Téma: Alinda

pneklara 2016 ápr. 23. - 07:58:00
(68/88)
Vannak szimpatikus riportalanyok, vannak kevésbé azok. És aztán lehet magyarázni, hogy miért volt az, vagy látszott annak. De ha magyarázni kell, az már nem az igazi.A színészeknél elõfordul, hogy teátrálisak a beszélgetés alatt is. Nem mindenki. Pl Huszti Péter sem.
Edmond Dantes 2016 ápr. 22. - 16:03:14
(67/88)
Az adást láttam, Almási Évát is sokszor, színpadon is, be is írtam a topikjába: nagyon örülök rangos tagságának. Nem hinném h arról, hogy c s a k arról lenne szó, amit önök írnak. Részben már régóta ritkán szereplõ, ritkán nyilatkozó személyiség, a mai celeb-világ megszokott pörgõs-rutinos ritmusánál lassabb és más is az övé.

Másrészt az adásban külsõ megjelenésében (hatalmas szemüvegben, hatalmas frizura mögé bújva) és megnyilatkozásában is szándékoltan rejtõzködõ volt és maradt, ha úgy tetszik: õ s z i n t é t l e n volt...miközben nagyon õszintének akart látszani. Talán nehezére esett, de úgy vélem, magánügyeket, személyes titkokat, személyes sérelmeket nem osztott meg velünk, hallgatott el és ez meglátszott rajta, el- illetve "félre"-beszélésén és az interjú felemás sikerén. Éppen hogy valós tartalom volt kevés és nem az arról elvont "forma". Kár, de megértem.
pneklara 2016 ápr. 20. - 19:19:08
(66/88)
Erre én is felfigyeltem. Az önmagukat nagyon komolyan vevõ, önmagukat nagyra értékelõ emberek szólnak így, akik nem egyszerûen beszélgetnek, hanem nyilatkoznak, csupa fontos dolgot jelentenek ki - szerintük. Aztán hogy a forma túl nagy hangsúlyt kap, a tartalomról vonja el a hallgató figyelmét.
pneklara 2016 febr. 29. - 20:27:59
(65/88)
Elfogadnám a véleményed, de gõzöm sincs, mivel és kit sértek? A takarítókat, hogy szakmai továbbképzést tartottak? Éppen azon csodálkoztam, hogy õk komolyabban veszik a dolgukat, mint a pedagógusok irányító szervei, mert évtizedek elmúlnak úgy, hogy nem szerveznek nekik továbbképzést, pedig volna hova fejlõdni.Nem az olyan továbbképzésekre gondolok, ahol kommunikációs tréningeket tartanak súlyos tízezrekért, ahonnan úgy jönnek el a résztvevõk, hogy ennek sem volt sok értelme, hanem a szakmai tanácsadásokat hiányolom, amelyek nem ötletszerûek, hanem rendszeresek. A levelezõsöket nézem le? Szégyen, hogy mire kapnak ma diplomát a levelezõn végzettek.Nem általánosítok,de már gondoltak arra is az elmúlt években, hogy bezárnak fõiskolákat éppen a nívótlan diplomák miatt. A szegedi kutatók munkáját nézem le? Õk is azt állapították meg, hogy az elmúlt évtizedekben folyamatosan csúszik lefelé a tanulók teljesítménye, s ezeket objektív mutatók alapján fogalmazták meg. Akkor miért lenézés, általánosítás, ha tényeket soroltam fel a hozzászólásban?
offtopic
tortura 2016 febr. 29. - 18:47:50 Előzmény pneklara
(64/88)
Elképesztõ, mennyire lenézel embereket. Kategorizálsz, általánosítasz. Uhhh. Nem kívánok rosszat, csak annyit, hogy egyszer tapasztald meg te is ugyanezt a másik oldalról.
pneklara 2016 febr. 19. - 17:14:38
(63/88)
Csapó Benõ tanárom volt az egyetemen. Emlékszem, milyen optimizmussal tekintettek a jövõbe a '80-as évek közepén. Az oktatás reformja, fejlesztése volt napirenden - s mi lett belõle mára? Az oktatás minden szereplõje kedvetlen, unott, kiábrándult.
Úgy örülök, hogy Alinda kérdésére kimondta a bûvös szót Csapó Benõ, hogy a tanárok gondolkodásának formálása, az oktatás kutatás a kulcskérdés: a problémák, hibák feltárása, elemzése és a kiút megmutatása. Miért feltételezzük, hogy ha valaki diplomát kapott, az kompetens szakértõvé vált? Levelezõn bement egy félévben egyszer, nyakon öntötték egy csomó kötelezõ olvasmánnyal, aminek a negyedét sem futotta át, megjelenik a vizsgán, ahol 10 perc alatt számot ad valahogy a "tudásáról" - s esetleg egy kegyelemkettessel tanít háborítatlanul 40 évig, többnyire megkérdõjelezhetõen.Én még nem hallottam, hogy idõnként összehívnák pl a magyar tanárokat, matek tanárokat, rajz tanárokat, s ott okos, felvilágosult, képzett szakemberek olyan ismereteket, praktikákat,módszereket tananyagot adnának át, hogy felvillanyozná a pedagógusokat, hogy átgondolják az eddigi munkásságukat, s alig várják a következõ konzultációkat. Tanúja voltam, hogy a takarító asszonyok csapatban jöttek szembe velem, kérdeztem, hogy névnap volt? Nem, mondták, továbbképzés. Majdnem elvágódtam az ámulattól. Mit beszéltek meg? Hogy a Dom. hatékonyabb, vagy a Clor.? Ezen a téren is lehet továbbképzés? Az oktatásban akkor ez miért ismeretlen fogalom? Most nem arról beszélek, amikor nyáron szerveznek önköltségen 100 ezer forintba kerülõ táborokat, hanem a fenntartó által fizetett, kötelezõ továbbképzésekrõl, ahol segítik a pedagógust, közelítik a gondolkodásukat. Itt csak ellenõriznek, vizsgáztatnak, értékelnek.Nem tudom, hogy a vezetõk nem érzik-e felelõsnek magukat, hogy ide jutott az oktatásügy? Nem a kormány. A SZAKemberek.
breeder 2016 febr. 15. - 23:21:50
(62/88)
Jó volt ez a mai Fa Nándor-os beszélgetés!
Egyébként is sokra tartom Fa munkásságát, de most mint magánember is sok erdekes dolgot elmondott magáról.
Edmond Dantes 2016 jan. 08. - 00:09:29
(61/88)
A világ romlott. Romlott volt-van-lesz. A világ erkölcse: dettó. És a világ csodálatos is volt-van-lesz.

