Téma: Álomháború

Thousand Lakes 2011 ápr. 17. - 19:15:05 Előzmény srph25
(160/400)
"hirtelen átvált a kép Sweet Pea-re, akit teljesen hasonló helyzetben látunk a színpadon. Itt már lehet sejteni, hogy innentõl az egész csak nagy egy álom, amiben Sweet Pea tulajdonképpen Baby Doll alteregója."

Ezért is fordítva jobban hangzik, Sweet Pea alteregója a másik. (Egyébként van-e konkrét utalás az álomra, vagy csak álomszerû a film?) A végén a busz pedig egy szokásos szimbólum.
áfonyáspuding 2011 ápr. 17. - 18:04:39
(159/400)
Tegnap délelõtt matinéidõben elmentem megnézni a filmet, remélve, hogy kb. 3-4 héttel a film premierje után már kevés kukoricapattogtatást kell majd hallgatnom a hátam mögött…. A pénztár elõtt egy logó melegítõs fazon vett jegyet, de lemertem fogadni, hogy egy teremben fogunk majd ülni, mivel egy tipikus egyedülálló fazonnak nézett ki (nõ nélkül, matiné idõben, stb.) akik általában ilyenkor szoktak moziba járni. Sajnos azonban vett kukoricát, mivel néhány sorral mögém ült be, és ketten voltunk az egész teremben. Olyan gondolataim voltak, hogy csak arra vár, mikor húzhatja elõ a kukoricás zacskóba rejtett fojtózsinórját, amikor a sötétben pszichopata módjára végez majd velem, de szerencsére még két csaj is bejött tõle külön, így ettõl megmenekültem... :D

Ennyi bevezetõ után: szóval már a 300 c. filmje is igen tetszett, bár akkor se értették sokan, miért nem történelemhû abban a sztori. Nekem már akkor is tetszett a feldolgozás módja, olyan volt, mintha valaki álmodta volna azt az egész csatát. Szóval ez az álom elem nem újdonság szerintem Synder úrnál… + A kritika is eléggé lehúzta a filmet a neten, na már ezért is látni akartam: aki bedõl a netes filmkritikusoknak, meg is érdemli…

Zagyva történet, zavaros jelenetek, stb... .tényleg ez lenne a film ? Egyáltalán nem. Bár a csajos részeket elõször kissé vontatottnak találtam (hetero pasi vagyok) egész érdekes megvilágosodásban volt részem: nõi szemmel kezdtem látni a világot, hogy pl. az olyan kis valóság, mint egy bordély, milyen kis szadisztikus aprólékossággal épül fel egyfajta tökéletes mini pokol-gépezetté, amiben a NÕ szenved. (Jó akinek ilyet nem kell átélnie...)

Attól, hogy fiatal lányokat becsicskáztatnak megfélemlítéssel szexmunkára, miért válnának KÖNYÖRGÖM kurvvá ? Igen kedves férfi társaim, lehet hörögni: A nõk legnagyobb része valszeg. nem élvezetbõl teszi az ilyen "munkát". Pont az a zseniális, hogy a menekülési jelenetek akkor kezdõdnek Baby Doll-nál, mikor vonaglani kezd: A benne átélt megaláztatás dühe, tombolása az a lõdözés, vagdalkozás, stb.. amit látunk, egy sérült lelki folyamat szimbólikus megjelenítései számomra ezek az "eksön" részek, amik természetesen azért kellennek, hogy a pasik is betámolyogjanak a filmre....

Mert a kerettörténet NÕI szemszögû: Igen, az érzéketlen durva pasik elnyomják, megalázzák õket, szenvednek és könnyeznek a „dili-bordélyban”, és ennek elfojtása, "álomba projectálása" az, amit látunk. Ennek kitalálása, megalkotása így zseniális. DE KÖNYÖRGÖM, EZT ÍGY SZÁJBA KELL RÁGNI FELNÕTT EMBEREKNEK ?

