9/10
Jim Hacker 2020 máj. 31. - 16:57:29 9/10
(3/3)
Sikerült végre jó minőségben megnéznem, és lenyűgözött.
A krimi vonal mellett számos érdekes jel és jelenség húzódik meg. Főképpen ilyen a 'bűnös' gondolatokkal foglalkozó Archibald gyermeteg és mániákus viszonyulása a nőkhöz. Ezen kívül Buñuelre oly jellemzően a tárgyak is hordoznak itt mögöttes tartalmat, a zenélő doboz csak egy a sok közül.

A történet Archie gyerekkorától indul amikor láthatjuk az anyját amint gyorsan megszabadul a kisfiától és a szokásos módon rábízza a dadusra, akit pont emiatt utálhat a kis de la Cruz.
A főszereplő érdekes és mulatságos ellenpontja lesz Patricia aki hasonlóan megszállott és első találkozásukkor szinte rátapad a férfira. Közönséges és kihívó viselkedése taszítja Archibaldot ugyanakkor neki is van beteges hajlama amint az egyre jobban megvilágosodik a nézőnek.
A másik nő az életében Carlota, akinek van már egy férfi barátja és hódolója, Archibald mégis vele képzeli el a jövőjét mint házastárs.
A harmadik női szereplő Lavinia aki meglehetősen csapodár természetű. Őt és a róla készült élethű babát láthatjuk a legtöbbször. Van itt vonzódás, taszítás, kielégületlenség, igazi szerelemről itt sem lehet szó.

Bűnügyi paródia és egy különös lélektani esettanulmány egyben, végig élvezetes és változatos jelenetekkel. Buñuelnél nincsenek elnyújtott, érzelgős és túljátszott teátrális jelenetek, hanem tömör és lényegretörő, gyakran irónikus, morbid és szürreális. Kiváló munka a rendező mexikói korszakából.

9/10
Jim Hacker 2014 dec. 29. - 14:42:42 9/10
(2/3)
Nem különösebben érdekes kriminalisztikai eset, és bár van néhány kiemelkedõ jelenetsor (fõként Carlota és a róla mintázott élethû modell Archibaldhoz fûzõdõ viszonyára gondolok), a rendezõ fõbb mûveihez képest ez elég jelentéktelen.
9/10
adamnagysweetmovie 2011 ápr. 02. - 16:28:38 9/10
(1/3)
Topzódnak benne a bunueli "metszõen" abszurd helyzetek (néha már a drámai hangnemet is aláásva, de ez is bunueli kettõsség, komolyan venni és kinevetni egyszerre).
Nekem kicsit repetitívnek hatottak Archibald hasonló problémái, hasonló nõi karakterekkel, így a film második felét árnyalattal monotonabbnak éreztem.
De az újra és újra felbukkanó morbid elemek fenntartották végig az érdeklõdésemet. Mindenkinek ajánlom.