Garfi 2013 nov. 23. - 11:55:08
(60/60)
Önmagában nem rossz a film. Amikor kapcsolgattam a TV-t és ideértem, egybõl Anne Shirley jutott eszembe. Aztán meghallottam a nevet :) Kicsit furcsa nem az eredeti szereplõkkel látni egy Anne Shirley filmet. Elõször azt hittem csak egy feldolgozás...amiket mellesleg nem szeretek..jobb az eredeti mindig. De aztán furcsa volt, mert nem emlékeztem ilyen történetre....aztán láttam, hogy egy "új kezdet"-rõl van szó.
Nem értem a háborgókat. Maga a film nem rossz, csak azoknak nem elég jó, akik látták az eredeti sorozatot. Fiatal korom alapfilmje a Váratlan utazással együtt. Természetesen lehetett volna egy hasonló karakter, hasonló idõben....szerintem is kicsit benne volt, hogy kihasználják Anne Shirley "hírnevét" és ismerõs, meghitt hangulatot akartak teremteni azzal, hogy jól ismert és kedvelt szereplõt használnak. Vagy úgy érezték, ez kimaradt.
Amit a legjobban hiányolok én is, hogy nem Megan Follows az idõsebb Anne. Ezt nem lett volna nehéz megoldani és sokkal jobban összekapcsolta volna a kettõt. De ha elvonatkoztatunk és csak a filmet nézzük, szerintem elég jó ahhoz, hogy az ember kicsit "újraélje" a régi hangulatot.
Amúgy tényleg nem nézne meg senki egy új Columbo-t, ahogyan Kojak sem ér semmit Telly Savalas nélkül és így tovább. De egy visszaemlékezésnél kicsit elfogadhatóbb a személycsere, hiszen kicsi korban szinte évente képesek megváltozni a gyerekek...amúgy a kislány jól játszik. Összességében picit furcsa érzés nézni, de nem mondanám silánynak.
kornyezet 2012 dec. 10. - 06:28:04
(59/60)
Megértem, hogy Barbara Hershey és Megan Follows közti különbség 20 év és 2008-ban Barbara H. éppen 60 éves volt, de nekem is eléggé idegen volt a film az igazi Anne Shirley nélkül.
ceia 2012 dec. 09. - 16:15:30
(58/60)
Azt csinál Sullivan amit akar, de ez a lány még csak nem is hasonlít a közkedvelt sorozat Annejéhez, így én sem látom értelmét. Legalábbis engem zavar, hogy valaki egyszer így néz ki, aztán egy másik filmben meg úgy. Biztos vannak, akiknek csak a történet számít, és ha Anne éppen fekete lenne, az sem zavarná. engem meg az is, ha csak másik színész. Tudná valaki a Columbot nézni, ha a hadnagyot más játszaná??
panpetra 2011 júl. 06. - 21:47:56 Előzmény moni06
(57/60)
Hát nekem nem tetszett egy kissé fura volt azután hogy elolvastam a könyveket és más a történet.
Az Anne könyveket mindenkinek szeretetel ajánlom kár kihagyni nagyszerûek a Váratlan utazással és az Emilyvel együtt.
moni06 2011 márc. 08. - 20:54:35 Előzmény kozakzs
(56/60)
Elnézést, valószinûleg rosszul fogalmaztam, megkövetem magam! Csupán annyit akartam írni, hogy az utolsó 2 részt nem nagyon értem, hogy miért olyan cimmel "adták" el, mintha valami köze lenne az "eredetihez", mikor nem is...esküszöm, senkit sem akartam megbántani!!!:(( Meu culpa!!!1000 Bocsánat, ha mesértettem bárkit is!!!
kozakzs 2011 márc. 08. - 13:42:11
(55/60)
"megértem, hogy egy rendezõ a saját "látásmódjában" készít el egy adaptációt, de ebben az esetben, csak mint forrást jelõlje meg a könyvet"
"pláne, ha az elkészült filmnek (alkotásnak) szinte semmi köze az eredeti mûhöz"