Szóval igenis jól megtervezett a film, és sokkal szívesebben nézem Baby Doll tánca helyett ezeket az akciókat, de ez nyilván heroikus életfelfogásom miatt van így (a disznó vágy persze bennem is próbálkozna, és megnézné azt a táncot). Legjobban a hóeséses ninja démon rész tetszett, legkevésbé a sárkányos…

Hogy nincs mondanivaló, tanulság ? A fõhõs csajok ahelyett, hogy mindenkit legyilkolásznának és gyõztesként kitörnének a „dili-bordély” valóságból (ami talán a való élet egyfajta cinikus allegóriája akar talán lenni ?) megkapjuk a drámát, a valóságot: egymás után hullannak el gyengeségbõl (jellembeli gyengeség mint árulás miatt, vagy fizikai gyengeség: a bivaly szakács pl. erõt vesz a gyengébb lányon és leszúrja végül) vagy mert maguk megmentése helyett választják az önfeláldozást. KELL-E ENNÉL NAGYOBB TANULSÁG,EGY FILMBEN, MINT AZON ELGONDOLKODNI, HOGY MAGAD MEGMENTÉSE HELYETT KÉPES LENNÉL-E ÁLDOZATOT HOZNI VALAKI TÚLÉLÉSÉÉRT, AKÁR AZ ÉLETED ÁRÁN IS. DE KÖNYÖRGÖM, EZT ÍGY SZÁJBA KELL RÁGNI FELNÕTT EMBEREKNEK ?

Ezért most azon is elkalandoztam, van-e értelme egyáltalán a mûvészetnek, ha az alkotást száz ember százféleképpen látja, és talán csak egy érti, ha megérti egyáltalán az alkotó szándékát…

Ennyi tanulság nem lenne elég ? Bár szerintem van egy nyitott kérdés a filmben, amikor a film végén a rendõr rávilágít a zseblámpával a már „zombi ?” Baby Dollra, és megkérdezi tõle, hogy kisasszony, jól van-e ? Ez egy utalás akart lenni, hogy talán túlélhette valahogy normálisként a lobotómiát ? Vagy ez csak nekem tûnt így ?
A film megnézése elõtt hiába hallgattam bele zenéjébe a youtoube-n, valahogy nem fogott meg annyira, de a film megnézése kellett ahhoz, hogy értékelni tudjam. Szerintem szupi, különösen ez a szám szép és fájdalmas, amikor a húgi feláldozza magát a robotos vonat jelenetben:

http://www.youtube.com/watch?v=cJUwix0juKE&feature=related

Na jó, azt elismerem, hogy elég kiábrándító, amilyen nyomi kis hangon beszélnek a csajszik az akciók közben, vagy hogy Sweet Pea egy nagyon szupi kétkezes lovagi karddal a hátán mászkál és azt egyszer sem húzza ki, de pl. az olyan kis nüanszok, mint a ninja démon orr-csõre, nekem nagyon bejött... (Ha már itt tartunk, egy ninja démon miért ne lõhetne egy géppuskával, ha már álomról van szó, ahol a valóságelemek mindig összekeverten jelennek meg ? Akinek ez nem tetszik, ne nézzen ilyen jellegû filmeket....)

Elsõ körre talán ennyit, nálam kb. egy jó erõs 8-9 körüli a film, és nagy kár lett volna a moziban kihagyni a látvány és a zene összhatása miatt (is).
9/10
srph25 2011 ápr. 17. - 14:41:45 9/10
(158/400)
Ketten sikerült összeraknunk, hogy mi is történik a filmben.:)

SPOILER !!! SPOILER !!! SPOILER
A film elején fõhõsünk tölténye lepattan és a kishugát találja el. Ennek, és anyja halálának következtében megõrül, ezért elmegyógyintézetbe zárják. A fater az örökségért cserébe az ápolótól megrendeli a lobotómiát, amit 1 hét ott tartózkodás után végre is hajtanak. Látjuk, hogy közeledik a homlok felé a tû, aztán hirtelen átvált a kép Sweet Pea-re, akit teljesen hasonló helyzetben látunk a színpadon. Itt már lehet sejteni, hogy innentõl az egész csak nagy egy álom, amiben Sweet Pea tulajdonképpen Baby Doll alteregója. Mikor be akarják mutatni neki Baby Doll-t, azt mondja "ne fáradj", és elsorolja, Baby miként került oda, tehát nagyon is jól tudja, hogy ki õ. Továbbá mindketten elveszítik a testvérüket, és végül csak õk ketten "maradnak életben".
A végkifejletben kiderül, hogy az ötödik dolog, ami szükséges a szökéshez, Baby Doll saját fizikai énje, aki örökre ott ragad az elmegyógyintézetben, cserébe viszont a lobotómiával a belsõ énje (Sweet Pea) elnyeri szabadságát: látjuk, hogy megszökik, aztán buszra száll, ahol a korábbi álmokból a fiú és a buszvezetõ is szerepelnek - ez bizonyítja, hogy ez is csak egy álom, tehát a kijutás valójában nem történt meg.
A záró képsorban a busz már halad az országúton, és az út mentén egy reklámtáblát meg egy madárijesztõt lehet látni. A tábla felirata "Paradise Diner", ami mutatja, hogy ezzel Sweet Pea/Baby Doll eljutott a Paradicsomba, hiszen így már együtt tud élni a fájdalmaival. A madárijesztõ pedig egyértelmû utalás az Alice Csodaországbanra, hiszen az egész film tulajdonképpen annak egy újragondolása.

