõket dermesztõ hitelességgel szembesíti a szenvtelen erõszak és végletes kiszolgáltatottság iszonyatával!
Rettenet, hogy a körülmények változtával mivé lehet az ember, mennyire nem számít az élet! Éés ez itt történt a határ túloldalán a szomszédunkban!!!
Gratulálok Angelina Jolie -nak, akit e filmet látva egészen új oldaláról ismerhettem meg!
molp64 2013 okt. 14. - 12:23:33
(27/39)
Nekem tetszett, ami már csak abból is látszik, hogy nem terveztem, hogy megnézem, tii. véletlenül kapcsoltam oda. Igaz, akkor még, mint háborús filmet szemléltem. Azt, hogy Jolie rendezte, azt is csak utóbb tudtam meg, ám így már sok minden érthetõ. Pld. hogy ez nem háborús (véres) filmnek készült, hanem - sokszor hõsies nõi szemszögbõl - háborús dráma, avagy inkább tragédia. Amúgy erre utal a film végi narrátor szöveg is, pld. (SPOILER lehet) a megdöbbentõen nagy számú - azóta már - háborús bûnnek számító megerõszakolás összegzése.
olahmiki1959 2013 okt. 14. - 08:12:37
(26/39)
Hiányérzeteim vannak a filmmel kapcsolatban.

Angelina Jolie jó szándékát nincs okom kétségbe vonni, de a megvalósítás inkább emlékeztetett egy megrendítõnek szánt kaleidoszkópra, gyomorszorító és elborzasztó jelenetek egymásutánjára, mintsem egy összefüggõ, drámai történet feszültségének töretlen végig vitelére.
Én nem ragadnék le a különbözõ nyelvi változatokon, - amit többen is említettek, hogy milyen zavaró akcentussal beszéltek a színészek a filmben, meg hogy több változat is készült, - én magyarul láttam, tehát ebbõl tudok kiindulni, a szinkronnal nekem nem volt különösebb problémám.
A legnagyobb bajom a filmmel, hogy egyrészt nagyon hosszú, voltak benne, nem is kis számban "leülõs" részek, - és most nem a látványos akciójeleneteket hiányolom, ez a film nem arról szól, - de a vágásnak sokkal feszesebbnek kellett volna lennie.
A másik, ennél is nagyobb problémám, hogy a kegyetlenkedések, az elborzasztónak szánt jelenetek ellenére sem éreztem valódi drámát, igazi feszültséget, megrendülést, katarzist. (Lehet, hogy nagy szavakat használok?...)
Nem szorult össze a gyomrom az izgalomtól, amikor a fõszereplõ nõ megpróbált megszökni a fogságból, nem hatódtam meg azon, hogy két ellentétes oldalon álló szerelmes egymásra talál a háború borzalmai közepette.
Miközben az egyes epizódok, momentumok, jól meg voltak csinálva, de a film nem állt össze egy egységes egésszé, hanem különálló részek láncolata maradt.
Láttunk már ilyet, hitelesebben, drámaibban, megrendítõbben.
Nem tudtam azonosulni a filmben felbukkanó egyik figurával sem, nem érintett meg az egész, távol tudtam maradni.
Lehet, sõt, biztos, hogy velem van a baj.
De láttam már számtalan komoly, mély, igaz emberi drámákat bemutató, meghatóan torokszorító háborús filmet, mélyen felkavaró epizódokkal, emberi sorsokkal, az egész filmen töretlenül végighúzódó feszültséggel, drámai befejezéssel.
Ez a film nem tartozik közéjük.
Egy olyan dolog volt a filmben, - a film készítõinek szándékától függetlenül, - ami engem valóban megijesztett, felkavart, és mélyen el is gondolkodtatott.
Mégpedig annak a felismerése, hogy ez az egész borzalom, a délszláv háború, minden iszonyatával, vérengzéseivel, nõk ezreinek megerõszakolásával itt történt, a közvetlen közelünkben.
A 1990-es évek elején, Európában, egy szomszédos országban, tõlünk néhány száz kilométernyire.
Amikor mi itthon éppen élveztük a rendszerváltás utáni évek szabadságát, amikor videóztunk orrba-szájba, lázas kamaszok módjára másoltuk, gyûjtöttük, és csereberéltük a nálunk még újdonságnak számító akció-horror-pornó-karatés filmeket, habzsoltuk a mindent megíró sajtó ránk zúduló szabadságát, kapkodtuk a fejünket az újonnan megnyílt plázák csillogó, sokszor talmi, de iszonyatosan gazdag áruválasztékát látva, élveztük az addig meg nem tapasztalt szabadság mámorító érzését, jókat röhögtünk a megszámlálhatatlan mennyiségû kis pártnak a mai viszonyokhoz képest bájos, ártatlan torzsalkodását, a kezdõ politikusok megmosolyogtató, csetlõ-botló, néha röhejes megnyilvánulásait, és ezalatt ilyen borzalmak történtek a volt Jugoszlávia területén, nem ezer, meg ezer kilométernyi távolságban tõlünk, hanem itt, közvetlenül mellettünk, a határ másik oldalán.

