Angelus1991ster 2014 aug. 03. - 10:31:02
(147/167)
Testvérgyilkosságot ha kivennék a legjobb fej Zordon lenne. Megérthetõ , unja az egészet. Testvére a király állandóan cseszegeti, nemcsoda , hogy elege van az egészbõl és , hogy fusztrált. Ehhez még jön Mufasa kölke Simba okoskodása, ami tesz még a tûzre , az egész klán ijesztõ, nem tûr meg semmi gyengeséget. Gyengeségnek kell lenni, mivel emberszerûen viselkednek. Bár Zordon angszoc rendszer (Orwell - 1984) szerû uralkodása tényleg rossz. Naná , hogy a ploretár oroszlánok fellázadnak.
10/10
Petrapetrus 2014 ápr. 14. - 08:05:57 10/10
(146/167)
Azért vannak régrõl is nagyon szép kivitelezésû rajzfilmek. :) A Kimba szerintem nem az. :) De ez csak az én véleményem. :)
10/10
Viktor6665 2014 ápr. 13. - 01:31:08 10/10
(145/167)
Gyerekkorom kedvenc filmje. Furcsa volt így 10 év után újranézni, mennyire másképp láttam akkor és most.
10/10
mudibarát 2014 márc. 31. - 22:43:13 10/10
(144/167)
Én is lelkeket taposok ma! Szeretem az oroszlánkirályt, de soha nem volt a kedvencem, és igazából szerintem is viszonylag középszerû. A Szépség és a Szörny, a Mulán, és most már a Jégvarász is jobban tetszik nála. Sõt, az utóbbi gyõzött.
Ettõl függetlenül ez is 10/10.
offtopic
aMGee 2013 nov. 03. - 05:08:25
(143/167)
Igaz, én már kinõttem ebbõl a témából kissé, de számomra mindig problémát okozott az Oroszlánkirályban, hogy ki kinek a kije. Ezért kíváncsiságból kissé utánanéztem néhány dolognak és elég érdekes információkra bukkantam. Az Oroszlánkirálynak létezik egy sokkal sötétebb árnyoldala. Röviden így jellemezhetõ: brutalitás, gyilkosság, szex és vérfertõzés a köbön...

FIGYELEM, AZ ALÁBBI SZÖVEG A NYUGALOM MEGZAVARÁSÁRA ALKALMAS, SZUGGESZTÍV TARTALOMMAL RENDELKEZIK. 18 ÉV ALATTIAK NE OLVASSÁK EL!

Nézzük elõször is Nalát. Elég sok vita kering akörül, hogy mégis ki lehet az apja. A rajongók szerint Nala anyja egy másik oroszlánfalkából származott és amikor Mufasa befogadta, akkor már terhes volt Nalával. Viszont ez elég valószínûtlen, már csak azért is, mert erre az égadta világon semmilyen utalás nincs sem a rajzfilmben, sem más hivatalos forrásból. Arról viszont kevesen tudnak, hogy az Oroszlánkirálynak volt egy korai változata King of the Jungle néven. Röviden így jellemezhetõ: erõszakos, szuggesztív, kirívó vérfertõzéssel és egyáltalán nem gyerekbarát. Ebben a változatban Nala apja eredetileg Mufasa volt. Mheetu, Nala testvére is ebben a változatban szerepelt amit késõbb töröltek.
Nézzünk szembe tehát a tényekkel: egy olyan oroszlánközösségben, ahol csak két hím oroszlán van, és azok közül is csak az egyik az alfa hím, a lehetõségek erõsen lekorlátozódnak az utódok nemzésére vonatkozólag. Ez az egyik. A másik; elég valószínûtlen, hogy a szavanna vezetõ oroszlánfalkája csakúgy, szívjóságból befogadna egy jöttment (ráadásul egy ismeretlen oroszlántól vemhes) nõstényt a köreibe. A harmadik, Zordon már említettem miért nem lehet az apja (neki nincs joga párosodni a nõstényekkel) másrészrõl Nala és Zordon között semmilyen genetikai hasonlóság nincs. Végezetül, van egy olyan teória is, miszerint Nala anyja már gyerekkorától kezdve a falkában volt, aztán felnõtt korában valami jöttment ("Ni" nevû) oroszlán csinálta fel. Viszont ez sem túl valószerû, hiszen semmilyen kanonikus forrásban nincs erre utalás. Marad tehát Mufasa, majd az ebbõl eredõ vérfertõzés... :P

