Téma: anyám!

1/10
jbljbz 2021 aug. 02. - 12:37:20 1/10
(185/205)
Jó szinészi játék,szép látványvilág,de értelmezhetetlen történet ami nem fut ki sehova.Még müvészfilmnek is gyenge lenne...
1/10
Gazdatest 2021 aug. 02. - 04:03:28 1/10
(184/205)
Öngyilkosságra készülőknek, a végső lökéshez kiváló. Mindenki másnak nem ajánlott. Amúgy minden filmes technika, eszköz és színészi játék a helyén, mondhatni bravúros. Szabad teret ad az értelmezésnek, így hát kedve szerint tekinthet rá a néző akár thrillerként netán allegórikus művészfilmként, de valójában az egész merő formalizmus, ami posztamensre emelni az őrületet, csúfságot, szörnyűséget és borzalmat. Mintha egy mesterszakács minden tudását eszközét és rafinériáját bevetve, és a legjobb alapanyagokat felhasználva készítene szánt szándékkal egy mérgező és hányás ízű fogást. Az ínyenceknek jó étvágyat.
10/10
marxengelszleninsz 2021 márc. 20. - 09:10:41 10/10
(183/205)
A film elsőre nehezen értelmezhető, ami abból ered, hogy szinte semmi fogódzót nem ad a néző számára. A történet fokozatosan halad az egyre szürreálisabb események felé, és a néző egy idő után kezd rájönni, hogy sem a cselekményt sem a szereplőket sem a környezetet nem lehet valós dimenzióban értelmezni. Ekkor indul be az elme és kezdi keresni a lehetséges megoldásokat.

Én a történet alapján leginkább a művész, mint a maga körül mindent (első sorban a hozzá legközelebb állókat) felemésztő egoista alkotó portréját láttam meg legelőször. A művész, aki az alkotás oltárán feláldozza a legértékesebbet, a szerető társat, sőt később saját gyermekét is, míg végül saját maga is felemésztődik a folyamatban. A hisztérikusan rajongó tömeg ugyanis mind többet és többet akar, amíg be nem kebelez maga körül mindent ami az alkotóhoz tartozik.
Ebbe az értelmezésbe persze egy rakás szimbólum nem illett bele ill. nem volt közvetlenül kapcsolható a történethez, de mégis valami értelmet vitt az amúgy teljesen kaotikussá váló cselekmény-folyamba. És itt válik nyilvánvalóvá annak igazsága, hogy általában egyetlen alkotásnak sem tesz jót, ha csak a szimbolika síkján értelmezhető, márpedig ennél a filmnél ez a helyzet. Ami még nagyobb baj, a rendező túlzottan igyekezett egyetlen szimbólumrendszerre felfűzni a művet, aminek ezáltal mindössze egyetlen lehetséges, érvényes értelmezését hagyta meg, noha egy mű akkor igazán jó, ha többféleképpen is értelmezhető.
A szimbolikai lánc mindenek feletti erőltetése több helyen is meglehetősen öncélúvá, néhol pedig egyenesen értelmezhetetlenné válik. Az egyik leggyengébb láncszem maga a női főszereplő, valamint a rövid életű kisded, mely utóbbit egyesek itt Krisztussal azonosítanak, de ez nyilván nem lehet, hiszen a nő nem Mária (főleg nem szűz), de a női főszereplő mint "Földanya" sem értelmezhető Bibliai vetületben, a görög mitológiát pedig teljesen értelmetlen belekeverni egy bibliai szimbólumrendszerbe. Több sebből vérzik az Ádám-Éva, Káin-Ábel értelmezés is, de felesleges lenne ezek boncolgatásába belemerülni.



