8/10
gyereamozibabe máj. 10. 22:05:18 8/10
(51/51)
Ez szép film volt. Akik rosszabbnak látják a világot, jelzem, hogy nincs veszve a jóság még mindenhonnan. Van egy kisebb archibás gyerek a családban. (nem ennyire durva, de azért szeretik bámulni) Nagyon jóhumorú kisgyerek, akit imádnak az osztálytársai, és megvédik, vele vannak, amikor olyan helyre mennek, ahol új emberekkel kéne ismerkedni, és ez alapból számára nehezebb helyzet. (osztálykirándulás, iskolai versenyek). Persze izgulunk, hogy mi lesz középsuliban, de eddig az általánosan nincs gond. Sőt! 2-3 szülő jelezte, hogy a srácunk miatt imád bejárni a saját gyereke, és hogy nagyon hálás amiért ilyen nevelést kapott. Hozzáteszem, ugyanolyat kapott, mint a testvérei. A standup készségeit, és a kedves lényét magának fejlesztette. Más lenne a helyzet, ha egy ilyen ember a megszokott közegében sem szeret társasági életet élni, esetleg mogorva típus. Nekik jóval nehezebb életük lehet. A testi hibás emberek nem engedhetik meg a goromba viselkedés luxusát.
10/10
Csisztu ápr. 01. 13:47:29 10/10
(50/51)
A 10 eves fiammal neztük vegig. Igazan meghato film. Nekünk nagyon tetszett.
10/10
Holly19. febr. 23. 21:10:11 10/10
(49/51)
Imádtam :) 10/10...gyakorlatilag kiszáradtam annyit bőgtem rajta :))))
Julia Roberts hihetetlen....
A többi szereplő is nagyon jó volt, de az a nő nagyon tud valamit.
Mindenképp többször nézős.
10/10
Judga febr. 20. 10:50:37 10/10
(48/51)
Örömmel látom, hogy az un. érzékenyítő filmeket milyen nagyra értékeljük. ez is az, még hozzá egy filmként is nagyon jó feldolgozásban. a szereplők szempontjainak végig követése, az összetett jellemek miatt nem válik tanmesévé. jó lenne, ha a mi iskoláink is ilyenek lennének! kötelező filmnek tenném.
10/10
Judga febr. 20. 10:45:08 10/10 Előzmény kifo2
(47/51)
nagyon szépen írsz, gratulálok és köszönöm! - a mondat kiemelését is. őszintén, ha ez a mondat előbb elér hozzám - már úgy, hogy meg is értem -, sok mindent másképpen csináltam volna. :)
8/10
kifo2 jan. 26. 11:26:57 8/10
(46/51)
(Spoiler lehet benne (ez olvasófüggő, ki mitől számítja spoilernek), akár az egész hozzászólásban)

Nekem úgy tűnik, néhány hozzászóló itt úgy gondolja, hogy attól rossz (vagy jó) film éppen a szóban forgó film, hogy mennyire reálisak vagy irreálisak a benne látható helyzetek vagy események. Kíváncsi lennék, hogy minden filmről konzekvensen így gondolkodnak-e. Pl. az a hozzászóló, aki azért adott kevesebb pontot, mert nem volt elég probléma a filmben, más filmnél is kevesebbet ad-e ezért. Az a hozzászóló, aki az irrealitás miatt vont le pontot, levon-e ugyanezért egy mitologikus fantasy-filmből vagy egy Harry Potterből, vagy egy Halálos irambanból. Kétlem, bár a választ sosem fogom igazán megtudni. Én személy szerint nem tudok egymás után sok egyforma filmet megnézni, például sok akciófilmet, sok fantasyt, sok valóságshow-t, sok krimit, sok szerelmesfilmet, sok gyerekkirekesztős-zaklatós filmet stb. Az élet eleve olyan, hogy ez is, az is történik benne, vagy történhetne, és elgondolkodhatunk azon, hogy mi lenne akkor, milyen szempontokat vegyünk figyelembe, és azok közül milyen szempontokat vegyünk figyelembe tényleges saját életünkben. Így tehát nekem fura, hogy valaki a „műfaj” (vagy hasonló) miatt értékeljen valamit jónak vagy rossznak. Azt megértem, ha valaki nem fogékony erre vagy arra a fajta filmre, nem érti, mi folyik ott (ez hasonlít ahhoz, mint amikor valakinek nincs hallása, vagy amikor valaki a zenék közül az operettet nem szereti) – de akkor minek pontozni? Hozzászólni még csak-csak érdemes, ha a többi hozzászóló tud segíteni – de ennek a sikere is elég bizonytalan.

