2/10
Rowena_Helena 2021 dec. 30. - 00:31:00 2/10
(16/16)
Még kicsit régebben néztem meg, de most jutottam el odáig, hogy kritikát írjak róla. Az egyik legrosszabb film, amit valaha láttam, ráadásul egy igazán érdekes, izgalmas témában követték el mindezt. Engem is a magyar cím zavart meg, mert én is arra számítottam, hogy kapok egy jól összeszedett, tudományos dokumentumfilmet a világegyetem kialakulásáról. Helyette fölösleges filozofálgatások tömkelegét és kb. ötpercenkénti "óanyámozásokat" kaptam. Persze, semmi baj egy mélyebb, filozófiai jellegű szöveggel, de mivel végig azt vártam, hogy legyen már szó tudományos tényekről is, így nagyon dühítő volt. Szerintem csak ennek a várakozásnak köszönhetően tudtam végignézni a filmet, még úgy is, hogy egy idő után már kezdett nyomasztó lenni. Egyedül a látvány kárpótolt, meg persze az, hogy legalább nem a moziban, hanem otthon láttam.
WynNyback 2020 okt. 18. - 19:21:28 Előzmény szookedorina
(15/16)
Kvantummechanika ennyit tudok mondani, mert mi az én nem értem. De ott a nagy tudósok szerint már azok a törvények játszottak.
Midnight67 2020 jún. 15. - 00:21:55
(14/16)
Nagy csalódás. Érdekesnek tűnt a történet, helyenként szép képeket láthatunk, de a rettenetesen idegesítő narráció a semmilyen "zenei" aláfestéssel számomra nézhetetlenné teszi, negyedénél elkapcsoltam. Esetleg úgy lenne élvezhető, ha levenném a hangot és valami kellemes relaxációs zenét nyomnék alá.:(
fourdogs 2020 jún. 14. - 12:41:53 Előzmény szookedorina
(13/16)
Kiindulva az ősrobbanás elméletéből (mert minden bizonytalansága és ellentmondása ellenére jelenleg ez írja le az általunk ismert univerzum fejlődését és jelenlegi állapotát a leginkább elfogadható módon), az időre úgy érdemes tekintenünk, mint az események bekövetkezésének a sorrendjét leíró fogalomra. Az ősrobbanás volt az első esemény, így az időt (amely a mi univerzumunk fejlődésének rendkívül fontos mércéje - 4. dimenzió) attól a pillanattól mérhetjük és értelmezhetjük.
fourdogs 2020 jún. 14. - 12:32:17 Előzmény szookedorina
(12/16)
galaxis = univerzum (utolsó sor)
Sajnos ez az elmélet (elmélkedés) még ignorálja azt, hogy a világegyetem gyorsuló mértékben (azaz minél távolabb van egy objektum, annál nagyobb sebességgel távolodik) tágul, ami önmagában is paradoxon a végtelen világegyetem elméletével. E. nem tudhatott a sötét energiáról és anyagról.
1/10
t.csillalaura@gmail.com 2019 júl. 30. - 22:02:26 1/10
(11/16)
Nagyon kíváncsian vártuk, de már az elején hiányzott, hogy senki nem informál az eseményekről, egy körülbelüli évszám se hangzik el... Borzasztó film, a látványon kívűl semmi pozitív nem jut eszembe, nézhetetlen, arra számít az ember, hogy valaki végig elmeséli, mi történik, és mikor, mivel ezért néz meg egy természetfilmet az ember: ez épp az ősrobbanás, ekkor meg ekkor történhetett, így álltak össze az anyagok, a föld, mindent szépen elmondanak, mik voltak az első élőlények, mikor, ez meg egy ilyen élőlény, ekkor élhetett, stb... A gyerekeimmel ültünk le megnézni, mondván, na gyerekek, most megtudjátok hogy jött létre az univerzum, hogy keletkeztek az élőlények, mikor, mi történt az évmilliók alatt, e helyett az ég világon semmit nem mondanak benne, némafilm az egész, találgatás, és én mondhattam szegény kíváncsi gyerekeimnek, hogy éppen vajon mi történik, bár én se vagyok tisztában sokmindennel, így kíváncsi lettem volna a valódi történésekre, a bárgyú művészi baromságok helyett. Sikerült jól elszúrni ezt az ígéretes filmet, mert lehetett volna sokkal jobb is...
szookedorina 2018 aug. 30. - 18:15:55
(10/16)

https://legendavadasz.blog.hu/2013/01/03/az_univerzum_legnagyobb_titkanak_nyomaban_elemzes_895

