Téma: Anamnesis

3/10
zaxam 2012 nov. 17. - 20:19:21 3/10 Előzmény kardor
(4/4)
Mi is nagyot csalódtunk a Katona elõadásán, de nem ez volt az elsõ eset... Ritkán látni itt maradandó alkotást.
Elképesztõen nem gondoltak semmit errõl a témáról!
A darab jobbik része egyértelmûen a "vetített" volt, azon belül is a mentõs srác sztorijai és elõadásmódja emelkedett ki. Székely Esztert (tanárunkat), meg a többi orvost, bioetikust becsülöm, de egyáltalán nem volt érdekfeszítõ. Legfõképp a feltett kérdések miatt lehetett így.
(A patológussrác viszont mindent vitt! Zavarban volt, és marhaságokat mondott, de ezt úgy láttam, hogy csak mi éreztük: majd' megszakadtunk a nevetéstõl...)

A darabról: a Katona (már-már szokásosan) semmitmondó, felszínes, ámde provokatívnak ható dolgokat adott elõ. A darab eleje jól sikerült, sok poén "állt", és a profizmus is meglátszik a társulaton: nagyon jól használják (ki) a színpadot, a mozgások, és az egész rendezés itt még kifejezetten jó volt! De aztán ellaposodott, és kiderült, semmit sem sikerült megtudniuk és nekünk átadniuk a témáról.
Kezdve azzal, ahogy a politikáról, a szélsõjobbról gondolkodnak: sztereotípiákra épített vontatott jelenetben értekeztek a politikai állapotokról, és legfõképp annak kultúrához való viszonyáról (hú, micsoda aktualitás, ki is használták "ezerrel", de bár, ne tették volna!), és a Jobbik protest szavazóját is felvázolták egy röpke szerep erejéig. Ez azonban nagyon hasonlatos volt a Cigányok-ban is látható szélsõjobboshoz: elfojtott agressziótól fuldoklik, kiabál, zs'dózik, és irdatlanul hülye.
Hát, ha tényleg csak ennyit képes kipréselni magából az "ország legjobb színháza"... Csoda, ha ott tartunk, ahol?

Az egészségügyrõl: az ágazatban dolgozók nem tisztelnek sem istent, sem embert; a hozzátartozókat és a betegeket is szarba veszik; embertelenek, pénz- és szexéhesek, együttérzésrõl képtelenek tanúbizonyságot tenni. Ez persze igaz lehet, de ha egyéb már nem jut eszembe, akkor nem lenne pofám darabot rendezni!
Kritizálni lehet, sõt kell is (félreértés ne essék), de ez az amorf semmitmondás, ami a végére egy zenés jelenetben kenõdik végképp szét térben és idõben... na nem ezt várja az ember.

A Katona régi jó hírébõl él, a nem lankadó érdeklõdés pedig a darabjai iránt a belvárosi sznob közönségnek tudható be! Nem akarok kritizálni senkit, de nem tudom megállni, annyira megdöbbentem: láthatólag körülöttem mindenki jól szórakozott. Vajon õk mit láttak, ami nekem elkerülte a figyelmemet?
A körülöttünk ülõ nálam pár évvel talán fiatalabb nézõk viselkedésérõl inkább már nem is beszélek. Elképesztõ volt!

Sajnos ezért a pénzért már nem vállalhatom többet a kockázatot, hogy ekkorát csalódjak! Sok kisebb színház és társulat sokkal jobban megérdemli a figyelmet. Már, ameddig még fenn tudna maradni a támogatás megvonása után...
A Katona pedig nélkülem sem fog nézõhiányban szenvedni!

3/10
1/10
kardor 2012 máj. 20. - 14:51:59 1/10
(3/4)
Nagy csalódás volt az elõadás. Ahogy az ismertetõben szerepel egy "humoros, tragikus, tragikomikus, felemelõ, elgondolkoztató, kétségbeejtõ, hihetõ, hihetetlen" darabot szerettem volna látni, ami az egészségügyben dolgozók és betegek történeteibõl születik meg.
Azon kívül, hogy a vetítõn az egészségügyi dolgozók valóban meséltek elgondolkodtató dolgokat, mi volt ez az elõadás? A színpadon megjelenítettek akár egy beküldött történetet is? Egy két triviális dolog ki volt figurázva, ami az egészségügyben zajlik nap mit nap, annál mélyebbre nem nyúltak a készítõk.
daka25 2012 máj. 10. - 15:07:58
(2/4)
Elgondolkodtató, vicces, szomorú, kritikus. Sok jó zene van benne sok jó színésszel.
Nagyon gyorsan elrepült, még néztem volna és nevettem volna sokat.
10/10
rumci 2012 ápr. 26. - 22:45:44 10/10
(1/4)
Híjjjj de remek volt! Ilyen elõadást még, sokat!