Ez volt számomra a legnagyobb tanulsága ennek az alapjában véve persze jó szándékú, de meglehetõsen szétesõ, idõnként kínosan hosszú, váltakozó színvonalú filmnek.
Jampec 2013 ápr. 02. - 18:52:33
(25/39)
Egy jó kis film.Szintén a balkáni háborúban játszódik. Csak mérföldekkel jobb(szerintem).
http://www.port.hu/savior/pls/w/films.film_page?i_film_id=88175
8/10
convar 2012 nov. 08. - 09:34:26 8/10 Előzmény kypD
(24/39)
"nem utáltam meg a filmtõl jobban a Szerbeket"

Jól tetted, hiszen a filmben nem is a szerb átlagembereket látjuk hanem a csetnikeket.
8/10
convar 2012 nov. 08. - 09:30:06 8/10
(23/39)
Angelina Jolie személye iránt meglehetõsen ambivalens érzéseim vannak: celebként ki nem állhatom, már kiütést kapok tõle - pontosabban tõlük, Brangelicáéktól ha megint õket kell látnom a tvben, újságban, de mint színésznõt jónak tartom (Pittet is), amit pedig az ENSZ égisze alatt tesz az iránt minden tiszteletem.

Újdonsült rendezõi mivoltjában, elsõ munkájával is azt kell mondjam hogy kellemes csalódást okozott.

Számomra meglepõ is hogy ennyire rossz lett a film fogadtatása. Oké az tény, hogy még egy kicsit dolgozhattak volna rajta a vágószobában, de nekem akkor is tetszett, megfogott a komor hangulat és a színészek visszafogott, de mégis, minden érzelmüket tükrözõ játéka, amelyek együtt folyamatos feszültségeket keltenek a filmben, már ami a két fõszereplõ viszonyát, kapcsolatát illeti. Annak pedig külön örültem hogy a végét nem találtam ki (én más befejezésre számítottam, hogy milyenre azt hagyjuk, úgyis spoileres lenne már az is).

Szal én azt mondom hogy ez egy ígéretes bemutatkozás volt Jolietól rendezõként, soha rosszabbat és csak így tovább.


Am érdekes volt elõször hallanom az Ajde! (ez egy szerb kifejezés - én az eredeti nyelven néztem meg a filmet - , jelentése kb. mint nálunk a Gyerünk! -nek) felkiáltást egy filmben, egy ilyen szövegkörnyezetben... eddig csak Ana Ivanovictól hallottam a teniszmérkõzései alatt, de itt, így már egész más kicsengése volt...


8/10
9/10
kypD 2012 aug. 01. - 15:21:50 9/10
(22/39)
Megnéztem ezt a filmet az imdb rossz besorolás ellenére, mivel az utóbbi idõben elkezdett érdekelni a Balkáni háború és szerettem volna megnézni róla egy filmet és mást nem találtam.

Egy kicsit lelombozott, hogy nem a Szerb-Horvát komfliktus van benne fõ témában, hanem az, hogy a Szerbek miként gondolkodtak a Bosnyákokról, de nekem azért tetszett a film. Sõt sokkal rosszabra számítottam, szerintem kellõképpen drámai volt és jól bemutatja az akkori helyzetet. A harci jelenetek is jól meg lettek csinálva, tehát nem sok kivetni valót találok a filmben.

Elõször azt hittem, azért nem szeretik ennyire a filmet, mert majd valami Szerb ellenes film lesz, mint azt már amerikai filmeknél oly sokszor láthatjuk beállítva a Németeket beállítva szörnyetegként és hát az igazat megvallva, nem utáltam meg a filmtõl jobban a Szerbeket, bár kicsit erõsnek tartottam, hogy egy kisbabát megöltek, vagy hogy ennyire erõszakosak lettek volna a nõkkel, dehát a Háború ilyen.

Ami még tetszett, az a Danijel apjának a hazafias szemlélete, jól bemutatja mit is érezhettek a Szerbek a történelemmel kapcsolatban, vagy úgy a többi néppel szemben.

Tehát összegezve én kellemeset csalódtam a filmel kapcsolatban, rosszabbra számítottam.
10/10
visnja 2012 ápr. 21. - 10:52:46 10/10 Előzmény xamax
(21/39)
"A másik probémám maga a történet, ami azt kell mondjam, egyszerûen hülyeség. (Részletekbne nem mennék bele.)Ha valaki ilyen témájú filmet csinál legalább ara ügyeljen, hogy a story súrolja a valóság határát."

A story bizonyára kitalált(attól még nem hülyeség),de elképzelhetõnek tûnik, és súrolhatja a valóságot. Miért olyan hihetetlen?
kybuck 2012 ápr. 15. - 04:09:22 Előzmény ringleader
(20/39)
Nekem így is jó. Ha téged érdekel nézd meg, de én inkább elfagyizom a mozijegy árát.