9/10
offtopic
Nótárius 2020 okt. 26. - 20:42:42 9/10 Előzmény FDanny
(143/163)
Természetesen egyáltalán nem előítéletes, egyrészt mert az alkatilag is merőben távol áll tőlem; másrészt mivel "nem láttam ezeket", mindegyiket az adott film Port-os ismertetőjéből olvastam ki. Sőt, a Plasztik szerelemnél, az egyik szakterületi végzettségem elfogadott szóhasználata szerint megfogalmazva írtam körül.
Sajnos, amíg nem érti meg, hogy mi a fontos jelentésbeli különbség a "fajsúlytalan" és a "fajsúlytalanabb" között, addig tényleg nem tudunk érdemben szót váltani a továbbiakról. Ebben próbáltam példával is illusztráltan segíteni; tehát nem "kiértékeltem" (?), és főleg nem a "fajsúlyos" szót! Erre aztán semmit nem reagált. Mivel a példázatos egyszerűségű összevetésemet ekként teljesen figyelmen kívül hagyta, érthető az abbéli téves vélekedése is, hogy valamilyen a témánk szempontjából lényeges (!) dologra az említett filmekből kellene rájönnöm. (?) Ez már csak azért is különös elsuhanása mellettem, mert az általam eredetileg leírtakat nem megkérdőjelező filmes ajánlóit, egyébként már a korábbi hozzászólásomban teljesen nyitottan, köszönettel fogadtam. 🤔
FDanny 2020 okt. 26. - 18:20:26 Előzmény Nótárius
(142/163)
"Természetesen egy drogos történelemtanár, vagy egy szobafestő (?), avagy egy műnővel vigasztalódó, mentálisan akadályozott személyiség megformálása is lehet rendkívül fajsúlyos"
ez így elég előítéletesen hangzott...., főleg úgy hogy nem láttad ezeket. És! bizony lehet fajsúlyos! Kár is ennyire kiértékelni ezt a fajsúlyos szót addig. Egyszerűen nézd meg és kész. Utána rájössz. Vagy nem. Hidd el én szeretem a nem hétköznapi filmeket, főleg ilyen színészekben csalódok kellemesen ilyenkor mint R. G. aki egyébként nem tartozik a kedvenceim közé.
9/10
offtopic
Nótárius 2020 okt. 26. - 12:00:23 9/10 Előzmény FDanny
(141/163)
Pontosítással kezdve: a "fajsúlytalan" az mást jelent, mint a (szinte mindig) "fajsúlytalanabb". Például már két tetszőleges, nagyon fajsúlyos szerep közül is az egyik (vagy a másik) joggal mondható fajsúlyosabbnak; kivált a szubjektív ítélet alapján. Természetesen egy drogos történelemtanár, vagy egy szobafestő (?), avagy egy műnővel vigasztalódó, mentálisan akadályozott személyiség megformálása is lehet rendkívül fajsúlyos, de egymáshoz képest már ezek közül is, kinek-kinek melyik-másik szintén fajsúlyosabb. Viszont más megközelítésben, a filmbeli karakterek társadalmi, történelmi jelentőségének szempontjából, az említetteknél mindenképpen sokkal fajsúlyosabb a "történelem egyik legveszélyesebb küldetésének" parancsnokaként az elsőként Holdra-lépő ember. Egyébként az említett három filmet valóban nem láttam, de ez mit sem változtat a fenti általános érvényű és konkrét megállapításomon. Mindazonáltal, megköszönve a figyelemfelhívást, attól függetlenül is, ideje-sorával feltétlen sort kerítek rá, hogy megnézzem Ryan Gosling lehetőleg minden "filmjét" (is). ;)
FDanny 2020 okt. 26. - 00:17:22 Előzmény Nótárius
(140/163)
Fajsúlytalan? Blue Valentint láttad már? Fél Nelson? Plasztik szerelem? Szerintem nem....
9/10
SUKITIRKMEN 2020 júl. 22. - 00:47:50 9/10
(139/163)
A filmben voltak hibák kétségtelenül, én van, amit kicsit másképp csináltam volna. Az, hogy mennyire valósághü, vagy sem, viszont engem különösen nem zavart. Az érzelmi szál megérintett, a zene nagyon kellett hozzá, sőt, talán az tette teljessé, mint élményt. Azért nem egy tipikus "ürhajós film", aki SW-be, vagy Star Trek-be illő képsorokat vár, az csalódni fog. DE nem is kell ilyen legyen. Ebbe a filmbe egy lélek drámája lett becsomagolva, a Holdra szállás csak köntös az egész körül. És ez így van jól. Talán jobban is ki lehetett volna kicsit dolgozni ezt a vonalat. Hiányoltam még egyes karaktereknél a kidolgozottságot, a motivációjuk bemutatását.
Összességében azért amit elvártam, azt hozta a film. Nem mondom, hogy évente újra fogom nézni, és hogy nagyon mélyen megérintett, de lekötött és elgondolkodtatott, és ez a mai film-repertoárt tekintve már jó.
