Téma: Don Matteo

2/10
Fernando de la Santa júl. 09. 10:49:43 2/10
(735/735)
Ha nem cserélték volna le Tommasi-t és Lia-t erre a 2 szerencsétlenre,akkor még most is 10 ⭐-ot adnék.
9/10
Rojita júl. 01. 22:43:27 9/10
(734/735)
Köszönet Szatas topiktársnak, h 3 hete feltette az egész sorozat elérhetőségét. Nem követtem a filmet a Dunán az indulástól, csak 5 éve néztem vissza az egész folyamodványt, így elkerülte a figyelmemet, h tavaly felbukkant itthon a 12. évad is. Most bepótoltam ezt az utolsó 20 epizódot.

Pozitívumokkal kezdve - tetszett, h az évad kp-i témája volt a fiatalok drogproblémája, a gyerekek egymás iránti felelőtlensége, a bulik hangulata, a kegyetlenkedések egymással az iskolában, a kirekesztések.

Örömmel láttam, h a spoletói kapitányságon nemcsak a parancsnok nő, de a beosztottak közt is láttunk néhányat, sőt a fk eldicsekedett, h Olaszországban, jelenleg már 2 csendőrtábornokNŐ is van.

Elhangzott pár mondat a nők védelmében is: h nincs elég sportriporternő és műsorvezetőnő az olasz tv-ben és általánosságban még mindig az (olasz)férfiak ritkán hallgatják meg a nők véleményét.

Láttuk, h az országban rengeteg gazdasági menekült is van, képzetlen nők Romániából, Ukrajnából, akik természetesen az alja munkát végzik.

Érdekes volt Cecchini “megjavulása.” Emlékeim szerint a főtörzs korábban tett néha rasszista kijelentést, most pedig viszonylag normálisan viselte, h az új rokona színesbőrű.

Tetszett, h a 2 megöregedett törzs-főszereplő (Terence Hill 82 éves, Nini Frassica 70 é) mellé két fiatalt választottak társ-főszereplőknek, (a sötéthajú Anna csendőrszázadost és a vöröshajú Marco ügyészt. Talán, Maria Chiara Gianetta századosa túl alacsony a colos Nandi ügyész/M. Lastrico mellett.)

Az elmúlt évadok után, ez a kapitány - ügyész páros a legszimpatikusabb a sorozatban. Jó a két színész és hálás, jó fk-t is kaptak.

A wikipedia szerint 17 író és 8 rendező dolgozott a sorozaton, (de lehet, h többen). A különböző fk-i tévedéseket betudhatjuk ennek. Mintha nem lenne a produkció mögött egy ős-koordinátor, aki mindenkiről, mindent feljegyzett volna.

Akkor a problémák:

Cecchini főtörzs alakja változatlanul irrítáló. Bizonyára Nino Frassica van olyan népszerű humorista Olaszországban, h minden képtelenséget és túlzást elfogadnak tőle. Így szinkronizálva, nekem Frassica nem humoros, hanem kínos.

A fk egyik hiányossága, h nyomtalanul eltüntetett szereplőket.

A legijesztőbb volt Caterina Cecchini kiírása, bár ügyesen oldották meg az időugrást és nem kerítettek drámát a vígjátéknak írt sorozatban. Az szerencse, h eltűnt Chiara, a századosnő idegesítő húga és nyílván, dramaturgiailag szükséges volt a századosnő exvőlegényének eltávolítása is. Már megszoktuk, h minden évadban a paplakba új gyerek-menekült került, de eddig az évad végén mindig elbúcsúztatták a gyereket és közölték, h mi lett vele (örökbe fogadták, előkerült vmelyik szülője,…) A 11. évad pénzéhes Cosimója viszont magyarázat nélkül tűnt el. Ahogy nem tudjuk, mi lett Sebával, a pap 16 éves, nagylány védencének szerelmével is? Ahogy furcsa, h a nagylány Sófia, noha megtalálta anyját, mégis szinte állandóan a paplakban időzik, mert az anyja elutazott. (Az anyja, Rita tanárnő, akinek tanévben nem kellene utazgatnia. )

Az érthető, h a filmbeli középiskolásokat idősebb, huszonéves fiatalok játsszák, de ne legyen már a 16 éves Giordinak (Ő az amputált lábú táncosfiú), ne legyen neki dús szakálla, bajusza, még akkor se, ha elhiszem, h egy olasz fiú előbb kezd el borotválkozni, mint egy északibb országbeli fiatal.

Látványos, h a szerepet egy valóban táncos (?) színész kapta, ahogy a 16 éves Sófia is szép, látványos, talajgyakorlatokat mutatott be.

Ahogy már említettétek, bizonyos dolgokat ismételnek a fk-ben. Ilyen volt Don Matteo megvádolása. Ha jól számolom, a 12. évadban harmadszorra vitték börtönbe papunkat.