A modern űrkutatás Einstein általános relativitáselméletére épül. Az elmélet kimondja, hogy az anyag körüli gravitációs mező megváltoztatja a teret és az időt oly módon, hogy a tér görbültté válik, az idő pedig felgyorsul vagy lelassul. Az anyag gravitációs mezeje a fénysugarat is elhajlítja. Az általános relativitáselmélet következményeinek vizsgálatakor a tudósok rájöttek, hogy az elmélet magyarázatul szolgál a Nap körül keringő bolygók, illetve más égitestek körül keringő csillagok mozgására.

Ha elfogadjuk, hogy az elmélet a világmindenségre, mint egészre alkalmazható, a kozmológusnak el kell fogadnia einsteini elmélet végkövetkeztetését is. Azt, hogy az univerzumnak nincs határa. Hogy pontosak legyünk, az elmélet két lehetőséget kínál a kozmosz alakját illetően. Az egyik szerint önmagába görbül vissza, mint a gömb felszíne. Bár nincs határa mégis véges. Az űrhajós, ha elindulna egy bizonyos irányba és útvonalát sohasem változtatná meg, végül visszajutna oda, ahonnan útra kelt. Ez a zárt univerzum modellje.

A másik alternatíva az, hogy a világegyetem végtelen: a tér minden irányába korlátlan kiterjedésű. Ebben a nyitott univerzumban bármilyen messze utaznánk, az űrnek mindig újabb és újabb tartományai tárulnának fel előttünk. Hogy melyik lehetőség helytálló, azt a kozmoszban lévő anyag mennyisége határozza meg. Ha elég sok van belőle, a gravitáció visszagörbíti a világmindenséget, és Úgyhogy zárt lesz. Ebben az esetben a gravitáció elég erős ahhoz, hogy végül megállítsa az univerzum tágulását, és elindítsa az ellenirányú folyamatot, a galaxis összehúzódását.
szookedorina 2018 aug. 30. - 17:57:37
(9/16)
Azt mondják, hogy az ősrobbanás előtt nem volt semmi. Én nem értem, hogy ha nem volt semmi, akkor abból hogyan lett hirtelen valami..De a "semmi" azt jelenti, hogy idő sem volt. Tehát mit jelent az, hogy "előtte"?