Végezetül Zack Snyder rendezõ nyilatkozta, hogy a film megoldását Baby Doll kardja szolgáltatja: a Sweet Pea magyar jelentése a "szagos bükköny" nevû futónövény, és nem meglepõ módon Baby Doll kardjának mintázata egy felfuttatott szagos bükkönyt ábrázol, ami mindenféle filmben látott motívumra van rácsavarodva. Egy képet csatoltam is róla.

UI: a film végén a doktornõ mondja, hogy Baby segített megszökni egy lánynak, nos, õt nem ismertük meg, hiszen az 1 hét ott tartózkodást nem láttuk - csak az érkezést, és a lobotómiát, illetve az annak következtében fellépett víziókat.

SPOILER VÉGE

Azt kell mondjam, Snyder nagyon megcsinálta. 9/10
rockerjutka 2011 ápr. 16. - 17:47:13
(157/400)
mindenki elhallgatott
ez nem semmi
rockerjutka 2011 ápr. 12. - 21:59:37
(156/400)
de mindenképp szívtak a forgatókönyv írás közben :D
Muya 2011 ápr. 12. - 20:01:52
(155/400)
nekem is sokszor a Kill Bill jutott eszembe...
egyébkét túl sok ez a film...
a zene viszont kiváló!
feltettem magamban sokszor a kérdést: az alkotók tán drogoznak???
rockerjutka 2011 ápr. 12. - 17:16:53 Előzmény Viktor6665
(154/400)
Sweat Pea-t nem kapták el a rendõrök, sikerült neki megszöknie
tanhu 2011 ápr. 12. - 00:32:24
(153/400)
Már engedelmet de annyi köze volt a Kill Billhez-ami egyébként minden idõk egyik legjobb filmje,az a jó benne, hogy tisztelgés és fricska is a csambarák és a spagetti westernek elõtt-mint lónak a hátúszáshoz...
5/10
Viktor6665 2011 ápr. 11. - 23:58:15 5/10
(152/400)
Se füle se farka, jóindulatból adtam neki egy 5-öst, de kár volt ezért moziba mennem...
A mellékszálakon többek között megküzd egy darab karddal és egy kifogyhatatlan lõszerû pisztollyal 3db óriás ninjával, egyikõjüknek gépfegyvere van aztán harcol gõzzel újjáélesztett zombi nácikkal, orkokkal, sárkánnyal és robotokkal.
A fõszereplõ meg 12-nek néz ki, közben 22éves:S mûszempilla, smink végig rajta volt, de nem is az a baj, hanem hogy agyhalott lett a végére, a másik csaj meg hiába szökött meg hisz pár napra rá elkapták a stricit
A cgi nagyon jó volt, a színészek már kevésbé
Tereus 2011 ápr. 11. - 01:09:49 Előzmény tanhu
(151/400)
Tényleg jó a kritika - ami manapság kincs, sajnos a legtöbb kritika amit olvasok kiakasztó, a legtöbbször azt érzi az ember, hogy aki írta, nem is látta a filmet, vagy utal egy elõbbi részre, amit biztos nem látott, vagy hasonló, esetleg csak szavakkal zsonglõrködik, bizonyítva, hogy milyen király író... A lényeg ez az írás tényleg jó, valami hasonló alakult ki bennem is.
Nem túl sokat vártam a filmtõl de amilyen lett annál azért kicsit többet. A látvány az rendben van, korrekt. Fõleg az elején a zenei aláfestéssel klip-szerû felvezetés nagyon ott van. A zene-látvány késõbb is nagyon passzol.
Nagyon jól mutatnak a csatajelenetek viszont engem iszonyat zavart, hogy a történetre semmilyen hatással sem voltak. Nagyon jó példája ez annak, hogy a legbugyutább akciófilmbe is kell valami sztori, ugyanis sztori nélkül nincs tétje a csatának, nincs kinek drukkolni, mindegy mi lesz. Lehet bármilyen látványos, meg minden: kevés. Így egyszerûen nem lehet élvezni õket, az ember azt várja, hogy legyen már vége, és folytatódjon a sztori. Ugyanaz a fieling mint a musicalekben - aki azt a mûfajt kedveli, annak lehet ez a film is bejön. Számomra illúzióromboló, ha abbahagyják a történetet tánccal (fõleg ha ez nem normál elõadás, hanem csak úgy spontán mindenki az utcán nyomja), és sajnos itt a csaták ugyanezt játszották (még ha a valóban megtörtént események egyfajta nagyon durván kiszínezett változatai is voltak). Az alapsztori nekem bejött, a csaták is, de mintha teljesen két külön film elemei lennének, aminek nem sok köze van egymáshoz. Külön-külön jól megállnák a helyüket. Tényleg.
