Miki1900 2008 okt. 17. - 20:17:09 Előzmény john_mills
(61/161)
és így már kész is a kötelezõ erkölcsromboló, tabudöntögetõ rész is a filmben. "mert hát nehogy maradiak legyünk, hogy nem káromkodunk a filmben és nincs benne egy-két erot jelenet", meg utalás a neolib "értékekre"
Miki1900 2008 okt. 17. - 20:14:34 Előzmény john_mills
(60/161)
de ha konzervatív, akkor tudhatja kik alapították Holywoodot. a halálböntetés eltörlése meg tipikus neoliberális látásmód (politológiai könyvek) természetes ez a két indok nem elég, ezért kell is a Hitler-idézet, meg a káromkodás a fiatalok elõtt, h menõ legyen a film is, meg a tanár is.
john_mills 2008 okt. 13. - 19:11:39 Előzmény Miki1900
(59/161)
bár magam is konzervatív lennék, de meg kell mondjam, miki hozzászólásával abszolút nem értek egyet, illetve nagyon sok mindennel nem... persze, h. nem szép dolog huszonévesek (vagy akármilyen korú diákok/felnõttek) elõtt ilyen szavakat használni, és az is elvetendõ dolog, h. ezek a szavak már-már nem is számítanak obszcénnek. ez igazán szomorú...
de szerintem nem kell hirtelen mindent belelátni egy filmbe, amely lehet, h ún. hollywood-i módon próbál egy történetet közölni, és lehet, h túlságosan is mártírnak állítja be gale-t. de ezt megszokhattuk. szóval, ha azt mondod: aki nem szereti a politikát, ne nézzen filmet, annak azt tudom javasolni, h aki hollywoodból, meg egyáltalán egy filmtõl "teljes igazságot" vár, az rossz helyen kopogtat. akkor le kell mondani a filmekrõl...
szerintem igazán nagy film ez, semmiféle propagandáról nem beszélhetünk, hacsak nem a halálbüntetés mellettirõl.
én személyszerint úgy vagyok vele, h nem a téves büntetések miatt kellene eltörölni a halálbüntetést...
nem mindig azzal kell jönni, h igazán fair, mivel a gyilkos is életet ontott...
Miki1900 2008 szept. 16. - 10:55:10 Előzmény Otya
(58/161)
Tisztelt Otya.

tényleg jó konzervatívnak lenni. miért estem én át a túloldalra? semmiért, ezt ön csak hiszi.
ha nem szereti a politikát, akkor ne nézzen filmeket. mert van bennünk dögivel. manipuláció rejtetten szedi áldozatait fõként az ifjúság körében, lásd: Joey c sorozat most vasárnap reggel már a videokurtizánokról szólt. bravó! ezt kell nézni a gyereknek délelõtt, a "pornószínésznõket", azt. hadd tanulja csak meg, hogy ez "teljesen normális része az életnek". nem becsületesen, erkölccsel dolgozni 8 órában a gyárban, hanem nyögni és élvezkedni erkölcstelenül (mert ugye az az; nagy bajok vannak ebben a világban, ha egyesek ezt nem tartják (már) erkölcstelennek) a kamera elõtt, és ráfogni: "az kemény munka!". "színésznõ vagyok" mondhatja ma már egy odaliszk csúcsidõszakban a tévében és senki nem mondhatja azt: nem! te hülye vagy!
én elhiszem, hogy vannak emberek akik a "far***ról" beszélnek akár a gyerekeiknek is. talán ön is közéjük tartozik, de azért én megmaradok a régi, jól bevállt erkölcsöknél, és ezt elítélem. ez nem "vaskalaposság" vagy "szemellenzõség". ez erkölcs. ugyanezen okból kéne a libsi tanárnak visszafogni magát. mert én "szembeköpöm", lenézem az ilyen tanarakat. mondjak egy ilyen egyetemi tanárt névszerint is? viz. kultúra.
a hazafiságot pedig bele kell nevelni a diákba, az ostobákba lehet hogy "döngölni kell", ezt nem tudom.
rövidzárlatot nem értem. tudom, hogy ki, de mért kéne mindig kiírni?
"De azért el kell ismerni, hogy vannak olyan bûncselekmények, melyekben a büntetést nem az az ember szenvedi el, aki elkövette" egyetértek.
Otya 2008 szept. 10. - 18:28:34 Előzmény Miki1900
(57/161)
Tisztelt Miki1900!