A kutya halála számomra sem kapcsolódott a történethez. (Kellett volna?) Jobban zavart viszont az, hogy egy barátság közepén Jack Will megbántotta Auggie-t, és noha a szereplők egy csomó gondolatát szó szerint megismerhetjük a filmben, erről nem beszélt senki – beleértve Auggie-t, sőt Jacket is. Azt tudjuk, hogy Jack már „külső motiváció nélkül” szereti Auggie-t, de hogy miért bántotta meg később, azt nem. Lehet tippelgetni, hogy „Auggie ócsárlásával akart bevágódni a többieknél”, „elvesztette a kontrollt”, „csak egy sötét pillanatában jutott ez eszébe, az idő nagy részében teljesen másképp gondolkodott”, „gyenge jellem, aki csak a nála gyengébbeket bántja”…

A film R. J. Palacio bestseller könyve alapján készült, amelynek ugyanez a címe (Wonder, 2012)
https://www.bustle.com/p/13-wonder-book-quotes-that-will-inspire-you-to-choose-kind-go-see-the-movie-5497637
https://en.wikipedia.org/wiki/Wonder_(Palacio_novel)
Ez némileg magyarázza azt is, hogy hogyan állhatott elő az a helyzet, hogy az „IMDB-n is elképesztően túlértékelt” (ez a „túlértékelt” azt takarja, hogy jelenleg 122 ezer (feltehetően zömében amerikai) néző átlagosan 8,0 pontra értékeli). Ők már előre hallhattak valamit a könyvről, akár olvashatták is, és előre tudhatták azt is, mikor mi fog történni. De a vége felől megközelítve is megmagyarázható: ha a filmpiacon ugyanazok az emberek élnek, akik a könyvpiacon, és a könyvpiacon a vevők sikerkönyvként értékelték a könyvet, akkor ha a film pont olyan lesz, mint a könyv, akkor a filmpiacon is siker lesz.

Internet-szerte elemzések olvashatók a könyvről, ugyanúgy, mint, mondjuk, a Micimackóról. Gondolom, egy csomó gyerek az iskolában is „tanulja”.
Az USA-ban ez nyilván aktuálisabb téma, az emberek sokkal érzékenyebbek rá, mint Magyarországon (egy kevésbé érzékenyebb témáról kevésbé lett volna sikerkönyv is), de azért nem különbözik a helyzet gyökeresen – ezt éppen a hasonló pontszámok is mutatják.

A film kedvező fogadtatásához hozzájárul az is, hogy „alig vannak benne problémák”. Hogy az iskolában az igazgató, a tanárok, a szülők kedvezően fogadták a problémát, és a film szinte csak arról szólt, hogy a többi gyerek hogyan tanulta meg a problémát kezelni, és ez is alig okozott nekik nehézséget. Ha rögtön egy olyan film jött volna, amelyben megoldhatatlan problémák, idegösszeomlások tömkelege fordult volna elő (lásd pl. EIB 2018.11.30-i hozzászólását), akkor pont ellenkező hatást értek volna el: mindenki megutálta volna a másságot a filmből, és amikor tényleg találkoztak volna vele, meglincselték volna ugyanazt a gyereket, akit így esetleg szeretettel (együttérzéssel, szánalommal stb.) fogadnak majd, mert ezt a filmet látták. Az autisták társadalmi megítélése is más lenne most, ha nem az Esőembert láttuk volna először, hanem egy olyan autistát, aki a világból szinte semmit sem értő súlyos értelmi fogyatékos – ma már ez is hozzátartozik az autistákról alkotott képünkhöz, de közben eltelt harminc év. Akkor nem tudtuk volna értékelni a valóságnak azt a (nagyobbik, gyakoribb) szeletét.
Szerintem inkább akkor jönnének a rémálmok, ha a film tele lenne problémákkal, amelyeket nem, vagy nem megnyugtatóan oldanak meg, a szereplők kiborulnának és egymást bántanák, pont akkor jönnének a nézőre a rémálmok. Úgyhogy ez is oka annak, hogy a film készítői a könnyű esetet választották. Tanfilm – ahogy Mayuli és Edmont Dantes is írta 2019. november-decemberben.


