Téma: Az osztály

Lucika 2010 júl. 13. - 03:57:19
(275/355)
Bocsánat, de tudja valaki, hol lehet megszerezni ezt az elképesztõ filmet? Kiadták DVD-n vagy le lehet tölteni valahonnan szinkronnal? Leadatnám az osztályomnak és ahhoz a szinkronos verzió lenne az ideális.

Elõre is kösz.
10/10
kettyo 2010 júl. 13. - 03:51:29 10/10 Előzmény Tenebra Mors
(274/355)
Mi vitte rá a szereplõket a vérengzésre?
Ez pofonegyszerû. Minden csak lelkiállapot kérdése.

Én is voltam már olyan lelkiállapotban korábban, hogy nem érdekelt, hogy élek-e vagy halok, megölnek-e vagy megölök-e valakit, szóval semmi. Biztos sokaknak ismerõs az érzés. (én egy külvárosi gettós környéken nõttem fel, de szerintem ilyenbe bárhol beleeshet az ember)

És innentõl már nagyon könnyû elképzelni, hogy vannak olyan lelkiállapotok is ahol pl.:
-megölöm magamat mert miért ne
-megölök egy pár embert mert miért ne
-akkor már megölök egy pár tetves gecit (is) akik nap-mint-nap megkeserítették az életemet mert jó látni a haláltusájukat

Simán el lehet az ilyet képzelni.
10/10
kettyo 2010 júl. 13. - 03:38:05 10/10 Előzmény Tenebra Mors
(273/355)
Az egész bemutatott "bullying" jelenség mögött fölösleges pszichológiát, filozófiát, szociológiát meg egyéb ilyen túlbonyolított magyarázatokat keresni, arra az egyetlen igazi magyarázat az, hogy ugyanolyan szociális állatok vagyunk, mint a farkasok (kutyák), majmok, stb. És mint ilyen állatoknak, nekünk is kadinális kérdés a dominancia (hányadikak vagyunk a sorban a csoporton belül). A legerõsebb harc mindig a legelsõ (alfa-hím) és a legutolsó (omega-hím) helyezésért folyik, az elsõség megszerzése a hatalomért, az utolsóság elkerülése pedig, hogy ne tehessen mindenki más azt velünk amit akar. A "bullying" pont arról szól, hogy az omega-hímet (vagy a leghátsók egy csoportját) a többiek tudatosan ott tartják leglent a földön, abból az egyszerû önzõ célból, hogy õk ne kerülhessenek oda. Ez a viselkedés a természetünkbõl fakad, genetikailag kódolt, nem 'felelõs' érte senki.
10/10
K. L. 2010 júl. 12. - 20:37:36 10/10
(272/355)
mondjuk nekem nemszámit a korhatár 15 évesen...
10/10
K. L. 2010 júl. 12. - 20:36:00 10/10
(271/355)
nagyon jó film de nemértem miért 16os. simán lehetne X-es korhatár is.
SPOIKER

a végén mi történz Kasparral? elvitték a rendõrök vagy lelõtték vagy mi?

/SPOIKLER



Aúgy akinek ez tetzett annak ajánlom az Elefánt címû filnet az is hasonló.
10/10
offtopic
K. L. 2010 júl. 12. - 20:35:08 10/10
(270/355)
nagyon jó film de nemértem miért 16os. simán lehetne X-es korhatár is.
SPOIKER

a végén mi történz Kasparral? elvitték a rendõrök vagy lelõtték vagy mi?