A világ(szép)irodalom tele van romlott és egyben csodálatos alkotásokkal. Shakespeare. Ami romlottságot, rettenetet -és csodálatosat- õ összeírt csaknem fél évezrede! Hát annak nyomába se lehet érni. Folytassam a sort?

Tanár-diák viszony, problémák õszinte meg- és kibeszélése: fenntartom, amit már írtam.
pneklara 2016 jan. 07. - 13:36:14
(60/88)
Én úgy gondoltam, hogy a szépirodalom célja, hogy jobbá tegye az olvasót. Talán az ókori görögök is így gondolták már a katarzis kiváltásával.Most olvastam el Frederik Backman, Az ember, akit Ovenak hívnak c. regényét. Írója kb egyidõs lehet Totth Benedekkel. A könyv minden oldala megmelengeti az ember szívét, napokig hordozza magában a történetet, példát kapunk az emberi jóságról, a másikra való odafigyelésrõl,s felhívja a figyelmet, hogy a sündisznó külsõ milyen érzõ, sérülékeny természetet takarhat. Egybõl szívembe zártam az írót. Érdemes volt megírnia a regényt, mert mosolyt, könnyeket, gondolkodni valót adott az embereknek.S az õ pozitív életszemlélete átsugárzott a könyv lapjain. S mi sugárzik Totth Benedek könyvébõl? Mit tudunk meg az õ gondolataiból? Mi a haszna az õ regényének?
Az, hogy a bibékrõl, meg a méhecskékrõl beszéljen egy osztályfõnök, az a világ legkényelmetlenebb feladata. Az meg hogy egy tisztes életben megõszült pedagógus ilyen vízipólós, meg úszó palántákkal próbálja megvitatni az erkölcsös magatartást - hát a feltételezés is röhögtetõ.
Ha egy férfitanár úgy kerül közelebbi viszonyba a diákjaival, hogy néven nevezik a dolgokat, akkor pedofil, romlott erkölcsû.. Ha nem kertel, akkor közönséges, trágár.
Persze ami van, az van. De legalább a szépirodalom legyen szép!
Edmond Dantes 2016 jan. 07. - 11:45:25 Előzmény 4427
(59/88)
Számos országban éppen a legkényesebb témájú mûveket teszik kötelezõ tananyaggá, beszélik meg az órákon tanárok-diákok. Eredményesebb mint a tiltás. Mindig a tiltott gyümölcs a legédesebb = azt keresik és meg is találják. Job ha értõ kezek vezetik a serdülõt, tesezm azt, tanárok. Az internet korában a tiltás: fölösleges és buta próbálkozás. Akit ami érdekel, úgyis hozzájut. Számítógépes szûrõprogram? Ma? Az okostelefon és a Fb korában, ami minden gyereknek van, amin minden gyerek "fent van"? Ugyan már!
Edmond Dantes 2016 jan. 07. - 11:38:05 Előzmény pneklara
(58/88)
Megtaláltam, átpörgettem. Zömében nem a könyvrõl szól, inkább némi promóció, a háttérben többször meg is jelenik a borító.