Miért Auggie kapta a kitüntetést, amikor semmit sem tett érte? Értem én, hogy ez egy vitatéma lehet, különösen a mai Magyarországon. De ott, abban az iskolában (több hozzászóló is írta, hogy ez egy ritka jó iskola) ez így volt jó. Auggie sem volt érdemtelen, mert kiállta a piszkálódásokat, anélkül, hogy megérdemelte volna őket, és elég jó példát is mutatott ebben a többieknek. Ha ennél kevesebb szenvedéssel állta volna, hogy bántják, akkor már érzéketlennek érezhettük volna. Úgy is felfoghatjuk, hogy a kínzócölöphöz kötözve zokszó nélkül megvárta, amíg kínzóinak megjön az esze. Azért ez nem semmi, biztos vagyok benne, hogy az emberek legalább 95%-a nem ezt az utat választja.
Ott abban az iskolában mégsem ez volt a döntő érv, hanem az, hogy Auggie jelenléte milyen hatással volt a többiekre – ahogy az igazgató szóban el is mondta ezt. Így is feltehetjük a kérdést: ki okozta a gyerekek erkölcsi, „világnézeti” fejlődését? Auggie - tehát ő kapja a díjat. Értem én, hogy ezért „semmit sem kellett tennie”, csak léteznie, de itt jön be a kínzócölöpös dolog, és itt jön be az, hogy „ő volt ilyen hatással a környezetére”. Hatással volt vagy nem? Igen. Tehát jutalmazzuk. Ez egy alapelv az USA-ban, de valljuk be, máshol is erősen terjed. Ugyanez a szemlélet mutatkozik meg abban is, amikor valaki felrúgja a szabályokat, de büntetést csak akkor kap, ha „lebukik”, ha nem jár sikerrel. Ha a szabálytalanság árán gólt lő, és a bíró megadja, akkor ünnepeljük (hacsak nem vagyunk ellenérdekeltek, pl. az ellenfél szurkolói). Ha kimutatható, hogy a csapat jobb eredményt ér el vele, mint nélküle, akkor játszhat (jutalmazzuk). Annak eldöntésében, hogy a Wikipédiában szócikk legyen valamiről vagy valakiről vagy ne legyen, fontos szerepet játszik az, hogy mekkora hatással van az emberiség fejlődésére. Ez nem egy furcsa szempont, hanem teljes mértékben méltányolható.Tetszett az is, hogy több szereplő is elkezdi mesélni a történetet. Mintha különböző színű folyadékokat kezdtünk volna vékony csövön át beengedni egy nagy edénybe. Meg az is, hogy utána észre sem lehetett venni, mikor „hagyta abba” az adott szereplő a mesélést. (Az biztos, hogy már jóval a következő szereplő mesélése előtt.) Mintha a színek a nagy edényben összemosódtak, lassan összekeveredtek volna.