/SPOIKLER



A
1asokközül 2010 júl. 12. - 19:54:56 Előzmény Tenebra Mors
(269/355)
Sokat írtál, végigolvastam és nekem nagyon tetszik ahogy gondolkodsz. Hát igen, a tanárok is hibásak és tényleg sok esetben nem is akarják észrevenni a problémákat. Sokszor õk is félnek (a diákoktól, vagy esetleg a szülõktõl, akik tanítás után bemennek megtépni vagy megverni vagy attól, hogy esetleg elvesztik a munkájukat, pedig amúgy is nagyon keveset keresnek), nincs tekintélyük de nem is nagyon tudnának mit kezdeni ezekkel a helyzetekkel, mert már a tanárok oktatását sem veszik igazán komolyan, sõt õk sem veszik a feladatukat igazán komolyan. Régen azért ilyesmi nem fordult elõ, pedig a diákok akkor is többségben és erõsebbek voltak a tanárnál egy tanórán. Persze én is utáltam azokat a tanárokat akik kihasználták azt, hogy az õ kezükben van a "hatalom", sokszor igazságtalanok is tudtak lenni, de ennek úgy látszik muszáj így lennie, különben a gyerekek úgy érzik bármit megtehetnek. Általános iskolában még csak-csak rendet lehet tenni, de középiskolában vagy egy szakmunkásképzõben... Egymás szívatása mindig lesz és mindig is volt és szerintem igenis természetes része az életnek. Sokakat inkább megerõsít, mint hogy érzelmi nyomorék lenne tõle. Persze tudom én, hogy nem vagyunk egyformák és van aki nem tud mit kezdeni egy ilyen helyzettel és pl. csak az öngyilkosságban látja a kiutat, de annak tényleg segítségre van szüksége, akárcsak a deviánsoknak. Ennyire nem szabad gyengének lenni, különben majd amikor kikerül az életbe akkor kapja meg ezt a pofont. Nem a filmben bemutatott vagy egyéb durvaságokra gondoltam, nyilván ilyesmin senkinek nem kéne átesnie, mert az már túllép a természetes határán. Világbéke sem lesz soha... ritka az olyan osztály, ahol az emberek összetartanak és megvédik a gyengébbet. És ez sajnos nem csak az osztályban van így, hanem az egész társadalomban. Ezen sajnos tényleg nem lehet változtatni, még azzal sem ha ilyen filmeket nézetünk a gyerekekkel. Egy hülye gyerek, ezen is csak röhögne... sajnos nem hinném hogy képes lenne felfogni és elgondolkodni rajta. Talán a többi birkára még lehetne hatni. A sok belsõ feszültség és felgyülemlett energia levezetésére pedig ott van pl. a sport, vagy bármi amiben kiélheti magát az ember és akkor nem durran ki a lufi, hanem inkább önbizalma lesz az illetõnek.
8/10
Tenebra Mors 2010 júl. 12. - 14:02:12 8/10
(268/355)
"senki nemtudott elmenekülni?ja nemhát csak 5-10 lány,de bezzeg azokat nemkell lelõni ugye,nekik kimondta hogy menjenek ki a patra és nézzék a térdelõs jelenetet,muszáj volt odamenjenek?érdekes mikro kihányta a belit a ygerek akkor mentek csak el,abizti.amikor belökték a lányöltözõbe 3 vagy emnnyi lány ment oda kifeszíteni az ajtót a többi nézte csóró gyereket."

Akkor te se nézted figyelmesen a filmet, mert igen, muszáj volt. :D SPOILER: A fõhõs csaja pl. el akart menni, de csesztették, hogy nehogy már. Õ nem akarta. Mellesleg senki sem akarta, csupán féltek, féltették a szaros hírnevüket, illetõleg az osztálybeli megítélsüket. S nemcsak a lányok, hanem a "stréberke" is pl. Itt a BIRKAIDENTITÁS az összekötõ elem, s az nem nemhez kötött, hanem egyetemes. SPOILER Illetõleg több jelenet is tanúskodik arról, hogy itt igazából sokan csak elszenvedõi ennek az egésznek. Persze bûnösök közt cinkos aki néma, de hiba lenne a nõket okolni.