Az író személyisége, élete ill. mûveinek stílusa, tartalma nem feltétlenül esik egybe, sõt. Erre történik is utalás a beszélgetésben = nem "önéletrajzi" ihletésû regény.

Kérdéseire-megállapításaira: ilyen középiskolás társaság(ok) van (nak). Ilyen lányok (is!): vannak. Lesznek belõlük (jó-rossz) anyák?: vagy igen vagy nem, de nem feltétlenül az dönti el, mennyi "kilincset" fogtak vagy olvasták-e ezt a regényt. Erõs a gyanúm h Leiner Laura lányregényeinek olvasói közül is szép számma kerülnek ki ilyen meg olyan felnõtt lányok-asszonyok. 13 éves gyerekkel d..ni: büntetõjogi kategória, talán a másik fél korától függ, bûncselekmény-e (nem vagyok jogász), de azt gondolom, elõfordul e regény és olvasása nélkül. Gyógyszerrel elkábítani valakit (és utána...): bûncselekmény, megesik. Ha nem írnak róla, akkor is.
"ez a középkorú író szalonképes szintre emeli ezt az életszemléletet": n e m emeli, csak megírja és nem ítélkezik. Nem az õ dolga. Irodalom és fikció egy dolog, valóság és igazságszolgáltatás (vagy ahogy ön írja: rendõrségi jegyzõkönyv) más dolog. Ez a könyv nem tényfeltáró riport és nem nyomozati anyag, hanem fiction, irodalmi alkotás. Továbbá senkit nem bátorít se nihilizmusra se másra. Akinek pedig "olyanja" van, annak e nélkül is jön a nihilizmus, a könyv olvasása nélkül is.
Fel kell hagynunk azzal a téveszmével h amirõl nem olvasunk-nem hallunk, az nincs. És azzal is fel kell hagynunk h amirõl nem írnak-nem beszélnek, az nem is lesz. (Vö. struccpolitika)

PS
A Zabhegyezõ idén 65 éves...nincs további kérdésem :-)
kalmopyrin 2016 jan. 07. - 10:47:49
(57/88)
VA beszélgetéseibõl hiányzik a feszültség, fárasztóan unalmas, semmitmondó locsi-fecsi lesz mindegyikbõl.
pneklara 2016 jan. 06. - 22:27:24
(56/88)
Csak attól fogadok el gyakorlati tanácsot, aki maga is csinálja, gyakorolja a dolgot. Más az, a családban nevelni négy gyermeket, és más 28-30 gyereket egyetlen pedagógusnak mozgatni,irányítani, lekötni. A Nõk Lapjában olvasott tanácsait el tudom képzelni családban, de semmi szín alatt nem járhatók egy mai, hagyományosan dolgozó osztályban.Õ is mondta, hogy egyetemen tanít. Hát az nagy különbség! Egy egyetemi tanár sírva fakad egy elsõ osztályban, pedig tanítja a módszert, hogyan is kell tanítani. Könyvet is lehet róla írni, s mûködik is, míg nincs gyerek. Ráadásul egyszerre 30 ilyen-olyan. Minden elismerésem az alsós tanítóké!
Drágák a könyvek valóban, és ha egyszer elolvasod, az antikváriumban adnak érte 500 forintot.Rossz szokásom, hogy bemegyek a könyvtárba, s összekapkodok 3-4 könyvet, amik épp a kínáló tékán vannak. Ezek között ritkán van legújabb irodalom. De az olyan kényelmes, hogy megrendelem, s a postás meg kihozza. De ritkán csábulok vásárlásra. Ezt most megvettem, de nem kellett volna:(
Cordelia 2016 jan. 06. - 21:52:28 Előzmény pneklara
(55/88)
a könyvtár még mindig jó találmány. nem kell megvenni a könyveket, az újdonságokat ki tudod kölcsönözni, ha még nem értek oda, akkor megrendelik neked. sokba kerülnek a könyvek, lassan luxuscikk lesz az is.

