10/10
FElepHánt 2011 dec. 14. - 15:32:36 10/10
(1/1)
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

AZ EZEREGYÉJSZAKA LEGSZEBB MESÉI Bozsik Yvette Várszínház
Amióta az "Óra, amikor..."-ban tengerfenéken táncolókat láttunk, semmin sem csodálkozunk: az elõ- és háttér-vetítés a végtelenbe tágítja a színpadtéri dimenziókat. Most is egybõl a bagdadi piactéren találjuk magunkat, hogy aztán varázsszõnyegünkön könnyedén szökkenjünk mesérõl mesére, rablóbarlangtól akár a Hetedik Mennyországba.
Aladdin elveszti csodalámpáját, ám a kis nézõk útmutatásai alapján, a reflektor-oszlopra felkúszva, megtalálja, ténykedését pöttöm kisfiú figyeli egy komótos maci társaságában. Sahriár szultán szerepében, a szép Seherezádé ajkairól Federico Moreno Hernández lesi a szót, míg a tündéri háremhölgyek, élükön a kígyózó mozgású Krausz Alíz-zal, táncaikkal szédítenek misztikus révületbe. Költõien lebegnek a törökbugyogók, színesen kavarognak Juristovszky Sosa álom-jelmezei, az anatóliai gyökerekbõl sarjadt zene kortársi
hangzásvilággal teremti meg az akusztikai közeget.
A Halász, Székely Szilveszter a tengerpart fövenyén hengergõzik, körötte cápák suhannak, medúzák fénylenek, gigászi tonhal-rajok örvénylenek. A Gonosz szellem árnyképe megrémiti ugyan, de táncszólójának merész akrobatikájával sikerül túljárnia az eszén. Az ébenfa paripa elõször hintalóként jelenik meg, majd diadalmasan vágtat a felhõk fölött.
Csupa humor,csupa ötlet, áradó harmónia, angyali szépség: az invenciózus koreográfia sugárzó derûvel festi meg az Ezeregyéjszaka világát. A paradicsomi hurik között behemót alak téblábol, Vida Gábor csíkos prémköpönyegben, bûvös énekszóval csábítgatja a vonakodó hölgyeket.
Vislóczki Szabolcs Ali babája negyven rabló élén vitézkedik, seregében ott sündörög a kis Milán, aki pompás kardozás után, keresztlépéses tánc-variációit is bemutatja. A Nagy Szézám kitárul, meseszép elõadásban, boldog gyermekként gyönyörködünk Bozsik Yvette táncszínházának összmûvészeti kincseiben.