Az meg baromság, hogy a rendezõ "nõgyûlölõ" filmet csinált. Én legalábbis abszolút nem éreztem ezt. Talán nem volt szerencsés pont ilyen szexualitással kapcsolatos jeleneteket is berakni, de akkor meg nem lett volna ennyire durva összhatása a történetnek. Mindenesetre a film szerintem abszolút nem nõgyûlölõ. Erõszakgyûlölõ és csordaösztön-ellenes. Persze az kétségtelen, hogy a nõk is tudnak nagyon kegyetlenek lenni, sõt, sokszor kegyetlenebbek is (fõleg egymással), mint a férfiak. De ez nem éppen érett felfogást tükröz, hogy "minden nõ szemét". Igaz, ez már nagyon off, úgyhogy ne is menjünk bele. :D

Egyébként érdekes felvetés, hogy a "tanárokat is le kellett volna lõni". Habár arról is lehetne problémafilmet csinálni, hogy a tanárokat milyen atrocitások érik, mégis ebben úgy éreztem, hogy õk is hibásak. Pl. amit alább is írtak, a kivételezés miatt. De az is elég érdekes volt, hogy senki sem vette észre, hogy a gyereket szarrá szivatják. Ha jól tudom, egy pedagógusnak pont azért kell tanulnia "pedagógiát", hogy az ilyen eseteket tudja kezelni, illetve esetlegesen fel tudja fedezni. Nos, ezt még egy átlagember, egy kívülálló is felmérhette volna, hogy mi folyik itt. Lehet, ez a film homogenizáló mivoltából fakad, nem tudom. Mindenesetre érdekes lenne arról elfilozofálgatni, hogy a tanároknak milyen felelõssége lehet egy ilyen történetben. Mert azért a közömbösség és a naiv "nemértemmirõlbeszéltek"-hozzáállás kicsit sántít számomra.
8/10
Tenebra Mors 2010 júl. 12. - 13:48:50 8/10
(267/355)
"Már sok hasonló témájú filmet láttam, tényleg nem ártana õket egy-két osztályfõnöki órán lejátszani, de az sem biztos hogy jó hatással lenne a gyerekekre. Az osztályokban mindig is voltak és lesznek ilyen harcok, ez ellen nem lehet mit tenni. Nekem az a véleményem, hogy sajnos ezen át kell esnie mindenkinek ez együtt jár a szocializálódással."

Ezzel nem értek egyet. Habár a film elég felületesen kezeli a pszichológiai motivációkat, illetva hatásokat, de én bizton állítom, hogy manapság azért van ennyi mentálisan sérült ember, mert ilyenen át kell esnie. Ez nem lehet a "szocializálódás" része, akármennyire is általánossá vált. Az, hogy ez "általános", nem jelenti azt, hogy "normális" is. Pont azért készülnek ilyen filmek, azért kell, hogy ilyenrõl készüljenek filmek, illetve beszéljenek, értekezzenek róla, mert ezen VÁLTOZTATNI KELL. Már így is szerintem elég züllött Világban élünk, de, ha valamit sürgõsen nem lépnek az iskolai erõszak, a munkahelyi túlterhelés, stressz ellen, akkor könnyen eljutunk odáig, amit mondjuk a Mad Maxben is megjósoltak. Illetve egyre több lesz az ilyen eset is, hogy valakiben, egy érzékenyebb emberben felhalmozódik a felgyülemlett energia, és egyszer kitör. Ez olyan, mint a lufi: ha sokáig fújod, kidurran, és akkor nem szép léggömb lesz belõle, hanem egy ócska mûanyag, ami szemétre való.

Szerintem igen is lehetne ezellen tenni. Csak az pénzbe kerülne... A pénz meg manapság ugyebár fontosabb, mint az emberi élet. Hajj, de már mióta! S még akkor csodálkoznak, hogy valakik bekattannak és szemrebbenés nélkül lelõnek ártatlan embereket is. Ha egy állam vezetõi nem nézik szarba sem az emberi életet, akkor ne várják el, hogy az állampolgárok majd többre fogják értékelni.
Persze az is igaz, hogy nem állhat ott mindenki mellett egy rendõr állandóan. S az is, hogy így az ilyen gyengéket mindig is meg fogják találni. Éppen ezért talán azoknak/nekünk, akik megtehetnék, össze kellene fognunk és megvédeni a gyámoltalanokat. Ezt csak is így lehetne elképzelni. Kár, hogy e film is azt mutatja, hogy egy erõsebbel hiába lép fel egy másik "ellenerõ"... Mindenesetre csak el kellene kezdeni, és nem kellene mindenkien a saját burkába begubóznia, s szarni a problémákra. Mert persze: egy ilyen gyerek "baja" mit sem ér, nem igaz? Lehet, hogy nem is hallanánk róla, ha nem lennének YouTube-videók, vagy ilyen filmek. A probléma ott van, hogy ez nem "egy" gyerek. A fõhõs egy általános kép azokról, akik hasonlóan szenvednek. S ha megszaporodik az ilyen esetek száma, akkor már nem tudnak az emberek csak úgy hátat fordítani az ilyen eseteknek, mert elõbb vagy utóbb õket is eléri a deviánsok terrorja.

