Téma: Alba Hyseni

10/10
Istvan Tamás 2014 nov. 28. - 12:24:27 10/10
(2/2)
Kritika: Alba Hyseni “Inner Mission” c. lemezérõl


Alba Hyseni a Délszláv, azaz Jugoszláv háború ideje alatt érkezett Magyarországra. A Kanadai Magyar Hírlap magyarországi szerzõjének, Tamás Istvánnak a kritikája Alba Hyseni Inner – Mission c. lemezérõl.

Alba kõkemény énekesnõ, mûvész, aki feltalálja magát Budapest forgatagában, de a szólisták, zenészek túlpörgetett nyüzsgésében, zenei túlkínálatában is. Nem a sztárgyárak gagyi termékeként, hanem az önmegvalósítás tudatos megtestesítõjeként, minden lépcsõt végigjárva követelt magának helyet a magyar zene világában. Egy olyan misztikus lény, akár a “Fõnix madár”, mely olykor elhamvad a tûzben, majd újra feltámad poraiból, hogy valami szépet, újat és maradandót alkosson ebben a szétcibált világban.

Alba 15 éve él Magyarországon. Az Inner – Mission c. albumának kiválóan hangszerelt anyagát többször volt szerencsém meghallgatni, még a lemez megjelenése elõtt. Most pedig már a kész tökéletesített albumba igyekszem, mint ítész belekötni. Szeretnék errõl a lemezen található dalokról minden elfogultság nélkül írni, beszélni, de be kell vallanom, hogy egy profi énekes, profi zenészekkel megálmodott alkotása ez a lemez. A jobbnál, jobb dalok hallatán nem sok negatívumot írhatok, mondhatok. Feltétlen idekívánkozik Alba egyedien különlegesen szép, alt/contra, alt hangjának dicsérete, melyrõl feltételezni merem, a világon is egyedülálló. Az énekesnõ gondolatvilága, szívébõl fakadó emberi érzelmei, melyekre felépíti a 12 dalt, egymáshoz közelebb hozza a nyelvi különbözõséggel élõket, minket az egymástól elvadult embereket.


A dalok sokszínû, és végig izgalmas hangulata mellett, maga a lemezborítója is sejtelmesen rabul ejt. A produkciók sorrendisége kíváncsivá tesz, és ösztönöz a lemez újra és újra meghallgatására. Albának, különlegesen szép hangja kellemesen ércesen szólal meg egy-egy dalban, és ez az énekesnõ egyik nagy erénye. Jó hangulatfokozó is egyben ez a nagy hozzáértéssel válogatott, kommersznek egyáltalán nem mondható, kiváló lemez. Ezek a dalok direktben dübörögnek, ezért a tiszta zenével keverve, több zenei síkon járva, újra és újra egyesülve tökéletesednek a hallgató számára. Szinte mindegyik dal a kedvencemmé vált: – mire ellazultam, vagy mire lehúzott volna a földöntúli mélység – az éppen hallgatott dal szellemvilágába – akkor jött Alba különlegesen szép, búgó hangjával újra, majd újra a fülembe suttogott és a csillagokig emelt. Néha olyan érzésem támadt, hogy egy nagy sötét dzsungelben járok, de mielõtt még teljesen fénytelen lett volna minden, az énekesnõ és zenésztársai pillanatok alatt láthatóvá, és tökéletesen fényessé varázsolták a sötét erdõt, alagutat számomra, az egy- egy hang és a zenész virtuózok által félelmet keltõ érzés hatása megszûnt bennem. Helyette egy kiválóan összegyúrt produkcióval azonosulhattam. Természetesen ezt az élményt, zenei hatást át kell élni, ezt megfogalmazni, leírni nem igazán lehet. Alba olykor démoni, túlviláginak tûnõ hangja, hol izgalmasan sejtelmes, hol elképesztõen, felemelõen jó hatást vált ki belõlem. Az énekesnõ albán származása ellenére, kiválóan beszéli nyelvünket, perfekt olvas és nagyon szépen ír. Beérett, profi énekesnõvé lépett elõ szememben. Új albumával sikereit halmozva kápráztatja el közönségét különleges énekhangjával. Az album létrehozásában egyik nagyon fontos és profi segítõje Csigó Tamás zeneszerzõ, producer volt.

Az Inner – Mission album tökéletesítésén olyan zenészek mûködtek közre, mint Grencsó István, Dagadu Sena, Hock Ernõ, Rozmán Zoltán, Dóra Attila és Bérczesi Róbert.

A lemezen a könnyedség mellett, helyett kap a szerelem, az élet és a halál, melyet összeköt egy híd, de ugyanakkor jelen van a lemezben az elfogadás az elutasítás is.

Alba az Inner – Mission albumával olyan képzelgéseket kiváltó hatást gyakorolt rám, amely olykor eltorzította bennem az érzéseket, és egy pillanatra megváltoztatta, befolyásolta nálam a tudatosság állapotát, de ugyanakkor egyedi, és szép énekhangjával párosult zenei anyagával, hol a mélybe húzott, hol felemelt, lebegtetett, és a valóságba repített…

Tamás István Kanadai Magyar Hírlap

http://kanadaihirlap.com/2011/12/07/kmh-kritika-alba-hyseni-inner-mission-c-lemezerol/
10/10
sonjasavic 2012 júl. 01. - 14:27:33 10/10
(1/2)
ALBA HYSENI "Végre van valaki, akire büszkék lehetünk(és aki normális)!"

Az albán hölgyet nem csak mint zsenit lehet tisztelni,mint ember is nagyon szimpatikus.
Büszkék lehetünk, hogy egy ilyen „univerzális” ember él közénk!Szakmai munkája alapján méltán azok lehetünk!
Egy olyan mûvészünk van végre,aki igazi világszínvonalú produkciót nyújt.Egy életre szóló élmény.Mindenki,aki az ellenkezõjét allítja, azt mondom, csinálja utána!Ha láttátok, tudjátok, ha ismeritek, akkor is, ennél a nõnél eredetibb / szerényebb mûvészt nem igazán ismerek!Õ "hangjának" él, és tegye is azt amit tesz még jó sokáig!
Tudásával + hangjával egyszerûen elbûvöli az embereket! Színpadon nem nyáladzik,nem trükközik és nem blöfföl! Messzirõl látni , hogy hálás minden percért , amit a színpadon tölt! Férfiakat és nõket egyaránt tiszteli és õ az a mûvész ,aki szó szerint szereti a közönséget és mindenkit egyenrangúnak lát! Szövegei,színpadi kiállása = EMBERI! NAGYON EMBERI! Inner Mission lemeze egyszerûen egy zseni önarcképe!
Szeretünk Alba - TE másíthatatlan vagy és az maradsz nekünk = örökké !