7/10
Cloudblack 2019 máj. 06. - 10:54:11 7/10
(32/32)
Amúgy Don Bluth filmjeivel valóban az a gond, hogy ő maga súlyos skizofréniában szenved a rajzfilmeket illetően. Legyen szó bármelyik filmjéről, nem tudja az ember eldönteni, hogy melyik korosztálynak készültek tulajdonképpen (szerintem ő maga sem).
Itt van pl.: EZ A "Minden kutya a mennybe jut" . Állítólag a megcélzott korosztály a 7-8-9 évesek, miközben olyan durva és brutális dolgok vannak a filmben, hogy azok azok egy életre lesokkolhatják a gyerek agyát - de mégis, ott van mellette az a mézes-mázas "dedós" tündérmese feeling.
Itt van pl. ez a pokol jelenet: https://www.youtube.com/watch?v=Gr7khtV7GAs
Ezt én kb. 9 évesen láttam. De olyan szinten kész voltam tőle, hogy utána napokig aludni alig bírtam.
A videóban látható "rosszabb minőségű" részletek tulajdonképp azok a KIVÁGOTT JELENETEK, amik azért lettek kivágva, nehogy a "gyerekek nagyon megijedjenek" (nem mintha az egész mese nem volna elég ijesztő a kisgyerekeknek).
A másik jelenet az ez: https://www.youtube.com/watch?v=KsI1pC6s6xQ
Slusszpoén, hogy itt is volt kivágott jelenet, ami sajnos idővel elveszett. Mégpedig az, hogy Charlie-t telibe kapja a kocsi. Szintén a fenti okok miatt lett kivágva - nehogy "lesokkolja a gyereket".
Mintha már nem lenne önmagába is elég durva hogy leitatják kb. seggrészegre a főhőst, lekísérik a mólóhoz és szimplán meggyilkolják - azért egy kocsival és nem késsel, hogy balesetnek tűnjön. :)

ÉS ITT JÖN A FŐ POÉN! Azért vágták ki a fent említett két jelenetet a filmből, hogy az nehogy 'PG' (azaz szülői felügyelettel megtekinthető) besorolást, hanem 'korhatár nélkülit' kapjon.
VISZONT EZ KIVERI NÁLAM A BIZTOSÍTÉKOT!
Ezért is mondom amúgy, hogy a jenkik (közöttük főleg Don Bluth) nagyon nincsenek képben az animációs filmekkel. PÉLDÁT VEHETTEK VOLNA A JAPÁNOKRÓL! Ahelyett hogy össze-vissza cenzúrázgatják utólag a rajzfilmjeiket, csinálták volna alapszinten a "befogadó korosztályú közönségnek" az adott rajzfilmeket CENZÚRA NÉLKÜL! (Azért akarták amúgy az összes rajzfilmjüket "minden korosztályosra" csinálni, hogy ezáltal több eladásuk és bevételük legyen - mit számít hogy nem 'korhatár nélküli', kivágnak néhány részt oszt jónapot (ezért is undorodom tőlük).

Még egy példa erre az ostoba jenki "rajzfilm skizofréniára" (kivételesen Disney, és kivételesen szintén 'kisgyerek' korosztály): https://www.youtube.com/watch?v=M8zQHO40Cys
(Aki ismeri a Black Cauldron c. mesét, az kb. megérti, miért is hoztam föl EZT példaként a fentieket figyelembe véve.)
7/10
Cloudblack 2019 máj. 01. - 18:30:34 7/10
(31/32)
Basszus, gyerekként annyira nem értettem ezt a rajzfilmet (ez amúgy jellemző Don Bluth filmjeire – nem lehet eldönteni hogy melyik korosztálynak szólnak) de mégis ez az egyik olyan rajzfilm, ami meghatározó benyomást tett rám – annyira lesokkolt gyerekként, hogy hosszú ideig aludni sem bírtam miatta.

Mindent leszámítva nagyon jó ez a rajzfilm, de nem igazán fiatal gyerekeknek való. Én kb. 9-10 évesen láttam először és arra emlékszem, hogy utána napokig rémálmaim voltak.

Disney-féle hangulat, beszélő állatok, szép és „cuki” minden. De a szép külső torz belsőt rejt. Dióhéjban: erőszak, gyilkosság, halál, bosszúállás, szerencsejáték, alkohol, dohányzás, pokol és minden egyéb ami a csövön kifér (szexualitás nincs benne, pedig még „az hiányozna”).