Most jöjjön Kovu teóriája. A rajzfilmbõl kiderült ugye, hogy nem Zordon a vér szerinti apja. A rajongók többféle teóriával is elõjöttek ezzel kapcsolatban. Lássuk a leghitelesebbet: Amíg Simba távol volt (Timon és Pumbaa társaságában), addig valószínûleg több év is eltelhetett. Ezt az idõszakot azonban teljesen homály fedi. Ebben az idõszakban ugye Zordon uralkodott Büszkeföldjén. És mint minden uralkodónak, neki is gondoskodnia kellett az utódnemzésrõl. Itt jön a képbe Zira, akivel már valószínûleg régóta viszonya lehetett. Azonban Zordon nem azt kapta tõle, amire számított. Az elsõ – Nuka - selejtes lett, a második - Vitani – pedig nõstény, ebbõl kifolyólag nem lehetett trónörökös. Ezen a ponton Zordon töke teliszottyant és megfenyegette Zirát, hogy Nalával fog párosodni, ha nem képes normális utódot produkálni. (Sarabi azért sem jöhet itt szóba, mert a rajzfilmben is látható, hogy a kettejük viszonya elég rideg és érzelemmentes, továbbá túl idõs volt ahhoz, hogy utódokat nemzzen. Nala pedig – származását is tekintve – magas rangú nõsténynek számított a falkában.) Zira ezután jött össze egy másik oroszlánnal (akit a rajongók Kijani-ként emlegetnek) aki nagyon hasonlított Zordonra. Így született Kovu, és Zordon (mivel azt hitte, hogy az õ gyereke) õt tette meg trónörökösnek. Viszont Simba valahol ezen a ponton térhetett vissza. Legyõzte Zordont és megfosztotta a tróntól, akit utána megöltek a hiénák. Zira amikor megtalálta Zordon testét, azt hitte, hogy Simba végzett vele ilyen kegyetlenül és ezután bosszút esküdött.

Végül jöjjön Kopa története. Simbának és Nalának Kiarán kívül volt még egy gyereke, Kopa aki eredetileg a trónörökös lett volna. Kopa kanonikus karakternek számít. Elõször a „The Lion King: Six New Adventures” címû hatkötetes novellában tûnt fel. Azonban már nem látható a rajzfilmben. Habár mégis. Az Oroszlánkirály 1 végén látható Simba és Nala elsõszülött gyereke. A legnagyobb rejtély itt az, hogy a készítõk nem említették hogy ez fiú vagy lány, egyszerûen "Fluffy" azaz bolyhosként hivatkoztak rá. Ha az ember jobban megnézi, rendkívüli hasonlóságot mutat az újszülött Simbával. Ráadásul a könyvben Kopa szinten majdnem ugyanúgy néz ki, mint Simba gyerekkorában. A 2. résznél Kiara megjelenése egy kissé eltérõ az újszülött Simbáétól, plusz az "ismeretlen kölyöktõl" (a bundájának a színe is más árnyalatú). Hogy Kopa miért nem jelent meg a 2. részben, ha olyan fontos karakter? Létezik erre is egy teória ami állítólag nem kitaláció a rajongók szerint (bár forrást nem találtam ami ezt igazolja); az Oroszlánkirály 2 történései elõtt Kopát Zira brutálisan meggyilkolta, méghozzá bosszúból, Zordon halála miatt. Simba viszont nem ölte meg Zirát emiatt, hanem csak számûzte a gyerekeivel és Zordon követõivel együtt Büszkeföldrõl. Kiara Kopa halála után nem sokkal született.
A Kopa által képviselt ûr az Oroszlánkirály 2-ben is megmutatkozik. Simba – teljesen természetellenes módon – Kiarát akarta örököséül megtenni. (Eredetileg a hiénáknál jellemzõ a matriarchális társadalom. Egy kissé furcsán hat ez az oroszlánoknál, pláne a szavanna uralkodó falkájánál.) Ráadásul elég kézzelfogható a gyûlölet Simba, Nala és Zira között, mégpedig nem ok nélkül. A másik, Simba beteges aggodalma Kiara biztonságát illetõen, ami a filmben is látható - sehová sem engedi egyedül. Ugyanez azt is megmagyarázza, hogy Simba miért viselkedik olyan ellenségesen Kovuval. Végezetül az elsõ rész végén és a második rész elején látható két újszülött kölyök közti fizikai különbségek és a készítõk gyanús titkolózása.
jelekk 2013 máj. 08. - 21:49:23
(142/167)
KEDVENC <3
10/10
Petrapetrus 2013 márc. 12. - 10:03:56 10/10 Előzmény Tyl80
(141/167)
Tudtam, de a Kimba elég vacak, sosem szerettem, kiskoromban azonnal kapcsoltam tovább, ha ment a tévében. Az Oroszlánkirály sokkal szebben kivitelezett, sokkal jobban sikerült alkotás. :)
10/10
Petrapetrus 2013 márc. 12. - 10:02:06 10/10
(140/167)
Ismerem a Kimbát is, de sosem szerettem... (sõt) Az Oroszlánkirály szerintem sokkal jobban sikerült. :)
10/10
Norikaa007 2013 márc. 11. - 17:06:28 10/10
(139/167)
Örök kedvenc.
Mai animációs rajzfilmek a nyomába sem érhetnek.. :s
Legszebb Disney mese. 
4/10
Kulcskészítõ 2012 dec. 06. - 15:53:33 4/10
(138/167)
Szeretem a rajzfilmeket még ennyi idõsen is, valamiért az Oroszlánkirályt mégsem tartottam soha egy nagy durranásnak, sõt, meglehetõsen sablonos meseként jellemezném, és pont ezért nem értem a körülötte felvert nagy hype-ot sem. Úgy vélem, tucatnyi gyerekeknek szóló mese van, ami ennél jobb.
10/10
offtopic
_Freddy_ 2012 júl. 09. - 06:28:49 10/10 Előzmény Tyl80
(137/167)
ez nem változtat semmin, attól még ez a legjobb rajzfilm :)
Tyl80 2012 júl. 06. - 23:45:23
(136/167)
Nem akarok senki lelkivilágába az átlagnál jobban belegázolni, de mielõtt még jobban agyondicsérnétek ezt az alkotást nézzétek meg ezt az oldalt: http://www.kimbawlion.com/rant2.htm

