10/10
Ocsisonka 2022 aug. 09. - 18:11:59 10/10
(191/191)
Én talán a filmről írnék. Már több filmet is láttam Jézus életéről, de egyértelműen számomra ez volt a legjobb, a legszebb. Max von Sydow alakítása igen jó, és - már amennyire lehet ezt írni - hiteles volt. Összességében érdemes volt a közel 3,5 órát végig ülnöm.
offtopic
Sz Peter 2015 jún. 02. - 17:31:27
(190/191)
A legelsõ írásom (121) lényege pont az volt, hogy nem az isten teremtette az embert hanem az emberek teremtették az isten(eke)t.
A gáz pedig még csak nem is az, hogy esetleg (illetve szemmel láthatóan) neked ez nem jött le, hanem, hogy te csípõbõl egy rosszindulatú beszólással (129) reagáltál rá, ahelyett, hogy normális beszélgetést kezdeményeztél volna.


Egyébként ez a mondat, hogy:
"az õsember ment a sztyeppén, és beugrott neki, hogy van mindenható"
konkrétan a TE(!) kreálmányod (179), most pedig azt próbálod hazudni, hogy én írtam.

Csak a tisztánlátás érdekében. ;)
offtopic
makovecz1972 2015 jún. 02. - 14:38:20 Előzmény Sz Peter
(189/191)
Max, ezt szeretnéd utólag elhitetni, hogy erre gondoltál, hogy ezt írtad, de akkor bemásolom, te pontosan mit is írtál:

"Nem kell hozzá vallásosnak lenni, csak végiggondolni.
Mikor még(már) az õsemberek törzsekben éltek ahol egy fõnök és/vagy varázsló vezette õket, szükségük volt rengeteg magyarázatra azokra a dolgokra amiket nem értettek. Illetve kellett valami amivel irányítani lehetett a tömeget.
Így kitalálták a mindenható, teremtõ alakját (akár többet is) és létre is jött a vallás."

Majd folytattad:

"A zagyvaság pont az amit te írsz.
Szerinted egy õsember nem találhatta ki hogy van mindenható.
Aztán írod, hogy "A vallás alapja a hit, vagyis aki hisz valamiben az vallásos!"
Aztán: "A vallás kialakulása egyidõs magával az emberrel"

Az õskorban is volt hit, szellemekben, démonokban, istenekben hittek.
Most itt te akarod önhatalmúlag megmondani mi számít vallásnak és mi nem?!"

Utána pedig ezt:

"A kötözködést te mûvelted a 129-essel. Te kötöttél bele abba mit leírtam. Hogy szerinted az "sületlenség".
Van rá bizonyítékod, hogy az?"

És a bizonyítékokat is megkaptad!

Csak a tisztánlátás érdekében!

