Téma: Anora

9/10
Ahoj poplacsek márc. 29. 16:25:30 9/10 Előzmény gmanarts
(65/85)
Te egy teljesen másik, nálam valószínűleg legalább kettővel fiatalabb generáció (én x vagyok) szemszögéből láttad, és nagyon érdekesnek találtam, hogy neked hogyan jött le a történet. Az jó, hogy te is a filmet nézted és nem hallucináltál fojtogatást például. A megfejtésed a te nézőpontodból abszolút érvényes. Köszönöm, hogy összefoglaltad, a végén elhelyezett kioktatást se veszem a szívemre, a te korodban én is odavágtam.
4/10
öregvidra márc. 29. 15:53:29 4/10 Előzmény Ahoj poplacsek
(64/85)
... unalmas... szánalmas...négyest ér, de igazából egyest kellene adnom neki, hiszen egyes poplacsekek is azt csinálják...
gmanarts márc. 29. 09:45:55 Előzmény Ahoj poplacsek
(63/85)
Amiben a film a leginkább a lényegre tör, az osztályok közti súrlódások érzékeltetése mellett, az a nemzedéki szakadék ügye. Akár Rómeó és Júlia esetében, ahol a kapcsolatra a család, vagy a külvilág települ rá, itt is a bármiféle intrikát mellőző idilli együttlétre önkényesen merőlegest állítanak a felmenők. A problémamegoldó Toros, közkeletűbb nevén az “örmény fasz”, aki fürdőzik a büszkeségben, mert tizenhat éves kora óta húzza az igát, ahogy beolvas a semmirekellő ifjúságnak az végülis nem több egy szánalomtengernél. Nemcsak mert rinyál a neki járó tisztelet elmaradása miatt, de eleve egy két lábon járó nyomorúság is, ahogy a magasztos szertartást kénytelen elhagyni a túlbulizó gyerek miatt - az ürge legkevésbé sem autonóm figura. Mi másért dolgozik az ember mint, hogy két lábon állva, kiegyensúlyozottan, az elfogulatlanságban és bölcsességben megfogant karizmájának köszönhetően érlelje a környezetét?
A két fiatal álma amúgy se működött volna - hirdeti ezt egyébként a történet nemezise és szolgái, az irigy kolléganőig bezárólag (ő a kezdet kezdetén megjelenő kígyó szimbóluma). Persze a gazdag csemete becsicskul a szüleinek, és meg is volt a sztorija arról, hogy miért menekült a kapcsolatba, de a talán soha vissza nem térő lehetőséget is megkapta a felnőttségre. A házassággal nyert zöld kártya a szüleiről való leválást is jelképezné. Mindenestre a miből lesz a cserebogár hozzáállás felé tanúsított teljes közöny az idősebbek részéről a fiatalok nyikhaj mivoltát egy olyan, jogos lázadássá alakítja, amely lényegében azon eszményi munkavégzés, mely során az ember saját önazonosságára igyekszik szert tenni. A generációk közti antagonizmus tapintható.
Mondom mindezt a még kevesebb ítélkezés és több figyelem jegyében.
9/10
Ahoj poplacsek márc. 27. 23:16:44 9/10 Előzmény FrippRóbert
(62/85)
A Pulp Fiction kapcsán megszólítva érzem magam. Nos, érdekes gondolatokat írtál, de tartok tőle, hogy a végénél megcsalt az érzékelésed és ez téves következtetésekhez vitt el. Van az a pont, ahol a művész mondja azt, hogy nebaszki, miket látnak bele abba, amit csináltam, és jókat szórakozik a megfejtéseken, ha látná, mire jutottál, most is láthatnánk egy ilyen rendezői reakciót.