Ha egyszer eldöntheted, hogy igazad legyen vagy kedves légy, légy kedves.
8/10
offtopic
kifo2 jan. 26. 11:16:20 8/10 Előzmény sexykex
(45/51)
Tetszett a hozzászólásod, sexykex :-) Jó irányba haladsz. Csak így tovább!
10/10
blokki 2019 dec. 12. - 17:19:03 10/10
(44/51)
Ez a legjobb film, amit valaha láttam.
8/10
Mayuli 2019 dec. 05. - 01:10:37 8/10
(43/51)
Imádom!Nyugodtan meg lehet kövezni a sok empátia nélküli "szakértőnek"! Minden gyermekkel és szülővel megnézetném + a tanárokkal! ❤️ És végre egy film, ahol a meghatottságtól könyeztem! ???? (Könyörgöm ne keverjük az Elefántemberrel!) Mellesleg az 10/10!!! ❤️
Edmond Dantes 2019 nov. 26. - 18:35:39
(42/51)
off Az a régi ún. társadalmi reklám fogyatékos gyerekeknek kért pénzügyi támogatást, konkrétan adó 1%-ot adóbevallás idején és az egyik gyerek azt kérdezi, mi az hogy ő "nem normális" vagy "normális", már nem emlékszem ... hanem ő speciális. Igen, valszeg azoknak vannak -leegyszerűsítve- komplexusaik (vagy annál sokkal rosszabbak), akik valamit kompenzálnak ezzel.
on Én becsülöm azokat a filmeket, amik részben oktató-jobbító szándékkal, ilyen témákhoz nyúlnak, több hasonló iskolai filmet is láttam már. Ezek nem csak és nem elsősorban szórakoztatni akarnak, hanem sztem egyfajta modellt állítanak ilyen-olyan "más" gyerekek-felnőttek környezete, családja, barátai-ellenségei, iskolatársai, kollégái stb. elé: így is lehet, így kell hozzájuk viszonyulni. Lehet ezen filmek némelyikét nyálasnak, giccsesnek stb. tartani, de a jobbító-nevelő szándékot nem vitatnám el tőlük.
Edmond Dantes 2019 nov. 26. - 17:10:21
(41/51)
off A világ tényleg elég csúf, de akadnak számosan, akiknek pont így, pont ez tetszik ...
on ...azok viszont, akik a már említett "más(oka)t" nem fogadják el vagy be, akik kisebbségek, más sorsú, ahogy egy reklámban mondják: speciális emberek felé gyűlölettel, meg-nem-értéssel, kirekesztéssel fordulnak-közelítenek, ezt a filmet sem ajánlom. Vannak itt lejjebb néhányan.
Edmond Dantes 2019 nov. 24. - 17:54:13 Előzmény perry
(40/51)
Jó volt két órán keresztül elhinni, hogy a világ tele van jó emberekkel, jó gyerekekkel, jó iskolatársakkal, barátokkal, "mást" elfogadókkal.
5/10
joogn55 2019 aug. 17. - 07:23:34 5/10
(39/51)
Hazug és hatásvadász a film. Pontosan tudom milyen helyzetben vannak a szülők és ez a történet messze merüli a problémákat, amelyek ilyen élethelyzetben felmerülnek. Az emberek nem ilyenek, nem ennyire korrektek és elfogadóak, soha nem is voltak és ha próbálunk ideológiáktól mentesen, tisztán látni, akkor nem is várhatjuknel tőlük, hogy azok legyenek.
8/10
sexykex 2019 márc. 20. - 13:04:08 8/10
(38/51)
Családi mozi a könnyfakasztós fajtából. Még azt a szerencsétlen kutyát is hidegre teszik a papírzsepi gyártók külön kérésére. Ha a kölykök valóban ilyenek lennének, mint ebben a filmben, akkor nem lenne szükség ezekre a filmekre. Nekem addig tetszett, amíg fején volt az űrkobak.
Na jó, hazudtam! Két vérengzés között jól esik kibőgni magát az embernek. Megnyugtatja az idegeket.
1/10
kinguci18k 2019 febr. 13. - 05:41:26 1/10
(37/51)
Az emberek látnak egy drámát.Látnak egy gyereket akit sajnálni lehet.És máris uhh,ahh,úr isten,10/10,stb.
