5/10
hubánszkyhuba szept. 09. 12:29:01 5/10
(5/5)
Az Operettszínházban láttam a premier hétvégén. A rendezés nem a megszokott operett hangulatot hozza, ugyanis érződik, hogy a rendező inkább színházi, prózai műveket rendezett eddig és nem operettet, így a mű is elég prózaivá sikerült. Nem érvényesül benne a zene, az ének, főleg a darab második felében mintha az ének csak másodlagos, hangulatkeltő motívum lenne, ugyanis sokkal nagyobb szerep jutott a prózának. Hiányoznak a táncoló énekesek: az összes éneket az operettek során már jól megszokott tánc nélkül adták elő. Kiemelem, hogy a "Te rongyos élet" című ének közben a két énekes egyáltalán nem táncolt.
Pozitívum, hogy az eredeti dalszöveg és történet jelenik meg a darabban. A díszlet szokatlan, de teljes mértékben elfogadható, találkozik a darab mondanivalójával.
Összességében csak 5/10, mivel a rendezés nem igazi operett lett.
offtopic
Nótárius aug. 20. 00:53:02 Előzmény Fövenyi Gábor
(4/5)
A Csárdáskirálynő - Die Czardasfürstin
1971-es, NSZK-magyar-osztrák (!) koprodukciós operettfilmje is az átkosban belénk sulykolt változatnak számít? ;-)
Fövenyi Gábor aug. 19. 09:59:23 Előzmény Nótárius
(3/5)
Tudnék csatlakozni Nótárius Uram véleményéhez. Az kétségtelen, hogy a korábbi, megszokott operett-hangulatoktól jelentősen eltér az előadás. Persze ettől még lehetne jó, de nem az. A dalok közötti humorizálás nem mindig érintette meg a szívemet. Időnként kimondottan untam. Nem igazán értettem azokat a barátaimat, akik erről az előadásról, mint szenzációsan jóról emlékeztek meg. A sajtót nem mondom, mert nyilván politizál a média, főleg a rendező miatt. Én azt hiszem, hogy itt leginkább azért van hiányérzetünk, mert nem az átkosban belénk sulykolt változatot kaptuk, hanem az eredetit, és nyilván ezt még szokni kell. Legalábbis nekem. Azért egyszer meg lehet ezt nézni!
Nótárius aug. 13. 00:44:50
(2/5)
Kevés, vagy csak néhány betétdalukra korlátozott kivétellel, az operettek nem állnak közel hozzám. Ám eddig úgy tartottam, hogy a Csárdáskirálynő-höz, olyan mélyen gyökerezően erős, szinthogy megmagyarázhatatlan elfogultságom kötődik, hogy sokadszorra meghallgatva sem veszíthet fényéből. Néhány napja, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon mégis csalódást okozott. A világhírű remekmű szerelem-igenlő "meséje" és a könnyed felszabadultságú, ismerős dallamok vitték az előadást; de valahogy mégis üresen csengőnek, erőtlennek, s főként a megragadó karaktereket nélkülözőnek éreztem a produkciót. Meglehet, hogy a régmúltakat felidézve, túlságosan nosztalgikus hangulatba kerültem; és ezért nem állhatta ki ezen feldolgozás élménye, valamint könnyen feledhető szereposztása, a nagy elődökkel való összehasonlítást.
Ha az új generáció, vagy bárki más ezt másként látta, azt én kétségbe nem vonhatom. 
Méltó tisztelettel e darab iránt, én ez esetben inkább eltekintek a számszerű értékeléstől.

A szabadtéri (!) előadások általam szerfelett kedvelt természetközeli hangulata viszont ez alkalommal is nagyszerű élmény volt!
10/10
totesz9 júl. 14. 04:23:07 10/10
(1/5)
Én a 13-i előadást láttam, nekem tetszett.