Mielőtt védekezésbe lendülsz kérlek olvasd el ezt: a fojtogatást benézted, és olyan magabiztosan beszéltél róla, hogy utána is néztem, hogy én nem vettem-e észre valamit, de nem, tessék, utánaolvastam a kedvedért, csekkold le te is ezen a linken https://www.today.com/popculture/movies/anora-ending-explained-car-scene-ani-crying-rcna194630 . Most nem tudom újranézni, mert többtízgigás torrenteket szoktam leszedni és megnézés után törlöm ezeket. Így a fenti linkhez hasonló elemzésekből tudom rekonstruálni, hogy ott volt-e, amit esetleg nem láttam. De nem volt ott. Még egy helyen ellenőriztem, itt még világosabb, hogy mennyire más történt, mint amit te láttál: https://www.youtube.com/watch?v=15q3yBd_HRs

A filmben szerintem gyakorlatilag az történt, hogy a csaj tényleg "megszerette" a srácot, sőt, a srác is őt viszont, de ezek hamis, menekülő gyorskötődések voltak, inkább csak mindketten ezt akarták érezni. Mindkettőnek megvolt a maga sztorija, hogy ki miért menekült a kapcsolatba. Aztán jöttek a szülők, akik ezt a gyorsan épült álmot pragmatikus módon szétcseszték, mellesleg jogosan. A két fiatal meg kényszerűen kijózanodott az álmából, ami amúgy se működött volna. A srác kis hülyegyerek maradt eközben, a csaj meg fejlődött egyet. Az Igor szálat már nem bontanám ki terjedelmi okokból, pedig az is megér ugyanennyi gondolatot. Mindenesetre Anora a végére észrevette a valódi értéket, ami végig előtte volt. És aki nem, nem fojtogatta és nem, nem maradtak állatok.

Több figyelmet és kevesebb ítélkezést ajánlok.

Különben szeretek lemenni a filmeknek a mélyéig, az egy más kérdés, hogy a portos közösség nem inspirál a szófosásra, itt elég röviden szoktam véleményezni, a hosszabb gondolataimra ott a mafab. Most megszólítva kivételt tettem.
9/10
FrippRóbert márc. 27. 20:39:55 9/10
(61/85)
Alapvetően dráma, nem vígjáték. Az utolsó jelenet adja meg az egész film jelentését. Nyers film, kemény, egyedül az orosz oligarcha családhoz tartozó karakterek adnak szatirikus jelleget a filmnek. Az újságírásban manapság népszerű "szexmunkás" kifejezés erőltetett, egy sztriptíz bárban dolgozó prostituált a főhős, aki a night club "munkahelyén" kívül is vállal alkalmilag kuncsaftokat. A nyers pénzéhség vezeti alapvetően, de amikor az orosz gyerek feleségül veszi, kezd kialakulni benne valamiféle kötődés. Természetesen azon nézők. akik csak a szórakoztató filmeket élvezik, kezdik elveszíteni a fonalat, emiatt kerülhetett elő összehasonlításként a Pulp Fiction, ami viszont alapvetően vígjáték, egy sötét szatíra. Ebben a filmben a sok burleszk elem csak oldja a felsejlő üzenet drámaiságát. Bár érző, a férje iránt ragaszkodó ember kezd lenni Eni, mint ahogy az orosz figura is kvázi "szerelmes lesz" belé, az utolsó jelenetben kiderül, hogy nem tudnak kitörni az ösztönlényükből. A csaj által "erőszakolósnak" gondolt orosz gengszter szex közben tényleg elkezdi fojtogatni Enit, akinek zokogásában benne van minden tehetetlensége és egyben akaratgyengesége. Nem, nem lesz belőlük ember, állatok maradnak.
9/10
funfun márc. 24. 17:40:56 9/10
(60/85)
Nagyon jól szórakoztam annak ellenére, hogy banális történetnek indult: a prosti talán megcsinálja a szerencséjét egy gazdag, fiatal, jóképű gyerek mellett. Eleinte rengeteg szex(jelenet), de aztán kb. a film harmadánál jött egy fordulat, amitől végre beindult a cselekmény. Megjelentek az elrendező figurák, alakult a történet, sok ironikus, vicces elemmel. A végén ha nem is full happy end, de mégis egyfajta pozitív, nem giccses lezártást is sikerült összehozni, ami azért annyira nem volt váratlan, bár nem is volt talán ez a szándék, hiszen ráutaló jelek többször is adódtak a filmben. 9 pontos film részemről.
shoc márc. 23. 21:41:16
(59/85)
Én kb. másfél órát néztem. Nem volt rossz. De az Oscar erős túlzás szerintem. “Európai film” hangulata van, jó értelemben. De láttam már sokkal sokkal jobb “Európai filmet”. Nekem az orosz kopasz srác castingja tetszett. Ha az orosz kopasz srác kapja az Oscart azt valamennyire megértettem volna.
Bodellger márc. 17. 15:48:53 Előzmény tirszin
(58/85)
Nekem a Ponyvaregeny az egyik kedvenc filmem, ezt az Anorat meg ruhellem, mint a szart. Nyomaba nem er semmilyen szinten se, hiaba a dijeso. Persze ez csak az velemenyem.
9/10
Ahoj poplacsek márc. 16. 17:12:34 9/10 Előzmény tirszin
(57/85)
ugye hogy ugye?