Elhiszem, hogy konzervatívnak jó lenni és bevallom van valami abban, hogy bizonyos irányzatokkal szemben, õrizzük meg értékeinket! De nem vagyok biztos abban, hogy jó dolog átesni a ló túloldalára és vakon vagdalkozni a más nézeteket vallókra!
Kicsit elegem van már abból, hogy egy mozi kritikában is a politika villan elõ, de lassan megszokom! :(
A vaskalapos hozzáállás pedig legalább annyira káros egy fiatal életében, mint a szabadszájúság, gondolok itt arra a megjegyzésre, miszerint liberális maszlag egy egyetemen, huszonéves emberek elõtt azt mondani, hogy "f..rok"!
Konzervatívnak lehet lenni, de ne járjunk már szemellenzõvel!
Annak idején középiskolás koromban voltak szókimondó tanáraim és nem azért tartottam õket "jófej"-nek, mert káromkodtak! Persze akadt olyan tanár is, aki a hazafiságot döngölte belénk, talán már-már túlzottan is, köztük is volt olyan, aki a szeretetünket, tiszteletünket élvezte, de nem feltétlenül az elvei miatt!
És ha már itt tartunk, gondolom, rövidzárlat a török zászlótartóval mélybe ugró EGRI hõs, aki Dugonics Titusz volt ugye Nándorfehérvárnál...
A filmrõl annyit, hogy szerintem nagyszerû az ötlet, a fényképezés és az alakítások is!
Nem vagyok a halálbüntetés ellenzõje, sõt! De azért el kell ismerni, hogy vannak olyan bûncselekmények, melyekben a büntetést nem az az ember szenvedi el, aki elkövette...
10/10
Sacamura 2008 szept. 05. - 15:28:49 10/10 Előzmény Miki1900
(56/161)
Egyet értek veled több mindenben. A film végén a kormányzónak volt egy fontos mondata. Nem tudom szó szerint idézni, de a lényege, hogy ha valaki szándékosan átakarja verni a rendszert az nem azt jelenti, hogy az gyenge. Ha igazán átakarták volna vágni a rendszert Gale-t kivégzik és késõbb egy újságíró kap egy videó felvételt, de úgy nem lehetett volna filmet belõle készíteni. David Gale mátirsága is tényleg vitatható, de ennek ellenére szerintem NAGYON JÓ FILM. Tetszik Kevin Spacey alakítása is, de ahol szerintem legnagyobbat alakított az Amerikai szépség. Talán Oscart is kapott érte.
Sajnos szerintem nincs meg az ideális büntetési forma, de ha a filmben tényleg elkövette volna a gyilkiságot Gale akkor talán jogosan érdemelt volna halálbüntetést, mert az különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság lett volna. Aki elmeállapota miatt kap enyhébb büntetést azt én se engedném ki soha a börtönbõl. Vagy esetleg ha komoly pszichológusok állítanák, hogy meggyógyult, de szerintem akinek egyszer átkattant annál máskor is megeshet.
A gyakornok a film végén telefonálgatott, hogy elintézze a büntetés elhalasztását.
Miki1900 2008 aug. 28. - 16:44:51
(55/161)
"o**óban aludni", "... és álló f**rok" - hangzik el a filmben fényes nappal a diákok elõtt a tanár szájából. liberális, demokrata káromkodás. én nem értem, azt hiszik a tanárok, meg egyes emberek hogy ettõl menõk lesznek? azt hiszik ezért bátraknak tartjuk õket? baloldali igénytelenség egyes baloldaliakban (erre nyugodtan lehet reagálni). ismertem én is ilyen embereket, tanárokat.

A Gandhi, Hitler idézetek nagyon mûviek, megszerkesztett viták (ezt még lehetne kifejteni...).
tudjuk már a közepén, hogy majd a cowboy "mondja meg a frankót" a végén. már elõször vele kellett volna beszélni, amikor megszerezték a rendszámát. mindegy.
a zacskós jelenet miatt meg számíthatunk tömeges kisgyerek elhullásra.

************** Spoiler: ***********
meghát mennyire értelmes ez? A rendszer gyengességét próbálják úgy bebizonyitani, hogy szándékosan meghamisítják a nyomozást. félrevezetik a hatóságot. ezzel nem lehet bizonyítani, h ártatlanokat is kivégeznek, mert ez volt a cél, h kivégezzék az ártatlant.
persze, meghal az ártatlan, de (mégse volt azért ártatlan) a halott már a halálával hazudott kifejezetten azzal a céllal, hogy úgy tûnjön gyilkosság történjen. az életben nincsenek ilyen kettes, hármas bonyolító csavarok.
öngyilkosság, minden bizonyíték megvan, egy fanatikus csoport, és a hazugság. ez nem a rendszer gyengesége.
de azért poligráfot használhattak volna.
meg hogy mártír, hõs-e lett ezzel Spacey. nem hinném. a mártír az, aki egyértelmûen a hazáért, céljaiért stb hal meg, és nem az a célja hogy meghaljon (tudom céljai voltak vele Spaceynek, de ez nem elég), az csak megtörténik vele. pl egri hõs, aki a zászlós törökkel együtt lezuhan. a cél nem az, hogy meghaljon itt se, hanem az, h megmentse a hazát. persze fel lehet vetni itt a kamikázét, de szerintem felesleges. persze, Spaceynek is volt célja, de legalább ugyanakkora hülye, mint mártír. azért leginkább, mert a megvalósítás hamis és hazug. nem egyértelmû a hasznossága. fõként mert nem is lehet ezzel bebizonyítani semmit, csak azt: sikerült átverni a hatóságot (mellesleg ha ugyanolyan segítséget kapnak, mint Winslet, akkor õk is rájöhettek volna (élõben). ugyanis Winsletnek van egy nagy elõnye: hogy õ a fõszereplõ.) öngyilkos hõs? volt haszna? kétlem.
mert mi a haszon? ha nem csinálnak több halálbüntetést. márpedig itt csinálnak