Apró kis nüansz, h Anna meg sem próbált védekezni, amikor az utcán megtámadták, pedig egy csendőrnő némileg ismerheti az önvédelmet.

Jó volt látni két epizódban a visszatért Tommasi századost és Liát, még ha Montalbano nagyon megőszült is. (Egy mondatot írhatott volna nekik a fk-író, h gyerekeik nem jöhettek, mert tanulnak, vagy éppen iskolai kiránduláson vannak.)

A szinkronról:

Ghisoni csendőr magyar hangja más lett, mint korábban.

Nagyon zavar, h rendszeresen a magyar szinkron bizonyos mondatot kétszer mond egymás után. Lehet, h olaszul izgalmukban kétszer elmondják ugyanazt, de magyarul furcsa, ha “maga mindent kétszer mond? Kétszer mond?” Ezt magyarítani kellett volna a szinkronban. Az ismétlés helyett egy hasonló hangzású szinonimát keresni a mondatra.

Na, és már forgatják a 13. évadot.
9/10
napraforgó jún. 07. 10:29:49 9/10 Előzmény irredenta84
(733/735)
Még valamikor régebben, az első évadok egyikében Cecchini arról beszélt, hogy 46 éves, holott már jó 50-nek látszott. Akkoriban meg is néztem a szinész életkorát és valóban 50 körül volt. Aztán még leforgattak jó 10 évadot és Cecchini még mindig nem volt nyugdijkorú.
Nem tudom, hogy Olaszországban van-e valami korengedményes nyugdij a csendőröknek, rendőröknek, tűzoltóknak, de a vége felé a főtörzs már igencsak nyugdijérett volt.
Persze, én imádom őt, Matteo atyával együtt, de hát az idő megy és bizony a főtörzs is elmehetne már nyugdijba....
Én el tudom azt is képzelni, hogy egy nyugdijas Cecchini segit Matteo atyának megoldani a bűnügyeket, miközben a szokásos módon kavarja a trutyit.
szatas jún. 07. 10:12:27
(732/735)
szatas jún. 07. 10:11:17 Előzmény Ch0
(731/735)
Itt minden évad összes része fent van:

https://jobbmintatv.hu/online/Don_Matteo/12_evad/1_resz/
Belmont márc. 13. 17:54:07 Előzmény papzo
(730/735)
Erre én is felfigyeltem, de a tegeződés/magázódás azért lehet következetlen, mert a magyarban van többes számú magázódás is, tehát ön és önök, olaszban csak egyes számú önözés van. Magyarul ha kevert a szituáció, tehát ha egy ismerősünkhöz beszélünk, amíg van ott valaki olyan is, akivel viszont magázódni szoktunk, akkor az udvariasság szerint kettejüket magázódva kell megszólítanunk (tehát nem „Mondtam nektek", hanem „Mondtam maguknak"). A magyar fordító nem figyel erre és tegeződve fordítja az ilyen szituációkat...

A sima egy-az-egyben magázódás és tegeződés azért is lehet következetlen, mert a kedélyes szicíliai Cecchini ugye alapból tegezi a „fiúkat" (a csendőrjeit meg amúgy is általában mindenkit), a „capitana" meg általában magázódik velük. De most az 12. évad utolsó részében volt vele is egy jelenet, hogy azt mondta nekik, „Szedjetek össze mindenkit" ahelyett, hogy „Szedjenek össze mindenkit".