Persze az azért jó a végén, amit az elõbbi kritikában valamennyire negatívumként írtak, hogy megvan az éles ellentét az álmok és a valóság között. A vége pont ezért tetszett. Sokan élnek a fiatalok közül is manapság álomvilágban (vagy legalább szeretnének élni). Lehet mindig is így volt, lehet a számítógépes játékok által kialakult dolog ez - az álomban (álmodozásra gondolok, nem alvás közbeni álmodásra) bármi elérhetõ, legyõzhetetlenek vagyunk, a valóság már közel sem ilyen. Van pár ismerõsöm aki ugyanezt éli át (valamennyire nyilván mindenki, itt most az extrémebb esetekre gondolok). Ilyen szinten korrekt a film - mintha csak az õ gondolkodásukat, és mellette a való életüket látnám. És a vége sem a szokásos kiszámítható kategória.
Ahogy a cikkben is volt, nem kellett volna sok, hogy tényleg nagyot üssön, tényleg összeálljon egybe az egész, sajnálom, hogy ez a szükséges plussz nincs meg a filmben...
tanhu 2011 ápr. 10. - 20:30:26
(150/400)
Szerencsére akadnak akik látnak nemcsak néznek.És k*rvárva kibeb*szottul elsikkad emellett a trágárság, mert ez csak egy parányi kis légypiszok a valóság egyébként gyönyörû szeletén,ami remélhetõleg szép is marad.
A kritikát érdemes elolvasni súlyos szavak,értõ és érzõ szívvel írottak.Megjegyzem most találtam azonban az írójával teljes mértékben egyetértek.
http://cspv.hu/11/03/sucker_punch/
Banaur 2011 ápr. 10. - 19:00:15
(149/400)
Gondoltam mielõtt elmegyek megnézni ezt a filmet,elolvasom a tõlem többet tudók véleményét,vagyis azokét akik már látták.De ehelyett néhány magát filmkritikusnak képzelõ egyén személyes vitáját szemezgethetem,pedig ez nagyon nem érdekel! Amennyiben lehet,menjetek filmes fórumokra és ott vitázzatok! Ez itt a vélemény helye.Jó volt,miért,nem volt jó,miért és ennyi! K....a nem Ti érdekeltek a baromságaitokkal! (Természetesen kinek nem inge nem veszi magára)
tanhu 2011 ápr. 10. - 17:45:35
(148/400)
...
10/10
offtopic
Blaine 2011 ápr. 10. - 16:51:03 10/10
(147/400)
Mostmár teljesen világos számomra, hogy nem lehet Önnel semmilyen kulturált üzenetváltást folytatni. A másik véleményét jobb esetben teljességgel semmibe veszi, egyébként csak marhaság lehet amit írhat az ember. Roncsoló, tudatromboló hatásról ír, mintha ez lenne a világ, hacsak nem a világegyetem legkárosabb filmje ami valaha készült. Soha, ismétlem soha senki nem mondta, hogy dicsérnie kellene ezt vagy bármely más filmet, ha Önnek más a véleménye. De az ahogy megnyilvánul az szimplán "egyedi" stílusban lefolytatott öklendezés. Ilyen egyszerû. Ami az utolsó mondatát illeti, igen, festeni festékkel érdemes, csak akkor nem értem Ön miért maszatolja össze magát a mocsokkal?
tanhu 2011 ápr. 10. - 16:22:31
(146/400)
A semmibe nem kell semmit belelátni, csak azt ami...
AZ Alice pedig nem handabanda, ahogy a "véleményed" és a hasonló szinten leledzõ rémálomháború,bántó akciÓSDIs egy pornót is pírba borító sziporkázóan harsány hülyítõ üressége.Azt gondoltok amit akartok,hogy nektek nem jött át a dolog roncsoló hatása, az nem engem minõsít,ám ettõl még riasztó és elborzasztó.A szart nem fogom dicshimnuszokkal illetni, mert csak annyit érdemel,hogy irtsa az ember ahol éri, akár a kártevõket...Ürülékkel is lehet festeni,de minek ha az alkotáshoz van tisztességes festék is...
10/10
twillight 2011 ápr. 10. - 14:51:41 10/10
(145/400)
Az Alice-könyvek SEMMIVEL nem operálnak. Összefüggéstelen drogos handabanda az egész - ellentétben ezzel a filmmel.
