offtopic
kõmacska 2012 febr. 04. - 17:15:31
(7/27)
10/10
Johann 2012 jan. 15. - 18:19:26 10/10 Előzmény Segítõ Béka
(6/27)
Most mondd meg... Amikor a hozzászólásodat írtad, még volt itt egy (igaz, hiányos) lista Csurka István könyveirõl. Azóta nem a hiányzó - és általad megnevezett - mûveit vették fel ide, hanem, ha jól látom, az összes könyvét eltávolították. És az általam kifogásolt, szintén hiányzó Eredeti helyszín címû, most játszott darabját sem hajlandók feltüntetni. Mit lehet erre mondani? A legvisszafogottabb, ami eszembe jut: szakmaiatlan.

(Egyébként az Eredeti helyszínt csak ajánlani tudom, én már megnéztem, és kitûnõ darab! Legközelebb február 12-én lesz látható a Karinthy Színházban.)
10/10
Johann 2012 jan. 03. - 23:05:21 10/10 Előzmény vénasszonyok_nyara
(5/27)
Most engem nem is a média zavar "Csurka-ügyben". Vele kapcsolatban leginkább az Új Színház ügyében történt fordulatok figyelemreméltóak szerintem. Én a következõképpen látom a helyzetet: a demokrácia arról szól (arról kellene, hogy szóljon), hogy egy közösség - saját belátása szerint - megválasztja saját felelõs vezetõit, akiket jogkörökkel ruház fel, hogy el tudják látni feladatukat (a akik természetesen elszámolni kötelesek a végzett munkával a választóik felé). Budapest elég meggyõzõ fölénnyel választotta meg vezetõjét tavalyelõtt õsszel. A (demokratikus úton, jelentõs többséggel!) megválasztott vezetõ (adott esetben: fõpolgármester) jogkörébe tartozott bizonyos intézmények (esetünkben: fõvárosi színházak) élére (új) vezetõket kinevezni. Mint ahogy elõdjének is jogában állt mindez húsz éven át. Ezen jogával az új fõpolgármester nagyobb részben nem élt, hiszen többségében meghagyta a régi igazgatókat, egyetlen esetben merészelt változtatni, ráadásul egy viszonylag kevéssé jelentõs intézmény élén. És erre lett óriási tiltakozás, nyomásgyakorlás, külföldi segédlettel, szinte már unalomig ismert forgatókönyv szerint (kb. ugyanez ment/megy médiatörvény, alaptörvény kapcsán is). S lám, a fõpolgármester meghátrál, s kijelenti, hogy mégsem tölthet be funkciót az általa korábban helyzetbe hozott író (Csurka István) az érintett intézményben, mivel szalonképtelen dolgokat írt lapjában. De hát csak nem nézi az állampolgárokat ennyire megvezethetõnek a fõpolgármester úr?! A Napnál világosabb, hogy korábban ennél, ezeknél (szinte) csak "szalonképtelenebbeket" írt Csurka István... Tehát nem ez a valós ok! De ha ilyen eredményes a nyomásgyakorlás a NEM demokratikus úton választott erõk részérõl a demokratikusan választottra, akkor valódi demokrácia ez még??
vénasszonyok_nyara 2011 dec. 16. - 07:37:20 Előzmény Johann
(4/27)
Gondold át, kiknek a hitbizománya a média?
10/10
Johann 2011 dec. 15. - 14:50:33 10/10
(3/27)
Néhány napja olvastam a világhálón, hogy Csurka István ezt írta egy hete lapjában, a Magyar Fórumban:
"Miután értesültem róla, hogy Fischer Iván karmester is a Prima Primissimára esélyes jelöltek között van, miután kedves testvérének az Operában eszébe sem jutott elszámolni, pedig nemzeti bankosokat megszégyenítõ összegekhez jutott, elhatároztam, hogy végignézem a gálamûsort. Fischer Iván, akinek befutására egész évi lóverseny-veszteségem fel mertem volna tenni, természetesen befutott, de nem jelent meg, hanem a szegények megsegítésére ajánlotta fel át sem vett díját. Nyert is és le is tojta az egész ceremóniát, meg a magyar zenét. De ha már ott ültem a képernyõ elõtt és tippelgettem, ki lesz a befutó az egyes mûfajokban, másra is felfigyeltem. Kitüntettek ugyanis több olyan színészt, barátomat és munkatársamat a régmúlt idõkbõl, akiknek szívbõl gratulálok, akik teljes mértékben megérdemelték ezt. Feltûnt azonban, hogy amikor a mûsorközlõ és az este szerkesztõ bizottsága felsorolta életük szerepeit, fõszerepeit, amiért a kitüntetést megkapták, egyikõjüknél sincs felsorolva, hogy a Vígszínházban és a Pesti Színházban fõszerepet játszottak olyan darabjaimban, amelyekre büszkék lehetnének, hiszen kirobbanó sikerrel mentek, és minden hazabeszélés nélkül mûvészi pályájuk fontos állomását jelentették. Utána érdeklõdvén hallottam, hogy ilyesmi más esetekben, korábban más Vígbeli színészek esetében is elõfordult. Rá kellett jönnöm, hogy ki vagyok radírozva a színháztörténetbõl."
Mi tagadás, nehéz lenne vitatkozni kicenzúrázottságát megállapító mondataival! Itt sincs feltüntetve a Karinthy Színházban játszott darabja, az Eredeti helyszín... És akkor a tegnapi fejleményekrõl még nem is szóltunk...
10/10
Johann 2011 nov. 24. - 15:30:36 10/10 Előzmény Segítõ Béka
(2/27)
Ezek engem is érdekelnek. A magyar történelem (sajnos) bõséggel szolgáltatott témát megrázó drámákhoz. A másik végérõl megközelítve: ha már ezeken a véres századokon kellett keresztülmennie a magyarságnak, legalább különbözõ irodalmi mûvekben fel kell dolgozni õket, s erre talán legjobban a színház és azon belül is a dráma mûfaja alkalmas. Szerencsére manapság már találkozhatunk egy-két erre vonatkozó kísérlettel, de azért jó lesz, ha végre lesz ezeknek a ma még háttérbe szorított törekvéseknek egy méltó színhelyük, egy valódi kõszínházuk. (Ma többnyire közösségi házakban, mûvelõdési központokban tekinthetõk meg ilyen darabok, legalábbis a fõvárosban másutt nem igen.)
Egyébként a Karinthy Színházban hónapok óta mûsoron van egy régi Csurka darab, az Eredeti helyszín (az egy tragikomédia), itt Csurka István adatlapján viszont ennek még mindig nyoma sincs... Úgyhogy nem csak a Hatodik koporsó és az Írószövetségek harca hiányzik innét.
Legközelebb most szombaton (november 26-án) lesz látható az Eredeti helyszín a Karinthy Színházban, délután 3-tól.
Segítõ Béka 2011 okt. 07. - 16:07:00
(1/27)
a Hatodik koporsó (Trianon, idõutazás)

és az Írószövetség harca nincs itt.


most Dörner színre viszi ezeket, nagyon érdekelnek