Viszont a te állításodra, hogy "az õsember ment a sztyeppén, és beugrott neki, hogy van mindenható", eddig egy forrást sem adtál meg! :D
offtopic
makovecz1972 2015 jún. 02. - 14:32:12 Előzmény tombenko
(188/191)
Akkor javítsunk, 1. Sehol sem írtam olyat, hogy "laposföld" nem létezett volna, a Bibliát még csak meg sem említettem, ezt úgy hívják hozzáköltés és csúsztatás a részedrõl, a geocentrikus világképrõl írtam! Az ti.a görögöktõl származik, tõlük vették át a rómaiak, majd az arabok és az õ közvetítésükkel lett a katolikus egyház elfogadott világképe, dióhéjban! Vagyis ez az elmélet nem magából a Bibliából származik, ettõl függetlenül vannak benne utalások erre - ezt sem tagadtam soha -, mert ne felejtsük el, az ószövetségi rész az ókorban keletkezett, a gyökerei kb. 2-2,5 ezer évvel ezelõttre nyúlnak vissza. Az akkori ember ismerete a világról igencsak szûk volt és nélkülözte a tudományos igényeket!:D
Ugyanis az ókori héberek a történelmükbõl csináltak vallást, ezért is található rengeteg valós történelmi utalás is az Ószövetségben. De ezt sohasem tagadtam! Sõt, maga a Biblia is egy erõsen megszerkesztett, többször kijavított, átírt, átfogalmazott, az adott kor követelményeinek megfelelõen és többször kibõvített könyv! :D :D
2. Igen vannak tudományos, természettudományos blogok, ilyet sem állítottam soha, hogy ne léteznének, ettõl függetlenül a blog, a napló mûfajába tartozik és erõsen szubjektív véleményt tartalmaz. Nem is számít tudományos körökben publikációs felületnek! És a te általad megnevezett blog, nem tartozik sem a tudományos, sem a természettudományos blogok közé, már a címe is az elfogultságról tanúskodik, a poszt tartalma pedig nem tudományos igényû, hanem elfogult és kimondottan szubjektív véleményt tükröz, ha ez neked nem tûnik fel, arról nem tehetek! :D
3. Olyat meg pláne nem állítottam, hogy a görögség kizárólag a geocentrikus világképben hitt volna, annyit írtam, hogy az elmélet maga tõlük származik, tõlük vették át, tehát ez is egy szép csúsztatás a részedrõl! A görögség a korához képest nagyon magas színvonalú természettudományos ismerettel rendelkezett, melyek egy része elveszett számunkra és ami van, az is töredékes formában maradt fenn, arab közvetítéssel! Ergo a törikönyves rész is puszta hozzágondolás a részedrõl!
offtopic
makovecz1972 2015 jún. 02. - 14:05:20 Előzmény tombenko
(187/191)
Végülis mindenkinek joga van, magán nevetni! :D :D Ha te kineveted magadat az a te dolgod, örülök, hogy a családod is jót mulat rajtad! :D
offtopic
makovecz1972 2015 jún. 02. - 14:03:30
(186/191)
Mint korábban írtam a veled való kommunikációt befejeztem! Azt a stílust, amit megengedsz magadnak, nem kívánom tolerálni! További jó kulturált fórumozást!
offtopic
tombenko 2015 jún. 01. - 23:40:36
(185/191)
"Magyarán a fotelforradalmár, alacsony mûveltségû valóságshowkon felnõtt fiatal kölykök írnak ide!"
Ezen hangosan felröhögtem. Meg a feleségem is. Meg a gyerekek is.
offtopic
tombenko 2015 jún. 01. - 23:36:21
(184/191)
Azért linkeltem neked, mert erõsen állítottad, hogy a laposföld nincsen a Bibliában, hanem a görögöktõl vették át. Nos, direkte valóban nincsen, maximum említés szintjén, de a kimaradt iratok közül van, ami konkrétan leírja. Amúgy a törikönyv téved, ugyanis a görögök elég hamar megfigyelhették, hajózó nép lévén, hogy a Föld legalábbis görbült felület, amibõl pedig, ismervén a geometriai iránti szenvedélyüket, elég könnyen megkapható a gömb alak.
Mondjuk tipikusan a tengerre csak kevéssé kimerészkedõ népekre jellemzõ inkább a sík világ nézete, ezek közül is a legkorábbi, amivel találkoztam, az óegyiptomi ábrázolások közül való.
Afelõl viszont el kell keserítselek, hogy a blog, mint irodalmi forma teljesen szubjektív lenne, ugyanis van rengeteg tudományos, sõt, természettudományos blog is. Innentõl kezdve a szubjektivitásra való apellálásod értelmetlen. A források elérhetõsége már másabb, amikor elõször olvastam, még elérhetõek voltak. Javaslom, szaladj neki a webarchives.org oldalon a keresésnek, én meg szólok a blog írójának, hogy frissítse, ha lehet.
offtopic
Sz Peter 2015 jún. 01. - 18:23:20
(183/191)
"kezdték ezeket az általuk nem ismert jelenségeket megszemélyesíteni."

Pontosan ezt mondtam én is. Vagyis nem találkoztak a hitük tárgyával, hanem kitalálták azt amiben hinni kezdtek.
Ezt írtam legelõször amire TE reagáltad azt hogy ez butaság.
offtopic
makovecz1972 2015 jún. 01. - 17:45:02
(182/191)
Az egyetlen kérdés, amit találtam tõled, azt a Roah nevû kommentelõnek tetted fel, és így hangzik:

"A vallásnak mi a célja szerinted?
Egyáltalán hogyan/miért alakult ki a vallás? Menjünk vissza egészen az õskorig, hisz ott, akkor kezdõdött."

Leírtam neked mi volt a célja, leírtam hogyan alakult ki, és azt is leírtam, hogyan kezdõdött! Azt, hogy te melyik nap, mit szeretnél kérdezni, meg ne várd el tõlem, hogy tudjam én arra adok választ, amit leírtál!
offtopic
makovecz1972 2015 jún. 01. - 17:39:13
(181/191)
Bocs, de a kérdésedre pont ez a válasz, amit leírtam, hogy hogyan vette kezdetét a vallások kialakulása. Nem mondta ezt nekik senki, hanem fokozatosan generációról, generációra alakult ki a vallásos képzet.

Bár az alsó paleolitikumban vallásról beszélni erõs túlzás. Inkább egyfajta kezdetleges kultusz volt, ami fokozatosan fejlõdött ki. Elõbb az ismeretlent kezdték el félni, ebbõl a félelembõl tisztelet lett és generációk, évezredek vagy év-százezredek alatt kezdték ezeket az általuk nem ismert jelenségeket megszemélyesíteni. De ez sem egyik-napról a másikra alakult ki, év-tízezredek kellettek hozzá.

Ezzel párhuzamosan kialakult a kezdetleges "papság" varázslók, sámánok és hasonlók, akik a rituálékat elvégezték.