Adnék rá egy jó nyolcast, de a zene miatt kilenc.
offtopic
fourdogs 2020 jún. 03. - 23:18:49 Előzmény sexykex
(138/163)
Valószínűleg az lenne, ha annyit és úgy repülhetnének, amennyit akarnak. Ennek azonban a töredéke jut nekik (most Mo.-ra gondolok). Amikor a '90-es évek elején leépítés történt a honi "vadászoknál" (mert nem jött el a várva várt kánaán), a szerencsésebbeknek 30 óra is jutott. No nem havonta, hanem évente. Ez kevés volt az életben maradáshoz (a biztonságos repüléshez), a meghaláshoz pedig nagymérvű pazarlás. Ám a politikusok így döntöttek (mert nem volt köztük hosszú farkú, szürkés puha-pihe szőrű, gombszemű teremtés).
7/10
offtopic
sexykex 2020 ápr. 26. - 15:05:25 7/10 Előzmény fourdogs
(137/163)
No, jó! Nem értek a vadászrepülőkhöz. Úgy gondoltam az egy stresszes, az emberi szervezetet nagymértékben igénybe vevő, huzamosabb idő után túlterhelő munka. Ezek szerint nem az. Remélem az élsportolókkal kapcsolatban nem tévedtem.
offtopic
fourdogs 2020 ápr. 26. - 12:31:12 Előzmény sexykex
(136/163)
Nem tudom, melyik túlterhelésre gondol.
Van egy fizikai túlterhelés (ezt g-vel jelölik, azaz a földi gyorsulás mértékegységével), és műrepülés közben keletkezik. Hasonlóan a hullámvasút lefelé tartó szakaszának a végén, amikor a pálya kezd ellaposodni, és átmegy emelkedésbe. Nagyon régen ültem hullámvasúton, de emlékeim szerint ott nem haladta meg a 1,5 g-t, ami annyit jelent, hogy a testünk súlya másfélszeresére nő. A mai "korszerű" tákolmányokon valószínűleg eléri a 2 g-t. Időtartama 1-2 mp. A vadászpilóták műrepülés (légiharc) közben 5-8 g-t is létrehoznak ugyanannyi mp-ig. Jó, rajtuk van speciális, túlterhelés elleni védőruha, ami a túlterhelés mértékében levegővel fújja fel a hason és lábon található "légzacskókat", megakadályozva a vérnek az altestben történő felgyülemlését, és biztosítva az agy és az érzékszervek megfelelő vérellátását. Ez a fajta túlterhelés önmagában nem okoz fiziológiai elváltozást.
Ezenkívül van egy pszichikai terhelés is, amit ki így, ki úgy visel el. De ami a legfontosabb, hogy nagyon szigorú előírások vannak a pihentetésre, nem úgy, mint az orvosok jó részénél, aminek következtében az utóbbiak átlagéletkora alacsonyabb a pilótákénál. A többivel egyetértek.
A hosszú élet titkának megfejtését másra hagynám.
7/10
offtopic
sexykex 2020 ápr. 25. - 20:14:37 7/10 Előzmény fourdogs
(135/163)
„Az elérhető magas életkort inkább a gének és a kevés stressz biztosítja. És még egy igen fontos faktor: a többoldalúság.” Ezzel maximálisan egyetértek, de mivel nem lehet mindenki fafaragó birkapásztor, hozzátennék még egy-két dolgot. Jól jöhet némi szerencse, az egészséges táplálkozás, a megfelelő mennyiségű mozgás és egy jó házastárs.
Azzal már kevésbé tudok azonosulni, hogy vannak idős sportolók és idős pilóták. Természetesen vannak, de ők a kivételek. Arra akartam utalni, hogy a szervezet tartós túlterhelése még a legegészségesebbeket is megviseli és az átlagéletkor ezekben a csoportokban sem térhet el gyökeresen a többi emberétől.
7/10
offtopic
sexykex 2020 ápr. 25. - 20:13:48 7/10 Előzmény John Falcon
(134/163)
Majd 20 év múlva megmondom, hogy valóban TUDTAM-e a titkot.
offtopic
fourdogs 2020 ápr. 25. - 02:49:35 Előzmény sexykex
(133/163)
Tán meglepi, hogy én válaszolok, de mit tegyek, hogy nyugodtan aludjon?
A vadászpilóták is emberből vannak, éppen úgy, mint az orvosok vagy a bányászok.
A képen látható úriember 91 éves, és köszöni, jól van. MiG-21-esen fejezte be a repülést (ez volt a MN-ben az egyedüli szuperszonikus vadászgép a '60-as, '70-es években, és alig volt olyan év, hogy ne zuhant volna le néhány közülük.)
Az elérhető magas életkort inkább a gének és a kevés stressz biztosítja. És még egy igen fontos faktor: a többoldalúság. Az a képesség, hogy a (vadász)repülés befejezése után ne forduljon befelé, legyen más elfoglaltsága (nem a piára gondolok ), mert a repülés megvonása olyan a pilóta számára, mint amikor egy élcsapatban játszó focistának örökre megszűnik a játék lehetősége.
