vino-et-veritas 2012 szept. 27. - 20:10:41
(26/46)
Harasztÿ István = Haraszty István (a mûvész nevében két pont lenne az y-on, de ezt nem kezeli a fórum rendszere...).
vino-et-veritas 2012 szept. 27. - 20:07:31 Előzmény Vinogradov
(25/46)
OFF

Az Álombrigádot biztos, hogy moziban láttam és az a Bartók volt. Arra, hogy melyik évben, már nem tudok visszaemlékezni, de még egyetemista voltam, tehát valóban lehet 1989 vagy az elõtt is...

A magyarázat? Csak ismételni tudom magam (#24).

A "létezõ szocializmus" egyik alapja az is, hogy a hierarchia váza többé-kevésbé erõs, de a szereplõk (kivétel általában a "nagy/kedves/szeretett/stb. vezér") minden további nélkül cserélhetõk. És így a rendszer olyan bizonytalanságban tartja a "játékosokat", hogy senki sem tudja, hogy mikor kerülhet rá a sor... (v.ö.: A tanú, Szerencsés Dániel - "Miért ették meg a kommunisták a kommunistákat", stb.).

Más példa Harasztÿ István Agyágyú címû lenyûgözõ mobilja ebbõl a korból. A sok-sok golyók mozgása, emelkedése, süllyedése ezt a rendszertelen "rendszert" érzékelteti nagyszerûen, nem tudni melyik hova és mikor kerül... Számos más mûvét is érdemes megnézni abból az idõbõl és az újabbakat is, ha van kiállítása.
Na, õ sem volt éppen támogatott, de néha még tûrt sem abban az idõben (lásd kádári "három T", ami most megint szép lassan kettõ lesz - Támogatott vagy "Tiltott", mint a "régi szép" ötvenes években...)

Ez áthatotta az egész akkori társadalmat és a filmes világot is. Így sok döntésre nincs logikus magyarázat (lásd koncepciós pereket, stb.).
offtopic
Vinogradov 2012 szept. 26. - 21:17:27 Előzmény vino-et-veritas
(24/46)
Kedves Vino-et-Veritas!

Az Álombrigádról én írtam, és egyébként az nem osztott, meg nem is szorzott, mert 1989-ben mutatták be, holott 1983-ban készült. 1000%, hogy elõbb sehol és soha nem vetítették, filmklubon sem.

Egyébként még jónéhány filmet betiltottak az államszoc alatt - én csak az 1963 utániakra fókuszáltam. Pl. Szõts István "Ének a búzamezõkrõl" c. alkotását, vagy a "Nagyarorzsdási eset" cö alapmûvet.

De itt is hangsúlyoztam, meg általában is, hogy az államszoc nem egységes történet ebbõl a szempontból (sem). A Kádár-korban döbbenetes módon egészen kemény filmeket sem tiltottak be.

Itt van pl. ez:

http://port.hu/egymasra_nezve/pls/fi/films.film_page?i_topic_id=2&i_film_id=572&i_city_id=-1&i_county_id=-1


Vagy az általam emlegetett "Elveszett illúziók":

http://port.hu/elveszett_illuziok/pls/fi/films.film_page?i_topic_id=2&i_film_id=37056&i_city_id=-1&i_county_id=-1


Ezek pl. nyílt bírálatát tartalmazzák a Kádár-rendszer LEGITIMÁCIÓS tényezõinek. NYÍLT BÍRÁLATÁT. És mégis engedték, sõt vetítették is.

Na, ezt tessék nekem megmagyarázni!
vino-et-veritas 2012 szept. 17. - 11:27:45
(23/46)
OFF

Nem, az Álombrigád, egy korábbi hozzászólásban volt.

Ugyanakkor - bár nem vagyok filmes szakember - szerintem a 80-as években a filmek készítése/forgalmazása/levétele a mûsorról egyre inkább szólt anyagi megfontolásokról (nézettség) is, mint elõtte. És egyre kevésbé ideológiai (rendszer gyengülése), mint gazdasági (kongó mozikat már nemigen lehetett fenntartani) okai voltak.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a korszak "visszatekintõ" filmjei (pl. 50-es évek), is mind vetítésre kerültek.