A másik, te konkrétan semmit nem kérdeztél tõlem, ilyen kérdést nem tettél fel, hanem az én szavaimat vontad kétségbe! Tehát ne vetítsél! Ezt utólag fûzted hozzá most, hogy te ezt kérdezted, valakitõl biztosan csak nem tõlem!
:D
offtopic
Sz Peter 2015 jún. 01. - 16:29:00
(180/191)
Ne haragudj de azokban egyáltalán nincs a kérdésemre válasz.
Csak olyanokat írtál le, hogy mennyi idõ alatt alakult ki, hogyan adták tovább, stb.
Én azt kérdeztem, hogyan szereztek tudomást a vallásuk/hitük tárgyáról? Valaki elmondta nekik. Jó. És az honnan tudott róla?
Neki is elmondta valaki. De hol volt a kezdet?
Vinnie731 2015 jún. 01. - 16:04:32
(179/191)
Szomorú, hogy itt mindig valláslejárató hadmûvelet folyik. Fölöslegesen megy a vita, mert a vallást úgysem lehet tudománnyal igazolni. És nem is kell, mert abban elég csak hinnünk, hogy megértsük.
offtopic
makovecz1972 2015 jún. 01. - 15:20:44
(178/191)
Akkor miért nem magáról a filmrõl beszélgetsz? Mert folyamatosan csak a vallásokról, osztod az észt! :D

Amúgy a port.hu egy filmes topik, ahol filmeket, sorozatokat, mindenféel mûsorokat, alkotókat lehet véleményezni és kritizálni, kulturált hangnemben! Csak, vannak egyesek, akik az élet mindenféle dolgait itt akarják megbeszélni, és itt élik ki szereolési vágyukat! Akinek nem inge, ne vegye magára!
offtopic
makovecz1972 2015 jún. 01. - 15:15:45
(177/191)
Ha nem találod a törikönyvedet, arról nem én tehetek, már megbocsáss! :D :D :D

Ha nem találod, akkor ajánlom a figyelmedbe, hogy léteznek könyvtárak, könyvesboltok, antikváriumok és hasonlók, esetleg netes források google könyvtár stb. - de ezeket csak halkan jegyzem meg-, ha már annyira érdekel ez a téma, és tényleg szeretnél utánajárni a leírtaknak.

A másik nem egy forrást adtam meg neked - tehát ne tegyünk már úgy, mintha csak az ötödikes törikönyvet adtam volna meg neked forrásként, ugye ha jól emlékszem :D :D - , hanem többet, javaslom visszanézni a korábbi kommentek között, ott még a címüket is megtalálod, ha ezek a könyvek sincsenek meg ezért ne engem okolj, és pár sorral feljebb leírtam a megoldást! :D Segítek 143-as hozzászólás, amit szintén neked címeztem! :D :D

Viszont, ha már itt tartunk tõled, eddig még eddig egyetlen forrást sem kaptam - nyomtatott vagy netes teljesen mindegy -, arra vonatkozólag, hogy az egyik "õsember" sétált a sztyeppén és hirtelen a semmibõl beugrott neki, hogy van mindenható"! Erre eddig egy forrást sem neveztél meg, pedig csak egyet kértem! :D :D :D

És, hogy a kérdésedre válaszoljak a vallások kialakulására, akkor olvasd vissza a korábbi kommentjeimet, abban megkapod a választ, esetleg az sincs már meg, ebben segíthetek?

Ajánlom figyelmedbe ennek a topiknak a 140-es, a 142-es vagy a kimondottan neked írt és címzett 129-es és 136-os hozzászólást, abban a kérdésedre, megkapod a választ, amit korábban röviden leírtam neked! :D :D Tehát, nem fogom magam ismételgetni! :D
moderator3 2015 jún. 01. - 14:18:30
(176/191)
Tisztelt Fórumozók!

A Port.hu kérése, hogy egymás szellemi és egyéb kapacitásának megítélését privátban szíveskedjetek méltatni.
A téma lezárást mint végsõ eszközt nem szívesen alkalmaznánk, amennyiben eldurvulnának a hozzászólások úgy
kénytelenek leszünk azt megcselekedni.
Kívánva további nagyszerû álláspont igazolásokat:
Port.hu
boom49 2015 máj. 31. - 22:05:37
(175/191)
gondolom akkoriba' nem vottack olyan e-fogútak XD
Még aztat is tutták a Föld lapos! ROFL
offtopic
Sz Peter 2015 máj. 31. - 18:31:21
(174/191)
És nem gondolnám, hogy erre a válasz 30-50-150 oldalas lenne. ;)
offtopic
Sz Peter 2015 máj. 31. - 18:22:54 Előzmény makovecz1972
(173/191)
Hiába forgattam fel a lakást, nem találtam ötödikes történelemkönyvet.

Ezért így téged kérlek meg - mint történelem- és vallás-tudományokban jártas személyt - magyarázd már el, hogy (szerinted) az õskorban hogyan szereztek tudomást annak létezésérõl (isten, szellem, démon, stb) amiben hittek?
offtopic
cellasto 2015 máj. 31. - 18:21:14
(172/191)
ha megnézed az eddigi hozzászólásaikat,ezt szajkózzák mindenhol
nem kell velük foglalkozni hosszútávon
max egy válasz,ha jön a trollkodásuk,rájuk kell hagyni :)