Vekerdy-nek négy gyereke van. Miért kibic?
pneklara 2016 jan. 06. - 20:45:52
(54/88)
Csak nehogy kötelezõ olvasmány legyen! Minden esélye megvan, hiszen díjazott könyv.
4427 2016 jan. 06. - 19:17:45
(53/88)
Igen! Én sem adnám tizenévesek kezébe ezt a könyvet.
pneklara 2016 jan. 06. - 18:25:37
(52/88)
Kérdés, hogy milyen stabil a befogadó, olvasó értékítélete.Minden normális ember elítéli a szituációkat, de egy éretlen kamasz mondhatja: apám, milyen klassz csávók voltak azok...
4427 2016 jan. 06. - 17:06:15
(51/88)
"...semmi elítélõ kritika nem fedezhetõ fel a könyvében. S sokan bátorítást kapnak a nihilizmusra..."???
Mondom, én még csak az elsõ fejezetet olvastam, de nem kaptam kedvet a nihilizmushoz. Sõt! Elkeserítõnek tartom, amit az író bemutat.
pneklara 2016 jan. 06. - 16:16:38
(50/88)
Megtalálható a beszélgetés az Alinda mûsor videótárában. A díj kapcsán beszélgettek, s ott úgy értelmeztem, hogy egy visszafogott, csendes íróról van szó, ehhez képest mellbe vágott a lazán trágár stílusa. Nem tudom, valójában ilyen-e egy összeverõdött középiskolás társaság?Az ilyenféle lányok, akikbe semmi nõi méltóság nem szorult, akik, ahogy mondani szokták, több ...t fogtak, mint kilincset. És ilyenek teljesítik majd be azt az anyai szerepet, amit elvár éppen manapság a politika, meg a társadalom a nõktõl?Magától értetõdõen mondja az egyik "fõhõs" a 13 éves kis r.ról, hogy jó vele d.ni, mert még nem jött meg a menzesze, nem kell vigyázni vele! Annyira nem lehet hülye a mai fiatalság, hogy röhögve, marokszám oldják fel a gyógyszert a lúzer társuk italában, hogy az ki is nyiffanhatott volna. Ehhez képest már nem is meglepõ, ahogy elbánnak Zolikával. Mondanám, hogy egy buggyant elme mûve, ahogy Ellisrõl is gondoltam anno, meg hogy nálunk ilyen nem fordulhat elõ, s aztán rácáfol az élet.De elegendõ lenne ezt a rendõrségi jegyzõkönyvekben összefoglalni, nem szépirodalmi szintre emelni.
Ezek a gimnazisták legalább tesznek valamit: hajnalban kelnek, hajtanak, kiköpik a tüdejüket. Milyenek azok akkor, akik semmi pozitívat nem adnak az élethez? Ami bosszant, hogy ez a középkorú író szalonképes szintre emeli ezt az életszemléletet, semmi elítélõ kritika nem fedezhetõ fel a könyvében. S sokan bátorítást kapnak a nihilizmusra, hisz egy díjat nyert regény csakis etalon lehet az emberek számára.
4427 2016 jan. 06. - 15:33:22
(49/88)
Volt interjú a szerzõvel. 2-3 (?) hónapja.
A könyvbõl (Holtverseny) még csak az elsõ fejeztet olvastam el. Hetekkel ezelõtt.
Annyira sokkolt, hogy még nem tudtam rászánni magam a folytatásra.