Vicces amúgy Cecchinitől a pofozkodás is, ez tényleg valami szicíliai szokás lehet, mert a Boardwalk Empire-ben is ezt csinálták a szicíliai keresztapák. :D
amelia76 2020 dec. 27. - 23:59:41 Előzmény danais
(729/735)
Az utolsó részben: XII. évad Mások tulajdonát ne kívánd! 2. rész
A százados, Anna halálát jelenti be a TV Don Matteo tanácsára, hogy így Sergio visszatérjen.
irredenta84 2020 dec. 25. - 13:06:02 Előzmény papzo
(728/735)
Főleg észrevehető ez azon, hogy Cecchini még a 12. évadban is 30 év szolgálatról beszél. Utánanéztem. A főtörzs az 5.! évad elején a 2. részben említi, hogy 30 éve dolgozik. Akkor ez a 12. évadra több, mint 40, ha vesszük, hogy szünetek is voltak az évadok között.
danais 2020 dec. 17. - 21:14:33
(727/735)
Tesómmal beszélgettünk, hogy régebben volt olyan rész a Don Matteoban, amikor leadta a tévé valakinek a halàlàt, de csak csali volt, de nem jut eszünkbe, ki volt, mi volt a címe... Tud valaki segíteni? Köszi.
9/10
napraforgó 2020 dec. 10. - 14:06:38 9/10 Előzmény Jenõ bácsi
(726/735)
Nem tudni, hogy Riccardo mit tett volna, ha Sofia nem adja neki az ötletet.
Mert a fiú eredetileg Sofiának szánta a drogot és ez sem volt helyes. De mivel a lánynak nem kellett, bevette volna ő maga? Odaadta volna valaki másnak? Vagy neki is eszébe jutott volna az a megoldás, hogy döntsön a sors?
Az ötlet Sofiáé volt, még ha nem is a saját kezével tette a pirulát a pohárba. Szándékosan veszélyeztetett egy személyt, aki véletlenül épp azt a poharat vette el. És amikor meglett a baj, akkor sem árulta el, hogy kettejük felelőssége a dolog. de legalább nem tolta a kizárólagos felelősséget a fiúra.
1/10
Jenõ bácsi 2020 dec. 10. - 13:53:54 1/10 Előzmény napraforgó
(725/735)
Kedves napraforgó! Köszönöm. Még egyszer megnéztem a részt. Riccardo volt, aki bedobta a drogot a pohárba. Majd azt mondja az idézett részben: elmondom mit tettél, te vagy a felelős stb. Most sem értem. Szofia mondhatott bármit, Riccardo tette, amit tett, senki sem kényszerítette rá.
9/10
napraforgó 2020 dec. 09. - 16:44:10 9/10 Előzmény Jenõ bácsi
(724/735)
Most mesélte el Sofia Don matteonak, hogy mi történt. Riccardo drogot hozott neki, de Sofia nem akarta elfogadni. Azt mondta, tegyék az egyik pohárba, Riccardo beledobta, aztán nem is figyelték, hogy a sok pohár közül azt épp ki veszi el.
Giordi pechje, hogy épp ő vette el azt a poharat és úgy ült motorra, hogy a drog hatása alatt állt.
1/10
Jenõ bácsi 2020 dec. 09. - 16:14:49 1/10
(723/735)
Segítség! Én nézem. Pár résszel ezelőtt egy fiú drogot dob egy másik fiú poharába. Most ez a fiú azt mondja a lánynak, Szofiának hogy ő volt az. A forgatókönyv írók elolvassák az előző részeket? vagy valami kimaradt nálam?
9/10
papzo 2020 dec. 04. - 10:08:24 9/10 Előzmény napraforgó
(722/735)
Nyilván amiatt van, hogy családtagok előkerülnek a semmiből, ráadásul az alap sztoriba sem illenek bele, vagy kiírt szereplőket említeni is elfelejtik... mert millióan írják/rendezik a sorozatot. Évadon belül is többen írják és nem ismernek minden korábbi évadot. Legalább lenne egy lektor, aki erre figyelne! De nincs!
Az is furcsa, hogy egy jeleneten belül magázódik a szereplő ugyanazon másikkal, majd egy mondat múlva magázódnak. Ez lehet a szinkronnál van csak így, ezt sem ártana ellenőrizni....
9/10
papzo 2020 dec. 04. - 10:04:36 9/10
(721/735)
A 11 évadot azt hittem nem tudják alul múlni. Sajnos sikerült! A csúcson kellett volna befejezni ezt a sorozatot, mert ez a 2 utolsó évad felejtős és nagyon gáz.
9/10
offtopic
napraforgó 2020 nov. 30. - 16:38:26 9/10
(720/735)
A 12. évadban már ismétlik önmagukat. Korábban Lia lett terhes egy másik férfitól, aztán a végén mégis Tommasi vette feleségül a gyerekkel együtt.
Most Assuntina jön haza terhesen Párizsból, de Zappavignának még igy is kellene.

Natalinának meg hirtelen előkerült az apja. Igaz, hogy árvaházban nevelkedett, de hol egy öccse került elő, hol néhány nagynénikéje.
Ch0 2020 nov. 28. - 20:30:08
(719/735)
Jól látom, h az utolsó két (négy) rész nem lesz leadva? Nincs benne a programtervben!
S12, Ep9
Felebarátod házastársát ne kívánd!
S12, Ep10
Mások tulajdonát ne kívánd!
Tud róla valaki valamit?
9/10
napraforgó 2020 nov. 27. - 16:34:52 9/10
(718/735)
Hová tűnt Tommasi kislánya, Martina? Csak Lia és a kisfiú jöttek Tommasival Spoletoba, de ott kellene lenni egy kb 10 éves kislánynak. És Cecchini sem kérdezett rá.
10/10
Matandan 2020 nov. 20. - 00:41:39 10/10
(717/735)
Zseniális imádom!!
Bea3 2020 aug. 23. - 17:36:45
(716/735)
Az időpontokat jól elcseszték,aki dolgozik,pont nem tudja megnézni.:(