Sz. J. (a neve kívülállóknak úgy sem mond semmit) a tudomány felé vette az útját, doktorált, és néhány éve még több főiskolán is oktatott. Mások a kisgépes repülést választják, vagy szakmai visszaemlékezéseket, könyveket írnak, esetleg kertészkednek, mezőgazdálkodnak, vállalkoznak, más irányú tanulmányokat folytatnak, stb., stb. Azaz le tudják zárni a pilóta életüket, és egy más fajta életet élnek. Aki ezt nem teszi, az ritkán lesz hosszú életű.
Sportolók: Tarics Sándor, Székely Éva, Keleti Ágnes. Mind olimpiai bajnokok, és tessék megnézni, hány évet éltek.
10/10
offtopic
John Falcon 2020 ápr. 24. - 20:03:48 10/10 Előzmény sexykex
(132/163)
Szia! Én meg már jócskán elmúltam 70 is. És tudom, hogy mi az a titok. És szerintem te is TUDOD, csak nem HISZED! :)
10/10
John Falcon 2020 ápr. 24. - 19:56:01 10/10
(131/163)
A pontszám, amit adtam, a filmnek és alkotóinak szól! Nekem akkor is tetszett volna, ha nem lenne semmiféle történelmi alapja.
Nem tudhatom, hogy mennyi a valóság abban, ahogy itt Janet Armstrong hozzáállását ábrázolták, de nem lennék meglepve, ha ez éppen így lett volna.
Hofit idézve: "A zasszony, mindig a zasszony!"
Hát igen. Nélkülük az emberiség már rég nem létezne, ez kétségtelen. De az is igaz, hogy az "alomvédő" génjeik igyekeznek megakadályozni minden felfedezést, minden találmányt. Csak maradjon minden így, ez most jó és biztonságos!
Persze vannak kivételek, pl. Maria Sklodowska Salomea (vagy inkább ahogy ismerjük: Marie Sklodowska Curie).
Hozzá kell fűznöm, hogy mélyen tisztelem és szeretem a nőket, de a tény az tény... :)
10/10
offtopic
Hekaté 2020 ápr. 20. - 22:40:12 10/10 Előzmény lessmessino
(130/163)
El tudom fogadni a véleményedet, és valahol még egyet is értek veled abban, hogy mindenből egy kicsi, de semmiből sem egy egész. Talán annyi előnyöm volt - és talán emiatt is tetszik nekem jobban -hogy nem voltak elvárásaim a filmmel kapcsolatban, és miután megnéztem, csak azután olvastam utána 1-2 dolognak. Köszi a választ.
5/10
lessmessino 2020 ápr. 20. - 18:52:17 5/10 Előzmény Hekaté
(129/163)
Igen ezt jol mondtad, az egész holdraszállás egy mellékszál ebben a filmben.
Nekem sajnos csalodás, végig hiányérzetem volt a film alatt, semmit se mutat be mélyrehatóan, még Armstrong életét se, ha történik is vele valami akkor az nincs kibontakoztatva vagy egyböl vágás és már máshol vagyunk. A sok kudarc, a sok halál eset is le van tudva pár másodperc alatt, érzelmet se tudnak kiváltani a nézőből, mert egyikük sincs bemutatva. Többet vártam a filmtől. 5/10
10/10
Hekaté 2020 ápr. 12. - 10:47:39 10/10
(128/163)
Nekem ez egy nagyon megható film, aminél csak egy "mellékes" szál, hogy amúgy a Holdon járt. Számomra ez az érzésekről szól! És nagyon, de nagyon tetszik ez a megközelítés!
7/10
sexykex 2020 márc. 15. - 17:37:35 7/10
(127/163)
Tudományos tények bizonyítják, hogy az ember valóban járt a Holdon, engem nem is ez izgat. Az egész űrverseny és fegyverkezési verseny inkább gátolta, mint segítette az emberiség fejlődősét, de már régóta nem érdekel ez sem. A film nem rossz, de azért talán lehetett volna pergősebb is.
Meglepő módon inkább azon járt az agyam, hogy a vadászrepülők vajon hány évig élnek. Olyan szigorú egészségi követelményeknek kellett megfelelni 50 évvel ezelőtt, hogy Makk Marcit azonnal eltanácsolták. A sportolóknak sincs kiugróan magas átlagéletkoruk, nem lepődnék meg, ha a repkedés sem tenne jót az embereknek. Sürgősen tessék kitalálni, hogy mi a hosszú élet titka, mert különben késő lesz. Én például már jócskán elmúltam hatvan.
7/10
Richard Kovács 2020 febr. 07. - 14:37:59 7/10
(126/163)
Nekem uncsi volt. Talán ha 20-30 évvel korábban megcsinálták volna...
9/10
Nótárius 2020 jan. 07. - 20:27:00 9/10 Előzmény laszlo-1
(125/163)
Ez nem hit, hanem tudomány.
Úgyhogy nem velem van vitában.
laszlo-1 2020 jan. 07. - 18:51:39 Előzmény Nótárius
(124/163)
Nem mondhatok semmit, mert akkor megint ki leszek moderálva. Nézd meg a másik képet is. Aztán hidd, amit akarsz hinni!