Persze bevallom, mikor pár c-kategóriás szivatta osztálytársamat, én sem mertem beavatkozni, mivel a magyar eleve egy hülye meghunyászkodó ember, képtelen összetartani . Tehát a baj forrása éppen ezért egyetemes, mint alább is írtam. Mert az iskolai lövöldözés csak következmény, a film utolsó 5 perce talán. Az agresszió ugyan urlakodó, de mégsem ez a legnagyobb probléma. A probléma az, hogy mi, emberek, szarunk egymásra, pedig, mint látszik a filmbõl is, ha nyitnánk egymás felé, ha toleránsabbak lennénk egymással, akkor nem lenne ilyen.

Elgondolkodás - erre sarkall e film, s ezért jó. S ez az ellenválasz igazából arra, hogy "ezellen nem lehet semmit tenni". De: ilyen filmeket kell még csinálni, illetve ezek kapcsán gondolkodni, írni a problémáról, ami az emberiség alapgondja.
8/10
Tenebra Mors 2010 júl. 12. - 13:33:20 8/10
(266/355)
Nem olyan rég láttam, fél órája. De esküszöm, életemben nem kavart fel még ennyire film :D. Pedig láttam rengeteg rohadt undorító horrort, mélylélektani thrillert, gusztustalan mûvészfilmeket, de egyik sem volt ekkora hatással rám. Talán azért nem, mert azok viszonylag távol maradtak tõlem, de ennek hiába van egyetemes mondanivalója, mégis saját diákkori élményeim ötlöttek fel bennem.
Egyfelõl ledöbbentett, ha egy "aktualitásként" fogjuk fel a filmet, hogy olyan 10 év alatt is mennyit romlott a helyzet. A mi idõnkben, általános iskolában (a középiskola kiváló volt, azt azért nem hozom fel) az volt a "legdurvább", hogy egy gyerek gázpisztolyt hozott iskolába, hogy azzal lõjje meg egyik osztálytársunkat. Illetve engem egy-két c-kategóriás azzal talált meg, hogy mit szidtam az anyját (mikor életemben nem is láttam :D). De ennyi. Ilyenek, hogy SPOILER: szabályosan mellbe rúgnak valakit, azért nem volt. Sem olyan, hogy késsel kényszerítik, hogy szopjon le valakit... Úristen. SPOILER. Tehát már ez is ledöbbentõ volt.

Másrészt pedig a CSORDAÖSZTÖN az, ami teljes mértékig letaglózott. S ez a film hibája is, úgy gondolom. Túlságosan sztereotíp néha, és leegyszerûsítõ, homogenizáló. Általános iskolai osztályomat nem annyira kedveltem, elég sok volt benne a deviáns alak (akik számára persze én és haverjaim voltunk a "nerdek", mert nem ittuk le magunkat hétvégéken, meg nem cigiztünk...), de azért nem MINDENKI. Nem tudom szerencsére, milyen a mai helyezet az általános/középiskolákban, de szerintem ilyen egyszerûen nem létezik. Nem létezhet. Nem szeretném, hogy létezzen.

A szivatásokat, vagy inkább nevezzük már inkább szadizmusnak, viszont teljesen elhittem. Sajnos itthon is láthatók voltak a YouTube-on videók, illetve szóltak hírek esetekrõl, melyek hasonló szituációt tártak elénk. S ezért is tökmindegy, hogy egy észt iskoláról van szó. Úgy gondolom, ez a magyar helyzetet is tökéletesen leírta, csak éppen kevésbé "színes" körképet adva, ha érthetõ, mire gondolok. Egyszerûen fel nem foghatom, hogy:

1. hogy lehet valaki ennyire szemét, aljas mocsadék, szar féreg (mert az ilyen nem ember), hogy az osztálytársát, embertársát ennyire megalázza? Mit vétett ez a szerencsétlen szociofób alak neki, nekik? Mert ugyebár az egész osztály egy szar, ahogy van (nem én állítom, hanem a film) :D.