szándékosan gyenge érvek felhozása a halálbüntetés mellett (gyakorlatilag semmilyen érv nem volt); az ujjongó tömeg mutatása (vagy inkább létrehozása) a halálbüntetés kihirdetése után; csak és kizárólag a szalonképtelen emberek mutatása a halálbüntetés pártolók közül (és ez fontos!); hálivud liberális és a legtöbb médium is az; ez a film bizony propaganda. liberális reklám. A lehetõ legjobb (láthatatlan) propaganda ez, hogy az én fajtámat eltöröljék. A céljuk lehet minden szigort kiirtani a világból (nekem is kontradetto a célom), ami nem nekik hasznos. puhány társadalmat létrehozni, kik mind (neo)liberálisok és megvetik a szigor e fajtáját és így a hazafiasságot is (a patriótáknak lételeme a szigor).
idegesített az angol feliratok hirtelen bevágásai. "bûnös, gyilkos" meg ilyenek, de ez ritka volt.
meghát a halálbüntetés okai. ha leszámítjuk a bosszút, hát nézzük meg a racionális okokat: a biztos biztonság (amit a gyenge horror, thiller filmek vége felé mindig mondogatunk, hogy "mérnem lõtte már le, mikor megtehette!"). azt, h aki képes több embert megölni az képes lesz bármikor, biztonságosabb, ha örökre "leszámolunk" vele, mert különben legközelebb a te gyerekedet is elkaphatja. azt meg nem szeretnéd, ugye? "inkább a szomszéd kölykét". szerintem a jog abban a tekintetben is rossz, h a bolondokat enyhítõ körülményekkel kezeli. én nem bízok bennük. aki egyszer megõrülhet, és halomra öl egy családot, gyomraikat felvágja, és eszik tartalmukból, csupán azért mert megéhezett, azt már ne engedjük szabadon (bocs, ez egy új-zélandi favágó volt).
a gyenge sablon filmekben van olyan halálbüntetés igazságos véggel, h nem kell a fõhõsnek döntenie, mert a rosszfiú megfogja a fegyvert, felemeli és akkor jogosan lehet megölni, stb. az alkotók gyávák, és megpróbálják e kérdés felhozása nélkül megoldani a halálbüntetést. de valljuk be!: ha nem lövi le a fõhõs, soha nem lett volna teljes biztonságban.

A film vége ennek ellenére nagyon jó. ez tény. sablonra számítottam, de nem az lett, szerencsére.
de az értelmes embereket célozza meg, kikben az érzelem legalább akkora, mint az értelem.

ez egy liberális propaganda drámafilm.
(és hova tûnt a gyakornok a végén a futáskor?, ott maradt a cowboy tanyáján?)
offtopic
Miki1900 2008 aug. 28. - 16:44:26 Előzmény kobo
(54/161)
hát nem. a pénzt direkt azért adta oda az ügyvéd, hogy odaadja az exfeleségnek (kiírva a kurtizán diáklány nevét rá).
az ügyvéd BIZTOS hogy tudott mindenrõl nem pedig "valószínû". és a bûntudat meg nyilván a Spaceyé (lehet te is ezt gondoltad, de nem egyértelemû).
sushi 2008 aug. 25. - 21:22:12
(53/161)
fhuh...már láttam régebben is, de csak a film felénél esett le...nagyon jó kis film én inkább talán drámába sokkal jobban el tudom képzelni, mint kriminek, mert hát azért dráma van benne bõven...
nagyon szeretem Kevin Spacey összes filmjét és most ebben se csalódtam...habár a története amerika(újságíró,halálraítélt)ettõl függetlenül mégse az a tipikus amerikai film...és hát ezt láthatjuk a végébõl is....
A forgatókönyv nagyon ki van találva...a csavarok benne eszméletlenek...Kevin Spacey meg tökéletes:)....
szomacslav 2008 aug. 25. - 20:46:31
(52/161)
segitség !
Hogyan tekinthetem meg a filmet online ?
pozsizsuzsi 2008 aug. 25. - 10:59:39
(51/161)
Hát, a film egyre sûrûsödõ furcsaságai nemigen hagytak más lehetõséget, minthogy a nézõ idejekorán kisakkozza a végét már jóelõre, sajnos.