többször újranézős lesz, készer láttam, de a harmadik is be fog ütni, már tudom
9/10
tirszin márc. 16. 16:36:40 9/10
(56/85)
Egy biztos, alkotói számára nem volt ismeretlen a Pulp fiction. :)
5/10
hmarta99 márc. 16. 13:44:20 5/10
(55/85)
Nem rossz film, de azért elég messze van az oscartól. Kb azért nyert, mert tele van meztelen csöcsökkel meg szexszel. Ennyi.
8/10
Adriamus márc. 13. 21:53:40 8/10
(54/85)
Én jókat nevetgéltem rajta, de semmi több. A vágások és a rendezés valóban jó :) a történet klisès, ahogy a szereplők is, azonban ez nem zavaró.
Bár figyelni kell a szimbólumokra.
9/10
offtopic
Ahoj poplacsek márc. 13. 08:16:11 9/10 Előzmény The Cortez
(53/85)
konkrétan nem írtad, csak ez volt a benyomásom, de akkor biztos tévesen
5/10
The Cortez márc. 12. 22:12:25 5/10 Előzmény Ahoj poplacsek
(52/85)
Nem feltétlen visz félre. De én nem is így értékeltem, nem is így pontoztam. Hol írtam, hogy emiatt szar film?
9/10
offtopic
Ahoj poplacsek márc. 12. 19:57:01 9/10 Előzmény The Cortez
(51/85)
Nem tudom, említették-e már, de filmet nem úgy érdemes értékelni, hogy erkölcsi ideálomtól távol eső szereplők egyenlő szar film, erkölcsileg hozzám közel álló szereplők egyenlő kiváló film. Az kicsit félrevisz a lényegtől.
5/10
The Cortez márc. 12. 18:43:17 5/10 Előzmény Ledina
(50/85)
A női főszereplő még éretlenebb. Semmi köze a kiszolgáltatottsághoz, legfeljebb a saját hülyeségének áldozata.
5/10
The Cortez márc. 12. 18:41:13 5/10 Előzmény gmanarts
(49/85)
Azért hülyeségeket ne hányjunk már össze. Aki főállásban autót szerel az sem autószerelő?
Kurva volt ez tény, emellett csak primitív és baszittul idegesítő. Semmi érdekes nem volt benne.
8/10
Ledina márc. 11. 19:21:58 8/10
(48/85)
Magával ragadó sztori, nagyon jó alakításokkal, húsbavágóan ábrázolja a kiszolgáltatottságot, amiből az érzelem lehetne megoldás, de sajnos a férfi főszereplő erre éretlen.
gmanarts márc. 10. 23:15:06 Előzmény The Cortez
(47/85)
Dehát tényleg igazságtalanul kurvázták le. Attól mert nem utasítja vissza a pénzt és a jólétet, még nem lesz prostituált, legfeljebb opportunista. (Az vesse rá az első követ…) A sráccal való összejövetele nem egy kitervelt dolog volt., főleg nem azért, hogy lehúzhassa. Persze az intimitás terén kétségtelenül súlyos elmaradásai vannak a lánynak, de nem azért mert kurva, inkább mert belül még gyerek, tehát pont hogy nem számításból hentereg. Egyszerűen csak élvezte a srác társaságát, jól érezte vele magát, valószínűleg mert rokonlelkek. Az, hogy az illető kőgazdag a kapcsolatukra nézve inkább teher, mintsem előny . Anora érdekesebb karakter annál, mint hogy pár jelzővel letudjuk.
9/10
Ahoj poplacsek márc. 10. 20:40:15 9/10
(46/85)
Most nézem újra, kicseszett jó, jobb, mint elsőre. Már szénné röhögtem magam, pedig a fele hátravan.

Tipp: úgy érdemes nézni, mint a Pulp fiction-t.