2. Másfelõl számomra az is elég érthetetlen volt, hogy az áldozat hogy tûrhetett ennyi ideig? Mert bevallom, engem is próbáltak szivatni óvodában, de én megfogadtam nagymamám tanácsát, és egy nap visszavágtam. Ráadásul ennek a gyereknek mit volt már vesztenie? Semmit. Természetesen én is láttam, hogy itt egy mentálisan sérült figuráról van szó. Habár a militarista apa alakja annyira nem volt kihangsúlyozva. Mert most nekem is mondta apám párszor, hogy "bezzeg, ha lettél volna katona...", de én úgymond "le se szarom", tehát engem ez nem tesz lelkibeteggé, ettõl nem érzem magam kevésbé férfinak úgymond. Némi pszichológiai tanulmánnyal a hátam mögött bizton merem állítani, hogy mentálisan sérült annyitól nem lesz senki, hogy az apja noszogatja állandóan a "visszaütésre", meg egyebekre. Egyszerûen nem éreztem, hogy a családi hátterébõl következne az, hogy õ nem üt vissza, õ passzív, szenvedõ áldozat. SPOILER: Persze a flashbackszerû kevert képek, bevillanások megmutatták, hogy gyerekkorától kezdve cseszegetik. SPOILER. De ennek ellenére én nem éreztem megmagyarázottnak a fõhõs magatartását, pszichéjét.

Miért? Mert ez a tyúk és tojás esete. SPOILER: Mert ugye kérdés, hogy miért gyilkolt? Erre egyszerû lenne a válasz: mert az apja cseszegette, s felgyülemlett benne az energia az iskolai atrocitások miatt, így végre férfiként cselekedett. De nem. Én legalábbis nem éreztem, hogy tisztán az iskolai cseszegetésekbõl eredne ez, de azt sem, hogy a családi háttér indokolná. SPOILER.