Lényeg, hogy az agyonbálványozott Oroszlánkirály nem több, mint a 30-40 évvel korábbi "Kimba, a fehér oroszlán" (Tezuka Osamu-nak, a japán képregénykultúra megteremtõjének a mûve) címû JAPÁN manga- és animesorozat pofátlan lemásolása. És nem egy "remake", ahogy azt sokan tévesen gondolják / szeretnék hinni, mert a Disney-vállalat már a kezdetektõl tagadta, hogy egyáltalán hallott volna Tezuka-ról vagy Kimbáról:

Did the Disney studio steal Kimba The White Lion and rework it as their "original story", The Lion King? They certainly give that impression with their corporate stance ("we never heard of Tezuka nor Kimba until after The Lion King was released").


Ahhoz képest:


And why would they have filed suit to try to prevent the showing of Tezuka Productions' 1997 Jungle Emperor Leo movie at the 1998 Toronto FantAsia Film Festival? (Jungle Emperor was the original title for Kimba The White Lion.) It seems quite simple; Kimba had been kept out of sight in North America for 20 years by that time. And once you can see the two together...


Ez azért elég sokatmondó...


Mellesleg a népszerû Robotzsaru is egy japán mangán- és animén alapul, szóval ezeket se kéne olyan nagy hévvel fikázni. Népszerûségét nézve a japán képregény- és rajzfilmipar amúgyis már jó ideje maga alá gyûrte a nyugatit (többek közt ez is az egyik oka, hogy inkább 3D-cuccokat [Shrek, Jégkorszak, Így neveld a sárkányodat, stb...) készítenek a nyugati stúdiók...
Csekély értelmû medvebocs 2012 ápr. 06. - 13:03:30 Előzmény Anonymusz88
(135/167)
Az egyik legjobb Disney rajzfilm,nem kérdés habozás nélkül megérdemli a 10/10-et!Számomra azért jó rajzfilm még mert,én általában én a disney meséknél mindig tekerek ha énekelnek.Az oroszlánkirály az EGYETLEN RAJZFILM AHOL VÉGIG HALLGATOM HA ÉNEKELNEK.,,Érzed már a szív szavat" ez Oscart nyert.Szulák Andrea-,,Mert az élet az úr".
10/10
Anonymusz88 2012 márc. 25. - 17:10:24 10/10
(134/167)
Április 6-tól az Oroszlánkirály végre a Disney Csatornán lesz :D
9/10
convar 2012 febr. 26. - 02:28:49 9/10
(133/167)
Ehhez a filmhez annyit hogy moziban kb. 10x láttam :) Egy idõ után minden nap mentem érte moziba, csakhogy átélhessem újra.


SPOILER

Mufasa halálán tizedjére is bõgtem.

SPOILER VÉGE


A szobám falát pedig idõvel tucatnyi Oroszlánkirály poszter takarta. Mentségemre legyen mondva hogy akkor még csak 14 éves voltam :)

Így aztán a mai napig különleges helyet foglal el a szívemben :)


9/10
10/10
tom991 2011 nov. 04. - 10:16:10 10/10
(132/167)
akkor már legyen itt a magyar borító is. :)
10/10
offtopic
_Freddy_ 2011 nov. 04. - 06:45:49 10/10
(131/167)
.
10/10
offtopic
_Freddy_ 2011 nov. 04. - 06:45:17 10/10
(130/167)
képe a blu ray filmbõl
Ford Mustang 2011 okt. 25. - 15:41:24
(129/167)
DVD megjelenés holnap! Tartalom: extrák (magyar felirattal!), Az oroszlánkirály: Don Hahn és az emlékek, Fedezd fel a BD 3D-t Timonnal és Pumbával!
10/10
Petrapetrus 2011 okt. 20. - 11:21:53 10/10 Előzmény _Freddy_
(128/167)
Bakker. Jellemzõ. Mindig arról maradok le, ami a kedvencem. -.-" Tudom, hogy sok Disney mesét leadtak, sokat meg is néztem. De ezekre egyáltalán nem is emlékeztem, még csak arra sem, hogy benne lett volna a mûsorújságban. o.O