10/10
FElepHánt 2014 okt. 22. - 14:23:06 10/10
(1/1)
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

A BRÉMAI MUZSIKUSOK---Kocsis Gergõ---III-os Máté-osztály---Ódry

A vérszopó görénycsapat alapos pusztítást végez a baromfiudvarban, Dér Zsolt, a zselézett tarajú Kakas dalban kukorékolva gyászolja háremét. A kutyák lelkesen nyomoznak, az állatfarm lakói bosszúálló hadjáratra kelnek, mely lassacskán Bréma felé vált irányt. Mûködik a rasszizmus, a megvetett patkányok hiába próbálnak csatlakozni.
Maga az Osztály írt Grimm meséjébõl a darabot, szellemes dialógok, csattanós poénok záporoznak, az állati szövegek egyénítése is sikeres. Az invenciózus zene Kovács Adrián és Mátyássy Szabolcs munkája, a szövegíró Vecsei Miklós már az elsõ számban brillíroz: az "IÁ" szótagból, (tragédIA, mánIA, demokrácIA, stb.) építi fel a Szamár-himnuszt, melyet a báván
mosolygó, usanka-füles Baki Dániel megejtõen dús orgánuma elementáris humorral szólaltat meg.
Nagy nehezen az élénk mimikájú Figeczky Bence vezette patkány-trió is csatlakozik, a kínai vendéglõben a házigazda Panda, Ember Márk fogadja a vándorokat, de ide érkezik a baseball-ütõs görénysereg is. Kitör a háború, Olasz Renátó barna mezben, Papp Endre feketében csap össze, Gyöngyösi Zoltán és Georgita Máté harci piruettjeire Medveczky Balázs nagyívû kickbox rúgásai válaszolnak. Eszméletlen lendület, szédítõ mozgások, robbanékony dinamika: Hegymegi Máté koreográfiája a színpadi harcmûvészet új dimenzióit mutatja meg.
Nagyszerûen funkcionál Kálmán Eszter egyszerûségében találó, lécekbõl ácsolt díszlete, jelmezei maszk és állatságok nélkül, ötletes stilizáltsággal karakterizálnak. Kedvencünket, a Bárányt is csak a fejre húzott kapucni és a kötés bunda-textúrája hitelesíti.
A második részben csökken az akciózás, teret kapnak viszont a magánszámok, többen is kitûnnek hatásos muzikalitásukkal. Bodoky Márk mercutiós búcsújában "miau"-ba hal, Blahó Gergely kutya-songjára a mágikus hangú Kölyökutya, Osváth Judit licitál, de nem marad le a széphangú Görény-nagyasszony, Kiss Andrea sem. Rujder Vivie báránypatáit meresztgeti, kitûnõ alakítását bûbájos bárány-balladával tetézi.
Kocsis Gergõ rendezése egy perc nyugtot sem hagy a katzagásba bódult közönségnek, a legkisebb humor-lehetõséget is kihasználja, szívderítõ produkciót hoz létre az elementáris tehetségû osztállyal. És ezt az elõadást Nullától Száz éves korig nézhet bárki, vidámság és mese, tanulság és gyönyör!