10/10
Blaine 2011 ápr. 10. - 14:37:48 10/10
(144/400)
Részemrõl én is befejeztnek tekintek minden diskurzust, mivel a hozzászólásomba olyan dolgokat is belelát amik nincsnek ott. Ez nem személyeskedésrõl vagy sárdobálásról szólt, hanem kifogásolni merészeltem azt a "stílust", amivel hozzászólt a filmhez. Ha a véleményemet alpárinak találta, akkor az ön készülékében lehet a hiba. A filmre visszatérve én sosem állítottam, hogy akinek nem tetszett, annak nincs fantáziája. Ezt a filmet amúgy sem a Mátrix-al ,sem pedig az Eredet-tel nem hasonlítanám össze, mivel azok teljesen eltérõek több különbözõ szempontból is. Megjegyzem, utóbbi kettõt én is nagyon szeretem.
tanhu 2011 ápr. 10. - 14:16:04
(143/400)
Számomra pedig az a szánalmas,hogy egyes emberek csak egyetértve birkaként bólogatva alpári,közönséges,nem higgadt,és szánalmas jelzõkkel képesek kifejezni amit gondolnak, már ha õk gondolják, és nem az akolszellem örvénye ragadtatja õket ilyen "tartalmas" érvmentes patetikusan papagájos riposztra...
Közlöm nem kívánok kicsinyes igen méltatlan személyeskedõ, sárdobálásban részt venni,ennyit errõl.
tanhu 2011 ápr. 10. - 14:07:54
(142/400)
Az Alice csodaországban illetve tükörországban valóban egy drogos géniusz által teremtett mese,hozzáteszem akkor mikor írta a szerzõ akkor a tudattágító szerek egy része gyógyszer volt -ám van története, logikai és matematikai összefüggései,és õsmesékbõl ismert õsképi rendszerrel operál, és így mint ilyen nem kíván át"szab"ni senkit sem, a felvetett kérdései pl. az idõparadoxonról roppant szórakoztatóak, és elgondolkodtatóak.Persze látni kék nem csak lesni...
tanhu 2011 ápr. 10. - 13:52:43
(141/400)
Az érvelésed súlytalan és túlzó, mint a szélben elszállt szellentés, szagos de sebesen elillan.A fröcsögésed értelmetlen,mint a logikai zavar,amivel ajnározod ezt,de lelked rajta, szíved joga.A szopató ütésben,=kakszakö pancs senki nem az álom összefüggéseit,vagy éppen kevertségét kifogásolta.hanem az ostoba zagyva történetet, ilyen óriási összegekért.Gondolom és joggal vélem,hogy azok elõtt akiknek ez elõtt a minõsíthetetlen moslék elõtt bezárt a befogadóképesség tisztánlátó érzékelõrendszere, az nem azért történt,mert fantáziátlanok lennének sõt, nem hinném, hogy akik éles kritikával és joggal dorongolták a földbe min.tengerszint alá 100000000000044410 km. ugyanezek a személyek ne csillogószemmel, nyitott szívvel és elmével fogadták volna be a Mátrixot, az Eredetet a Meztelen ebédet, a Wantedet is vagy éppen a Nappali õrséget.(bármiféle elgurult gyógyszer vagy más tudattágító szar használata, vagy hirtelen elvonása miatt; megjegyzem, gyermekkorom óta egyetlen szem pirulát sem vettem be elvbõl)Szavaim korántsem voltak annyira közönségesek,sõt,mint ez az hulladék, amit egyesek filmnek vélnek, akiket ezzel tudtukon kívül valóban pofátlanul megerõszakolták,legalábbis megkísérelték,megerõszakolni... A nézõt,beültették a székbe le is szíjazták,és letoltak a szellemi csatornáján egy olyan rudit,amit ha befogad csak ilyenekkel fogják hülyíteni és szopatni,hasonlóan a rajzfilmcsatornák szennyéhez.Ebben az igen látványos semmiben éppen ez a gusztustalanul riasztó,és igen aljas bûn, amihez képest a manna a lelobotomizált tömegnek beszólás, ami mellesleg a szöget találón találta fejen, csak egy ártatlan képecske pusztán a hátborzongató valósághoz képest,ami a mérhetetlen emberi értékek,és erõk durva és szándékolt összemosásával nyer üzemanyagot magának a jövõ kirablott agyú és szívû rabszolgáinak vérébõl és verejtékébõl.Welkam tu dö ríjöl wööd...