10/10
Anonym 2021 ápr. 28. 23:39:04 10/10
(1/1)
2-szer is végignéztem, egyszer fordítással, egyszer eredeti nyelven. Ez egy nagyon összetett történet, vannak dolgok, amiket még így sem értettem egészen. Pl Fassbinder narrációit sokszor még magyarul sem tudtam értelmezni, nemhogy németül. Pedig biztos vagyok benne, hogy érdemes lenne. Egyelőre most pihentetem, de lehet néhány év múlva újra előveszem majd. Azért így sem volt felesleges ennyi időt szánni rá, érezhető, hogy ez egy nagy mű volt a rendező életében. A befejező, kiegészítő részben elengedte a fantáziáját és egy érdekes álomvilágot valósított meg.
Ezt a sorozatot haladó Fassbinder rajongóknak ajánlom, én már majdnem minden filmjét láttam, mikor ezt megnéztem. Érdekes volt, mert így észrevettem olyan részeket mint az, hogy a Lili Marleenben pl utal a rendező a Berlin Alexanderplatzra mikor ugyanabban az erdőben járnak és még a zene is megjelenik. Ez akkor nagyon hatásos volt, mikor erre rájöttem.
Ezeket csak akkor veszi észre az ember, mikor már jobban elmélyedt az életműben. Persze anélkül is érdekes lehet ez a sorozat, de aki könnyedebb dolgot szeretne nézni, annak inkább a '' Nyolc óra nem egy nap'' című remek sorozatot ajánlom. (ez is Fassbinder)