Érdekes párhuzam nekem a Bástyasétány 74, meg Az eltüsszentett birodalom esete (ráadásul egyik sem "eredeti" történet, csak legfeljebb áthallásos). Pedig úgy tûnik, hogy ezeknél "keményebb" filmek is átmentek az engedélyeztetésen, de ezek mégis "megbuktak".
Azért ez is a játék része volt a szocialista rendszerekben, hogy bizonytalan volt, kiket mikor kap el a "nagy testvér", még akkor is, ha valaki a hierarchia csúcsa közelében volt. Ez nálunk már a 60-as évektõl annyira nem volt jellemzõ, de a Szovjetunióban nagy "hagyománya" volt és máig hat (lásd az aktuális "koncepciós" pereket...).
drProktor 2012 szept. 17. - 02:40:27 Előzmény vino-et-veritas
(22/46)
Így van, a Hétköznapi fasizmus egy filmcím volt, bevallom,
sztem én nem is láttam. Csak a címe nagyon tetszik.
Az Álombrigádról nem én írtam, de sztem is bemutatták moziban.
Én is úgy láttam(igaz, hogy ez lehetett akár 88-ban is)
vino-et-veritas 2012 szept. 16. - 19:45:51
(21/46)
A tanú inkább, a másik nem.

A hétköznapi fasizmus, én úgy emlékszem egy dokumentum-film összeállítás volt, pont a nácizmus "rendszerkritikája". Talán gimnáziumban kötelezõ is volt. Ebben a "mûfajban" nem is volt rossz...

OFF

Lejjebb szó vol az Álombrigádról. Lehet, hogy elsüllyesztették, de az biztos, hogy bemutatták, mert anno a Bartók moziban biztosan láttam. Ez nem egy közönségfilm, úgyhogy nem lehetetlen az sem, hogy az "eltüntetés" összefüggött a nézõszámmal is... (Ez már a 80-as évek közepe-vége, amikor a bevétel is kezdett fontos lenni!)
drProktor 2012 szept. 15. - 22:01:39 Előzmény vino-et-veritas
(20/46)
Az antikommunistát én úgy értettem,
hogy símán kommunista rendszer-kritikus.
Ez olyan, mint a fasizmus, abból is van éles és akutt, meg van löttyedt,
amit annó "hétköznpi fasizmusnak neveztek
(azt hiszem, egy orosz-szovjet film találó címe nyomán)

Nyilván a manapság oly divatos, s egyre divatosabb komcsizás
pl semmi esetre sem valami tudatos és megalapozott éles szembenállás,
csak afféle csárálás, annyit ér, mint a Kádár-i korszak összekacsintó antikommunizmusa,
igaz, ezt a humorra írtad.
Nagyon találóan, nagykából ezt neveztem én elõzõleg "falmellékinek"
offtopic
Vinogradov 2012 szept. 15. - 12:53:38 Előzmény drProktor
(19/46)
Nem, a hetvenes-nyolcvanas években már nem igen tiltottak be filmeket. A Tanú 1969-es bojkottja után én csak a Gazdag Gyula-féle "Bástya sétány '74"-rõl és az általam oly sokat emlegetett Jeles András-féle "Álombrigádról" tudom, hogy dobozba került és a rendszerváltásig elõ sem vették. (Utóbbi esetében ez tökéletesen érthetõ, elõbbivel kapcsolatban viszont énmagam is bólogattam, mikor nemrégiben magától a rendezõtõl hallottam, hogy abszolúte érthetetlen, mi volt a probléma vele... - annak tükrében még érdekesebb a Gazdag-film példája, hogy pl. az 1981-es "Elveszett illúziókat" már engedték tõle gond nélkül, pedig abban aztán olyan Kádár-kor fricska van, plusz 68-as csehszlovákiai "szocialista segítségnyújtásunk" nyíltan bíráló ábrzolása, hogy csak na...)