Mindent összevetve, az értelmezéssel kapcsolatban azért van itt probléma nem is kevés - még a rendező részéről is. Ennek ellenére a film jó lett, és ez nem kis mértékben Lawrence, Bardem, Harris és Pfeiffer játékának köszönhető. A látvány és az atmoszféra is kifogástalan, ami nagyrészt a szinte végig közeli képekkel dolgozó kézikamerás operatőri munka eredménye; a film jórészében gyakorlatilag a női főszereplő arcát látjuk, ami kellemes időtöltés, lévén Jennifer Lawrence végig angyali szépségű teremtésként járkál fel-alá a házban.
Aki szereti a rejtélyes hangulatú, szürreális, olykor horrorisztikus elemekre épülő enigmatikus filmeket, annak valószínűleg tetszeni fog ez is.
1/10
blacksout 2021 márc. 15. - 21:34:29 1/10
(182/205)
Életem legrosszabb döntése volt ez a film. Ráadásul két embert is magammal rántottam. Szörnyű két óra, a mérhetetlen szenvedés. Nem érdekel a biblia vagy hogy művészfilm, ami szar, az szar!!!
7/10
InteriorLulu 2021 márc. 14. - 00:46:30 7/10
(181/205)
Mondanám, hogy régen rossz, ha a rendező hónapokkal a premier után maga magyarázza el, hogy az ő szándéka szerint ki és mi kicsodát és micsodát szimbolizál a filmjében, de szerintem a helyzet ennél egy fokkal rosszabb, ezzel ugyanis gyakorlatilag monopolizálja az értelmezést. Hiszen a nyilatkozatáig úgy működött a film, ahogy kellett neki: mindenki (aki hajlandó egy picit gondolkodni, elvonatkoztatni) a maga ízlése, hite, világlátása stb. alapján értelmezte ezt a teremtés gondolata köré írt sztorit...
Bardem és Lawrence egyébként igen nagyot alakítanak, mint persze általában.
Roberto DiCapribogyó 2020 júl. 19. - 03:45:00
(180/205)
Minden idők legpusztitóbb, széles körben ismert filmek listáján nálam az első helyet a Donnie Darko foglalja el, ezt ennek a filmnek azért esélytelen volt befognia. A második számomra a "mi csodánk", a Testről és lélekről és igen a harmadik helyre ezennel felkúszott ez a film.

Elolvastam, hogy a rendező mit akart kifejezni a fimmel. Maga a szándéka szép, de ezzel még a tény nem változik meg, hogy sikerült egy kvázi "nyomorpornót" forgatnia, ami egyszerűen elidegeneti a nézőt és esély sincs az üzenet befogadására.

Hogy egy pozitiv ellenpéldát mondjak, (picit) párhuzam vonható egy másik filmmel, a Depardieu féle Puszta formalitás-sal (ott is nyomasztó a hangulat-bár jóval befogadhatóbb mértékben, az is keresztény témájú, ott se lehet sokáig tudni, hogy miről is szól); na az csodálatosan és befogadhatóan adja át az üzenetét egy fantasztikus végkifejlettel, amit által visszamenőleg minden értelmet nyer... és jééé, igy is maximálisan átjön az üzenet.