Mindenesetre elvonatkoztatva a konkrét témától: ez egy egyetemes üzenettel bíró film. Mert bár egy középiskolai osztályról szól, de mégi szsrintem ide behelyettesíthetõ a munkahely, vagy akár a börtön is. Sõt, igen, a leginkább ezt éreztem egész végig: ez nem iskola. Ez egy börtön. Itt igazságszolgáltatáshoz fordulni spicliskedés, itt bandák mûködnek, itt csak az erõsebb lesz a domináns. Persze nemcsak ez köti össze. Sõt, az igazi üzenet szerintem a "BIRKA"-ság ellen szól. Az eddigi legerõsebb társadalomkritika ez véleményem szerint. A félõs, beszari emberi természet anatómiája ez. S nem, itt nem a fõhõsre célzok. Hiszen nem az a hõs, aki üt, hanem az, aki állja - legbölcsebb mondás e filmhez. A fõhõs szerintem akármit is csinált a film végén, egy igazi hérosz. A beszari pedig az a sok láma, aki ott ült a padokban, állt a tengerparton, míg SPOILER szó szerint SPOILER szopatták szerencsétleneket. A beszari emberek a birkák. Akik inkább megalázkodnak, elvegyülnek, csak hogy békén hagyják õket. A kivételesek, akik kilógnak a sorból, mindig azok szívnak, mert a beszari alakok képtelenek elviselni, hogy létezik olyan ember, aki nem zilált lelkületû, pörgõs szar, hanem a nyugalmat, a békét kedvelné. Nem tudják elviselni, hogy MÁS mint õk. S ez az emberi természet sajnos. Már Nietzsche is leírta, kritizálta, hasonlóan hevesen, mint a Klass. Õ CSORDAÖSZTÖNNEK nevzete ezt, amivel ez a sok s*ggfej bírt, aki a filmben megjelent. S ez csak egy szelet volt. De nem is az a lényeg, hogy egy osztályt láttunk itt. Nem. Sõt, ez tovább utal. Mert bár SPOILER: lelõnek sok deviánst a végén SPOILER, de mégis: felmerülhet a kérdés: mi lesz ezekbõl, ha felnõnek? Munkahelyen ott folytatják, ahol az osztályban abbahagyták? Igen, sajnos igen. S nemcsak errõl van szó, nemcsak az agresszióról. A csördaösztön ugyanis mindennek a hátulütõje. A BIRKASág a legveszélyesebb a filmben, nem az erõszak. Az erõszak elfojatható lenne, ha nem ijedne be a sok hülye attól, hogy kidobja köreibõl az igazi DEVIÁNSt. Mert abban igazat adhatunk a katona apának, hogy "ölde meg a tábornokot és szétszéled a sereg". Itt egy gyerek volt nagyon erõsen kidomborítva, mint fõgonosz. Ha egységesen ellene fordult volna az osztály, akkor mindez megfékezhetõ lett volna. De nem. Itt az emberi psziché kritikája jelenik meg: ami olyan természetû, hogy egyetlen erõsebb elemtõl is beijed, begyullad, mert félti a marék szart nem érõ életét. Mert marék szart sem ér azoknak az élete, akik ott az osztályban végignézték a történeteket: mind "márkák". Buliznak, röhögnek, szar cuccokat öltenek magukra, s azt hiszik, ez az élet, ez az ember. Szegényes, középszerû, értkrendnek nem nevezhetõ "magatartásforma". Ez az élet? Ennyi lenne? Ezt már Tony Montana is feltette és jó sokan a filmtörténetben. Itt is ez kerül terítékre. Mert ér-e valamit az az ember, aki feladja egyénsiégét, EMBERSÉGÉT, csak azért, hogy nehogy már kapjon pár ütést, vagy szarrá szivassák. Az emberi gyávaság, könnyelmûség kerül itt górcsõ alá. Az ember legnagyobb bûne pedig a szemethunyás, az élet rákfenéje pedig a BIRKAIDENTITÁS.

Talán ezért sem lehet teljesen elítélni a két fõhõst. SPOILER: Mert bár vérengzést rendeznek, de valahogy mégis én képtelen voltam leküzdeni magamban az érzést, hogy drukkolok nekik. Egyszerûen annyira unszimpatikussá tette a rendezõ az osztályt, hogy nem tudtam sajnálni senkit a csajon kívül. Ez persze hibája is a filmnek, mégis rendkívül problematikus.SPOILER. Úgy gondolom ez egy nagyon durván posztmodern film. "Happening"-jelleget ölt, annyira erõs hatásokkal operál. Nem szórakozik, hogy pusztán szórakoztat, vagy elgondolkodtat. Nem. Az eltúlzott, de sajnos nagyon is valóságból vett hiperagresszív jelenetekkel szinte tökön ragadja az embert és behúzza, bevonszolja a film cselekményvilágába. Én legalábbis így voltam. :D Ökölbe szorult a kezem, s szinte már én is felkaptam volna egy széket, hogy rohanjak harcolni :D. Persze ez azért is volt, mert mint hangsúlyoztam, voltam ilyen élményeknek részese már minden oldalról (volt, hogy én szivattam, volt, hogy velem próbálkoztak be, volt, hogy sajnos passzív szemlélõ voltam). De ugyanakkor tényleg rendkívül nagy hatású képi világában is. Szinte akciófilmes stílusban komponált képeket kapunk (van itt lassítás, bullet time-szerû effekt, minden :D). 3D? CGI? A francokat! Egy ilyen hatásosan megrendezett, a nézõt tényleg megérintõ alkotással semmi sem ér fel.