Némi ellentmondást vélek felfedezni a hozzászólásodban. Ha semmi köze az elkészült mûnek az eredeti könyvhöz (márpedig errõl van szó az Anne 4. esetében), akkor miért kellene megjelölni a könyvet, mint forrást? Az Anne 3-4. NEM LMM Anne-könyveinek "saját adaptációja", hanem LMM Anne Shirley karakterének saját értelmezése. Ugyebár ez nem ugyanazt jelenti.
kozakzs 2011 márc. 08. - 13:38:50
(54/60)
Igen, valóban én írtam. Ez nem titok. ;)
moni06 2011 márc. 08. - 10:05:00
(53/60)
Elolvastam a cikket, de nem mindenben értek vele egyet...megértem, hogy egy rendezõ a saját "látásmódjában" készít el egy adaptációt, de ebben az esetben, csak mint forrást jelõlje meg a könyvet, mert más esetben ez félreértésekre adhat okot és sok olvasót csalódás érhet...pláne, ha az elkészült filmnek (alkotásnak) szinte semmi köze az eredeti mûhöz. Természetesen, bárki készíthet ilyen filmet (szíve joga), de adjuk meg az alkotónak a kellõ tiszteletet az alkotása iránt...ez persze csak az én váleményem!:))))
kozakzs 2011 márc. 07. - 01:25:20
(52/60)
Egy cikk a témában itt található:
http://avonlea.hu/velemeny/anne-shirley-vilaga
Ezüstliliom 2011 márc. 02. - 22:36:50 Előzmény kozakzs
(51/60)
"Kedves ssophie!

"Én csak azt nem értem, hogy Sullivan, aki megcsinálta a Váratlan utazást, az eredeti Anne-t mi a jó francnak csinálta ezeket a silány folytatásokat, se a hangulata, se az eredeti könyv története nincs benne. "

Már miért ne csinálhatna egy filmet Anne Shirley Zöld Oromba érkezése elöttrõl? Szíve joga... szabad világban élünk. ;)"

Igen, csinálhat, csak épp nem érdemes. Mármint ilyen gyengét nem érdemes. Magát járatja le vele, fõleg azok után, hogy olyan csodásak voltak az elõzõ filmek.

Miért húzzuk le? Mert elõzõleg megtapasztaltunk tõle egy színvonalat, tehát tudjuk, hogy képes jobbra is. Úgy érzem, mintha ezt kicsit összecsapták volna. Kár érte.
kozakzs 2011 márc. 02. - 18:49:59
(50/60)
Nem egészen értem azt, hogy miért kell valakit lehúzni azért, mert olyat csinált, ami nem tetszik. A film sokaknak nem jött be, OK. Nekem személy szerint tetszik, de vannak hibái, ez tény, sok helyen zavaros, ez is tény. A szinkron is messze van a korábbi részek színvinalától, ez is tény. De miért kell ezért lehúzni valakit? Joga van olyan filmet csinálni, amilyet akar, joga van az õ értelmezésében tálalni Anne Shirley életét Zöld Oromba érkezése elõtt. Õ ilyennek gondolta Anne útját Zöld Oromig. Ez van...
kozakzs 2011 márc. 02. - 18:46:59
(49/60)
"Amellett, hogy nagyrészt egyetértek, azért azt el kell ismerni, hogy a Váratlan utazás sikeres volt, pedig az is Sullivan mûve és azt is úgy gyurmázgatták össze pár L.M.M. könyvbõl és sok dolgot meg is változtattak."

Az alapokat vették Montgomerytõl (karaktereket és történeteket is), de Sullivan egy saját világot alakított ki új, saját karakterekkel, ráadásul még másik idõbe is tette a szereplõket.
kozakzs 2011 márc. 02. - 18:44:58 Előzmény katy27
(48/60)
Kedves katy27!

"Én totál kiakadtam, nem is értem, ha vannak Lucy Maud Montgomerynek örökösei (márpedig gondolom vannak), hogy engedhették ezt???"

Nem kellett engedélyt kérnie, Anne Shirley neve nincs levédve, olyan filmet csinál róla, amilyet akar. ;) Mellesleg LMM örökösei voltak azok, akik megfizettek egy írót azért, hogy a 100. évfordulóra megírja az Anne-könyvek elõzményeit. Nem olvastam a könyvet, de az sem LMM alkotása ugye...
kozakzs 2011 márc. 02. - 18:43:20 Előzmény ssophie
(47/60)
Kedves ssophie!