Egyébként a Kádár-kor konszolidációja, 1963. után már nemigen tiltottak be filmet. Ha valami nagyon nem tetszett, azt inkább egyszerûen csak eltûntették a süllyesztõbe, nem vetítették. Az is elõfordult, hogy évekig szívóztak filmekkel, rendezõkkel ezen vagy azon dolog kapcsán, de aztán elõbb-utóbb ezek a filmtervek is megvalósultak. A legkirívóbb - a szabályt erõsítõ kivételt jelentõ - ellenpélda Szõts István, az egyik legnagyobb rendezõnk megbocsáthathatatlan mellõzése, aki 1971-tõl való itthon tartózkodása alatt egyetlen számottevõ játékfilmet sem rendezhetett, pedig rengeteg ötletet tett le az asztalra.

Egyébként Szõts Magyarországon mindössze két játék- és három rövidfilmet rendezhetett (azt is csak 1941 és 1957 közt), miközben Ausztriában tizenegy, nemzetközileg is elismert rövidfilmet gyártott, köztük olyan zseniális mûvészéletrajzokat, mint az "Otto Wagner"-rõl, a "Gustav Klimt"-rõl és az "Egon Schiele"-rõl készült munkái.

Szóval az õ mellõzése nem csak a Kádár-kor, de sajnálatos módon az egész magyar filmkultúra szégyene.
vino-et-veritas 2012 szept. 14. - 23:35:35
(18/46)
összekacsntós = összekacsintós
vino-et-veritas 2012 szept. 14. - 23:32:32
(17/46)
Nekem egyik sem "antikommunista". Ez azért erõs túlzás lenne abban az idõszakban. Talán valamiféle rendszerkritika. A tanú erõsebben a Zebegényiek kevésbé ("elvtársak tessék nyugodtan kritizálni a hibákat" típusú). Nálam az "antikommunista" inkább valami erõsen ideológiai alapon álló, kemény, konfrontatív dolgot jelentene, ami nem jellemzõ ezekre a filmekre.

De csak ismételni tudom magam. A tanú idején még "erõs" volt a rendszer (lásd "betiltás"), míg a másik film már az "erjedés" legelején készült. És az eszközei, sablonjai is ezt tükrözik (a "kádári összekacsntós humor").
Azután az elsõ "hátrafelé" néz, a másik meg "elõre"... Ezért gondolom, hogy nehezen összehasonlíthatók (hozzátéve, hogy a második eleve gyenkébb).

Nemigen van hibátlan alkotás. Én nem akadnék meg A tanú-féle "humoron", még belefér...
drProktor 2012 szept. 13. - 13:52:17 Előzmény vino-et-veritas
(16/46)
Annélkül, hogy igazán vitatkozni akarnék:
De, hát miért ne lehetne két filmet összehasonlítani?
Mindkettõ: 1.Bizonyos értelemben antikommunista
2.Humoros indíttatású

A hiumorisztikus igyekezet minden képpen alapvetõ,
és nagy-nagy hiba, ha lényegében helyesen írtad, hogy a "humor az más kérdés".

Persze, ha már elmorfondíroztam a Tanú humorán,
abban is volt egy bántóan kiugró momentum, egy "falmelléki" gag:

Amikor Pelikán az akasztófa alól odaszól a börtönigatgatónak,
hogy mi történt barátjával, a miniszterrrel(a neve hirtelen nem ugrik be)
a börtönigazgató válasol, hogy "az már rég hazament!"
Ez a nyeglén relativizáló, elkenõ válasz bizony számomra
igen zavaróan megkérdõjelezte az egész film addig példás mondanivalóját,
létjogosultságát
vino-et-veritas 2012 szept. 11. - 22:18:01
(15/46)
OFF

Pontosítás:

1. Tanú = A tanú

2. Duna-menti helyett Duna-melléki (az elõzõ is létezett)
vino-et-veritas 2012 szept. 11. - 18:32:29
(14/46)
Én eleve nem hasonlítanám a Tanúhoz. Az természetesen klasszissal jobb ennél. Ez más "mûfaj" és már egy lassan bomlani induló "szocializmus" ideje, míg A tanú azért még a "szoros" idõk terméke (a története is - 50-es évek - azt már lehetett "kritizálni" valamennyire). Azért az 9-10 év közöttük is sok idõ.