Mrs világ legszebb nője,vagyis pizza száj,akinek úgylátszik elfogyott a pénze..És Mr szőke,nagyorrú,szeretne vicces lenni,de nagyon nem az.Azt hiszik mert ilyen témában csinálnak filmet,eljátszák mennyire is érdeklik az ilyen gyerekek sorsa őket.Máris megkapják az oszkárt és végre befutnak.Pedig pocsék színész mindkettő.
A filmre pedig szükség is van,meg nem is.Sajnálom az ilyen és hasonló embereket.Mindenkit aki sérült,akinek baja,betegsége van.De én nem nézem meg a filmet,mert nincs szükségem rémálnokra.Szórakozásból nézek filmeket.
Egyébként az előzetes alapján ez csak egy közepes.
5/10
10/10
luci87 2019 jan. 19. - 13:25:04 10/10
(36/51)
Mar reg konnyeztem filmen...de most megtortent.Nagyon at tudtam erezni mind a csalad,mind a testver,es a kisfiu helyzetet is.Ritka rendes osztaly,es iskola,tanar,es igazgato volt a filmben.Nagy batorsag volt a kisfiutol,hogy bemert menni egy valodi iskolaba,es lam meg jol is erezte vegul.ott magat.Bar gyanitom,kesobb sokkal nehezebb lesz neki,ha nagyobb lesz.Szep film,tanulsagos,es meghato.
éljen május 1.! 2019 jan. 11. - 16:27:43
(35/51)
Egy nagy rakás, nyálas szar. Szerintem a Maszk c. filmet akarták koppintani, csak szemben azzal, ez iszonyatosan nyálasra, gusztustalanra sikerült.
AdiRicka 2019 jan. 07. - 23:01:34
(34/51)
Sokan írják, hogy ez mese. Semmi köze hozzá egy darab mesei elem sincs a filmben, az a helyzet, hogy ez egy irreális és rossz dráma. Nagyon Holliwoodi, csöpögős izléstelenség az elfogadásról. Ebben a filmben mindenki annyira negédesen jófej, hogy az már fájdalmas. Dráma akart lenni csak éppen a drámát spórolták ki belőle. Tipikus PC: a rossz dolgokról nem nagyon szabad beszélni, hazudjunk mindent és mindenkit tökéletesnek, főleg azt, aki valamiért más. Magáról a másságról ne beszéljünk, ha lehet, akkor észre se vegyük. Aki rákérdez, azt kirekesztjük. Ebből csak lefolytás származik, ami végül valamikor, valahol a társadalomból feltör hatványozott formában. A filmhez kellett természetesen Julia Roberts és Oven Wilson, akik a leghíresebb és legrosszabb Holliwoodi színészek közé tartoznak és előadták 170-edszer is saját magukat.

A vége pedig az, hogy kitüntetik a csúnyaarcú gyereket a semmiért. De legalább tett volna valamit érte. Neki elég volt másnak lennie. A többi diák, akik kiváló eredményeket érhettek volna el mondjuk sportban, művészetben vagy tudományban, azok most nem kaphatnak díjat, a torz arcú kisfiú ellen csak a transzfesztita kisgyereknek meg az afroamerikai törpe kerekesszékesnek volna esélye. Nonszensz.


Nem volt nézhetetlen, de kellemetlen volt és felhúztam magam rajta, IMDB-n is elképesztően túlértékelt, szerintem makszimum 6 pont.

Létezik a témában kiváló film, ez David Lynchtől az Elefántember.

Ajánlom nem megnézésre a rendező másik rettentően rossz filjét egy meleg srácról, aki azért érdekes, mert jól tud ripacskodni és semmi érdemleges nem történik vele.
digi21 2019 jan. 01. - 17:41:23 Előzmény KeyConcept
(33/51)
Igazából nem is teljesen mese. :) A kisfiú, Aggie Pullman létező személy. Gondolom, kiszínezték a történetet, de van valóság alapja.
10/10
perry 2018 dec. 21. - 20:57:59 10/10
(32/51)
Ott a pont!