Nekem nagyon tetszik maga a sztori is. Mivel nem akarok blogot indítani, ezért inkább itt mondok kritikát a rajzfilmről:

*SPOILER*
Van ez a németjuhász-keverék kutya Charlie. Charlie azelőtt feltörekvő vagány volt, aki idővel barátságot kötött Bendővel (a pitbull-bulldog keverékkel) és közösen egy saját üzletet – egy kaszinót - alapítottak. Az üzlet virágzott, azonban Bendő nem akart osztozni a vagyonon, ezért összeesküvést szőtt Charlie ellen és végül sikerült is orvul sittre vágnia, hogy megszabaduljon tőle. Charlie erről mitsem tudott, kiszabadult és folytatni akarta ott, ahol abbahagyta. Viszont Bendő nem örült ennek és úgy döntött, hogy végleg elteszi láb alól a régi üzlettársát.
A sikeres gyilkosság után Charlie a mennybe jut (hiába aljas, gyűlöletes és rosszindulatú), lévén kutya, ezért VIP belépője van a mennyországba.
Viszont hiába van a mennyben, hiába kaphatna meg mindent, amit csak akar (főleg a békét és nyugalmat), őt továbbra is fűti a gyűlölet és a kicsinyes bosszúvágy, ezért elhatározza hogy visszaszökik a Földre, ezzel azt kockáztatva hogy örök bannolást kap a mennyekből.
És itt következik a CSAVAR. Charlie még mindig ugyanolyan gonosz eb, mint Bendő (csak a gyűlölet és az önzőség fűti), de amikor összeismerkedik Anna Marieval, az árva kislánnyal - Bendő saját tulajdonú „aranyt tojást tojó tyúkjával” aki ért az összes állat nyelvén ezért egy főnyeremény azoknak a szerencsejátékosoknak a számára, akik állatokra fogadnak, mert az állatok már előre tudják egymás között, hogy ki lesz a befutó - akkor Charlieban elindul valami változás tudat alatt. Elindul a „rosszból” a „jó” irányba. Charlie a kislány tehetségét ki is használja a végletekig. A nyereményekből szerzett pénzből szép lassan meggazdagodik – a kislányt meg közbe le se s**rja. De mivel ő már eredetileg halott – a mennyországból meg kibannolták – ezért folyamatosan a pokol és az örök kárhozat réme fenyegetik. (ÉS ITT JÖN A LÉNYEG)
Charlie eleinte nem ismerte a „szeretet” fogalmát. Csak a saját önző céljaival törődött. Azonban idővel rájött, hogy ez az érzés sokkal többet ér, mint bármilyen fizikai vagyon. És nem az számít, hogy valaki milyen életet él „idelent”, hanem az, hogy ezáltal milyen elbírálást kap „odafönt”. Ezt tudatosította magában Charlie tudat alatt, amikor rájött hogy mit is jelent a „szeretet” fogalma, ezért pedig a saját életét is képes volt eldobni, hogy megmentsen egy másik ártatlan életet. (Lehet ezzel vitatkozni – én alapszinten Buddhista szemléletű vagyok és a karmában hiszek – de sztem örök igazság van abban, hogy a GONOSZSÁG végül mindig önmagát emészti el.)
*SPOILER VÉGE*

Végeredményben a mese azt akarja tanítani, hogy hiába a gazdagság, a jólét és a hatalom, ha valaki a halandóságra van ítélve. Mert minden „jó dolog” véget ér egyszer és mindegy hogy milyen jó élete volt valakinek „itt”, ha „odaát” úgyis minden „örök ideg” tart (az itteni időhöz viszonyítva, ugyanis ottan megszűnik az idő fogalma) és az illető a tettei alapján kap elbírálást, hogy örök békét, vagy a szenvedést kapja-e a továbbiakban.

Akár igaz ez a szentencia, akár nem, minden esetre érdemes volna ezen a dolgon mindenkinek. elgondolkodnia.
zolf 2017 jan. 04. - 03:18:49
(30/32)
Mind a mai napig nem vagyok képes eldönteni, hogy tulajdonképp melyik korosztály számára készült ez a rajzfilm. Don Bluth filmjeinek az egyik jellegzetes sajátossága a rendkívül sötét és nyomasztó hangulat (Õslények országa, A NIMH titka, Anasztázia stb).
Ugyanez a helyzet ennél a rajzfilmnél is. Kb. 8 éves lehettem, amikor elõször láttam és némelyik jelenet annyira sokkolt, hogy napokig rémálmaim voltak és féltem a sötétben (pl. a poklos jelenettõl).
A legtöbb Don Bluth mese nem fiatal gyerekeknek való. Nyílt erõszak, brutalitás, sötét, depresszív hangulat és ijesztõ karakterek jellemzik a filmjeit. Ráadásul ezt mind egy kedves, ártalmatlan, tündérmese-szerû köntösbe rejtve.
dBLOOD 2013 máj. 21. - 20:44:01
(29/32)
Gyerekkoromban láttam moziban, sírtam rajta mint ha muszáj lenne, nagyszerû rajzfilm! :)
Sidra 2013 jan. 02. - 20:17:27 Előzmény Sidra
(28/32)
...ja igen, és elõször angolul néztem, aztán szinkronosan is. a szinkron sem rossz, de az eredeti sokkal jobb.
Sidra 2013 jan. 01. - 20:42:40
(27/32)
ezer éve láttam utoljára, most megint megnéztem, és azta... nem szoktam filmeken meghatódni, talán egyszer fordult elõ... de itt potyogtak a könnyeim rendesen :) hihetetlenül jó :)
offtopic
agarik 2012 okt. 15. - 15:52:00
(26/32)
A Diseny-s látványvilágúak talán nem...