u.i.: Egy tanács. Ha ismersz olyan embert, akinek tetszik ez a film: fogd meg és egy határozott mozdulattal rakd ki az életedből :-).
10/10
Billy Walsh 2020 júl. 01. - 16:59:15 10/10 Előzmény Nótárius
(179/205)
Ahogy Önből kiváltotta ezt a kommentet az Én kommentem, úgy váltotta ki belőlem az előttem leírt negatív kommentek az én kommentáromat. Ennek ellenére megfontolandó a tanácsa, még ha legalább olyan magas lóról írta is, mint Én az enyémet!
1/10
game4d@gmail.com 2020 máj. 30. - 15:33:26 1/10
(178/205)
Végig azon gondolkodtam, hogy ezek a színészek hogy mehettek bele abba, hogy bármi közük legyen ehhez a kreténséghez.. 😳 ..és miért nem passzolták le azonnal, ahogy annak idején Brad Pitt a "The Fountain"-t.
2/10
offtopic
Nótárius 2020 máj. 25. - 13:58:00 2/10 Előzmény Billy Walsh
(177/205)
Könyörögés helyett, inkább próbálja tudomásul venni azt a faék egyszerűségű tényt, hogy ehelyt teljesen értelmetlen előhozakodnia a mit sem számító véleményvezéri ambíciójával; mivel a véleménye nyilvánvalóan nem ér többet, mint bárki másé! Ráadásul, mint ez esetben is, egy rossz film tökéletesen megértve is rossz marad; ezért aztán intellektuálisan igénytelen, öncélúan hibás érvelés a megértés hiányára hivatkozva negligálni a nem tetsző véleményeket és íróikat. Mindenki olyan filmet néz meg, amilyet akar, és arról szabadon alkot saját ítéletet; nincs miért megfelelni egymás személytelen ízlés-akarnokságának. Elkerülendő tehát a könyörgést, e fórum céljának megfelelően, célszerűbb volna kizárólag a filmeket értékelnie.
5/10
idõjós1010 2020 máj. 23. - 09:36:00 5/10
(176/205)
Ha valakinek összeáll, miről is szól ez a film valójában, akkor azt kell hogy mondjam, nem egy rossz darab, sőt ! Én kb 70 percig hittem szentül, hogy minden amit láttunk addig, hamarosan értelmet nyer, de végül rá kellett jönnöm, hogy ez egy művész film, és nem igazán az a lényeg, amit képekben elénk tárnak, hanem amit ki akar ezzel fejezni a rendező. A baj az, hogy ennek ellenére is nehezemre esett egy idő után nézni a filmet, mert bántóan abszurd volt, még akkoris, ha tudtam hogy ez szándékos. Azok, akik nem szeretnek mögöttes tartalmon gondolkozni, végig se fogják nézni a filmet,mert olyan lesz mint valami agymenés. Egy káosz.
1/10
arjoci197 2020 márc. 26. - 04:27:40 1/10
(175/205)
46 éves vagyok, több ezer filmet láttam már de ez üti az összeset. Annyira rossz, hogy kínozni lehetne vele! Szeretem a hasonló filmeket de ezt nem ajánlom senkinek, ha csak nem akarja magát felidegesíteni. 1 pont is sok lenne ha értékelnem kellene!
10/10
tamast2 2020 márc. 03. - 13:44:13 10/10
(174/205)
Ilyen filmet még nemláttam. Nagyon erős hangulata van! Sokszor láttam már misztikus filmet, de eddig erre illett a legjobban ez a besorolás. Nagyon jól játszottak a színészek is és a ház is elképesztő volt. Tetszenek az Aronofsky filmek, de ebből az ütős zenét hiányoltam, így csak 10 pontot tudtam rá adni. Ennek a rendezőnek a legjobbja.
Rebbeka 2019 dec. 07. - 20:15:22 Előzmény Zolii98
(173/205)
A filmet még nem láttam, így nem tudok nyilatkozni róla, de Ed Harris harmadrangú, számomra időnként katasztrofális (finoman fogalmaztam). Tehát nem beszélhetünk többes számban nagyszerű szinészekról.
10/10
becksim 2019 szept. 22. - 19:30:39 10/10
(172/205)
Egyértelmű bibliafeldolgozás, az író a Jóisten, betoppan Ádám, bordasérülés az éjjel, másnap hipp-hopp ott van Éva. Aztán a Káin-Ábel sztori, később a csóka elkészül a szent könyvvel, kiadják, jönnek a már-már vallási fanatikus rajongók. A végén aztán megszületik a messiás, Isten az emberek közé küldi, majd hagyja, hogy megöljék. Tiszta sor.
A nagy kérdés: kicsoda a nő?
Gaia, az Anyatermészet? Szerintem egyik sem.
Szerintem a nő a fenonim isten pár, a másik fél, ami létezik, kellene hogy létezzen, de nem tudunk róla. A férfi fél annyira domináns, hogy a női fél az emberekhez el sem jut, szinte nem is érzékelik. Vagy ha igen, teljesen torz képük van róla: önző, irigy lény, akit ki tudja miért, de kivételes helyzetben van Isten oldalán. Féltékeny rá, féltékeny az emberek felé irányul önzetlenségére, szeretetére, végül fellázad, és lángba borítja a világot. Szinte tökéletes leírása ez a Sátánnak.
Mi tehát a mondanivaló? Nem látjuk isten békés, oltalmazó felét, vagy ha látjuk is, azt hisszük, maga a Sátán.
A film megmutatja, mennyire torz e a látásmód.
10/10
Billy Walsh 2019 aug. 20. - 09:29:14 10/10
(171/205)
Könyörgöm! Aki a faék egyszerűségű, könnyed szórakozást szereti, az ne nézzen Aronofsky filmeket! Vagy, ha mégsem tudja megállni, ne jöjjön ide lepontozni, csak mert nem érti!
10/10
Zolii98 2019 júl. 04. - 22:36:44 10/10
(170/205)
Az egyik kedvenc filmem! Hihetetlen atmoszféra! Nagyszerű színészek! Csak ajánlani tudom!
amadeus3 2019 máj. 10. - 07:34:22
(169/205)
ugen gyenge film.
Hamis-
1/10
Isti1991 2019 máj. 08. - 13:47:32 1/10
(168/205)
Lehet kerülgetni tudományos szemmel, ahogy látom sokan ezt teszik (mondjuk ott is, ahol a szórakoztatáson lenne a hangsúly...) de ez részemről egy rakás unalom. 20 perc és off! Inkább sötétszobába néztem a plafont míg el nem aludtam... :)
Persze tiszteletben tartom azon embereket kiknek tetszett, más ízlések, így helyes... :)
1/10
Oooo 2019 ápr. 13. - 10:41:41 1/10
(167/205)
Ez az istentelen belemagyarázások topikja.
10/10
stubyte 2019 ápr. 12. - 09:19:25 10/10
(166/205)
Szerintem ez egy olyan film, amit nem 18-as karikával, hanem legalább 28-assal kellene jelölni. Nem a horror-elemek miatt, hanem hogy esély legyen a megértésére. A teremtés, a körforgás és egyéb motívumokat 20 éves kor alatt is meg lehet érteni, de a gyermek, anyaság, család, felelősség és az ehhez kapcsolódó "fogalmakat" szerintem nem lehet megtanulni ... át kell élni, vagy legalábbis testközelből látni.