Szóval nem egyszerû film. Rengeteget tudnék róla még írni. Nagyon nehéz eldönteni, hogy mit gondoljon az ember. Mert egyfelõl tudom, hogy ez nem megoldás. Tudom, hogy akármennyire is kicsit illogikus és megmagyarázatlan, de mégis egy mentálian sérült figurával állunk szemben (a másik gyerek már problémás - számomra õ volt az igazán érdekes, mégis az egyik legellentmondásosabb karakter). Azonban mégis az az érzés ragadott magával a film végén, mint mondjuk a Terminator 2, 300 vagy a Rambo vagy bármely más akciófilm lezárásakor: "KILL THEM ALL!!!!!!444". Szinte bennem is felhalmozódott az a sok elfojtás és energia, ami a két fõszereplõben is. S ezek ugyanúgy törtek ki. S érthetõ: ennyi szemétség után próbáljon meg valaki RACIONÁLISAN gondolkodni. Magamról is tudom, hogy sokszor elöntötte az agyamat a vér, és nekiugrottam embereknek általános iskolában, aztán meg kaptam az intõt... Itt meg valószínûleg jön a börtön, ugye. De, ha valakiben ennyi düh, elfojtás dolgozik, ráadásul mentálisan is sérült, akkor próbálja csak meg elfojtani. Tehát egyfelõl a megértés, az empátia az, ami felmerült bennem.
Másafelõl viszont: volt itt nekünk a pécsi lövöldözés is, meg ez a jogos arc is, aki csak akart lövöldözni. Rémisztõ, és én is ellenük érveltem annak idején, mert felháborított, hogy így, ismeretlenül nézve a dolgot, sok ártatlan ember is áldozat lett. E film persze csak a két fõkaraktert mutatja áldozatnak, az összes többi másik nem az... Nagyon problémás. Én úgy fogom fel, hogy ez egy film, a "cselekvõ" fajtából, ami nagyon erõs hatásokkal akarja felhívni a figyelemt. De úgy gondolom, a valóságban nem szabad így homogenizálni. Mert valószínûleg az ilyen lövöldözések áldozatai közül talán még a 0,00001 %-uk sem volt valójából "szemét". Na, meg akármilyen "nememberek" is egyes szadista állatok, a halálra senki sem szolgálhat rá.

Na, de ez egy nagyon bonyolult, morális és filozófiai dilemma. Ezért is jó film ez, mert valóban felkavar, szembesít dolgokkal, és átgondolásra ösztönöz. Kár, hogy sokszor sztereotíp, a másik karakter, Kaspar "átállása" kicsit elnagyolt és felületes ( SPOILER: Most akkor hogy van ez? A csaj eleinte a fõhõs csesztetése ellen van, ezért is változik meg Kaspar. Aztán meg azért hagyja el, mert nem hódol be a fõgenyónak? SPOILER), illetve homogenizál, ami ilyen témánál talán kevésbé szerencsés. Mindenesetre hatásos és szerintem is sokaknak meg kellene néznie ezt a filmet. Habár az ilyen birkák valószínûleg nem változnának meg, illetve egy "lol xD"-vel elintéznék az egészet. Sajnos el tudom képzelni, hogy a mai tinédzserek egy részében már ennyi emebrség sincs...

Mindenesetre 8/10
10/10
ZabuX 2010 júl. 11. - 18:22:26 10/10
(265/355)
Ebbõl is és a kommentekbõl is látszik, amit amugy én is nagyon jól tudok. Nem az erõszakos játékok, filmek, felelõsek az iskolai lõvöldözések miatt. Én soha nem hittem, csak egy az amcsik által kreállt ocska magyarázat volt. Minden gyerek (fiú) játszott, játszik erõszakos játékkal, de attól még nem lesz gyilkos!!
1asokközül 2010 júl. 11. - 10:22:13
(264/355)
Már sok hasonló témájú filmet láttam, tényleg nem ártana õket egy-két osztályfõnöki órán lejátszani, de az sem biztos hogy jó hatással lenne a gyerekekre. Az osztályokban mindig is voltak és lesznek ilyen harcok, ez ellen nem lehet mit tenni. Nekem az a véleményem, hogy sajnos ezen át kell esnie mindenkinek ez együtt jár a szocializálódással. Én is megszenvedtem, de túléltem. Csak annyi a különbség, hogy ma már könnyebben jutnak a gyerekek fegyverhez, több joguk van a tanulóknak, a tanároknak pedig már szinte nincs tekintélyük, sõt néha õk is áldozatokká válnak. Ezen kellene változtatni, különben egyre jobban eldurvul majd a helyzet...
Mivel ez egy film, nyilván be kellett sûríteni az eseményeket egy hétbe, nem értem mit kell ezen csodálkozni. Az meg tény, hogy valós történeten alapul. Talán nem Észtországban történt és nem pont ugyanezen a módon aláztak meg valakit, de elég gyakran hallani ilyen esetekrõl, különösen Amerikában (lsd. Columbine), de Európában is egyre gyakoribb, és nem egy film dolgozta már fel ugyanezt a témát (pl. Elefánt). Olyan eset a valóságban is bõven akad, hogy szinte az egész osztály nézi tétlenül egyetlen szerencsétlen gyerek bántalmazását. Nemi erõszakra is akad példa és ráadásul olyan korosztályban, ahol még szexualitásnak szóba se kéne jönnie. Elég csak a híradót nézni vagy felmenni a Youtube-ra.
trubadúr77 2010 júl. 11. - 00:55:24
(263/355)
***SPOILER*** (amit gyakrabban is kiírhatnátok, mert 1-2 hozzászólót leszámítva mindenki szarik rá, hogy ki látta, ki nem)