De az amcsik sokféle rajzfilmet gyártanak ám!

Ott van régrõl ugyebár a híres "náci Donald kacsa" epizód (szatíra), vagy ott van a Titán AE ami nem a Disney terméke de kb. hasonló a rajzolás.

De keményen ott vannak a kifejezetten idõsebbeknek szóló rajzfilmek kezdve a Heavy Metallal.

Az ázsiai rajzfilmtermékek is nagy piacot jelenthetnek, mert van amelyik nem a tipikus manga stílusban alkot (a kedvenc Hüvelyk Panna feldolgozásom pl. ilyen), de van ahol a keleti mentalitás egyszerûen csak kevésbé van jelen (pl. Metropolis, Akira).
8/10
offtopic
aMGee 2012 okt. 15. - 15:31:30 8/10
(25/32)
Én csupán azt sajnálom, hogy az ehhez hasonló rajzfilmek nem túl gyakoriak. Sajnos Amerikában él egy megszokás, miszerint a rajzfilm az többnyire gyerek kategória. Igaz van kivétel (mint a Family Guy vagy Simpson...) de az egész estés disney-s látványvilágú, felnõtt témájú rajzfilmek nem túl gyakoriak. Vagy többnyire cenzúrázzák õket (pl. a lõfegyvert, az erõszakot, a halált stb). Én azért is szeretem ezt a mesét, mert itt a gyerekeknek és a felnõtteknek szóló motívumok fedik egymást. Pl. a Micimackó gyerekkoromban jobban szórakoztatott, mint manapság. Viszont ezt a mesét felnõttként is ugyanolyan élvezettel nézem, mint gyerekként.
Manapság a felnõtteknek, vagy az idõsebb korosztálynak szóló egész estés rajzfilmek többnyire az animék közül kerülnek ki.
agarik 2012 okt. 14. - 21:33:22 Előzmény aMGee
(24/32)
Valószínûleg nem is kell értenie a gyereknek a filmet egy szint alatt.
Tipikusan ilyenkor az egyszerre két korosztálynak tervezett filmrõl van szó.

És persze valóban jó ha a szülõ mindig kéznél van.
8/10
aMGee 2012 okt. 14. - 17:06:34 8/10
(23/32)
Itt nem arról van szó, hogy valaki el tudja-e különíteni a valóságot a mesétõl, hanem hogy a gyerek mennyire képes feldolgozni a látottakat. Nos igen, nyilván van olyan, aki már olyanokon nõtt fel, mint a "Texasi láncfûrészes" vagy a "Cannibal holocaust". De nevelés kérdése is, hogy mit engednek meg a szülõk nézni a gyereknek. Például egy olyan gyereknél, akinél eddig a legdurvább rajzfilm a Micimackó volt, nem tudom milyen hatást váltana ki, ha megnézne egy részt mondjuk a Dragon Ball-ból. De ugyanez a helyzet ennél a mesénél is. Itt most nem magamból akarok kiindulni, hanem általánosan értékelni a helyzetet. Egyéntõl is függ, hogy kinek mekkora a pszichikai tûréshatára.
Bár jómagam is olyanokon nõttem fel, mint a Dragon Ball, de ettõl függetlenül gyerekként elég nagy hatást gyakorolt rám a rajzfilm.
8/10
aMGee 2012 okt. 14. - 02:00:58 8/10
(22/32)
Nem egy rossz rajzfilm, de nemigazán tudom eldönteni, hogy milyen korosztályba lehetne sorolni. Ugyanis a rajzfilm látványvilága eléggé megtévesztõ. Ki hinné, hogy a szép és meseszerû külsõ mögött egy sötét és nyomasztó belsõ rejtõzik? Van ebben minden, ami szem-szájnak ingere: dohányzás, ivás, szerencsejáték, halál, pokol, démonok, erõszak és persze sötét hangulat. Emlékszem, 10 éves körüli lehettem, amikor elõször láttam ezt a rajzfilmet. És arra is, hogy utána napokig rémálmaim voltak és csak lámpafénynél tudtam elaludni. Két olyan jelenet is van a filmben, ami eléggé durván hatott rám:

*SPOILER*
Charlie és az állatokkal beszélõ kislány kaját visz egy alomnyi éhezõ kiskutyának. Charlie ezután elkezd énekelni a kutyusoknak az osztozásról, majd a kislány is dalra fakad, miközben egy családról álmodozik. Mindezt egy andalító tündéri háttérzenével. Ezután Charliet látjuk, amint az órájából megszólal a "Soha többé nem jöhetsz vissza!" hang. Az óra a következõ pillanatban felrobban, ezután Charlie egy sötét, kopár pusztaságon találja magát. Valami vákuum egy örvénylõ villámokkal teli tér közepére szívja. A kutya menekülne, azonban ekkor egy fekete tornádó jelenik meg, ami egy tüzes katlanba szippantja õt miközben vérfagyasztó halálsikolyok halhatóak. Charlie egy láván úszó csontvázhajón landol, amin egy démoni szörnyeteg is ül, ami a kutyára üvölt. A láva hirtelen emelkedni kezd és megjelenik maga a Sátán! Kis fekete szörnyek jönnek elõ a szájából amik elkezdik marcangolni a kutyát. A hajó süllyedni kezd, miközben Charlie elkeseredetten küzd az életéért. A halálsikolyok közben a sátán közli Charlieval hogy "Soha többé nem mehetsz vissza." (Megjegyzem az angol szinkronban a sátáni hang sokkal hátborzongatóbb, mint a magyarban.)

A következõ, amikor Charlie meghal, miközben megmenti a kislányt. Éjszaka van, minden békés, a kislány az ágyában alszik. Hirtelen egy dermesztõ hörgés szakítja félbe a csendet, és mindent vörös fény áraszt el. Charlie megjelenik szellemként a kislány ágya mellett miközben a bocsánatáért esedezik. A várost közben ellepi a vörös démoni félhomály, megjelenik a Sátán egy hatalmas pokoli szörnyetegként, a város fölé tornyosulva és a hátborzongató, hörgõ hangján Charliet hívogatja...
*SPOILER*

Azért az ilyen dolgok egy alig 10 éves gyerekre elég sokkolóan hatnak. Kevés olyan rajzfilm volt a gyerekkoromban, ami így kiverte nálam a biztosítékot. És pont ez az a dolog, ami a legszebb ebben a rajzfilmben, és amit a többi rajzfilmbõl is hiányolok! A disney-s rajzfilmekkel többnyire az a baj, hogy van egy bizonyos határ, ami alá soha nem mennek, nehogy "kárt tegyenek a gyerekek érzékeny lelki világában". Én sem váltam elmebeteg rablógyilkos, pszichopata állattá.
10/10
Endy88 2010 jan. 14. - 15:25:45 10/10
(21/32)
Gyerekkoromban imádtam...
VHS-en még meg van.
gerhajdu 2009 okt. 29. - 21:41:40
(20/32)
Számomra ez örök klasszikus egyben Don Bluth legjobb filmje. Anne-Marie dala annyira gyönyörû, hogy végighallgatva mindig el vagyok mosva és elrepülök egy másik világba:) Szóval varázslatos.
Amúgy ha utánaolvastok kiderül, hogy ezzel és a többi rajzfilmjével nemcsak sikeres volt, de a Disney-nek is fel adta a leckét (Õslények országa, Egérmese). Mindegyik felejthetetlen.
offtopic
Siliana 2009 febr. 01. - 21:16:40 Előzmény Noncika
(19/32)
lehet, hogy én azért szeretem annyira, mert gyermekkoromban nagyon tetszett. De párom most látta elõször és hát már nem gyerek de nagyon lekötötte végig:)
Noncika 2009 jan. 31. - 22:41:50 Előzmény Siliana
(18/32)
Én 499-ért vettem nem papírtokosan. Most láttam elõször és egy kicsit többet vártam, de végülis jó.
Petrapetrus 2009 jan. 25. - 10:21:27 Előzmény Siliana
(17/32)
Tisztán németjuhász? Óóóó... :-D
Siliana 2009 jan. 24. - 18:16:24 Előzmény Mermaid
(16/32)
a 2. részében (Charlie Sheen )
Siliana 2009 jan. 24. - 18:15:18
(15/32)
Fókusz online-ban most 330 Ft. Vegye meg mindenki, ha nem magának, hát a gyerekeinek!:) extrák is vannak rajta, meg így készült. bár papírtokos de ki tudja, meddig lehet még kapni
Siliana 2009 jan. 24. - 18:13:47 Előzmény Mermaid
(14/32)
Burt Reynolds szinkronizálta de mindegy
Siliana 2009 jan. 24. - 18:12:12 Előzmény Petrapetrus
(13/32)
Elvileg a film szt "csak" németjuhász