---SPOILER---

Így jószerivel egyetlen (de kellemes) meglepetés maradt a végére, miszerint annyira jól kitervelték az egészet, és annyira körültekintõek voltak, hogy az újságírónõnek is elküldték a feloldozást jelentõ, valóban vágatlan kazettát.

---SOILER VÉGE---

De összességében jó film volt, csak így nem tökéletes.
red_death 2008 aug. 25. - 02:29:45
(50/161)
ha már mindenképp kritizálsz, akkor legalább figyelhetnél is... felforrt a hûtõvize!

egyébként nekem tetszett, azt azért túlzásnak tartom h alapfilm meg ilyesmi, szórakoztató volt de nagyon túlzásba vitték a csavarokat a végén.. és nekem még olyan szinten még kiszámítható is volt, fõleg a végén, hogy amikor kiderült h na itt most valami tviszt lesz, már tudtam is h mi lesz az...
namind1, egyszer mindenképp érdemes megnézni :)
kowalsky 2008 aug. 25. - 02:20:01
(49/161)
szõkenõ aki nem tankol és a fanatikusok esete..
offtopic
Anditos 2008 aug. 24. - 20:13:44
(48/161)
De a moderátorok szemét semmi nem kerülheti el! :-) Köszönjük.
offtopic
Anditos 2008 aug. 24. - 19:46:53
(47/161)
Ajajj, ez hatalmas spoiler volt.
10/10
quatre 2008 aug. 24. - 19:42:50 10/10 Előzmény k11zoltan
(46/161)
Valóban alapfilm. Aki még nem látta, nézze meg! Feltétlenül!
***SPOILER***Bár szerintem bûn az, hogy Gale kivégezteti magát (ez az öngyilkosság egy egészen bonyolult formája), de a film elgondolkodtató és megrázó, emiatt érdemes megnézni.
offtopic
Miki1900 2008 aug. 24. - 17:57:59
(45/161)
pl mennyivel hasznosabb lenne a szerveit odaadni egy olyannak, aki hasznos a társadalomban, tud dolgozni, építeni, csak éppen nincs számára donor.
stb.
offtopic
Miki1900 2008 aug. 24. - 17:55:24
(44/161)
én a halálbüntetés mellett vagyok megmondom õszintén. persze nem mindenkit, csak a tömeg-, sorozatgyilkosokat. most nézzük meg pl a móri mészárlást. azt hiszem 8 ember halt meg. 8 ártatlan ember, akinek gyerekei, szülei vannak, voltak. milyen elfajzott ember képes arra, h csak szórakozásból ezt tegye? nem érdemel az ilyen semmilyen kegyelmet. a "barbár" szemet szemért-elv mellett vagyok.
josef_k 2008 aug. 24. - 12:24:03 Előzmény Toncsi4
(43/161)
Egy halálbüntetést maga után vonó cselekedet(sorozat) a legtöbb esetben kitervelt. Itt éppen arról volt szó, hogy a dolog nem 100%-os. David Gale végig állította, hogy ártatlan, és mégis elítélték. A filmben persze elvekrõl van szó: valaki a halálbüntetés mellett, és van, aki ellene van. Ezekrõl lehet és érdemes is vitatkozni.
A film nekem tetszett, de nekem nagy kedvencem Kevin Spacey; ráadásul a többiek sem játszanak rosszul. Szerintem érdemes megnézni ezt a filmet.
9/10
Toncsi4 2008 aug. 20. - 00:56:47
(42/161)
Nagyon tetszett a film, de inkább tucat, mint hatalmas alkotás.
Tényleg nagyon jól meg van csinálva és a téma is jó, sokat lehet rajta filózni. Bár 1-2 esetben kicsit erõltetett és kicsit propaganda szagú.

Egy valami viszont nem hagy nyugodni. Nekem nagyon nem tetszett, ahogy alamuszi módon kitervelték az egészet és ahogy végrehajtották. "Rendes csatában" nem tudtak gyõzni, egy nevet nem tudtak megemlíteni, akit tévesen végeztek ki. Tehát a rendszer alapvetõen jól mûködik. Ne értsen félre senki egyáltalán nem a halálbüntetés mellett vagyok. De itt a filmben valójában egy jól mûködõ rendszert hátbatámadnak, kicseleznek, csak az elveik miatt. Egy kicsit a terroristák jutnak eszembe, akik felrobbantják magukat, hogy figyelmet kapjanak. Igaz ez durva hasonlat, de mégis, alapvetõen hasonló. Persze a film többrõl is szól...