A 9/10-et én is úgy véltem adni, mert a színészek "felhúzták". Nekem emellett azért a "korszellem" is lejön belõle (a csírázó "kis magyar kapitalizmus" kezdetei). A "humor" az más kérdés...

OFF
"Havatalosan" már nemigen van "melléki" bor, de korábban is csak alapvetõen földrajzi és nem minõségi jelzõként lehetett használni (pl. régebben Balaton-melléki borvidék, Duna-menti tájbor, stb.)...
drProktor 2012 szept. 11. - 17:50:34 Előzmény drProktor
(13/46)
Hát, nem tudom!
Én is megnéztem. Most láttam elõször.
Ez bizony úhgyszar-ahogy van.
S ezen akorszak valóban remek színészei sem segítenek
Borzalmas elõször is ZsurzsKati iskolásan tudálékos
és tenyérbemászó narrátorsága.

Elgondolkodtam, mi a különbség e között és, pl. a Tanú között,
amely utóbbi véleményem szerint évszázadok múlva is úgy lesz jó,
ahogy van,és úgy lesz hatásos és örök.
Azt hiszem, a hitelesség. Ennek a humora erõltetett,
szánalmasan verítékszagú és mesterkélt.
Szegény KozákAndrás, aki remek drámai forradalmár volt x-szer,
de itt, ebben az értelmiségi nagypapa szerepben csak szenvedett a szürke parókájával,
mint egy vén fürdõsk.
Ezt a humort mi abban a korban is utáltuk, ilyesmire modták, hogy "falmelléki"
Ennek igazán nem értem az etimológiáját: eredetileg a csapvízre mondták,
a borok szoktak ilyen-olyan "mellékiek" lenni.
Az ilyen zsenge humor talán annyiban hasonló, hogy hamis és szegényes.
10/10
Blossom 2012 szept. 08. - 19:38:19 10/10 Előzmény Motyka
(12/46)
vino-et-veritas 2012 szept. 06. - 11:13:21
(11/46)
Be lett volna "tiltva"?

Talán a 80-as évek elején biztos, hogy vetítette a televízió, mert akkoriban láttam elõször.
Igaz, utána nem nagyon emlékszem ismétlésekre, mostanában viszont többször is ment/megy.

Ebben a filmben már tettenérhetõ a lassan kialakuló "kis magyar kapitalizmus" fejlõdése, ami majd a 80-as években már hivatalos kereteket is kap a gebintõl a magántaxin át a gmk-ig.

Jó kis film, jó színészekkel (9/10).
drProktor 2012 szept. 06. - 10:33:34 Előzmény Vinogradov
(10/46)
Helló!

Remélem, ennyi idõ után is eljut hozzád a kérdésem:
Tényleg be volt tiltva ez a film?
(Tudom régrõl, hogy ilyen kérdésekben te vagy,
akinek leginkább adni kell véleményére)
saibor 2012 jún. 17. - 16:29:44
(9/46)
Ugye ez a film be volt tiltva anno, a diktatúra idején? Mert voltak benne kemény szövegek a szocializmust illetõen.
Motyka 2012 jún. 17. - 16:12:34
(8/46)
Sajnos lemaradtam róla, hogyan lehetne megszerezni? vKI FEL TUDNÁ TÖLTENI YOUTUBRA, vagy hasonló?

Köszi!
10/10
hurvinka 2012 jún. 17. - 15:46:16 10/10
(7/46)
Végre újra... zebe-zaba! Bár már meg van rögzítve is, de hatalmas film, ezért bármikor meg nézem újra.