Lyanos1 2017 ápr. 30. - 14:26:31
(1/1)
*** SPOILER ***
Õszintén szólva nem tudom hová tenni ezt a filmet. Ez vígjáték akar lenni, vagy inkább tanmese a szocialista erkölcsrõl? Don Juan a történet szerint halhatatlan, Leporello és felmenõi pedig évszázadok óta szolgálják õt. Ezt még lehet úgy is értelmezni, hogy a korabeli Budapesten vonatkereskedõként felbukkanó fõhõs és sofõrje nem önmagukat jelképezik, hanem a csábító illetve a szolgalélek afféle õstípusát, akik kortól és helytõl függetlenül minden esetben jelen vannak.
A cselekmény abból áll, hogy a fõszereplõ megpróbálja meghódítani az kutatóorvos Katát. Közben vannak humoros utalások a Don Juan témakörre: lenyitható ágy az eladásra szánt vonaton vagy amikor a fõhõst a bolondokházába zárják aholis egy õrült azt állítja magáról, hogy õ nem más, mint Don Juan, aki ide rejtõzött üldözõi elöl.
A végkifejlet az, hogy Don Juan kudarcot vall. Ez példázata annak, hogy a szocializmusban nem lehet egy nõt csak úgy elcsábítani, sem pénzzel, sem rábeszéléssel, sem házassági ígérettel?
Ami még leginkább tetszett: a jelenbe való átmenetet úgy oldották meg, hogy a jelenet, amiben Don Juan, a frissen meggyilkolt kormányzó és társaik szerepelnek, egyszer csak képpé merevedik és e képet portalanítja valaki, immár egy budapesti szálloda falán.
*** SPOILER ***