Nem tûnt fel a végén (még direkt rá is nagyított a kép), hogy Joosep milyen márkájú hátizsákot dobott a bejárat elé közvetlen a leszámolás elõtt? Ha az nem volt egyértelmû utalás a Columbine gimnáziumra, akkor semmi..
ferenc23: ha figyelmesen nézted a filmet láthattad, hogy az egyik csajt is lepuffantották

SPOILER vége
nikcsuci 2010 júl. 10. - 22:11:03
(262/355)
azért írtam oda, mert az elõzõek olyanokat írtak, hogy ezt kéne nézni a fiataloknak, hogy milyen szemét igazából a világ..
És azt, hogy nem kapcsoltam el, meg azért írtam, merthogy magával ragadott az egész film
focusghia 2010 júl. 10. - 20:43:55
(261/355)
http://www.eyeforfilm.co.uk/feature.php?id=641

Eszerint az angol nyelvû interjú szerint a rendezõvel, a Columbine egyetemi lövöldözés volt az inspiráció.
gyorgyi123 2010 júl. 10. - 19:57:19
(260/355)
Nagyon jó film volt. Elgondolkodtató, felkavaró.
Nem tudja véletlenül valaki, hogy mi történt a valóságban a lövöldözés után?
oázis01 2010 júl. 10. - 18:41:32
(259/355)
Szerintem is le lehetne állni ezzel a nõgyûlölõ dumával. Sajnálom azokat akiknek a filmbõl csak a partos jelenet jött le és hogy a lányok csak nézékk és nem csináltak semmit. Amúgy még srácok is voltak ott, akik dettó azt tették. Amúgy semmi gond nincs azzal hogy a te a nõi nemet okolod csak ne itt tedd ez nem arra van. De ha ennyire nem csíped õket akkor ne keresd a társaságukat és ne foglalkozz velük.
köszi.
10/10
Raphouse 2010 júl. 10. - 18:41:05 10/10
(258/355)
de ugye nem "ojan" gimnáziumi "osztáj" volt igaz?nyelvtant nemigen tanítottak ott :D
10/10
Raphouse 2010 júl. 10. - 18:38:40 10/10
(257/355)
hol voltak ezek kiskorúak??amugy meg biztos hogy elitélték volna...igazából csak azt nem értem hogy miért nyirtak ki mindenkit mikor 2-3 srác volt a fõkolompos csak.Nagyon ráment a rendezõ hogy hasonlítson a columbine egyetem lövöldõzéséhez
10/10
ZabuX 2010 júl. 10. - 18:01:53 10/10
(256/355)
A gyereket nem ítélték volna el, mert kiskorú és, ha elmesél mindent max pszihologushoz viszik, de a börtönbe semmiképpen se!!!

Hagy már békén a lányokat, mert nem róluk szólt a film. Nem õk piszkálták és nem miattuk lett gyilkos. A csajok csak sodrodtak az árra, de akkor sem õk a bûnösök. Az a pár faszkalap volt a hibás!!!