8/10
Leslie67 okt. 25. 19:20:02 8/10
(9/9)
Tegnap néztük, nekünk összességében tetszett!
6/10
pihes okt. 25. 15:39:56 6/10
(8/9)
Tetszett az a filmben, hogy nem kifejezetten csak egy oldala volt az ügynek. Megtörtént.
Kerek hatos!

6/10
5/10
Gaddemon szept. 29. 16:23:54 5/10
(7/9)
Csalódás volt a film. Bár a nők másodrangú szerepét hűen ábrázolta, magáról RBG-ről nem sokat tudtunk meg, végeredményben az egész film egy esetre koncentrál, amit rövidebben is el lehetett volna mondani. Átfogóbb képet is mutathatott volna a film, mert ennél ez az asszony sokkal többet ért el és tett mindkét nemért.
Mad Max73 aug. 16. 13:58:46 Előzmény sexykex
(6/9)
:)))) Egység? :D :D :D Az idea az ami felépítette Amerkiát...lehetne ide még eszme és társadalom történetet citálni de hosszú lenne..:)
6/10
sexykex máj. 01. 08:43:00 6/10
(5/9)
Elég gyakran bírálom Amerikát és az amerikaiakat. Nagyon sok kérdésben ostobának és elmaradottnak tűnnek az európaiakhoz képest. Más dolgokban viszont jóval előttünk járnak. Nem tudnám megmagyarázni és megérteni sem tudom, hogyan lehet egy számtalan nemzetiségű nép ennyire egységes. Mi a valódi oka a gazdagságuknak? Miért van az, hogy ha szabad világról, és szabadságjogokról beszélünk, akkor Amerika az elsők között jut eszünkbe. Még a nők egyenjogúsága terén is megelőznek bennünket. Nem volt ez persze mindig így. A jogokat meg kellett szerezni, ki kellett harcolni. A film egy ilyen harcos és okos nőről szól, aki persze zsidó.
(Képtelen vagyok megállni, el kell mondanom, hogy véleményem szerint Amerika rengeteget köszönhet az üldöztetések elől hozzájuk menekült zsidóknak. A hidrogénbombától a filmiparon át a bankszektorig a gazdaság és az élet sok-sok területén hajtottak végre vérfrissítést. Nekem a középsuliban volt szerencsém néhány zsidó sráchoz. Elképesztően fegyelmezett, művelt és okos fickók voltak. Volt közöttük, aki már elsőben többet tudott, mint én negyedikben. Ha a matektanárnak rossz napja volt és elakadt a levezetésben a kölyök simán kisegítette.)
9/10
Nótárius ápr. 28. 19:07:20 9/10
(4/9)
Lám, jól sejtettem hogy érdemes lesz megnéznem! Tanulságosan jók ezek az igényesen felépített, jogvitás, tárgyalásos filmek, melyek kisebb-nagyobb döccenőikkel is reményt adnak az elemi méltányosság és az erkölcsileg helyes elvek jogi normaként való érvényesíthetőségére; s ekként a jogrend, valamint a társadalmi együttműködés fejlődésére. Főként akkor ha, mint ezen film esetében is, mikor a megjelenített eseménysor, gyökeres változást hozó végeredménye ma már az USA jogrendjének és jogtörténetének része.

Korhű hangulatú és tárgyi környezetű, végig inspiratív szellemi élményt nyújtó, mindemellett érzelmileg is nagyon megragadó, a valóság talaján maradva is romantikusan átszínezett kitűnő film; a hőssé magasztosuló, rendkívül összetett karakterébe finom érzékenységgel átlényegülő Felicity Jones (Ruth) remeklésével!
A film tárgyát is képező, egykor szinte kilátástalannak tűnő polgárjogi küzdelem ábrázolása a ma embere számára talán túlrajzoltan idealizáltnak, túllelkesültnek tűnhet; de szerintem épp evvel közelít rá a leghitelesebben az abban résztvevők valóságos helyzetére és érzéseire, a szabadságot egyre inkább kiterjesztő folyamatban való rendkívüli szerepükre.

Érdekes, hogy a film készítői, gondolom a hatásosság üzleti érdekében, még a saját jogtörténeti tényen alapuló filmüknek is pontatlan címet adtak. Ugyanis az egykori precedensper fontos racionalizálási pontja volt, amikor az annak ügyvédi előkészítő iratában sokszor szereplő "sex" szót, a kétértelműségét feloldó "gender" szóváltozattal helyettesítették a teljes dokumentumban. Tehát az "On the Basis of the Sex" (A biológiai nem alapján) címben is a Gender szó lenne az egyértelmű.
furfang márc. 08. 08:08:40 Előzmény Nótárius
(3/9)
Én is nagyot csalódtam, hogy a kiadott műsortól eltérően egy fantasztikus mesét adtak, ami abszolút nem érdekelt.
9/10
offtopic
Nótárius márc. 07. 21:30:50 9/10 Előzmény furfang
(2/9)
Köszönöm a segítő tájékoztatást! 
A leírtak szerinti film valamelyest fel is keltette az érdeklődésemet. Azonban helyette (!), a kiadott műsortól eltérően, jelenleg James Franco főszereplésével, az Óz, a hatalmas (Oz The Great and Powerful) amerikai fantasztikus kalandfilm megy a Film Now tv-csatorna műsorán!?!
Érdekes módon a tv-csatorna saját feliratozása szerint is a Az egyenjogú nem című filmet vetítik, miközben a képernyőn az Óz, a hatalmas látható (?); ... legalábbis annak számára, akit ez érdekel ...
furfang márc. 07. 14:56:13
(1/9)
Hogy nagyjából sejtsük miről is lesz szó:
"Ruth Bader Ginsburg fiatal ügyvéd, aki férjével, Matty-vel együtt azért harcol az Egyesült Államok Fellebbviteli Bírósága előtt, hogy úttörő módon eltörölje a nemi megkülönböztetést."