"Én csak azt nem értem, hogy Sullivan, aki megcsinálta a Váratlan utazást, az eredeti Anne-t mi a jó francnak csinálta ezeket a silány folytatásokat, se a hangulata, se az eredeti könyv története nincs benne. "

Már miért ne csinálhatna egy filmet Anne Shirley Zöld Oromba érkezése elöttrõl? Szíve joga... szabad világban élünk. ;)

"Spoiler: Mellesleg a könyv szerint a gyerekük hal meg az I. világháborúban"

Az Anne 3. és Anne 4. filmek NEM LMM könyvei alapján készültek, hanem Sullivan saját alkotásai. Miért kellene tehát Montgomery történetéhez ragaszkodnia...?
evacili 2011 márc. 01. - 13:40:16 Előzmény borzi84
(46/60)
Teljesen igazad van, megdöbbentõ és zagyva volt számomra a film. Én naív, azt hittem, hogy a könyvek alapján folytatódik Anne és gyerekei története. Nagy csalódás.
evacili 2011 márc. 01. - 13:37:25
(45/60)
Köszi! Ez valóban nagy segítség.
1/10
meche 2011 febr. 27. - 15:32:01 1/10
(44/60)
ez a film valami szörnyûséges...
elfe 2011 febr. 27. - 15:06:24
(43/60)
Köszi az infót! Sejtettem, hogy valami hasonló lehet. Bár azt azért nem gondoltam volna, hogy ilyen sok mindent hozzátettek az írónõ eredeti sztorijához a siker kedvéért.
A Megan Follows-os részeket azért nagyon szerettem. Azt hiszem beszerzem az olvasnivalót :)
yess 2011 febr. 27. - 01:55:38
(42/60)
JÁJJ!

Így, ahogy írom, ékezettel és nagybetûvel!
Ez valami szörnyûség!!!!
Azt már az elõttem szólók is megírták, hogy a fordítást biztos valami kis mûkedvelõ "ismerõs"-ke készíthette úgy, hogy fogalma sem volt az elõzményekrõl.
Ezen túllépve én most a filmet kritizálom.

Hol vannak a gyönyörû színek, fények árnyalatok? Hol a hangulat, az érzés, mely megragadott minket a kezdeti részekben? Hol vannak azok a néha kicsit komikus monológok, melyek Anne jellemzõi voltak?

Képi világa borzalmas!
Olyan hangulatú, mintha Twist Oliver világát mutatná be valami korabeli mûvészfilmmel vegyítve. Se eleje, se vége és közepe sincs! Csak úgy lóg valahogy a levegõben.

Szegény kislányt sajnálom, mert lehetetlen az a feladat, ami elé állították. Próbálkozik ugyan, de sajnos ahhoz nem elég idõs, hogy el tudja megfelelõen játszani a szerepet. Kevés a mimika, az indulat, a "természetesség" a játékában.

A történet zavaros (mármint nem a nézõ számára, hanem maga a story), a film készítõje sem igazán tudta, mit is akar valójában.

Hány éves is Anne? Nem tudható. Mennyi idõt is tölt a szegényházban? Ha levágták a haját, akkor a következõ jelenetekben miért van mégis befonva? Ha hosszabb ideig tartózkodik valahol, miért van az, hogy még mindig 10 év körülinek látjuk? Vagy akkor mikor is kerül Avonlea-be?
Az apja most akkor meghalt vagy nem?
Ezt a "tésztát" már nem kellett volna tovább nyújtani!

Szigorúan csak az elsõ 4 rész!!!!
A többi csak silány kísérlet!
1/10
offtopic
borzi84 2011 febr. 26. - 16:42:18 1/10
(41/60)
Minden szavaddal egyetértek! Nagyon szerettem Lucy Maud Montgomery Anne - rõl szóló sorozatát, ronggyá olvastam minden kötetet.
A Váratlan utazás, és az Anne - filmek elsõ négy része is régi kedvenceim. Az 5-6. rész már semmit nem ad vissza a könyvek hangulatából, nem értem, mi szükség volt rájuk. Ha mindenáron folytatni akarták, inkább a további Anne-könyvek alapján tették volna, elmesélve Anne gyermekeinek történetét.
Ez a film pedig...Önmagában nem lenne vele semmi gond, az viszont roppant bosszantó, hogy Anne-filmként akarják lenyomni a gyanútlan nézõ torkán.
Gilbert 2. világháborúban bekövetkezett halála nonszensz, figyelembe véve azt, hogy Lucy Maud Montgomery 1942-ben halt meg => 1945-ben kezdõdõ történetet nem is írhatott... :-(
Én is csak azt tudom javasolni, hogy aki az igazi folytatásra kíváncsi, olvassa el a könyveket!