Megköszönném, ha valaki, aki otthon van a témában beszélne róla egy kicsit!
szookedorina 2018 aug. 30. - 17:50:23 Előzmény sornersby
(8/16)
Malick megmutatja az univerzumot születésétõl kezdve egészen a végsõ összeomlásáig.
A tudomány és technika mennyire lehet fikció? Hol a kiindulási pont?
3/10
Owl 2018 aug. 30. - 12:12:45 3/10
(7/16)
A címét tökéletesen félre fordították. Másra számítottam, amolyan csillagos világegyetemes tudományos filmre Hawking narrálásával. Helyette kapunk festék paca univerzumot és filozofikus émelygést szép képekkel kombinálva. Két részletben bírtam végignézni.
10/10
Balta21 2017 okt. 13. - 20:53:32 10/10
(6/16)
Nekem nincs bajom vele, nézhetõ!
3/10
botta-melinda 2017 ápr. 17. - 00:32:33 3/10
(5/16)
A Baraka százszor jobb volt,
és fõleg nem volt félrevezetõ a címe...
1/10
eli91 2017 ápr. 04. - 21:37:50 1/10
(4/16)
\"Óh, Anyám!\" Univerzum rajongóként azt hittem hogy tudom mire vállalkozok, a film elõzetes több mint kedvcsináló és érdekes volt.. Azután elkezdõdött a valódi film, és már 10 perc után az ereimet vagdostam, és ez a tendencia kitartott a film végéig.. Bárgyú és sekélyes, túl mûvészieskedõ, de valójában tartalmatlan szöveg szakította meg vagy rondított bele az amúgy néha-néha érdekes és szép képi világba. Õszintén szólva a film felét befogott füllel néztem ,annyira idegesített a szövege.. Ami a képi anyagot illeti, volt pár szép animáció amit valószínûleg a Natgeo-tól vásároltak meg, és a többit pedig kritikán aluli minõségû pixeles videofelvételek \"tarkították\".. Mondanám hogy érdekes film volt, de mérhetetlenül nagy csalódás volt. Nem értem hogyan juthatott be ilyen a mozikba. Ha valakivel ki akarsz szúrni, ajánld neki! :)
1/10
gymester2 2017 ápr. 03. - 21:22:24 1/10
(3/16)
Hatan kezdtünk bele a megtekintésbe a nézõtéren. 1 fõ 15 perc elteltével távozott. Én 1 órát bírtam nézni, utána távoztam. 2 fõ vélhetõen nem sokkal utánam távozott, mivel komoly kedvet kaptak és láthatóan elgondolkodtak a távozáson, amikor látták, hogy én is elmegyek. Vélhetõen tehát 6-ból 2 ember bírja ezt a \"filmet\" végignézni, de lehet, hogy annyi sem. Annyira vontatott, annyira depresszív a szöveg és annyira tartalmatlan (egyesek szerint ez nagyon modern), hogy csak az igazán erõs idegzetû, vagy igen lelassult gondolkodású (egyesek ezt mély gondolkodásnak nevezik) nézõknek ajánlott. Erõsen kerülendõ kategória. Ha a címben elbújó kérdésre választ keresel, messzemenõen nem ez lesz az a film, ami megadja a választ. Legalábbis az elsõ 1 órában kijelölt haladási irány szerint bizonyosan nem.
10/10
zodiac1967 2017 márc. 18. - 09:59:01 10/10
(2/16)
Lenyûgözõ film! 10/10
sornersby 2017 febr. 15. - 12:09:50
(1/16)
Terrence Malick még a 70-es évek végén vette a fejébe, dokumentumfilmet készít az élet kezdeteirõl. Akkor a Paramount 1 millió dollárt irányzott elõ a Q címre keresztelt elképzelésre, ám Malick végül úgy döntött, hogy mégsem csinálja meg. De az ötletek nem mentek veszendõbe, Az élet fája (Tree of Life) és a Voyage of Time filmekhez használta fel a rendezõ.

Vajon hogyan született meg az Univerzum, milyen folyamatok játszódtak le kezdetekben, milyen jövõ vár rá, hogyan ér majd egyszer véget a létezése? Többek között ezekre a kérdésekre próbál választ találni Az Univerzum története, amely szól tudományról, lélekrõl, születésrõl és halálról, a nagy kozmoszról és bolygónk rendszerérõl is. Terrence Malick hihetetlenül látványos, filozófiai utazásra invitálja a nézõt a Föld múltjának, eredetének felfedezésére, miközben az emberiség jövõben betöltött szerepére is kíváncsi. A rendezõ szándéka szerint a film egyfajta tudományos kronológiája a Földnek, melyben a leglátványosabb változásoktól egészen a legapróbbakig megmutat mindent, mindezt lélegzetelállító, páratlanul lenyûgözõ természeti felvételek segítségével.

Két verziója is van a filmnek; az egyik egy 40 perces IMAX változat Brad Pitt narrációjával, és van egy 90 perces 35 mm-es Cate Blanchett narrációjával. A zenét Ennio Morricone szerezte. Mire számíthatunk? Malick megmutatja az univerzumot születésétõl kezdve egészen a végsõ összeomlásáig.

Feliratos elõzetes [HD] - http://www.youtube.com/watch?v=biJylh53KgM

Szinkronos elõzetes [HD] - http://www.youtube.com/watch?v=JtFAs21TgUQ

Bemutató dátuma: 2017. március 30.